Ξεχάστε ό,τι γνωρίζατε για την Κόστα Μπράβα στην Ισπανία. Το Cadaqués, το ασβεστωμένο χωριό σε έναν πεταλοειδή κόλπο ήταν «το καλύτερο μέρος στον κόσμο» για τον Νταλί, ενώ με την πάροδο των ετών πολλοί άλλοι καλλιτέχνες ήρθαν και έπεσαν στη μαγεία του, όπως ο Πικάσο, ο Μιρό και ο Ντουσάμπ.

Το Cadaqués λάμπει πάνω από τα σμαραγδένια νερά ενός βραχώδους κόλπου στην ανατολικότερη απόληξη της Καταλονίας. Αυτό το πάλλευκο χωριό οφείλει τη γοητεία του εν μέρει στις ανεμοδαρμένες βοτσαλωτές παραλίες του, τα ελικοειδή δρομάκια, το όμορφο λιμάνι και τις άγριες περιοχές του κοντινού Cap de Creus, αλλά ο Σαλβαδόρ Νταλί ήταν αυτός που έδωσε στο Cadaqués τη λάμψη του.

Η σχέση του Σαλβαδόρ Νταλί με το Cadaqués

Cadaques, Ισπανία

Ο υπερρεαλιστής καλλιτέχνης Σαλβαδόρ Νταλί βρήκε έμπνευση σε αυτό το χωριό στην Κόστα Μπράβα της Ισπανίας. Μεγαλώνοντας, περνούσε χρόνο στο Cadaqués και αργότερα είχε το σπίτι και το στούντιό του (που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο) στο γειτονικό Port Lligat.

Το Cadaqués έχει μια ρουστίκ αλλά και εκλεπτυσμένη γοητεία. Τα ασβεστωμένα σπίτια με κεραμοσκεπές πλαισιώνουν τη βραχώδη ακτή και οι γκαλερί τέχνης συνεχίζουν να ανθίζουν.

Εδώ τίποτα δεν ενοχλεί το μάτι. Προστατεύτηκε σθεναρά από μια ομάδα ντόπιων καλλιτεχνών τη δεκαετία του 1950 και κατάφερε το σπάνιο κατόρθωμα να διατηρήσει τη γοητεία του ανέπαφη.

Cadaques, Ισπανία

Φωλιασμένο γύρω από έναν πεταλόσχημο κόλπο, ο λαβύρινθος από πλακόστρωτα δρομάκια και ασβεστωμένα σπίτια οδηγεί προς τη θάλασσα.

Λίγες μέρες εδώ, σύμφωνα με τον Guardian, είναι αρκετές για να περιπλανηθείτε στο ακρωτήρι ανάμεσα στα πεύκα και να κάνετε μπάνιο στα ζεστά, καθαρά νερά του κόλπου. Τη νύχτα η πόλη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά σε χαλαρό καταλανικό στυλ. Η δράση επικεντρώνεται στο μπαρ/καφέ/γκαλερί του καζίνο, ένα μεγαλοπρεπές νεοκλασικό κτίριο στην προκυμαία, το οποίο είχε αρχικά ιδρυθεί ως αφαλιστική εταιρεία και τώρα λειτουργεί ως «εταιρεία φιλίας», διατηρώντας μια ατμόσφαιρα σπιτικής κοινότητας πίσω από το μεγαλοπρεπές εξωτερικό του.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο Νταλί αποκαλούσε το Cadaqués «το καλύτερο μέρος στον κόσμο».