Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε σήμερα στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το οποίο χαρακτήρισε «ανέκδοτο» που δεν αξίζει τις χορηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης, εν μέσω ενός μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σ’ αυτό το επιφανές εκπαιδευτικό ίδρυμα και τον Λευκό Οίκο.

«Το Χάρβαρντ είναι ένα ΑΝΕΚΔΟΤΟ που διδάσκει το μίσος και την ηλιθιότητα και δεν θα έπρεπε να λαμβάνει πλέον ομοσπονδιακά κεφάλαια», δήλωσε ο Τραμπ μέσω του Truth Social, κατηγορώντας το πανεπιστήμιο ότι στρατολογεί κυρίως «ριζοσπάστες αριστεριστές, ηλιθίους και εγκεφάλους σπουργιτιού».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το Χάρβαρντ

Η επίθεση του Τραμπ ήρθε λίγες μόνο ώρες αφότου το Χάρβαρντ αρνήθηκε να συμμορφωθεί με μια σειρά αυστηρών και πρωτοφανών απαιτήσεων που έθεσε η κυβέρνησή του, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του αντισημιτισμού στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Το πακέτο των απαιτήσεων περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση χρήσης μασκών από διαδηλωτές, την κατάργηση όλων των προγραμμάτων που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη, αλλά και την επανεξέταση των πολιτικών πρόσληψης και εισαγωγής φοιτητών με βάση τη «διαφορετικότητα απόψεων».

Οι ηγέτες του Χάρβαρντ θεώρησαν τις απαιτήσεις αυτές ως ευθεία επίθεση στην αυτονομία και την αποστολή του πανεπιστημίου. Σε επιστολή του προς την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, τόνισε: «Καμία κυβέρνηση — ανεξαρτήτως κόμματος — δεν πρέπει να υπαγορεύει σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο τι να διδάσκει, ποιον να προσλαμβάνει ή να δέχεται, και ποια πεδία να ερευνά».

Η απάντηση της κυβέρνησης Τραμπ ήταν άμεση: πάγωμα χρηματοδότησης ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, με ακόμα 7 δισ. να απειλούνται, κυρίως προς τα συνδεδεμένα νοσοκομεία και ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου.

Παρά τη χρηματοδοτική απειλή, το Χάρβαρντ επέλεξε τη σύγκρουση, δηλώνοντας αποφασισμένο να υπερασπιστεί την ακαδημαϊκή του ελευθερία. «Το πανεπιστήμιο δεν θα παραδοθεί», δήλωσε πηγή από τη διοίκηση.

Ο πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, παρομοίασε την κατάσταση με τον Μακαρθισμό, λέγοντας πως «αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Τραμπ είναι σαν τον Τζο Μακάρθι επί δέκα ή και εκατό φορές χειρότερο».

Η κόντρα αυτή δεν είναι απλώς μια πολιτική διαμάχη. Αντιπροσωπεύει μια βαθύτερη σύγκρουση ανάμεσα στην ανεξαρτησία της ανώτατης εκπαίδευσης και την αυξανόμενη πίεση των κυβερνήσεων να επιβάλουν πολιτική ατζέντα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.