Στο σκοτεινό κέντρο της ναζιστικής Γερμανίας, ανάμεσα σε εκατομμύρια σιωπών και φόβου, ένα ζευγάρι είχε το θάρρος να σταθεί απέναντι στο Τρίτο Ράιχ. Ο Ότο και η Ελίζε Χάμπελ, εργάτες από το Βερολίνο, δεν ήταν ούτε στρατηγοί, ούτε κατάσκοποι, ούτε μέλη κάποιας αντίστασης με όπλα και οργάνωση. Ήταν ένα παντρεμένο ζευγάρι που, με μοναδικό τους «όπλο» μερικές καρτ-ποστάλ και ένα μολύβι, τόλμησε να σηκώσει ανάστημα στον Χίτλερ.

Στις 8 Απριλίου 1943, στο Βερολίνο, εκτελέστηκαν με γκιλοτίνα. Η ιστορία τους, αν και λιγότερο γνωστή από άλλες πράξεις αντίστασης, αποτελεί ένα συγκλονιστικό παράδειγμα προσωπικού θάρρους και πίστης στην ελευθερία.

Ο Ότο Χάμπελ γεννήθηκε το 1897 στη Μύλμποκ και υπηρέτησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον πόλεμο, εργάστηκε ως βιομηχανικός εργάτης. Η Ελίζε Λέμε, γεννημένη το 1903 στην περιοχή Μπίσμαρκ του Στένταλ, δούλευε ως οικιακή βοηθός. Παντρεύτηκαν το 1935 και ζούσαν μια απλή, σχεδόν αόρατη ζωή, μέχρι που ο θάνατος του αδελφού της Ελίζε στο μέτωπο τους ξύπνησε. Η απώλεια εκείνη στάθηκε η σπίθα για να ξεκινήσουν μια από τις πιο μοναχικές πράξεις αντίστασης στο εσωτερικό του ναζιστικού κράτους.

Από το 1940 ως το 1942, οι Χάμπελ επιδόθηκαν σε μια ιδιότυπη αντάρτικη εκστρατεία. Έγραψαν στο χέρι πάνω από 200 προκηρύξεις, μικρές κάρτες που άφηναν σε σκάλες πολυκατοικιών, γραμματοκιβώτια και δημόσιους χώρους. Το περιεχόμενο απλό αλλά εκρηκτικό: «Ρίξτε αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο», «Ο Χίτλερ σκοτώνει το γερμανικό λαό», «Ξυπνήστε!».

Οι κάρτες καλούσαν τους πολίτες να μη στηρίζουν τον πόλεμο, να μην πληρώνουν εισφορές, να μην κατατάσσονται. Τοποθετούνταν σε περιοχές όπως η συνοικία Wedding του Βερολίνου, όπου ζούσαν οι Χάμπελ. Αν και σχεδόν όλες κατέληγαν γρήγορα στη Γκεστάπο από φοβισμένους πολίτες, η αστυνομία ήταν για καιρό μπερδεμένη: πίστευε πως είχε να κάνει με ολόκληρο δίκτυο αντίστασης.

Τελικά, συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 1942 έπειτα από καταγγελία. Το καθεστώς δεν είχε έλεος.

Στάθηκαν ενώπιον του διαβόητου «Λαϊκού Δικαστηρίου» (Volksgerichtshof), που τους καταδίκασε για «υπονόμευση της στρατιωτικής ισχύος» και «προετοιμασία για εσχάτη προδοσία». Ο δικαστής Ρόλαντ Φράισλερ, ο ίδιος που θα καταδικάσει αργότερα τους συνωμότες του Στάουφενμπεργκ, τους έστειλε στην γκιλοτίνα. Η εκτέλεση έγινε στις 8 Απριλίου 1943 στη φυλακή Plötzensee του Βερολίνου.

Ο Ότο, λίγο πριν τον θάνατό του, δήλωσε: «Πεθαίνω με τη βεβαιότητα ότι έκανα το καθήκον μου. Δεν μετανιώνω για τίποτα.»

