Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του χωροταξικού σχεδιασμού της Ελλάδας, η Τουρκία προχώρησε στη δημοσίευση της πρώτης μελέτης που αφορά τον δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), έπειτα από προαναγγελίες που είχαν προηγηθεί στον τουρκικό Τύπο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου Anadolu, το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM) έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη ακαδημαϊκή εργασία που σχετίζεται με τον Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό. Η μελέτη αυτή φέρει στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των θαλάσσιων περιοχών που περιβάλλουν την Τουρκία.

Αν και το συγκεκριμένο πόνημα δεν συνιστά επίσημο κρατικό έγγραφο, εντούτοις αντικατοπτρίζει τη στρατηγική κατεύθυνση που επιδιώκει η Άγκυρα, με τις σχετικές διαδικασίες να έχουν εισέλθει, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, σε τελική φάση, χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί ο συνολικός σχεδιασμός.
Όπως αναφέρει το Anadolu, η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τις σχετικές εργασίες εδώ και χρόνια, με βασικούς άξονες την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων στις γύρω θαλάσσιες ζώνες, την ορθολογική διαχείριση των μελλοντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη μέγιστη εκμετάλλευση των διαθέσιμων θαλάσσιων πόρων.
Στο πλαίσιο αυτό, το DEHUKAM δημοσίευσε και χάρτη που αποτυπώνει τα βασικά σημεία του σχεδιασμού, ενισχύοντας το τουρκικό αφήγημα περί θαλάσσιας κυριαρχίας.
Η Άγκυρα εντάσσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της στη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», τονίζοντας ότι «πρόκειται να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του τουρκικού δόγματος και στον πιο οργανωμένο συντονισμό των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στις γύρω θάλασσες». Παράλληλα, γίνεται αναφορά και σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και από την πλευρά του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο.