Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Χρυσή Αυγή είχε ήδη μπει στη Βουλή και στους δρόμους κυκλοφορούσαν τα «τάγματα εφόδου», κάνοντας επιθέσεις όπως η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, η δολοφονία Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα και οι τραυματισμοί μελών του ΚΚΕ επίσης στο Πέραμα. Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου ο Παύλος Φύσσας βρισκόταν σε μία καφετέρια όταν επικράτησε ένταση με κάποια άτομα. Η παρέα κάλεσε ενισχύσεις από μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία έφτασαν στο σημείο και η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Ο Παύλος Φύσσας δέχτηκε τρεις θανατηφόρες μαχαιριές, μία στο μηρό και δύο στον θώρακα. Ενώ βρισκόταν αιμόφυρτος και λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του, υπέδειξε τον 45χρονο τότε Γιώργο Ρουπακιά ως δράστη και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2013.

Η οργή του κόσμου φούντωσε.  Το αίτημα για ποινική αντιμετώπιση της δράσης των ταγμάτων αλλά και της ΧΑ έγινε πιο επιτακτικό από ποτέ. Οι διάσπαρτες δικογραφίες από τις επιθέσεις των «ταγμάτων» ενοποιήθηκαν και εστάλησαν στις δικαστικές αρχές, κίνηση που οδήγησε στη δίκη και την καταδίκη του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Μάγδα Φύσσα: Η μάνα όλων των αδικημένων 

Ο Παύλος Φύσσας έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της εγκληματικής οργάνωσης και η μητέρα του Μάγδα έγινε η ζωντανή ενσάρκωση της αντίστασης και της δικαιοσύνης, μετατρέποντας τη θλίψη της σε ακούραστο αγώνα ενάντια στη βία και τον φασισμό

Η Μάγδα Φύσσα έγινε η φωνή όλων όσοι μάχονται για την αλήθεια, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμβολίζοντας την αλύγιστη δύναμη μιας μάνας που δεν σταμάτησε ποτέ να διεκδικεί δικαιοσύνη για τον γιο της ενώ στάθηκε και στέκεται στο πλευρό και άλλων γονιών που έχασαν άδικα τα παιδιά τους, όπως της Ελένης Τοπαλούδη, του Ζακ Κωστόπουλου και του Βασίλη Μάγγου.

Η Δίκη που δικαίωσε

Η Δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2020 και ήταν μια από τις πιο σημαντικές δίκες της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο Γιώργος Ρουπακιάς καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Φύσσα, με την ποινή του να είναι ισόβια κάθειρξη. Η δίκη αποκάλυψε ότι η δολοφονία ήταν αποτέλεσμα μιας οργανωμένης και προσχεδιασμένης ενέργειας της Χρυσής Αυγής, επιβεβαιώνοντας τον εγκληματικό της χαρακτήρα.

Παράλληλα, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Μιχαλολιάκου, καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η καταδίκη αυτή θεωρήθηκε ιστορικό ορόσημο, καθώς κατέδειξε ότι οι βίαιες πρακτικές της οργάνωσης δεν ήταν τυχαίες, αλλά μέρος μιας ευρύτερης φασιστικής στρατηγικής που στόχευε στη διάδοση της βίας και του μίσους.

«Δικαιωθήκαμε! Παύλο τα κατάφερες… Γιε μου» ήταν τα λόγια της Μάγδας Φύσσας μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. 

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1827: Πραγματοποιείται η ναυμαχία της Ιτέας (Σκάλα Σαλώνων). Ο Άστιγξ, κυβερνήτης του πλοίου «Καρτερία», καταστρέφει τουλάχιστον τρία τουρκικά πλοία και κυριεύει τρία αυστριακά, που προμήθευαν τρόφιμα τους Οθωμανούς.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, με διάταγμα της αντιβασιλείας, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από το Ναύπλιο.

1851: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας New York Times.

1931: Με Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου καθορίζεται στα 10 ναυτικά μίλια ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας, 4 περισσότερα από την αιγιαλίτιδα ζώνη.

1946: Η Εντίθ Πιάφ δίνει συναυλία στο «Θέατρο Κοτοπούλη» στην Αθήνα. Η 31χρονη Γαλλίδα τραγουδίστρια θα γνωρίσει τον 25χρονο ηθοποιό Δημήτρη Χορν και θα τον ερωτευτεί σφοδρά, χωρίς ανταπόκριση.

1947: Ιδρύονται στις ΗΠΑ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας και η CIA.

2013: Ο ράπερ Παύλος Φύσσας (καλλιτεχνικό όνομα Killah P) δολοφονείται στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής, αφού δέχεται τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Ο ίδιος, ενώ έχει ακόμη τις αισθήσεις του, υποδεικνύει στους αστυνομικούς τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος στη συνέχεια συλλαμβάνεται και ομολογεί την πράξη του.

Γεννήσεις

1905 – Γκρέτα Γκάρμπο, σουηδή ηθοποιός

1922 – Γιάννης Γκιωνάκης, έλληνας ηθοποιός

1942 – Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γερμανός πολιτικός

1976 – Ρονάλντο, βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1783 – Λέοναρντ Όιλερ, ελβετός μαθηματικός

1970 – Τζίμι Χέντριξ, αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας

2013 – Παύλος Φύσσας, έλληνας τραγουδιστής

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Ανάγνωσης Ηλεκτρονικού Βιβλίου
Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών
Παγκόσμια Ημέρα Ελέγχου των Υδάτων

Σήμερα γιορτάζουν

Αριάδνη, Ευμένιος, Κάστωρ, Ρωμύλος