Με τη δημιουργία ενδιάμεσων οικιστικών ζωνών, «περιοχές ελέγχου χρήσεων», στις οποίες οι αρτιότητες θα είναι από 2 έως 4 στρέμματα και θα μπορεί κανείς να χτίσει υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό, σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει λύση σε όσους μένουν έξω από τις οριοθετήσεις των οικισμών.

Οι περιοχές αυτές θα καθοριστούν έπειτα από ειδικό σχεδιασμό στο πλαίσιο εκπόνησης των πολεοδομικών σχεδίων, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο θα δημιουργήσει μια ενδιάμεση οικιστική ζώνη όπως αυτή που απαγόρευσε το ΣτΕ αλλά με διαφορετικό όνομα, στην οποία οι αρτιότητες θα είναι μικρότερες των 4 στρεμμάτων, επαναφέροντας έτσι με έμμεσο τρόπο τις καταργημένες παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Την υπόθεση χειρίζεται ο Γενικός Γραμματέας Αστικού Σχεδιασμού, Ευθύμης Μπακογιάννης, ο οποίος αποκάλυψε προ ημερών σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην Κρήτη το νομοθετικό τρικ με το οποίο θα επιχειρηθεί η παράκαμψη του ΣτΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, «το πρόβλημα υφίσταται για τις περιοχές που οικοδομήθηκαν το 1983 έως σήμερα ή τα οικόπεδα που θεωρούνταν εντός οικισμού και τώρα βρίσκονται σε γκρίζα ζώνη».

«Αυτό που είπαμε, σεβόμενοι το ΣτΕ, είναι να οργανώσουμε αυτές τις περι-οικιστικές ζώνες σε περιοχές ελέγχου χρήσεων. Τι είναι αυτές; Είναι περιοχές στις οποίες η νομοθεσία μας δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε χρήσεις γης και να προσδιορίσουμε αρτιότητα μεταξύ 2 και 4 στρεμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η περι-οικιστική περιοχή δεν θα είναι εντός οικισμού με την έννοια των οικοπέδων των 300 ή 500 τ.μ. αλλά θα μπορεί να οικοδομηθεί με αρτιότητα μικρότερη από τα 4 στρέμματα με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό».

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα στο καθεστώς δόμησης»

Εντωμεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, μίλησε στην ΕΡΤ σήμερα για το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που καθορίζει τα όρια και τη δόμηση για 10.000 οικισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αλλάζει τίποτα από χθες μέχρι σήμερα στο καθεστώς δόμησης των οικισμών της χώρας.

«Η πολεοδομική νομοθεσία και ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι ένα πολύ σύνθετο αντικείμενο και κατανοώ προφανώς τη δυσκολία που υπάρχει να γίνει αντιληπτό από τους απλούς πολίτες, ακόμα και από τους μηχανικούς που δεν είναι εξειδικευμένοι στα πολεοδομικά ζητήματα. Εξού και πάρα πολλές φορές υπάρχει μία διάχυση πληροφοριών που δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα», τόνισε.

«Αποφασίσαμε ως κυβέρνηση να κάνουμε στη χώρα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, έτσι ώστε να επιλύσουμε μια σειρά από ζητήματα και παθογένειες της χώρας, που είναι οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιβαλλοντική προστασία, την εκτός σχεδίου δόμηση και την οριοθέτηση των οικισμών. Γιατί την οριοθέτηση των οικισμών; Γιατί ουσιαστικά, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα όρια έχουν κριθεί ανυπόστατα. Είπαμε λοιπόν, για να υπάρχει μια ασφάλεια δικαίου στον πολεοδομικό σχεδιασμό, να καταθέσουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα με προδιαγραφές. Άρα αυτό το Προεδρικό Διάταγμα καθορίζει τις προδιαγραφές με τις οποίες θα οριοθετηθούν οι οικισμοί από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Αυτές οι προδιαγραφές δεν είναι άμεσα εφαρμοστέες. Δεν ξυπνήσαμε δηλαδή μία μέρα και άλλαξε το καθεστώς που ισχύει στη δόμηση στους οικισμούς. Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δίνει στο υπουργείο και στους μελετητές που έχει επιλέξει τον τρόπο και τη μεθοδολογία και τα επιστημονικά κριτήρια με τα οποία θα πάνε οι μελετητές σε κάθε οικισμό, θα καταγράψουν τα πραγματικά δεδομένα», τόνισε.

Σημείωσε δε ότι 11.000 είναι περίπου οι οικισμοί που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ένα καθεστώς ανασφάλειας, η οποία ανασφάλεια έχει προκύψει λόγω της οριοθέτησης των νομαρχών.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο με την αλλαγή της οριοθέτησης των οικισμών εντός σχεδίου ιδιοκτησίες μετατρέπονται σε ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου, απάντησε ότι δεν ισχύει και εξήγησε: «Σήμερα που βγήκε αυτό το δημοσίευμα, όσοι έχουν οικόπεδα εντός σχεδίου και πάνε στην πολεοδομία να ζητήσουν βεβαίωση όρων δόμησης, θα τους δώσει τη βεβαίωση όρων δόμησης που ισχύει για τους οικισμούς που έχουν από την οριοθέτηση του Νομάρχη μέχρι σήμερα αυτό που αναφέρει το δημοσίευμα. Ενδεχομένως γι’ αυτό σας εξήγησα στην αρχή ότι η πολεοδομική νομοθεσία είναι μία σύνθετη νομοθεσία και ο πολεοδομικός σχεδιασμός έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Πολλές φορές ακόμα και οι ειδικοί μηχανικοί δυσκολεύονται να το κατανοήσουν. Είναι ότι οι προδιαγραφές που έχουμε τώρα με το Προεδρικό Διάταγμα θα μας δώσουν μια μεθοδολογία ανά κάθε οικισμό. Δεν έχει αλλάξει πάντως τίποτα από χθες μέχρι σήμερα στο καθεστώς δόμησης των οικισμών της χώρας».

«Εκτός από τους οικισμούς του Ρεθύμνου και του Πηλίου που έχουν ακυρωθεί τα όριά τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και αρκετό καιρό, δηλαδή από το 2019, αυτοί οι οικισμοί δεν εκδίδουν οικοδομικές άδειες. Για όλους τους υπόλοιπους οικισμούς δεν έχει να κάνει αυτό το ΠΔ με την αλλαγή των όρων δόμησης που ισχύουν σήμερα. Σας εξηγώ για άλλη μια φορά ότι αυτό το ΠΔ είναι οι προδιαγραφές για το πώς θα σχεδιάσουμε και θα οριοθετήσουμε τους οικισμούς από εδώ και πέρα. Σήμερα ισχύουν οι όροι δόμησης που είχαμε από τους νομάρχες και θα συνεχίσουμε να τους έχουμε μέχρι να γίνουν τα προεδρικά διατάγματα των οικισμών με τις προδιαγραφές που θα εφαρμόσουμε με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα», κατέληξε.