Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες συμμετείχαν την Πέμπτη σε μια ιστορική ανταλλαγή 24 κρατουμένων, τη μεγαλύτερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Σε αυτή περιλαμβάνεται η απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, του πρώην πεζοναύτη, Πολ Γουίλαν και του επικριτή του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα.

Η συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων έγινε με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι 10 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι, μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, 13 στη Γερμανία και τρεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το CNN δημοσιεύει τα ονόματα όλων των απελευθερωθέντων.

Οι Ρώσοι που απελευθερώθηκαν

Βαντίμ Κρασίκοφ

κερσκοβιτσ

Ο Κρασίκοφ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών (FSB), που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε γερμανική φυλακή, ήταν στην κορυφή του καταλόγου της Μόσχας με τους Ρώσους κρατούμενους, που ήθελε να ανταλλάξει.

Είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του τσετσένου πρώην μαχητή, Ζελιμχάν Σουλτάνοβιτς Χανγκοσβίλι (“Tornike” Khangoshvili), το 2019, στο Kleiner Tiergarten του Βερολίνου.

Καταζητούμενος στη Ρωσία με την κατηγορία της τρομοκρατίας, αποτελούσε ιδιαίτερο αγκάθι για τον Ραμζάν Καντίροφ, τον ηγέτη της Τσετσενίας και στενό σύμμαχο του Πούτιν.

Βαντίμ Κονοστσενόκ

κερσκοβιτσ

Η Εισαγγελία των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Κονοστσενόκ είναι ρώσος πολίτης με φερόμενους δεσμούς με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (διεθνώς FSB). Κατηγορείται ότι συμμετείχε σε ένα σχέδιο για την παροχή ευαίσθητων, αμερικανικής κατασκευής, ηλεκτρονικών συσκευών και πυρομαχικών στη Ρωσία, παραβιάζοντας τους αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγών, τις οικονομικές κυρώσεις και άλλους ποινικούς νόμους.

Βλάντισλαβ Κλιούσιν

Ο ρώσος επιχειρηματίας Κλιούσιν καταδικάστηκε πέρυσι στη Βοστώνη σε εννέα χρόνια φυλάκισης για τον ρόλο του σε αυτό που οι αμερικανικές αρχές αποκάλεσαν ένα «περίπλοκο σύστημα απάτης», που του απέφερε περίπου 93 εκατομμύρια δολάρια μέσω συναλλαγών τίτλων που βασίστηκαν σε εμπιστευτικές εταιρικές πληροφορίες, που είχαν κλαπεί από αμερικανικά δίκτυα υπολογιστών.

Ο Κλιούσιν συνελήφθη στη Σιόν της Ελβετίας τον Μάρτιο του 2021 και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο του 2021. Πέρα από την ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε, διατάχθηκε επίσης και να καταβάλει 34 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Ρόμαν Σελέζνεφ

Ο Ρόμαν Σελέζνεφ είναι καταδικασμένος χάκερ, που εξέτιε ποινή 27 ετών στις ΗΠΑ. Οι ρώσοι αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως ζητήσει από τον Σελέζνεφ – γνωστός ως Track2, Bulba και Ncux 3 – να συμμετάσχει στην ανταλλαγή των Γκρίνερ και Μπουτ το 2022. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν, αλλά η συμφωνία χάλασε, όταν δεν μπόρεσαν να προσφέρουν και τον Κρασίκοφ.

Συνελήφθη στις Μαλδίβες το 2014, εκδόθηκε στις ΗΠΑ και καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2017 για παραβίαση υπολογιστών σε σημεία πώλησης, με σκοπό την κλοπή και την πώληση αριθμών πιστωτικών καρτών στον υπόκοσμο.

Τον Νοέμβριο του ιδίου έτους καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης για τον ρόλο του σε ένα κύκλωμα κυβερνοαπάτης, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, και για εξαπάτηση τραπεζών.

Αρτιόμ Ντούλτσεφ

Ο Ντούλτσεφ είναι ρώσος κατάσκοπος, που ζούσε μυστικά στη Σλοβενία, υποδυόμενος τον επιχειρηματία πληροφορικής, Λούντβιχ Γκις.

Δήλωσε ένοχος για κατασκοπεία σε δικαστήριο της Λιουμπλιάνας την Τετάρτη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση άνω του ενάμισι έτους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου, επρόκειτο να απελαθεί στη Ρωσία και του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Σλοβενία για πέντε χρόνια.

Άννα Ντούλτσεβα

Η Άννα Ντούλτσεβα δήλωσε ένοχη για κατασκοπεία μαζί με τον Ντούλτσεφ την Τετάρτη. Η επίσης ρωσίδα κατάσκοπος εμφανιζόταν ως έμπορος τέχνης και ιδιοκτήτρια γκαλερί και πιστεύεται ότι είναι παντρεμένη με τον Ντούλτσεφ. Χρησιμοποιούσε το όνομα Maria Rosa Mayer Munos. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης και απέλασης.

Μιχαήλ Μικούσιν

Ο Μικούσιν είναι ρώσος κατάσκοπος που συνελήφθη στη Νορβηγία το 2022. Εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο του Tromsø στον Αρκτικό Κύκλο, προσποιούμενος ότι είναι βραζιλιάνος ερευνητής.

Πάβελ Ρούμπτσοφ

Ένας ρώσος κατάσκοπος που ζούσε στην Πολωνία, προσποιούμενος ότι ήταν ισπανός δημοσιογράφος ονόματι Πάμπλο Γκονζάλες. Συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το πολωνικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «PAP».

Αμερικανοί πολίτες και κάτοικοι που αφέθηκαν ελεύθεροι

Έβαν Γκέρσκοβιτς

κερσκοβιτσ

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία τον Ιούλιο και ήταν ο πρώτος αμερικανός δημοσιογράφος που συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας στη Ρωσία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Πολ Γουίλαν

κερσκοβιτσ

Ο αμερικανός πρώην πεζοναύτης, Γουίλαν, έχει περάσει σχεδόν έξι χρόνια σε ρωσικές φυλακές μετά τη σύλληψή του στη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2018.

Καταδικάστηκε το 2020 σε 16 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της κατασκοπείας, την οποία ο ίδιος και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνούνται σθεναρά. Είπε ότι βρισκόταν στη χώρα για τον γάμο ενός φίλου του.

Αλσού Κουρμάσεβα

κερσκοβιτσ

Η ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε εξίμισι χρόνια φυλάκισης για διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον ρωσικό στρατό.

Η Κουρμάσεβα καταδικάστηκε την ίδια ημέρα με τον Γκέρσκοβιτς.

Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα

κερσκοβιτσ

Εξέχων πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για προδοσία, επειδή καταδίκασε δημόσια τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Είναι μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ και με διπλή υπηκοότητα Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Μεταφέρθηκε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο των φυλακών.

Γερμανοί πολίτες που αφέθηκαν ελεύθεροι

Ρίκο Κρίγκερ

κερσκοβιτσ

Καταδικάστηκε σε θάνατο στη Λευκορωσία τον Ιούνιο, αφού κατηγορήθηκε για τρομοκρατία.

Λίγα είναι γνωστά για τον Κρίγκερ. Η ομάδα «Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Viasna» δήλωσε ότι είναι υπάλληλος του γερμανικού Ερυθρού Σταυρού. Οι αρχές της Λευκορωσίας δήλωσαν ότι είναι γερμανός πολίτης, που γεννήθηκε το 1993.

Ο Κρίγκερ έλαβε χάρη από τον Αλεξάντερ Λουκασένκο στις 30 Ιουλίου.

Κέβιν Λικ

Ο Κέβιν Λικ, υπήκοος Ρωσίας και Γερμανίας, καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «TASS».

