Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παραδεχτεί ότι η απομάκρυνση από την κυριαρχία των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών είναι «μη ρεαλιστική», καθώς οι ανησυχίες για την εξάρτησή της από τις αμερικανικές γιγαντιαίες εταιρείες αυξάνονται.

Ένα σχέδιο στρατηγικής που έχει δει το Politico πριν από την επίσημη δημοσίευσή του την άνοιξη, υποδηλώνει ότι η ΕΕ έχει λίγες καινούργιες ιδέες για να επαναφέρει την Ευρώπη σε ρόλο σημαντικού παίκτη στην παγκόσμια τεχνολογία, ακόμα κι αν η αντίδραση στη νέα διατλαντική πραγματικότητα γίνεται προτεραιότητα στις Βρυξέλλες.

Η επιστροφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και η επιθετική στάση του απέναντι στην Ευρώπη έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την κυριαρχία στις θεμελιώδεις τεχνολογίες, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι υπηρεσίες cloud, καθώς και για την πιθανή πρόσβαση των αμερικανικών διωκτικών αρχών στα δεδομένα που επεξεργάζονται οι πανταχού παρόντες γίγαντες, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.

Στο πλαίσιο της κλιμακούμενης εμπορικής έντασης και των αυξανόμενων υβριδικών απειλών, η ΕΕ θα δημοσιοποιήσει σύντομα τη Διεθνή Ψηφιακή Στρατηγική για την Ευρώπη. «Η ανταγωνιστικότητα στην τεχνολογία είναι μια οικονομική και ασφαλιστική επιταγή για όλους όσοι επιθυμούν διαρκή ευημερία και σταθερότητα», αναφέρει μια εκδοχή του σχεδίου ημερομηνίας 9 Απριλίου.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους κυρίαρχους παίκτες όπως οι ΗΠΑ, το σχέδιο αναφέρει ότι «η αποσύνδεση είναι μη ρεαλιστική και η συνεργασία θα παραμείνει σημαντική σε όλο το τεχνολογικό φάσμα αξίας». Σημειώνεται ότι η Κίνα, καθώς και η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία, είναι χώρες με τις οποίες η συνεργασία θα είναι επίσης απαραίτητη.

Η πρόταση για στρατηγικές τεχνολογικές συμμαχίες με χώρες που έχουν κοινές αξίες, για συνεργασία στην έρευνα και την ανάπτυξη περισσότερων επιχειρηματικών ευκαιριών για τις εταιρείες της ΕΕ, έρχεται σε αντίθεση με τις αυξανόμενες εκκλήσεις για στροφή προς τον προστατευτισμό.

Για την Ευρώπη, «η συνέχιση της ίδιας πορείας δεν είναι επιλογή», έγραψε νωρίτερα φέτος η Μαριέτζε Σχάκε. Η Σχάκε, πρώην φιλελεύθερη βουλευτής από την Ολλανδία και βασική φωνή στον τομέα της τεχνολογίας, κάλεσε την ΕΕ «να τερματίσει την εξαρτημένη της σχέση από τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατεύσει τον εαυτό της από τους αυξανόμενους κινδύνους του νέου, τεχνολογικά κατευθυνόμενου γεωπολιτικού τοπίου».

Στις Βρυξέλλες, η ιδέα του «Eurostack», ενός φιλόδοξου βιομηχανικού σχεδίου για να απελευθερωθεί η Ευρώπη από την αμερικανική τεχνολογική κυριαρχία κερδίζει έδαφος, με βασικούς νομοθέτες να στηρίζουν την πρόταση.

Το σχέδιο στρατηγικής υποστηρίζει τη διεθνή συνεργασία σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές και τα τσιπ, καθώς «η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών και η γεωπολιτική αβεβαιότητα απαιτούν μια εξατομικευμένη προσέγγιση για κάθε χώρα». Η ΕΕ προσπαθεί να διορθώσει, μεταξύ άλλων, την επικίνδυνη εξάρτησή της από την Κίνα για τα χαμηλής τεχνολογίας τσιπ.

Η συνεργασία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την κατασκευή πολύτιμων εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης εκτός της ΕΕ, προκειμένου να βοηθήσει την Ευρώπη να αυξήσει την επιρροή της στη νεοσύστατη τεχνολογία, σύμφωνα με το σχέδιο. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει συντονισμένες προσπάθειες για την κυβερνοασφάλεια, προκειμένου να καταπολεμηθεί το ransomware.

Η στρατηγική είναι πιο αμυντική απέναντι στην Κίνα, αναφέροντας ότι η ΕΕ θα επιδιώξει να διατηρήσει την «ηγεσία της στην προώθηση ασφαλών και αξιόπιστων δικτύων 5G παγκοσμίως», ουσιαστικά μια παραδοχή για την αποδοχή της αποκλειστικής πολιτικής που ακολουθείται απέναντι στους Κινέζους προμηθευτές, όπως η Huawei.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον συνεργάζονται για χρόνια, προκειμένου να περιορίσουν τις παγκόσμιες φιλοδοξίες του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού, χρησιμοποιώντας εργαλεία ψηφιακής διπλωματίας, για να πείσουν τρίτες χώρες να απορρίψουν τον εξοπλισμό της Shenzhen-based εταιρείας.

Το σχέδιο προτείνει την επέκταση αυτού του μοντέλου και στα υποβρύχια καλώδια, το δίκτυο των οποίων θα πρέπει να κατασκευαστεί «με χώρες που έχουν κοινές αξίες».

Η στρατηγική αναμένεται να παρουσιαστεί στις 4 Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.