Η δίκη της Χρυσής Αυγής, ξεκίνησε σαν σήμερα το 2015 και αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο ιστορικά γεγονότα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Μετά την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ξεκίνησε η διαδικασία ώστε η οργάνωση να κριθεί και από τη δικαιοσύνη ως εγκληματική.

Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή το 2012 έδωσε δύναμη στην οργάνωση, κάτι που μεταφράστηκε σε αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων, προκλητικές δηλώσεις και προκλητικά επεισόδια στο Κοινοβούλιο παρά τις πολλές καταγγελίες.

Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 ο 45χρονος τότε Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής, δολοφόνησε με μαχαίρι τον 34χρονο μουσικό Παύλο Φύσσα, γνωστό στο Κερατσίνι για την αντιφασιστική του δράση. Το στυγνό αυτό έγκλημα συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και οδήγησε σε κινητοποίηση των Αρχών. Διατάχθηκε η διεξαγωγή αστυνομικών ερευνών σε γραφεία της ΧΑ ενώ συντάχθηκε μία επιστολή που αναφερόταν σε 32 περιστατικά στα οποία εμπλέκονταν μέλη της ΧΑ ζητώντας να ερευνηθεί η δράση της ως εγκληματικής οργάνωσης.

Η διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίoυ 2020 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Μαζί με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, συνεκδικάστηκαν επίσης η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ ενώ συνεξετάστηκαν και άλλες 60 υποθέσεις.

Δικάστηκαν 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη, πρώην βουλευτές και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενοι για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα. 18 από τους κατηγορούμενους είχαν εκλεγεί βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορήθηκαν επιπλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η δικαίωση ήρθε μετά από 5 χρόνια. Στις 7 Οκτωβρίου 2020, ο Νίκος Μιχαλολιάκος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, τόσο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση όσο και για τη δολοφονία Φύσσα. Επιπλέον, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παππάς, Ματθαιόπουλος και ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση οι Άγγος, Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Μιχαλάρος, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Ρουπακιάς, Σκιατούνης, Σκάλκος, Στεργιοπουλος, Στράτος, Τσακανίκας, Τσόρβας, Τσαλίκης, Χατζηδάκης, Χρυσαφίτης. Οι εφέσεις για την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης δεν είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Διαβάστε εδώ πού βρίσκονται σήμερα τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής – Ποιοι έχουν αποφυλακιστεί και ποιοι παραμένουν έγκλειστοι

Πανταχού παρούσα στη δίκη η Μάγδα Φύσσα, η οποία με υπεράνθρωπο σθένος πάλεψε για τη δικαίωση του θανάτου του γιου της και έκτοτε αποτελεί σύμβολο της αντιρατσιστικής δράσης στην Ελλάδα.

“Η υψωμένη σας γροθιά θα μας αγγίζει πάντα. Είστε μια μάνα πρότυπο για ‘μας, κυρία Μάγδα”

«Κερδίσαμε μία μάχη. Τίποτα δεν έχει τελειώσει αλλά έχει ανοίξει ο δρόμος. Συνεχίζουμε τον αγώνα», είχε δηλώσει η Μάγδα Φύσσα έξω από το Εφετείο μετά την ιστορική απόφαση έχοντας πάντα στον πλευρό της τον σύζυγό της, Παναγιώτη αλλά και φίλους του δολοφονημένου αντιφασίστα.

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

1799: Ο Γάλλος αυτοκράτορας, Ναπολέων Β’, υπογράφει ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων.

1804: Λήγει η πολιορκία της Μονής Σέλτσου με οικτρή ήττα για τους Έλληνες.

1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε, «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ», που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην ιστορία της λογοτεχνίας.

1862: Ολοκληρώνεται η πρώτη δοκιμή παστερίωσης φρέσκου γάλακτος από τους Γάλλους επιστήμονες, Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.

1902: Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.

1913: Η διάσημη Αμερικανίδα χορεύτρια, Ισιντόρα Ντάνκαν, πληροφορείται τον τραγικό θάνατο των παιδιών της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αμέσως ανακοινώνει ότι αναστέλλει επ’ αόριστον όλες τις εμφανίσεις της.

1914: Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής, Λούης Τίκας. Υπήρξε μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις της εργοδοσίας και του Κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΗΠΑ.

1920: Έναρξη των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας (οι 6οι δεν έγιναν ποτέ λόγω πολέμου). Πρώτη εμφάνιση της σημαίας με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους και πρώτη απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου. Μελανό σημείο της διοργάνωσης είναι ο αποκλεισμός των κρατών που ηττήθηκαν στον πόλεμο (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία), καθώς το πνεύμα των αγώνων δεν θέλει τη διάκριση λόγω πολιτικών διαφορών.

