Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 1/2 κ. γλ. αμμωνία ψησίματος σε σκόνη (αν δεν μπορείτε να βρείτε αμμωνία ψησίματος ή δεν σας αρέσει η γεύση της, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με 2,5 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ)
- 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
- 4 μεσαία αυγά
- 1 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κρόκους αυγών και 1 κουταλιά της σούπας νερό για το γλάσο των κουλουρακιών
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ προσθέστε τη ζάχαρη και το βούτυρο (ψιλοκομμένο) και ανακατέψτε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο.
- Εντωμεταξύ, ζεστάνετε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε την αμμωνία και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Αφήστε στην άκρη.
- Στο μείγμα βουτύρου- ζάχαρης, προσθέτετε ένα- ένα τα αυγά, ανακατεύοντας συνέχεια.
- Ρίξτε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα γάλακτος και αμμωνίας και ανακατέψτε να ενωθούν.
- Προσθέστε το αλεύρι, λίγο-λίγο κάθε φορά, ενώ ανακατεύετε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και η ζύμη να είναι μαλακή και όχι πολύ κολλώδης.
- Καλύψτε τη ζύμη με λίγη μεμβράνη και αφήστε την στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας, πάρτε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και σχηματίστε μακριά κορδόνια. Σχηματίστε τα κουλουράκια με τα χέρια σας, δίνοντάς τους όποιο σχήμα θέλετε.
- Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τοποθετήστε τα κουλουράκια, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους, καθώς θα φουσκώσουν πολύ όταν ψηθούν.
- Σε ένα μικρό μπολ προσθέστε τους κρόκους των αυγών και 1 κουταλιά της σούπας νερό και χτυπήστε με ένα πιρούνι.
- Αλείψτε με ένα πινέλο τα κουλουράκια και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν πλήρως και να ροδίσουν εξωτερικά.