Υλικά
- 1 κιλό εντόσθια αρνιού
- Έντερα από 1 αρνί (προαιρετικά)
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 5 -6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 3 μέτρια μαρούλια, χοντροκομμένα
- 4- 5 κ. σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι (προαιρετικά)
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- Το χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
- Καθαρίστε και πλύνετε καλά τα εντόσθια και αφήστε τα στην άκρη. Πλύνετε καλά τα έντερα κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίψτε τα με θαλασσινό αλάτι και χυμό λεμονιού και πλύνετε ξανά (για να τα πλύνετε πιο εύκολα, μπορείτε είτε να τα κόψετε σε φέτες κατά μήκος είτε να τα γυρίσετε ανάποδα).
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέστε τα εντόσθια και άφθονο νερό και αφήστε το να πάρει βράση. Μπλαντσάρετε τα όργανα στο καυτό νερό για περίπου 3- 5 λεπτά. Προσθέστε τα έντερα και βράστε τα για άλλα 5 λεπτά. Σουρώστε και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν για λίγο. Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και αφαιρέστε το περιττό λίπος.
- Ζεστάνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το κρέας. Σοτάρετε για 5- 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε 2-3 ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέστε το χοντροκομμένο μαρούλι πιέζοντας το για να χωρέσει και τοποθετήστε το καπάκι. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά, αφαιρέστε το καπάκι και αλατοπιπερώστε. Ανακατέψτε καλά και μαγειρέψτε τη μαγειρίτσα με το καπάκι ανοιχτό για περίπου 40- 50 λεπτά ακόμα. Αν επιλέξετε να φτιάξετε τη μαγειρίτσα με ρύζι, προσθέστε το ρύζι στην κατσαρόλα περίπου 10 λεπτά πριν από το τέλος του χρόνου μαγειρέματος.
- Για να φτιάξετε το αυγολέμονο διαχωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών. Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους και προσθέστε το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν καλά. Σε ένα άλλο μπολ προσθέστε τα ασπράδια αυγών και χτυπήστε τα με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν παχύρρευστα.
- Ενώ χτυπάτε με το σύρμα, προσθέστε σιγά σιγά το μείγμα των κρόκων στα ασπράδια. Συνεχίστε το χτύπημα για 1- 2 λεπτά και προσθέστε σταδιακά 1- 2 κουτάλες από τον ζεστό ζωμό της μαγειρίτσας, λίγο λίγο κάθε φορά. Βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε το ζωμό αργά, αλλιώς τα ασπράδια θα κόψουν!
- Όταν το αυγολέμονο είναι έτοιμο, ρίχνετε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατέψτε καλά, τοποθετήστε το καπάκι και αφήστε το στην άκρη για 5 λεπτά.