Η ιστορία των Χάμπελ θα βρεθεί μετά τον πόλεμο στα αρχεία της Γκεστάπο και θα εμπνεύσει τον συγγραφέα Χανς Φαλλάντα να γράψει το μυθιστόρημα «Μόνος στο Βερολίνο» (Jeder stirbt für sich allein). Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1947, έγινε διεθνής επιτυχία όταν μεταφράστηκε στα αγγλικά ως Every Man Dies Alone και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2016 με πρωταγωνιστές τους Έμα Τόμσον και Μπρένταν Γκλίσον.

Πέρα από τη λογοτεχνία, η ιστορία τους τιμήθηκε με αναμνηστικές πλάκες στη συνοικία όπου ζούσαν, ενώ τα πρωτότυπα των προκηρύξεών τους φυλάσσονται σήμερα στο Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο του Βερολίνου.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1820: Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα που θα μείνει στην ιστορία ως η Αφροδίτη της Μήλου. Το εμβληματικό έργο της αρχαιότητας θα καταλήξει στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα γλυπτά στον κόσμο.

Μία από τις πρώτες διαφημίσεις για μπαταρίες “που μένουν φρέσκες για χρόνια”. ΗΠΑ, 1949

1886: Ο Γερμανός επιστήμονας, δρ. Καρλ Γκάσνερ, δημιουργεί την πρώτη μπαταρία ξηρού στοιχείου. Δέκα χρόνια αργότερα, η εταιρία UCAR (Energizer) θα ξεκινήσει την εμπορική εκμετάλλευση της εφεύρεσης.

1896: Κηρύσσεται απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκοτώνουν δυο απεργούς. Οι απεργοί σκοτώνουν τους φύλακες, ανατινάζουν τις αποθήκες και τα γραφεία και αφοπλίζουν τους αστυνομικούς.

1918: Ενώ μαίνεται ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι ηθοποιοί Τσάρλι Τσάπλιν και Ντάγκλας Φέρμπανκς συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ για τον πόλεμο, πουλώντας κουπόνια στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

1941: Οι Γερμανοί «ραγίζουν» το μέτωπο στη «Γραμμή Μεταξά» της ελληνικής άμυνας. Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη και κατέλαβαν την πόλη.

1943: Εκτελούνται στο Βερολίνο οι Ότο και Ελίζε Χάμπελ, ένα ζευγάρι εργατών που είχε οργανώσει μοναχική αντιναζιστική αντίσταση. Διακινούσαν χειρόγραφες προκηρύξεις κατά του Χίτλερ, αφήνοντάς τες σε δημόσια σημεία. Η ιστορία τους ενέπνευσε το γνωστό αντιπολεμικό μυθιστόρημα «Μόνος στο Βερολίνο».

1949: Η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ καταλήγουν σε συμφωνία για τη σύσταση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία της Δυτικής Γερμανίας. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο ψυχροπολεμικό πλαίσιο και σηματοδοτεί τη διχοτόμηση της μεταπολεμικής Γερμανίας.

1963: Ο Οδυσσέας Ελύτης αναλαμβάνει διευθυντής προγράμματος του ΕΙΡ. Θα παραμείνει στη θέση του έως τις 28 Απριλίου 1964.

1972: Ο Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη «Ματωμένη Κυριακή» στη Βόρειο Ιρλανδία, κυκλοφορεί το τραγούδι «Give Ireland Back To The Irish». Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.

1985: Μήνυση κατά της χημικής βιομηχανίας «Union Carbide» υποβάλλει η Ινδία, κατηγορώντας την για το θάνατο περίπου 2.000 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 200.000, ύστερα από διαρροή τοξικών αερίων, ίσως στη χειρότερη βιομηχανική καταστροφή στην ιστορία.

1986: Δολοφονείται στο Κολωνάκι από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» ο 79χρονος βιομήχανος, Δημήτριος Αγγελόπουλος (της «Χαλυβουργικής»).

1986: Ο ηθοποιός Κλιντ Ίστγουντ εκλέγεται δήμαρχος της πόλης Καρμέλ στην Καλιφόρνια, συγκεντρώνοντας 72%.

1989: Το ΚΚΕ, η Ελληνική Αριστερά, η ΕΔΑ και ανεξάρτητοι αριστεροί συγκροτούν το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Πρόεδρος ορίζεται ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας ο Λεωνίδας Κύρκος.

