Ήταν 1914 όταν το όνομα του Λούη Τίκα έγινε σύμβολο θυσίας για το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ. Σαν σήμερα, η Εθνική Φρουρά του Κολοράντο άνοιξε πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στη μικρή πόλη Λάντλοου, οδηγώντας σε μία από τις πιο αιματηρές σελίδες της αμερικανικής εργατικής ιστορίας.
Η απεργία στο Λάντλοου, με κύριο αίτημα ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς, είχε ξεκινήσει μήνες πριν. Οι εργάτες δούλευαν για λογαριασμό της ισχυρής εταιρείας Colorado Fuel & Iron Company, συμφερόντων της οικογένειας Ροκφέλερ. Οι συνθήκες στα ορυχεία ήταν απάνθρωπες, τα εργατικά ατυχήματα συχνά θανατηφόρα, και το σύστημα «καταναγκαστικής» κατοικίας των εργαζομένων λειτουργούσε σαν σύγχρονη δουλεία.
Στις 20 Απριλίου 1914, το απεργιακό στρατόπεδο στο Λάντλοου δέχτηκε επίθεση από την Εθνοφρουρά και ένοπλους της εταιρείας. Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, 17 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά που κάηκαν ζωντανοί όταν πυρπολήθηκαν οι σκηνές των απεργών.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Λούης Τίκας, κατά κόσμον Ηλίας Σπαντιδάκης, Κρητικός μετανάστης και ηγετική μορφή του συνδικαλιστικού κινήματος. Ενώ προσπαθούσε να διαπραγματευτεί ανακωχή, εκτελέστηκε εν ψυχρώ με χτύπημα στο κρανίο από τον λοχαγό Καρλ Λίντερφελντ, που ύστερα τον πυροβόλησε.
Η «Σφαγή του Λάντλοου» προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ και πυροδότησε κύμα αγανάκτησης. Το Κογκρέσο αναγκάστηκε να διερευνήσει την υπόθεση και το εργατικό κίνημα ενισχύθηκε σημαντικά, παρά τη βία που δέχτηκε. Ο Λούης Τίκας αναγνωρίστηκε αργότερα ως σύμβολο αντίστασης, θάρρους και αξιοπρέπειας. Στην Ελλάδα, το όνομά του είναι πιο γνωστό στους κύκλους της Αριστεράς και της εργατικής ιστορίας, αλλά στην Αμερική παραμένει εμβληματική μορφή της ταξικής πάλης.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1799: Ο Γάλλος αυτοκράτορας, Ναπολέων Β’, υπογράφει ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων.
1804: Λήγει με τραγική κατάληξη η πολιορκία της Μονής Σέλτσου στην Ήπειρο από τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά. Οι λιγοστοί Έλληνες υπερασπιστές, βλέποντας την ήττα να πλησιάζει, πολεμούν μέχρι τέλους, ενώ γυναίκες και παιδιά ρίχνονται στον Αχελώο για να αποφύγουν την αιχμαλωσία. Το γεγονός θα μείνει στη μνήμη ως προάγγελος των μελλοντικών θυσιών της Επανάστασης.
1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε, «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ», που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην ιστορία της λογοτεχνίας.
1862: Ολοκληρώνεται η πρώτη δοκιμή παστερίωσης φρέσκου γάλακτος από τους Γάλλους επιστήμονες, Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902: Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1913: Η διάσημη Αμερικανίδα χορεύτρια, Ισιντόρα Ντάνκαν, πληροφορείται τον τραγικό θάνατο των παιδιών της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αμέσως ανακοινώνει ότι αναστέλλει επ’ αόριστον όλες τις εμφανίσεις της.
1914: Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής, Λούης Τίκας. Υπήρξε μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις της εργοδοσίας και του Κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΗΠΑ.
