Την ώρα που η διεθνής προσοχή παραμένει στραμμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία κινείται παρασκηνιακά και αθόρυβα για να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία κοντά στα σύνορα με την Ευρώπη, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Στο Πέτροζαβοντσκ, μια ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, κατασκευάζονται νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εδραιώνεται μια νέα μονάδα στρατού, με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης στρατιωτικής δύναμης τα επόμενα χρόνια.

Αυτοί οι στρατιώτες, που σήμερα πολεμούν στην Ουκρανία, προορίζονται να στελεχώσουν δυνάμεις που θα αντιμετωπίσουν μελλοντικά το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, που επικαλείται το δημοσίευμα. Η Μόσχα αυξάνει τη στρατολόγηση, ενισχύει την παραγωγή όπλων και επενδύει σε υποδομές, όπως αναβαθμίσεις σιδηροδρομικών γραμμών κοντά στα σύνορα.

Η Φινλανδία, που μέχρι πρόσφατα προσπαθούσε να διατηρήσει αποστάσεις από τη Ρωσία, προσχώρησε στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τώρα ενισχύει τα σύνορά της με φράχτες και ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης.

Ερωτηθείς τον Φεβρουάριο ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την προειδοποίηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διεξάγει πόλεμο στο ΝΑΤΟ εάν οι ΗΠΑ μειώσουν την υποστήριξή τους προς τη συμμαχία, ο Τραμπ είπε: «Δεν συμφωνώ με αυτό, ούτε κατά διάνοια». Παρά ταύτα, Ρώσοι αναλυτές και Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, μόλις ολοκληρωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μαζικές επενδύσεις σε drone πυροβόλα και πυρομαχικά

Η Ρωσία έχει αυξήσει θεαματικά την παραγωγή όπλων: από 40 σε σχεδόν 300 άρματα μάχης T-90M ετησίως. Επενδύει μαζικά σε drone, πυροβόλα και πυρομαχικά, ενώ κρατά τα νεότερα οπλικά συστήματα στο ρωσικό έδαφος αντί να τα στείλει στην Ουκρανία. Οι στρατιωτικές βιομηχανίες λειτουργούν πλέον στο όριο των δυνατοτήτων τους.

Ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στα δυτικά σύνορα

Η Ρωσία αναδιοργανώνει τον στρατό της με στόχο να ενισχύσει την παρουσία της στα δυτικά σύνορα. Δημιουργεί νέες στρατιωτικές περιοχές γύρω από Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, ενσωματώνοντας δίκτυα μεταφορών με τη Λευκορωσία.

Η ενίσχυση επικεντρώνεται στις βαλτικές χώρες και τη Φινλανδία, με σχέδια για μεγάλες μονάδες 10.000 στρατιωτών και νέες στρατιωτικές υποδομές.

Κίνητρα για την ενίσχυση της στρατολόγησης

Η Μόσχα προσφέρει υψηλά χρηματικά μπόνους για να ενισχύσει τη στρατολόγηση, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νέοι στρατιώτες να εντάσσονται κάθε μήνα. Οι νέες μονάδες εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται εντός Ρωσίας, ενώ στους βετεράνους δίνονται κοινωνικά και πολιτικά προνόμια.

Οι πιο σύγχρονες στρατιωτικές ενισχύσεις προορίζονται για τα σύνορα με το ΝΑΤΟ, όχι για την Ουκρανία.

«Η Ρωσία θέλει να ξανακερδίσει μια θέση στο τραπέζι των ισχυρών της Ευρώπης»

Η νίκη κατά του Ναπολέοντα και του Χίτλερ, η καθοριστική συμβολή στη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η στρατιωτική υπεροχή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου παραμένουν ζωντανές στη συλλογική μνήμη της Ρωσίας

«Η Ρωσία θέλει να ξανακερδίσει μια θέση στο τραπέζι των ισχυρών της Ευρώπης και χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της ισχύ για να το πετύχει», επισημαίνει ο Φινλανδός στρατηγός Γιούχα Κούκκολα.