Ένα σπάνιο και ανατριχιαστικό εύρημα ήρθε στο φως σε μουσείο στο Ηνωμένο Βασίλειο: ένα βιβλίο δεμένο με το δέρμα ενός από τους πιο διαβόητους δολοφόνους της χώρας, του William Corder.

Ο Corder καταδικάστηκε και εκτελέστηκε δημοσίως το 1828 στο Bury St Edmunds για τη δολοφονία της ερωμένης του, Maria Marten, την οποία είχε θάψει κάτω από το πάτωμα ενός αχυρώνα στο Suffolk, αφού προηγουμένως είχαν δώσει υπόσχεση ότι θα το σκάσουν μαζί για το Ipswich. Η υπόθεση έγινε γνωστή ως η «Δολοφονία του Κόκκινου Αχυρώνα» το 1827.

Σύμφωνα με την Daily Mail, μετά τη σύλληψή του ο Corder δικάστηκε, εκτελέστηκε και ακολούθως το σώμα του διαμελίστηκε. Τμήμα από το δέρμα του χρησιμοποιήθηκε για τη βιβλιοδεσία ενός βιβλίου που αφηγείται την ιστορία του εγκλήματός του, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Moyse’s Hall στο Bury St Edmunds από το 1933.

Πρόσφατα εντοπίστηκε ένα δεύτερο αντίτυπο του ίδιου βιβλίου, επίσης δεμένο με ανθρώπινο δέρμα, στο ράφι ενός γραφείου του μουσείου και πλέον εκτίθεται δίπλα στο αρχικό. Η ανακάλυψη έγινε το προηγούμενο έτος και, σε αντίθεση με το πρώτο βιβλίο, το δεύτερο φέρει δέρμα μόνο στο πίσω μέρος και τις γωνίες του.

Ο Dan Clarke, υπεύθυνος πολιτιστικής κληρονομιάς του μουσείου Moyse’s Hall, ανέφερε ότι πιθανότατα κατασκευάστηκε με «κομμάτια δέρματος που είχαν απομείνει». Μιλώντας στο BBC Radio Suffolk, τόνισε πως τα βιβλία έχουν «τεράστια ιστορική σημασία».

Ωστόσο, ο συγγραφέας των «Horrible Histories», Terry Deary, χαρακτήρισε τα βιβλία «αρρωστημένα αντικείμενα». «Πολλοί εγκληματίες φοβόντουσαν κάτι τέτοιο. Αυτό ήταν χειρότερο κι από τον απαγχονισμό, η σκέψη ότι το σώμα τους θα διαμελιστεί μετά τον θάνατο», δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph. Πρόσθεσε πως θα ήθελε «να τα κάψει» και πως «δεν είναι σίγουρος ότι θα ήθελε να εκτίθενται».

Η δολοφονία του 1827 στο Polstead του Suffolk συγκλόνισε τη Γεωργιανή Βρετανία και αποτέλεσε έμπνευση για πολλές ταινίες, βιβλία και θεατρικά έργα. Ο Corder διατηρούσε δεσμό με τη Maria Marten και της είχε ζητήσει να τον συναντήσει στον Κόκκινο Αχυρώνα για να φύγουν μαζί και να παντρευτούν στο Ipswich. Αντί αυτού, τη δολοφόνησε με πυροβολισμό και την έθαψε στον αχυρώνα. Συνελήφθη και εκτελέστηκε δημοσίως στις 11 Αυγούστου 1828. Μέρος του δέρματός του χρησιμοποιήθηκε για τη βιβλιοδεσία του βιβλίου που αφηγείται τη δίκη του.

Το δεύτερο αντίτυπο θεωρείται ότι δωρίστηκε πριν από δεκαετίες από οικογένεια που είχε στενή σχέση με τον χειρουργό που ανέλαβε την ανατομή του σώματος του Corder.

Η χρήση ανθρώπινου δέρματος για τη βιβλιοδεσία, γνωστή ως «ανθρωποδερμική βιβλιοδεσία» (anthropodermic bibliopegy), ήταν διαδεδομένη τον 19ο αιώνα, είτε ως τιμωρία εκτελεσμένων εγκληματιών είτε ως «αναμνηστικό» από γιατρούς.

Τον Μάρτιο του 2024, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αφαίρεσε από τη συλλογή του ένα βιβλίο δεμένο με το δέρμα άγνωστης γυναίκας που πέθανε σε γαλλικό ψυχιατρικό ίδρυμα, αναγνωρίζοντας «αποτυχίες στη διαχείριση της κληρονομιάς του».

Ο κ. Clarke δήλωσε ότι στα 11 χρόνια που εργάζεται στο μουσείο δεν έχει δεχτεί ποτέ καμία καταγγελία για την έκθεση του πρώτου βιβλίου. «Βλέπουμε ανθρώπινα λείψανα σε κάθε μουσείο της χώρας», πρόσθεσε.

Η βοηθός πολιτιστικής κληρονομιάς, Abbie Smith, σημείωσε: «Αν δεν έλεγες στους επισκέπτες ότι είναι δεμένο με ανθρώπινο δέρμα, δεν νομίζω ότι θα το καταλάβαιναν».