Ένα τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμο δεν θα μπορούσε παρά να έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Ως παράγωγο του σουσαμιού, προάγει την υγεία της καρδιάς ρίχνοντας την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και την LDL (κακή) χοληστερόλη. Τα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχει βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών, ενώ ως καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου, ψευδαργύρου, σεληνίου, χαλκού, σιδήρου, αλλά και βιταμινών Β6 και Ε, συμβάλλει στην υγεία των οστών, καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Και μπορεί να μην είναι τόσο φτωχό σε θερμίδες όσο θα θέλαμε, όμως ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για θρεπτικές θερμίδες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε μία ισορροπημένη διατροφή.
Υλικά (10 κομμάτια)
- 220 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης
- 100 γρ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 120 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
- 1 & ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. λιναρόσπορο
- 1 κ.σ. σπόροι chia, μουλιασμένοι σε νερό
- 3-4 κ.σ. μαύρη σταφίδα, μουλιασμένη σε νερό
- λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε νερό για 30’. Στη συνέχεια, τις σουρώνουμε καλά και τις ταμπονάρουμε με λίγο χαρτί κουζίνας.
- Βήμα 2: Μουλιάζουμε τους σπόρους chia σε 3-4 κ.σ. νερό για 2-3’.
- Βήμα 3: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά. (Έχετε υπ’ όψιν ότι αν επιλέξετε το μέλι, το μείγμα θα γίνει σφιχτό – δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.)
- Βήμα 4: Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και αφού έχουμε λαδώσει καλά το χέρι μας, απλώνουμε το μείγμα.
- Βήμα 5: Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
- Βήμα 6: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, στον αέρα, για 10-15’.
Διατροφική αξία ανά κομμάτι
- Ενέργεια: 190 kcal
- Υδατάνθρακες: 26 γρ.
- Πρωτεΐνη: 6,9 γρ.
- Λιπαρά: 11,8 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,7 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI