Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές αλλά και στην καρδιά της Ευρώπης, που προετοιμάζεται να απαντήσει στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, αλλά και με τον φόβο της παγκόσμιας ύφεσης να πλανάται, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη στις 10:00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Η συνεδρίαση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και είναι ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο, καθώς θα συμμετέχουν 9 υπουργοί, έτσι ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση αλλά και να γίνουν προτάσεις για το πώς θα αντιδράσουμε σε εθνικό επίπεδο.
Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή αντίδραση, η Αθήνα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, που δηλώνουν έτοιμες να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ αλλά και να προχωρήσουν σε αντίμετρα αν χρειαστεί.
«Η χώρα μας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα. Και θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία», επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανάρτησή του.
Όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, για την Ευρωπαϊκή Ένωση η νέα αυτή κατάσταση αποτελεί σαφή απόκλιση από τους οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε.
Στο σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ψηφιακής Πολιτικής.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής είχε συσταθεί το 2019 στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους και πλέον ενεργοποιείται με στόχο να συντονίζεται ο «οικονομικός κύκλος» που έχει αναλάβει να εποπτεύει ο αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης. Στόχος είναι η οικονομική κυβερνητική πολιτική εκτός από τη μακροοικονομία να εστιάσει και στη μικροοικονομία, δηλαδή στις εξαγωγές, την ανταγωνιστικότητα, τις υποδομές κ.α.
Εκεί που θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι στο να εφαρμοστούν πρακτικές στήριξης των επιχειρήσεων, στην προστασία των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και στην τυχόν απώλεια εσόδων από τον τουρισμό.
Ήδη, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, η χώρα μας δεν περιμένει και στρέφεται και σε άλλες αγορές, με την Ινδία και την Κίνα να είναι επικρατέστερες για να απορροφήσουν μέρος των ελληνικών εξαγωγών που προορίζονταν για τις ΗΠΑ.
Πάντως, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, από τους εμπορικούς πολέμους όλοι βγαίνουμε χαμένοι και παρότι η Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, οι εξελίξεις αυτές θα έχουν για ένα τουλάχιστον διάστημα κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, θυμίζουν ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι ΗΠΑ άλλαξαν ενίοτε στρατηγική.
Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι ανεπτυγμένες εδώ και χρόνια και έχουν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τόσο σε αμυντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Και θυμίζουν ότι εδώ και κάποια χρόνια αμερικανικοί κολοσσοί επενδύουν στην Ελλάδα, όπως οι: Pfizer, Cisco, Microsoft, Google, Amazon.