Πολύ πριν την ελληνική μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν τις στοές της Αστόρια και τις ελληνικές κοινότητες της Βοστώνης, ένας Θεόδωρος από την Ελλάδα γράφει ιστορία. Είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αμερική, και συγκεκριμένα στη Φλόριντα, το 1528.

Πρόκειται για μέλος της αποστολής του Ισπανού εξερευνητή Pánfilo de Narváez, η οποία αποβιβάζεται στις ακτές της δυτικής Φλόριντα. Εκεί, κοντά στη σημερινή πόλη Κλίαργουοτερ, καταγράφεται η παρουσία του Έλληνα Θεόδωρου, ενός ναύτη ή στρατιώτη της αποστολής, ο οποίος συμμετείχε στην –μάλλον καταδικασμένη– προσπάθεια του Narváez να εξερευνήσει τη βόρεια Αμερική.

Η ιστορία του Θεόδωρου παραμένει μυστηριώδης. Δεν γνωρίζουμε ούτε το επώνυμό του, ούτε την καταγωγή του από την Ελλάδα. Και όμως, η συμβολική του παρουσία ήταν τόσο σημαντική, ώστε στην Κλίαργουοτερ έχει ανεγερθεί άγαλμά του, αναγνωρίζοντας τον ως τον πρώτο γνωστό Έλληνα που έφτασε στη Νέα Ήπειρο.

Μια ξεχασμένη φιγούρα της Ιστορίας, που έζησε σε εποχές εξερευνήσεων και ανατροπών, και που σήμερα αποτελεί ένα άγνωστο σύμβολο της ελληνικής διασποράς πριν ακόμα αυτή αποκτήσει όνομα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1528: Ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στη Φλόριντα. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ, στη δυτική ακτή της Πολιτείας.

1821: Μάχη στο Λεβίδι: Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και των παλικαριών του, που οχυρώνονται στα σπίτια, δίνει τον απαραίτητο χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις και να λυθεί η πολιορκία.

1837: Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, με την αρχική ονομασία «Οθώνειον Πανεπιστήμιον».

1865: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν πυροβολείται στο Θέατρο Φορντ στην Ουάσινγκτον από τον ηθοποιό και υποστηρικτή των Νοτίων Τζον Γουίλκς Μπουθ. Ο Λίνκολν υποκύπτει στα τραύματά του την επόμενη ημέρα, βυθίζοντας τη χώρα σε πένθος. Ένας από τους πιο καθοριστικούς πολιτικούς θανάτους του 19ου αιώνα.

1912: Ο «Τιτανικός», το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του, συγκρούεται με παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το ναυάγιο οδηγεί στον θάνατο περίπου 1.500 επιβάτες και αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα ναυτικά δυστυχήματα στην Ιστορία.

1924: Ανακηρύσσεται επίσημα η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά από δημοψήφισμα που καταργεί τη βασιλεία. Μία από τις πιο σημαντικές πολιτειακές αλλαγές της χώρας.

1941: Ιδρύεται στη Λευκωσία το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), που θα αποτελέσει για δεκαετίες την κύρια έκφραση της κυπριακής Αριστεράς και έναν από τους πιο σταθερούς πολιτικούς πυλώνες της Κύπρου.

1944: Οι πρώτοι Ελληνοεβραίοι από την Αθήνα φτάνουν στο Άουσβιτς. Η μεταφορά αυτή σηματοδοτεί το τραγικό τέλος για εκατοντάδες συμπολίτες μας μέσα στη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

1958: Το διαστημόπλοιο «Sputnik 2» καίγεται κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, έχοντας μέσα τη Λάικα, το πρώτο ζωντανό πλάσμα που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η ιστορία της Λάικα γίνεται σύμβολο της επιστημονικής προόδου αλλά και της ηθικής συζήτησης για τα πειράματα στα ζώα.

1970: Ο Αλέξανδρος Παναγούλης νοσηλεύεται με εγκαύματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών, είχε βάλει φωτιά στο στρώμα του και εισέπνευσε καπνούς. Το επεισόδιο, εν μέσω της χούντας, προκαλεί συγκίνηση και ερωτήματα.

1981: Ο Μιχάλης Κακογιάννης, σκηνοθέτης της «Ηλέκτρας» και του «Ζορμπά», ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Σικάγο, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην παγκόσμια προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

1981: Το διαστημικό λεωφορείο «Columbia» ολοκληρώνει την πρώτη του αποστολή και προσγειώνεται επιτυχώς στη Βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια, σηματοδοτώντας την αρχή της επαναχρησιμοποιούμενης διαστημικής τεχνολογίας.

1986: Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Λιβύη, ως αντίποινα για την υποστήριξη της κυβέρνησης Καντάφι σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Η επίθεση προκαλεί διεθνείς εντάσεις και ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Δύσης – Αραβικού κόσμου.

2003: Ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα: έχει αποκρυπτογραφηθεί το 99% του ανθρώπινου DNA, με ακρίβεια 99,99%, ανοίγοντας τον δρόμο για προσωποποιημένη ιατρική, νέες θεραπείες και επανάσταση στη βιοτεχνολογία.

2016: Η Ελλάδα σπάει ρεκόρ τουριστικών αφίξεων, με 26 εκατομμύρια επισκέπτες μέσα στο 2015 – μια χρονιά-ορόσημο που επιβεβαιώνει τον τουρισμό ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Γεννήσεις

1936 – Φρανκ Σέρπικο, θρυλικός νεοϋορκέζος αστυνομικός, ο πρώτος που κατέθεσε δημόσια κατά της αστυνομικής διαφθοράς στη Νέα Υόρκη· η ζωή του ενέπνευσε την ταινία «Serpico» του Σίντνεϊ Λιούμετ, με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και τον Αλ Πατσίνο στον ομώνυμο ρόλο.

1942 – Βαλέρι Μπρούμελ, ρώσος αθλητής του άλματος εις ύψος, που κυριάρχησε παγκοσμίως στις αρχές της δεκαετίας του ’60, καταρρίπτοντας έξι φορές το παγκόσμιο ρεκόρ και κατακτώντας χρυσό στους Ολυμπιακούς του Τόκιο (1964) και αργυρό στη Ρώμη (1960).

1952 – Στέφανος Μανίκας, έλληνας πολιτικός, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός σε κυβερνήσεις του Ανδρέα και του Κώστα Σημίτη, γνωστός για τον ρόλο του σε θέματα νέας γενιάς και ευρωπαϊκής πολιτικής.

1981 – Ραούλ Μπράβο, ισπανός ποδοσφαιριστής, αμυντικός με θητεία στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου κατέκτησε πρωταθλήματα και ευρωπαϊκά τρόπαια, ενώ αγωνίστηκε και για μία σεζόν στον Ολυμπιακό αφήνοντας το στίγμα του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Θάνατοι

1891 – Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, έλληνας ιστορικός, θεωρούμενος ο πατέρας της νεοελληνικής ιστοριογραφίας, ο οποίος καθιέρωσε την αντίληψη της ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή.

1930 – Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ρώσος ποιητής, εμβληματική μορφή του ρωσικού φουτουρισμού και της Επανάστασης, με εκρηκτικό ύφος και επαναστατικό πάθος· το έργο του άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην ποίηση του 20ού αιώνα.

1986 – Σιμόν Ντε Μποβουάρ, γαλλίδα φεμινίστρια, συγγραφέας και φιλόσοφος, σύντροφος του Ζαν-Πολ Σαρτρ, με κορυφαίο έργο το «Το δεύτερο φύλο», που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης φεμινιστικής σκέψης.

Γιορτάζουν

Αρίσταρχος, Τρόφιμος

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Τσάγκας