Το Μεσολόγγι δεν είναι απλώς ένα όνομα στον χάρτη της Ελλάδας. Είναι σύμβολο. Και η νύχτα της 10ης προς 11η Απριλίου 1826 χαράχτηκε για πάντα στη συλλογική μνήμη ως μια από τις πιο σπαρακτικές αλλά και ηρωικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης.

Μετά από ένα χρόνο πολιορκίας, οι Μεσολογγίτες, εξαντλημένοι από την πείνα, τις κακουχίες και τις συνεχείς επιθέσεις, αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν την ύστατη έξοδο. Δεν υπάρχει πια ελπίδα για βοήθεια. Μόνο η αξιοπρέπεια και η επιλογή του πώς θα πεθάνουν.

Με επικεφαλής τον Μάρκο Μπότσαρη, τον Κίτσο Τζαβέλα, τον Δ. Μακρή και άλλους καπεταναίους, περίπου 3.000 πολιορκημένοι, ανάμεσά τους γέροντες, γυναίκες και παιδιά, επιχείρησαν τη μεγάλη έξοδο μέσα στη νύχτα, μέσα στη βροχή και το αίμα. Οι απώλειες ήταν τεράστιες. Οι περισσότεροι σφαγιάστηκαν ή συνελήφθησαν.

Κι ενώ η Έξοδος εξελισσόταν, στο εσωτερικό της πόλης, ο ηρωικός Χρήστος Καψάλης, κλεισμένος μαζί με άλλους γέροντες και τραυματίες στην πυριτιδαποθήκη, ανατινάχτηκε μαζί τους για να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια των Οθωμανών. Η πράξη του συγκλόνισε φίλους και εχθρούς και έγινε αιώνιο σύμβολο θυσίας.

Η Έξοδος του Μεσολογγίου δεν ήταν απλώς μια αποτυχία στρατιωτική, αλλά μια νίκη ηθική και συμβολική, που συγκίνησε ολόκληρη την Ευρώπη. Ζωγράφοι, ποιητές και διανοούμενοι – από τον Ντελακρουά ως τον Βύρωνα και τον Ούγκο – την ύμνησαν, και ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τους αθάνατους «Ελεύθερους Πολιορκημένους».

Ήταν η νύχτα που το Μεσολόγγι τυλίχτηκε στις φλόγες αλλά πέρασε στην αθανασία.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1821: Οι Οθωμανοί απαγχονίζουν τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ στην πύλη του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, σε αντίποινα για το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης. Η εκτέλεσή του συγκλονίζει τον ελληνισμό και τον καθιστά σύμβολο θυσίας για την ελευθερία του έθνους.

1826: Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Μεσολογγίου επιχειρούν την ηρωική έξοδο, ύστερα από έναν χρόνο πολιορκίας από τις οθωμανικές δυνάμεις. Μέσα στην κόλαση της μάχης, ο Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την μπαρουταποθήκη, επιλέγοντας τη θυσία από την αιχμαλωσία, σε μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης.

1912: Ο Τιτανικός σαλπάρει από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για το παρθενικό και μοναδικό του ταξίδι.

1919: Ο ηγέτης της Μεξικανικής Επανάστασης, Εμιλιάνο Ζαπάτα, πέφτει σε ενέδρα και δολοφονείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Μορέλος.

1924: Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα, όταν τέσσερις νεαροί, μεταμφιεσμένοι με περούκες και ψεύτικα γένια, εισβάλλουν στην αμαξοστοιχία Αθηνών – Θεσσαλονίκης στον Δοξαρά της Λάρισας και ληστεύουν τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται ο υπουργός Υγείας Δημήτριος Πάζης και ο γενικός διοικητής Μακεδονίας Ιωάννης Βαλαλάς. Η λεία φτάνει τις 200.000 δραχμές, ενώ οι αρχές στρέφουν τις υποψίες στη συμμορία των Παγιούλα – Παπαγεωργίου.

1953: Προβάλεται στους κινηματογράφους η πρώτη εγχρωμη 3D ταινία ”House of Wax”

1968: Θεμελιώνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

BEATLES ΣΚΑΘΑΡΙΑ

1970: Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ανακοινώνει τη διάλυση των Beatles. «Δεν πρόκειται να ηχογραφήσω ή να εμφανισθώ ξανά με τους Beatles ή να γράψω μουσική με τον Τζον» αναφέρει στη γραπτή του δήλωση. Γεμάτος οργή, ο Τζον Λένον ανταπαντά: «Ο Πολ δεν έφυγε από το συγκρότημα, εγώ τον απέλυσα».

1974: Η Τουρκία θέτει επισήμως θέμα υφαλοκρηπίδας.