1920: Έναρξη των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας (οι 6οι δεν έγιναν ποτέ λόγω πολέμου). Πρώτη εμφάνιση της σημαίας με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους και πρώτη απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου. Μελανό σημείο της διοργάνωσης είναι ο αποκλεισμός των κρατών που ηττήθηκαν στον πόλεμο (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία), καθώς το πνεύμα των αγώνων δεν θέλει τη διάκριση λόγω πολιτικών διαφορών.
1923: Ο μητροπολίτης Ικονίου, Προκόπιος Λαζαρίδης, πεθαίνει στο Ζιντζίντερε της Καισάρειας, αποτελώντας τον πέμπτο αρχιερέα μάρτυρα στη Μικρά Ασία κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων, μετά τους Χρυσόστομο Σμύρνης, Γρηγόριο Κυδωνιών, Αμβρόσιο Μοσχονησίων και Ευθύμιο Ζήλων.
1926: Ιδρύεται ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ), από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη.
1941: Ο βουλγαρικός στρατός εισέρχεται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1946: Ο 36χρονος Κύπριος δρομέας, Στέλιος Κυριακίδης, κερδίζει τον 50ό Μαραθώνιο της Βοστώνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27, που θα παραμείνει έως το τέλος της δεκαετίας του 1960.
1946: Καταργείται επίσημα η Κοινωνία των Εθνών, παραχωρώντας το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας της στον Οργανιμό Ηνωμένων Εθνών.
1961: Αποτυγχάνει η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα από Κουβανούς εξόριστους με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Διεθνές φιάσκο για την κυβέρνηση Κένεντι.
1963: Σοβαρά επεισόδια εις βάρος της βασίλισσας Φρειδερίκης σημειώνονται κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Λονδίνο με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Αμπατιέλου και Κύπριους φοιτητές. Η βασίλισσα υποχρεώνεται να καταφύγει στο σπίτι της Αμερικανίδας ηθοποιού, Μάρτιν Στίβενς.
1977: Η ΑΕΚ χάνει την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου UEFA από τη Γιουβέντους στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ιστορική στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
1979: Οι Αιγύπτιοι εγκρίνουν σε δημοψήφισμα τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, τερματίζοντας τρεις δεκαετίες συγκρούσεων. Σημαντική εξέλιξη για τη Μέση Ανατολή.
1989: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Περιστέρι, αναφωνεί το περίφημο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα».
1999: Δεκατρείς μαθητές σκοτώνονται στο Λύκειο Κόλουμπαϊν των ΗΠΑ, όταν δύο συμμαθητές τους ανοίγουν πυρ με αυτόματα και χειροβομβίδες.
2000: O Παναθηναϊκός νικά στον τελικό της Euroleague τη Μακάμπι με 73-67, στη Θεσσαλονίκη, και στέφεται για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης.
2008: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, διακομίζεται στο ΚΑΤ με κατάγματα, μετά από ατύχημα με το ποδήλατό του.
2010: Μια μεγάλη έκρηξη στην πλατφόρμα πετρελαίου «Deep Horizon» στον Κόλπο του Μεξικού προκαλεί τεράστια διαρροή που κρατά πέντε μήνες, προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στον κόσμο.
2013: Σεισμός 6,6 Ρίχτερ χτυπά την επαρχεία Σιτσουάν της Κίνας, με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 150 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες.

2015: Με παρόντες στο δικαστήριο 44 κατηγορούμενους, από τους 69, εκφωνήθηκε και ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτω. Δεν προσήλθαν στο δικαστήριο ο αρχηγός της οργάνωσης και η πλειονότητα των κατηγορουμένων βουλευτών.
2020: Δημοπρατείται η φανέλα με την υπογραφή του πρωταγωνιστή του Ευρωμπάσκετ 1987 Νίκου Γκάλη αντί 8.500 ευρώ, πετυχαίνοντας ρεκόρ για τις αθλητικές δημοπρασίες στην Ελλάδα.
