Αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα μουσεία του κόσμου. Το μουσείο του Λούβρου άνοιξε τις πόρτες του σαν σήμερα 10 Αυγούστου του 1793 και από τότε έχει δεχτεί εκατομμύρια επισκέπτες.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζετε για το διάσημο αυτό αξιοθέατο του Παρισιού.

  1. Υπάρχει ένα μύθος που αναφέρει ότι η γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου έχει 667 γυάλινες πλάκες και γι’ αυτό ονομάζεται και πυραμίδα του διαβόλου. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς τα κομμάτια της Πυραμίδας του Λούβρου είναι 673!
  2. Το Λούβρο χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως αποθήκη των Ναζί όταν έφτασαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλά από τα έργα που ήταν τότε στο μουσείο είχαν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος για να μην πέσουν στα χέρια των Ναζί.
  3. Το 1803, το μουσείο είχε 19 αίθουσες και δεν λεγόταν μουσείο του Λούβρου. Συγκεκριμένα ονομαζόταν «Μουσείο Ναπολέοντα», ονομασία η οποία δεν άντεξε στο χρόνο.
  4. Η γυάλινη πυραμίδα κάποτε ήταν ανεπιθύμητη καθώς θεωρείτο πως μια γυάλινη κατασκευή δεν ταιριάζει με το ιστορικό παλάτι που βρίσκεται εκεί. Σήμερα, ωστόσο αποτελεί το σημείο κατατεθέν.
  5. Ο πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Mona Lisa, διαστάσεων 77×53 εκ., που βρίσκεται στο μουσείο είναι…ο δεύτερος. Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο πανομοιότυποι πίνακες, αμφότεροι ζωγραφισμένοι από τον διάσημο ζωγράφο, αλλά στο Λούβρο υπάρχει το δεύτερο του έργο για τα μάτια του κοινού που επισκέπτεται το μουσείο και όχι το αρχικό.