Για «κυνήγι μαγισσών» έκανε λόγο σήμερα η ρωσική διπλωματία μετά την απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να περιορίσει την ελεύθερη πρόσβαση στο ευρωπαϊκό αυτό όργανο του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντίμιρ Τσίχοφ.

«Το κυνήγι των μαγισσών άρχισε», αντέδρασε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μαρία Ζαχάροβα, στη σελίδα της στο Facebook.

«Έχουμε την εντύπωση ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία επιστρέφει μερικές φορές στην εποχή της Ιεράς Εξέτασης. Και μετά; Θα υπάρξουν εκκλησιαστικά δικαστήρια για τους ρώσους διπλωμάτες; Θα καούν ζωντανοί στις Βρυξέλλες;», διερωτάται η Ζαχάροβα, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παράσχει «την ελάχιστη λογική εξήγηση» της απόφασής του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) Κονσταντίν Κοσάτσοφ κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει στις «κατασταλτικές αυτές αποφάσεις της Ε.Ε.» με μέτρα «συμμετρικά και ασύμμετρα».

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε χθες ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να «περιορίσει την ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του στον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ε.Ε. και σε έναν ακόμη ρώσο πολίτη» του οποίου την ταυτότητα δεν δημοσιοποίησε, σε αντίποινα για την απαγόρευση που επέβαλε το Κρεμλίνο σε 89 ευρωπαίους πολίτες, επικριτές της πολιτικής της Μόσχας, να εισέλθουν στη Ρωσία.

Υπουργοί Εξωτερικών χωρών της Ε.Ε. χαρακτήρισαν την απαγόρευση που επέβαλαν οι ρωσικές αρχές «εντελώς αυθαίρετη και αδικαιολόγητη».