Η Κίνα ετοιμάζεται να ανοίξει τη μεγαλύτερη σε ύψος γέφυρα στον κόσμο τον Ιούνιο, αποτελώντας το πιο πρόσφατο επίτευγμα μηχανικής από τη χώρα που εστιάζει στην ανάπτυξη υποδομών.

Η Γέφυρα του Μεγάλου Φαραγγιού Χουατζιάνγκ (Huajiang Grand Canyon Bridge) βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής στην επαρχία Γκουιζού (Guizhou), στη νοτιοδυτική Κίνα. Θα έχει ύψος 2.051 πόδια (περίπου 625 μέτρα) από την επιφάνεια του ποταμού, δηλαδή 947 πόδια (περίπου 289 μέτρα) περισσότερο από την τρέχουσα κάτοχο του τίτλου, τη Γέφυρα Μιγιό (Millau Viaduct) στη Γαλλία.

Η επαρχία Γκουιζού είναι μια ορεινή περιοχή της Κίνας με σύνθετο ανάγλυφο. Η γέφυρα διασχίζει το εντυπωσιακό Φαράγγι Χουατζιάνγκ, που αποκαλείται και «ρωγμή της γης».

Η Κίνα προωθεί σε εθνικό επίπεδο τη βελτίωση των υποδομών, ιδίως σε σχετικά υπανάπτυκτες ορεινές περιοχές όπως η Γκουιζού, η οποία βρίσκεται 800 μίλια δυτικά της πόλης Σενζέν (Shenzhen).

Επομένως, η κατασκευή της γέφυρας δεν αποσκοπεί απλώς στην κατάρριψη ενός ρεκόρ, όταν τεθεί σε λειτουργία, η διέλευση αυτοκινήτων και φορτηγών από την περιοχή θα είναι ευκολότερη από ποτέ. Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο χρόνος διέλευσης του Φαραγγιού Χουατζιάνγκ θα μειωθεί από δύο ώρες σε μόλις ένα λεπτό.

Πρόκειται για γέφυρα ανάρτησης με δικτυωτό χαλύβδινο κατάστρωμα, συνολικού μήκους 9.482 ποδιών (περίπου 2.890 μέτρων). Η κατασκευή της ξεκίνησε επισήμως στις 18 Ιανουαρίου 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2025, σύμφωνα με τοπικά κρατικά μέσα της Γκουιζού.

Όπως αναφέρει το CNN, οι μεταλλικές κατασκευές της ζυγίζουν περίπου 22.000 τόνους, το ισοδύναμο τριών Πύργων του Άιφελ.

«Επί του παρόντος, η συνολική πρόοδος της γέφυρας έχει φτάσει το 95%, και σχεδιάζεται να ανοίξει στην κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2025», δήλωσε στην κρατική εφημερίδα China Daily ο Ζανγκ Σενγκλίν (Zhang Shenglin), επικεφαλής μηχανικός του Ομίλου Αυτοκινητοδρόμων Γκουιζού.

«Μέχρι τότε, αυτό το υπερ-έργο που διασχίζει τη “ρωγμή της γης” θα είναι το πρώτο στον κόσμο και προς τις δύο κατευθύνσεις. Θα αποτελέσει ένα ακόμη έργο-ορόσημο που θα αναδείξει τη δύναμη των υποδομών της Κίνας», πρόσθεσε ο Ζανγκ.

Αυτή τη στιγμή, σχεδόν οι μισές από τις 100 υψηλότερες γέφυρες στον κόσμο βρίσκονται στην επαρχία Γκουιζού.