1990: Πρεμιέρα για το «Twin Peaks», μία από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές των ΗΠΑ.

1990: Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με ποσοστό 46,8% και 150 έδρες, στις τρίτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν μέσα σε έναν χρόνο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,6% και ο Συνασπισμός με 10,2%.

1993: Η αστροναύτης Έλεν Οτσόα γίνεται η πρώτη Ισπανόφωνη γυναίκα που ταξιδεύει στο διάστημα.

1994: Η Αστυνομία βρίσκει το πτώμα του Κερτ Κομπέιν. Ο leader των Nirvana έχει αυτοκτονήσει με όπλο από τις 5 Απριλίου.

2002: Πέντε στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία στο φυλάκιο Μανίτσα του Έβρου, στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του. Από λάθος χειρισμό, ο ιστός ακούμπησε στο μετασχηματιστής υψηλής τάσης που βρισκόταν δίπλα με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα.

2021: Το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοινώνει την επανανακάλυψη της «χαμένης χρυσής πόλης» της Ατέν, ηλικίας 3.000 ετών, κοντά στο Λούξορ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη που βρέθηκε ποτέ στην Αίγυπτο

Γεννήσεις

Άννα Κορακάκη

1788 – Σπυρίδων Τρικούπης, έλληνας πολιτικός, ιστορικός και λόγιος, από τις σημαντικότερες μορφές της πρώιμης πολιτικής ζωής του ελληνικού κράτους και πατέρας του μετέπειτα πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη.

1798 – Διονύσιος Σολωμός, έλληνας ποιητής, εθνικός ποιητής της Ελλάδας, δημιουργός του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», που έγινε ο εθνικός ύμνος, και κορυφαία μορφή του ελληνικού ρομαντισμού και της Επτανησιακής Σχολής.

1913 – Μίμης Φωτόπουλος, έλληνας ηθοποιός, συγγραφέας και ποιητής, με μακρά πορεία στον κινηματογράφο και το θέατρο, που ξεχώρισε για τον συνδυασμό χιούμορ και ευαισθησίας στους ρόλους του.

1938 – Κόφι Ανάν, γκανέζος διπλωμάτης, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ (1997–2006), βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, που συνέδεσε το όνομά του με μεταρρυθμίσεις στον Οργανισμό και την προσπάθεια για ειρήνη και δικαιοσύνη παγκοσμίως.

1939 – Μανώλης Αγγελόπουλος, έλληνας τραγουδιστής, εμβληματική φωνή του λαϊκού τραγουδιού, γνωστός για τον έντονα ανατολίτικο χαρακτήρα των τραγουδιών του και για τις μεγάλες επιτυχίες του τη δεκαετία του ’60.

1996 – Άννα Κορακάκη, ελληνίδα σκοπεύτρια, χρυσή και χάλκινη ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (2016), η πρώτη ελληνίδα αθλήτρια που κατέκτησε δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση.

Θάνατοι

1867 – Δημήτριος Καλλέργης, έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, από τις ηγετικές μορφές της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 που οδήγησε στην παραχώρηση συντάγματος από τον Όθωνα, με έντονη παρουσία και στη διπλωματική ζωή της εποχής.

1973 – Πάμπλο Πικάσο, ισπανός ζωγράφος και γλύπτης, από τις κορυφαίες μορφές της σύγχρονης τέχνης, συνιδρυτής του κυβισμού, δημιουργός αριστουργημάτων όπως η «Γκερνίκα», με τεράστια επίδραση στον 20ό αιώνα.

1986 – Δημήτριος Αγγελόπουλος, έλληνας βιομήχανος, από τις σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής χαλυβουργίας και πατέρας των μετέπειτα ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

2013 – Μάργκαρετ Θάτσερ, αγγλίδα πολιτικός, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (1979–1990), γνωστή ως «Σιδηρά Κυρία», που εφάρμοσε σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και επηρέασε καθοριστικά τη σύγχρονη βρετανική και παγκόσμια πολιτική.

Γιορτάζουν

Φλέγων, Φλόγα

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για το Φενγκ Σούι
Ζωγράφισε Ένα Πουλί (Draw a Bird Day)
Ημέρα του Έθνους των Ρομά