Η χώρα μας έχει από τις ωραιότερες παραλίες και αν για σας οι καλοκαιρινές διακοπές ισούνται με θάλασσα, εκτός από ηλιοθεραπεία και κολύμπι, προσφέρει και βόλτες στην παραλία.

Το περπάτημα είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας και είναι γνωστά τα οφέλη που προσφέρει. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Το περπάτημα κατά μήκος της θάλασσας -πέρα από την ευχάριστη αίσθηση- είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αξιοποιήσετε τις ώρες που θα είστε στην παραλία για να τονώσετε το σώμα σας. Σας δίνω πέντε λόγους για τα οφέλη που έχει αυτή η απλή δραστηριότητα, η διαφορά είναι ότι στην παραλία δεν χρειάζεται να φορέσετε παπούτσια, αρκούν το αντηλιακό και το καπέλο σας.

1. Νιώθετε τη γείωση και την ενέργεια της γης

Η παραλία είναι από τα λίγα μέρη που περπατάμε ξυπόλυτοι. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας φοράμε παπούτσια που σημαίνει ότι σπανίως αγγίζουμε το έδαφος με τα πέλματά μας. Φοράμε παπούτσια ακόμα και όταν κάνουμε γυμναστική, εκτός από πιλάτες και γιόγκα που κάνουμε τις ασκήσεις ξυπόλυτοι. Όμως, όταν περπατάμε ξυπόλυτοι στη φύση και επιτρέπουμε το σώμα μας να γειωθεί, εξισορροπείται το φυσικό ηλεκτρικό πεδίο της γης με το δικό μας ηλεκτρικό πεδίο, με άλλα λόγια γίνεται μία μεταφορά αρνητικών και θετικών ιόντων που βοηθάει στην αύξηση της ενέργειας, αλλά και στη μείωση φλεγμονών, χρόνιων πόνων και φθορών του οργανισμού.

2. Καίτε περισσότερες θερμίδες

Σύμφωνα με μελέτες, περπατώντας στην άμμο καίμε περίπου 1,5 με 2 φορές περισσότερες θερμίδες και αυτό συμβαίνει λόγω της επιφάνειας. Το σώμα μας καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια να κάνει την κίνηση των ποδιών που απαιτείται σε μια μαλακή, μη συμπαγή και ασταθή επιφάνεια. Με την επιπλέον προσπάθεια, την ενεργοποίηση περισσότερων μυών και το μυϊκό έργο που παράγεται, δυναμώνετε τους αστραγάλους, αυξάνετε τη λειτουργία των μυών της ποδικής καμάρας, τον ποδοκνημικών και των γαστροκνημικών και βελτιώνεται η αντοχή σας.

3. Κάνετε μασάζ στα πόδια

Το περπάτημα στην άμμο απαιτεί μεγαλύτερη κινητικότητα. Όχι μόνο τονώνει τα πόδια επειδή αναγκάζει τους μυς των ποδιών -λόγω της ασταθούς επιφάνειας- να δουλεύουν πιο έντονα, κάνει και ένα εξαιρετικό μασάζ στα πέλματα των ποδιών. Με την κίνηση των ποδιών και την πίεση που ασκείται στα πόδια όταν περπατάμε ξυπόλυτοι στην άμμο, αυξάνεται η ροή του αίματος, βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία και μειώνεται το πρήξιμο.

4. Ενισχύετε την ιδιοδεκτικότητα

Μέσα από τις ασκήσεις ισορροπίας και συντονισμένων κινήσεων που κάνουμε στο πιλάτες και στη γιόγκα, αποσκοπούμε στο να αυξήσουμε και την ιδιοδεκτικότητα. Η ιδιοδεκτικότητα είναι μία πολύ σημαντική ικανότητα του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται σε ποια θέση είναι το σώμα μέσα στον χώρο. Είναι μία δυναμική αίσθηση, καθώς παίζει μεγάλο ρόλο στον συντονισμό κινήσεων και στη στάση του σώματος, για παράδειγμα να μπορούμε να σηκώσουμε το ένα πόδι προς τα πίσω γέρνοντας το σώμα μας μπροστά, χωρίς να κοιτάμε. Το περπάτημα στην άμμο, σε μία επιφάνεια όπου βουλιάζει το πόδι, θεωρείται μία πολύ καλή άσκηση για την ενίσχυση της ιδιοδεκτικότητας.

5. Απομακρύνετε το άγχος

Έχετε παρατηρήσει πόσο καλύτερα αισθάνεστε μετά από μία βόλτα στη θάλασσα; Πόσο πιο ξαλαφρωμένοι νιώθετε ψυχικά, ειδικά όταν έχετε πολλά στο μυαλό σας; Το περπάτημα στην άμμο, δίπλα στην ακροθαλασσιά, δεν έχει μόνο σωματικά οφέλη. Όταν ακούμε τον ευχάριστο ήχο της ροής των κυμάτων που καταπραΰνει τον εγκέφαλο, βλέπουμε το μπλε χρώμα της θάλασσας που συνδέεται με αισθήματα ηρεμίας και γαλήνης, νιώθουμε το φρέσκο αεράκι που είναι γεμάτο από αρνητικά ιόντα, κοιτάζοντας απλά τη θάλασσα αισθανόμενοι, έστω και στιγμιαία, ευγνωμοσύνη, έχει αποδεδειγμένα ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη. Ενισχύει την αίσθηση της χαλάρωσης, καθώς μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες, αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D και προάγει την ευεξία.

Και κάτι ακόμα: Όσο καλό κάνει το περπάτημα στην άμμο, η μαλακή επιφάνεια της άμμου δεν είναι η πιο κατάλληλη αν έχετε πόνους ή χειρουργική επέμβαση στα γόνατα ή στους αστραγάλους, γιατί ασκείται επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.