2021: Ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν κρίνεται ένοχος για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, σε μια υπόθεση-ορόσημο για το κίνημα Black Lives Matter και την αστυνομική βία στις ΗΠΑ.
2021: Έπειτα από μαζικές διαμαρτυρίες από την ΟΥΕΦΑ, τη ΦΙΦΑ, εθνικούς συλλόγους και φιλάθλους, όλες οι 6 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ που ενεπλάκησαν στο σχέδιο, οι: Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ Χότσπερ, αποχωρούν επίσημα από την Super League, ενώ ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζουάν Λαπόρτα δηλώνει ότι ο σύλλογος δεν θα συμμετάσχει στην προτεινόμενη διοργάνωση.
Γεννήσεις
1889 – Αδόλφος Χίτλερ, καγκελάριος της Γερμανίας και ηγέτης του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος· προκάλεσε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, οδηγώντας την Ευρώπη σε ανείπωτη καταστροφή, και παραμένει μια από τις σκοτεινότερες μορφές της παγκόσμιας Ιστορίας.
1893 – Ζουάν Μιρό, ισπανός ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του υπερρεαλισμού, με έργα που χαρακτηρίζονται από φαντασία, χρώμα και αφαιρετικά σχήματα, επηρεάζοντας βαθιά τη σύγχρονη τέχνη.
1913 – Μίμης Φωτόπουλος, έλληνας ηθοποιός, συγγραφέας και ποιητής, αγαπητός στο κοινό για τους ρόλους του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, κυρίως σε κωμωδίες αλλά και με κοινωνικές προεκτάσεις, χαρακτηριστική φυσιογνωμία της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά.
1922 – Τάσος Λειβαδίτης, έλληνας ποιητής, από τις πιο βαθιές και εσωτερικές φωνές της νεοελληνικής ποίησης, με έργα που συνδύασαν τον λυρισμό με τον κοινωνικό προβληματισμό· έγραψε και σπουδαίους στίχους για τραγούδια, συνεργαζόμενος με κορυφαίους συνθέτες.
1948 – Αλέξανδρος Ωνάσης, γιος του Αριστοτέλη Ωνάση, διάδοχος της αυτοκρατορίας του πατέρα του, που πέθανε πρόωρα σε αεροπορικό δυστύχημα στα 25 του, γεγονός που σημάδεψε την οικογένεια και την πορεία του Ωνασείου Ιδρύματος.
1949 – Τζέσικα Λανγκ, αμερικανίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ και Emmy, γνωστή για τις ερμηνείες της σε ταινίες όπως «Tootsie», «Blue Sky», «Frances», καθώς και για τη συμμετοχή της στη σειρά American Horror Story.
1965 – Κωστής Χατζηδάκης, έλληνας πολιτικός, βουλευτής και υπουργός σε κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, με ενεργή παρουσία στα υπουργεία Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Οικονομικών, γνωστός για μεταρρυθμίσεις και τη σχέση του με ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Θάνατοι
1999 – Νίκος Ρίζος, έλληνας ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό μέσα από τις ελληνικές κινηματογραφικές κωμωδίες της δεκαετίας του ’50 και του ’60, γνωστός για το χαρακτηριστικό του ύφος και τη συνεργασία του με τον Αυλωνίτη και τη Βασιλειάδου.
2018 – Avicii (κατά κόσμον Τιμ Μπέργκλινγκ), σουηδός DJ, μουσικός και παραγωγός, από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, με παγκόσμιες επιτυχίες όπως «Wake Me Up» και «Levels», που άφησε έντονο αποτύπωμα πριν τον πρόωρο θάνατό του στα 28 του.
Γιορτάζουν
Αναστάσιος, Αναστασία, Ανέστης, Ανεστούλα, Λαμπρινός, Λαμπρινή, Λάμπρος, Λαμπρούλα, Πασχάλης, Πασχαλία, Στασινός, Στασινή
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Ημέρα της Κινέζικης Γλώσσας