1985: Ο Παναθηναϊκός χάνει με 4-0 στο «Άνφιλντ» από τη Λίβερπουλ, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Champions League).

1991: Ένας σπάνιος τροπικός κυκλώνας αναπτύσσεται στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στην Ανγκόλα, ο πρώτος που καταγράφεται από μετεωρολογικούς δορυφόρους.

1995: Αρχίζει η πειραματική εφαρμογή των μέτρων για τον αποκλεισμό όλων των αυτοκινήτων και των δικύκλων από το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.

1997: Συλλαμβάνεται ο οδηγός ταξί, Δημήτρης Βακρινός, ο οποίος είχε διαπράξει πέντε δολοφονίες και δέκα περίπου ληστείες, την τελευταία δεκαετία.

1998: Την τελευταία του πνοή αφήνει ο αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας, Σεραφείμ.

Γεννήσεις

1847 – Τζόζεφ Πούλιτζερ, αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης, πρωτοπόρος του ερευνητικού Τύπου και ιδρυτής των Βραβείων Πούλιτζερ, που καθιερώθηκαν ως η ύψιστη διάκριση στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία.

1932 – Ομάρ Σαρίφ, αιγύπτιος ηθοποιός με διεθνή καριέρα, γνωστός για ρόλους σε ταινίες όπως «Λόρενς της Αραβίας», «Δόκτωρ Ζιβάγκο» και «Funny Girl», με χαρακτηριστική φινέτσα και μεσογειακή γοητεία.

1963 – Δημήτρης Σταρόβας, έλληνας μουσικός, ηθοποιός και τηλεοπτική περσόνα, γνωστός για το χιούμορ του, τις σατιρικές εμφανίσεις και τη συμμετοχή του σε επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές και θεατρικές παραστάσεις.

1974 – Πέτρος Πασσαλής, έλληνας ποδοσφαιριστής, διεθνής μέσος, με σημαντική πορεία στον Άρη και τον Ολυμπιακό, ενώ κατέκτησε τίτλους και συμμετείχε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

1979 – Παύλος Φύσσας, έλληνας μουσικός της hip hop σκηνής γνωστός ως Killah P, δολοφονήθηκε το 2013 από μέλος της Χρυσής Αυγής, γεγονός που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και οδήγησε στη δίωξη της εγκληματικής οργάνωσης.

Θάνατοι

1821 – Γρηγόριος Ε’, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, κορυφαία εκκλησιαστική μορφή του Ελληνισμού, απαγχονίστηκε από τους Οθωμανούς ως αντίποινα για την Επανάσταση του 1821, και αναδείχθηκε σε σύμβολο του μαρτυρικού κλήρου.

1826 – Πήλιος Γούσης, Σουλιώτης οπλαρχηγός, που έμεινε στην Ιστορία ως προδότης, καθώς παρέδωσε το φρούριο του Κουγκίου στους Οθωμανούς· το όνομά του συνδέθηκε με την προδοσία, όπως εκείνο του Εφιάλτη στην αρχαιότητα.

1919 – Εμιλιάνο Ζαπάτα, μεξικανός επαναστάτης και ηγέτης της αγροτικής εξέγερσης στη νότια Μεξικό, σύμβολο των καταπιεσμένων και εμβληματική μορφή της Μεξικανικής Επανάστασης, με το σύνθημα «Γη και Ελευθερία».

1979 – Νίνο Ρότα, ιταλός συνθέτης, στενός συνεργάτης του Φεντερίκο Φελίνι, υπεύθυνος για τις μουσικές σε ταινίες όπως «La Strada» και «8½», ενώ έγινε παγκοσμίως γνωστός για τη μουσική του στον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

1998 – Σεραφείμ, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος (1974–1998), ηγετική μορφή της Εκκλησίας της Ελλάδος για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, με ισχυρό εκκλησιαστικό και πολιτικό ρόλο στη Μεταπολίτευση

Γιορτάζουν

Ανάξαρχος, Αναξιμένης, Δημάρατος, Δημοκλής, Δημόκλεια, Δημοσθένης, Δημοσθενία, Επαμεινώνδας, Ετεοκλής, Ηρακλής, Ηφαιστίων, Θεόφραστος, Θησεύς, Θησέας, Ισοκράτης, Μιλτιάδης, Μνήσαρχος, Όμηρος, Παρμενίων, Πελοπίδας, Περικλής, Περίκλεια, Πίνδαρος, Πολύβιος, Πολυβία, Πολύνικος, Πολυνίκη, Προμηθέας, Σοφοκλής, Σοφόκλεια, Σωκράτης, Σωκρατία, Φιλοποίμην, Φωκίων, Χρόνιος, Χρονία