Η πίτα για σουβλάκι, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε σήμερα, επινοήθηκε από Έλληνες φουρνάρηδες τη δεκαετία του ’40, ενώ οι πρώτοι φούρνοι που ξεκίνησαν τη μαζική παραγωγή τους ήταν στη Νίκαια τη δεκαετία του ’50. Έκτοτε, κάθε γενιά τιμά αυτό το αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού street food κι εμείς φέρνουμε την υγιεινή, σπιτική εκδοχή της πίτας, ώστε να την απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές. Εξάλλου, εκτός από το να «τυλίξετε» σουβλάκι, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και ως βάση για πίτσα.
Υλικά (8-10 τεμάχια)
- 200 γρ. αλεύρι βρόμης
- 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 300 ml χλιαρό νερό
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη καστανή ή καρύδας
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα δύο είδη αλευριού, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε και το νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας (φροντίζουμε να τα έχουμε λαδώσει, ώστε να μην κολλάει η ζύμη). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, με το ζύμωμα να απαιτεί τουλάχιστον 5 λεπτά.
- Βήμα 3: Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 40’-50’.
- Βήμα 4: Αλευρώνουμε την επιφάνεια πάνω στην οποία θα φτιάξουμε τις πίτες.
- Βήμα 5: Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (8-10 ανάλογα με το πόσο μεγάλες θέλουμε τις πίτες μας) και στη συνέχεια τα ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη.
- Βήμα 6: Σε ένα δίσκο, τοποθετούμε τη μία πίτα πάνω στην άλλη, φροντίζοντας ενδιάμεσα να βάζουμε λίγο αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Βήμα 7: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ψεκάζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε κάθε πίτα και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Βήμα 8: Αν θέλουμε, τις συντηρούμε στην κατάψυξη, έχοντας βάλει ανάμεσά τους λαδόκολλα. Όταν τις βγάλουμε από την κατάψυξη, αρκεί να τις ψήσουμε για λίγα λεπτά σε μια τοστιέρα ή σε ένα τηγάνι και είναι έτοιμες.
Διατροφική αξία ανά πίτα
- Ενέργεια: 138 kcal
- Υδατάνθρακες: 36 γρ.
- Πρωτεΐνη: 8,4 γρ.
- Λιπαρά: 4,4 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,8 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI