Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία να προχωρήσουν σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, αλλιώς οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το τραπέζι.

«Η ζωή μου είναι μια μεγάλη διαπραγμάτευση, και ξέρω πότε οι άνθρωποι μας παίζουν και πότε όχι», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να δω έναν ενθουσιασμό για να θέλω να τελειώσω τον πόλεμο. Και νομίζω ότι βλέπω αυτόν τον ενθουσιασμό. Νομίζω ότι τον βλέπω και από τις δύο πλευρές», είπε σε δηλώσεις στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέχεια, τόνισε πως «κανείς δεν με παίζει. Προσπαθώ να βοηθήσω. Νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να τα καταφέρουμε, και το θέμα κορυφώνεται αυτή τη στιγμή».

Νωρίτερα, ο Τζέι Ντι Βανς δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι σύντομα μπορεί να μπει ένα τέλος στην αιματηρή σύγκρουση που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή του 2022.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στην Ουάσιγκτον χθες και οι δυο τους μετέβησαν έκτοτε αεροπορικώς στην ιταλική πρωτεύουσα ενόψει των διακοπών του Πάσχα.

«Θέλω να ενημερώσω την πρωθυπουργό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας… ακόμα και τις τελευταίες 24 ώρες, πιστεύουμε πως έχουμε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα να σας αναφέρουμε», είπε ο Βανς σε δημοσιογράφους, έχοντας στο πλευρό του τη Μελόνι.

ΗΠΑ και Ουκρανία υπέγραψαν μνημόνιο για τα στρατηγικά ορυκτά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία υπέγραψαν χθες, Πέμπτη 17 Απριλίου ένα «Μνημόνιο Προθέσεων» (Memorandum of Intent), σηματοδοτώντας το πρώτο βήμα προς μια ευρύτερη συμφωνία για την εκμετάλλευση των στρατηγικών ορυκτών της Ουκρανίας.

Η συμφωνία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στην ίδρυση ενός επενδυτικού ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής του 2022.​

Η υπογραφή του μνημονίου έρχεται μετά από μια περίοδο εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, με αποκορύφωμα τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Φεβρουάριο, η οποία κατέληξε σε έντονη διαφωνία. Ωστόσο, οι πρόσφατες προσπάθειες αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων οδήγησαν στην υπογραφή του μνημονίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμερικανικής υποστήριξης για την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.​

Η συμφωνία προβλέπει την παροχή προνομιακής πρόσβασης των ΗΠΑ στους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων γαιών, του γραφίτη, του λιθίου, του τιτανίου και του ουρανίου. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου για την ανοικοδόμηση της χώρας, με τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες στο Κίεβο.​