1923: Ο μητροπολίτης Ικονίου, Προκόπιος Λαζαρίδης, πεθαίνει στο Ζιντζίντερε της Καισάρειας, αποτελώντας τον πέμπτο αρχιερέα μάρτυρα στη Μικρά Ασία κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων, μετά τους Χρυσόστομο Σμύρνης, Γρηγόριο Κυδωνιών, Αμβρόσιο Μοσχονησίων και Ευθύμιο Ζήλων.

1925: Εγκαινιάζεται ο ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα και ξεκινά το στοίχημα στις ιπποδρομιακές κούρσες.

1926: Ιδρύεται ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ), από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη.

1941: Ο βουλγαρικός στρατός εισέρχεται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1946: Ο 36χρονος Κύπριος δρομέας, Στέλιος Κυριακίδης, κερδίζει τον 50ό Μαραθώνιο της Βοστώνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27, που θα παραμείνει έως το τέλος της δεκαετίας του 1960.

1946: Καταργείται επίσημα η Κοινωνία των Εθνών, παραχωρώντας το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας της στον Οργανιμό Ηνωμένων Εθνών.

1963: Σοβαρά επεισόδια εις βάρος της βασίλισσας Φρειδερίκης σημειώνονται κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Λονδίνο με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Αμπατιέλου και Κύπριους φοιτητές. Η βασίλισσα υποχρεώνεται να καταφύγει στο σπίτι της Αμερικανίδας ηθοποιού, Μάρτιν Στίβενς.

1989: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Περιστέρι, αναφωνεί το περίφημο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα».

1999: Δεκατρείς μαθητές σκοτώνονται στο Λύκειο Κόλουμπαϊν των ΗΠΑ, όταν δύο συμμαθητές τους ανοίγουν πυρ με αυτόματα και χειροβομβίδες.

2000: O Παναθηναϊκός νικά στον τελικό της Euroleague τη Μακάμπι με 73-67, στη Θεσσαλονίκη, και στέφεται για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης.

2008: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, διακομίζεται στο ΚΑΤ με κατάγματα, μετά από ατύχημα με το ποδήλατό του.

2010: Μια μεγάλη έκρηξη στην πλατφόρμα πετρελαίου «Deep Horizon» στον Κόλπο του Μεξικού προκαλεί τεράστια διαρροή που κρατά πέντε μήνες, προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στον κόσμο.

2013: Σεισμός 6,6 Ρίχτερ χτυπά την επαρχεία Σιτσουάν της Κίνας, με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 150 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες.

2015: Με παρόντες στο δικαστήριο 44 κατηγορούμενους, από τους 69, εκφωνήθηκε και ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτω. Δεν προσήλθαν στο δικαστήριο ο αρχηγός της οργάνωσης και η πλειονότητα των κατηγορουμένων βουλευτών.

2020: Δημοπρατείται η φανέλα με την υπογραφή του πρωταγωνιστή του Ευρωμπάσκετ 1987 Νίκου Γκάλη αντί 8.500 ευρώ, πετυχαίνοντας ρεκόρ για τις αθλητικές δημοπρασίες στην Ελλάδα.

2021: Ο πρώην αστυφύλακας Ντέρεκ Σόβιν κρίνεται ένοχος για όλες τις κατηγορίες στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 16 Ιουνίου.

2021: Έπειτα από μαζικές διαμαρτυρίες από την ΟΥΕΦΑ, τη ΦΙΦΑ, εθνικούς συλλόγους και φιλάθλους, όλες οι 6 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ που ενεπλάκησαν στο σχέδιο, οι: Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ Χότσπερ, αποχωρούν επίσημα από την Super League, ενώ ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζουάν Λαπόρτα δηλώνει ότι ο σύλλογος δεν θα συμμετάσχει στην προτεινόμενη διοργάνωση.

Γεννήσεις

1808 – Ναπολέων Γ’, αυτοκράτορας της Γαλλίας

1851 – Σπυρίδων Λάμπρος, Έλληνας πολιτικός

1889 – Αδόλφος Χίτλερ, καγκελάριος της Γερμανίας

1893 – Ζουάν Μιρό, Ισπανός ζωγράφος

1912 – Νικόλαος Κούρναβος, Έλληνας πολιτικός

1922 – Τάσος Λειβαδίτης, Έλληνας ποιητής

1929 – Χάρης Αγγάνης, Αμερικανός αθλητής του μπέιζμπολ

1949 – Τζέσικα Λανγκ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1952 – Λούκα Κατσέλη, Ελληνίδα πολιτικός

1965 – Κωστής Χατζηδάκης, Έλληνας πολιτικός

Θάνατοι

1959 – Μανόλης Τριανταφυλλίδης, Έλληνας γλωσσολόγος

1961 – Άγις Θέρος, