Νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ δείχνει ότι ένα απλό καθημερινό σνακ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου: τα καρύδια.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research και είναι από τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που συνδέουν την κατανάλωση του συγκεκριμένου ξηρού καρπού με μετρήσιμες αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές επιδράσεις στο παχύ έντερο.
Πώς όμως μπορούν τα καρύδια να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου; Το «κλειδί» βρίσκεται στις ελλαγιταννίνες, μια ποικίλη κατηγορία υδρολυμένων τανινών, ένας τύπος πολυφαινόλης, που υπάρχουν φυσικά στα καρύδια.
Ο καθηγητής περιβαλλοντικής φαρμακολογίας Daniel Rosenberg, που ηγήθηκε της μελέτης, εξηγεί ότι οι ενώσεις αυτές μετατρέπονται από τα βακτήρια του εντέρου σε ισχυρά αντιφλεγμονώδη μόρια, γνωστά ως ουρολιθίνες – με κυριότερη την ουρολιθίνη Α. «Οι ελλαγιταννίνες στα καρύδια είναι εκείνες που παρέχουν τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες που παρατηρούμε στους ασθενείς των κλινικών μας δοκιμών», δήλωσε στο Newsweek.
Τι έδειξε η έρευνα
Η μελέτη περιλάμβανε 39 άτομα ηλικίας 40 έως 65 ετών, όλα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν πρώτα να αποκλείσουν από τη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε ελλαγιταννίνες και στη συνέχεια να καταναλώνουν καθημερινά καρύδια για τρεις εβδομάδες.
Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν δείκτες φλεγμονής μέσω δειγμάτων αίματος, ούρων και κοπράνων, ενώ εξετάστηκαν και οι πολύποδες του παχέος εντέρου με υψηλής ευκρίνειας κολονοσκοπήσεις.
Ένα από τα βασικά ευρήματα ήταν ότι τα άτομα που παρήγαγαν περισσότερη ουρολιθίνη Α μετά την κατανάλωση καρυδιών εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής – ιδιαίτερα οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες, οι οποίοι ανήκουν γενικά σε ομάδα υψηλότερου κινδύνου. Επιπλέον, σε αυτούς παρατηρήθηκε αύξηση της ορμόνης πεπτίδιο YY, που έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένη απεικονιστική τεχνολογία για να μελετήσει ιστό από πολύποδες που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια των κολονοσκοπήσεων.
Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα ουρολιθίνης Α εμφάνιζαν σημαντική μείωση αρκετών πρωτεϊνών που σχετίζονται με την ανάπτυξη πολύποδων. Μία από αυτές, η βιμεντίνη – που συνήθως εντοπίζεται σε προχωρημένα στάδια καρκίνου του παχέος εντέρου – βρέθηκε σε πολύ μειωμένα επίπεδα στους ιστούς των ασθενών με τη μεγαλύτερη παραγωγή ουρολιθίνης Α.
Η μελέτη αυτή βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα σε ποντίκια, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Masako Nakanishi, που είχε ήδη δείξει ότι τα καρύδια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτά τα αποτελέσματα άνοιξαν τον δρόμο για την τρέχουσα κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.
«Πολλά οφέλη, μηδαμινό ρίσκο»
«Η ουρολιθίνη Α έχει πολύ θετική επίδραση στη φλεγμονή και ίσως και στην πρόληψη του καρκίνου», δήλωσε ο Rosenberg. «Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η διατροφική ενίσχυση με καρύδια μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρολιθίνης στον γενικό πληθυσμό – ειδικά σε άτομα με κατάλληλο μικροβίωμα – και να μειώσει σημαντικά πολλούς φλεγμονώδεις δείκτες, ιδιαίτερα στους παχύσαρκους ασθενείς», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας:
«Τα θρεπτικά συστατικά των καρυδιών μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Τα οφέλη που μπορεί να έχει κάποιος από την καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας καρυδιών είναι πολλά και με μηδαμινό ρίσκο. Είναι κάτι απλό που μπορεί να κάνει ο καθένας για την μακροπρόθεσμη υγεία του».