Κατηγορήθηκε ότι φωτογράφιζε και κινηματογραφούσε στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό στο φρουραρχείο Μάικοπ στη Ρωσία. Σύμφωνα με το δικαστήριο, σκόπευε να παράσχει τις πληροφορίες στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ντεμούρι -Ντίτερ- Βορόνιν

Ο Βορονίν κατηγορήθηκε ότι βοήθησε τον Ιβάν Σαφρόνοφ, πρώην δημοσιογράφο και σύμβουλο του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos», που κατηγορείται για προδοσία, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «TASS».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο επικαλούνται τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Βορονίν, γερμανός πολίτης, διευκόλυνε τη συνεργασία του Σαφρόνοφ με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ο Σαφρόνοφ καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκισης και ο Βορονίν σε 13 χρόνια και 3 μήνες, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA».

Χέρμαν Μόιζες

Δικηγόρος και ακτιβιστής της ποδηλασίας, ο Μόιζες κατηγορήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα για προδοσία, επειδή βοήθησε ρώσους πολίτες να αποκτήσουν άδειες παραμονής στην Ευρώπη, σύμφωνα με το «TASS».

Η σύλληψή του επικρίθηκε ως πολιτικά υποκινούμενη από την εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας.

Πάτρικ Σόμπελ

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Pulkovo της Αγίας Πετρούπολης τον Ιανουάριο, επειδή μετέφερε μια τσάντα που περιείχε τσιχλόφουσκες κάνναβης.

Ρώσοι αντιπολιτευόμενοι που απελευθερώθηκαν

Ιλιά Γιάσιν

κερσκοβιτσ

Ο επικριτής του Κρεμλίνου, Ιλιά Γιάσιν, καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια και έξι μήνες για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τον ρωσικό στρατό, τον Δεκέμβριο του 2022.

Στενός σύμμαχος του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, καταδικάστηκε για τη διάδοση «ψευδών» δηλώσεων σχετικά με τις συνθήκες των δολοφονιών ουκρανών πολιτών από ρωσικά στρατεύματα στην Μπούτσα, μια πόλη βόρεια του Κιέβου.

Η Ρωσία ποινικοποίησε την κριτική του στρατού μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι.

Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο

κερσκοβιτσ

Η ρωσίδα καλλιτέχνιδα καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση το 2023, αφού αντικατέστησε τις ετικέτες τιμών με αντιπολεμικά μηνύματα σε ένα παντοπωλείο της Αγίας Πετρούπολης ως πράξη διαμαρτυρίας.

Στην τελευταία της δήλωση στο δικαστήριο, πριν από την ετυμηγορία, αμφισβήτησε ότι οι ενέργειές της αποτελούσαν απειλή, δηλώνοντας: «Πόσο λίγη πίστη έχει ο εισαγγελέας στο κράτος και την κοινωνία μας, αν πιστεύει ότι η κρατική μας υπόσταση και η δημόσια ασφάλεια μπορούν να καταστραφούν από πέντε μικρά κομμάτια χαρτιού;».

Ολέγκ Ορλόφ

κερσκοβιτσ

Ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην επικεφαλής της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης οργάνωσης «Memorial» καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης, επειδή τάχθηκε κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Λίλια Χανίσεβα, Ξένια Φαντέεβα, Βαντίμ Οστάνιν

Η Χανίσεβα, πρώην στέλεχος της οργάνωσης του Ναβάλνι, καταδικάστηκε σε επτάμισι χρόνια φυλάκισης τον Ιούνιο του 2023, αφού κρίθηκε ένοχη για εξτρεμισμό.

Η Φαντέεβα, επίσης συνεργάτιδα του Ναβάλνι, καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης τον Δεκέμβριο του 2023, επίσης για εξτρεμισμό.

Ένας τρίτος συνεργάτης του Ναβάλνι, ο Οστάνιν καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία του εξτρεμισμού.

Αντρέι Πιβοβάροφ

Ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν επικεφαλής του απαγορευμένου (πλέον) κινήματος «Ανοιχτή Ρωσία». Καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια σε σωφρονιστική αποικία τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.