Στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για τη στήριξη των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας στο συνέδριο που πραγματοποιούν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Θεμάτων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών και ο Δήμος Τρικκαίων.

Όπως τόνισε, τις προηγούμενες ημέρες καταβλήθηκαν περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους δικαιούχους οικολογικών σχημάτων, για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι και τη βασική ενίσχυση. Επιπλέον, διατέθηκαν 30 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω θανάτου ζώων από ζωονόσους, ενώ ενεργοποιήθηκε το Μέτρο 23 της νέας ΚΑΠ, με αποζημιώσεις άνω των 140 εκατομμυρίων ευρώ για απώλειες παραγωγής εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κέλλας στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, με έμφαση στη στήριξη των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είπε πως εφαρμόζεται πρόγραμμα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ, για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου πραγματοποιείται χωρίς κόστος για τους παραγωγούς, μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Παράλληλα, δόθηκε παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα απονιτροποίησης ύψους 50 εκατ. ευρώ και εντάχθηκαν νέες εκτάσεις σε νέο πρόγραμμα αξίας 100 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Κέλλας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στη Θεσσαλία υπερδεσμεύτηκαν τα τοπικά προγράμματα Leader με κάλυψη του 100% των επενδυτών, ενώ διατέθηκαν 15,8 εκατ. ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό του 2023 και 42 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο του 2024. Ο κ. Κέλλας έκανε λόγο για ξεχωριστή φορολογική κλίμακα για τους αγρότες με συντελεστή 9%, μείωση φόρου εισοδήματος κατά 50% για μέλη συνεταιρισμών και ομάδες παραγωγών, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και θέσπιση πέντε ασφαλιστικών κατηγοριών, καθώς και μόνιμη μείωση του ΦΠΑ για ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροτικά μηχανήματα από 24% σε 13%.

Στον τομέα της ενέργειας, όπως τόνισε η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, με μέτρα όπως η απαγόρευση ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σε παραγωγική γη, η διάθεση 30 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αγροτικής χρήσης, η εφαρμογή του προγράμματος «ΓΑΙΑ» με τιμή ρεύματος στα 9,3 λεπτά/kWh για δύο+οκτώ χρόνια, δυνατότητα ρύθμισης οφειλών χωρίς τόκους προς παρόχους ρεύματος και πλήρη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» για την εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ σε 332 Δήμους και σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο νέο πρόγραμμα Θερμοκηπιακής Καλλιέργειας ύψους 600 εκατ. ευρώ, που έχει ως στόχο την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 50%, και στις επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ που προωθούνται στον τομέα της αγροτικής καινοτομίας.

Κλείνοντας, υπενθύμισε ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027 προβλέπει συνολικά 19,4 δισ. ευρώ για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

«Είναι κρίσιμο να στηρίξουμε το εισόδημα των παραγωγών μας με κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. Η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. Κέλλας.

Πηγή: ΑΠΕ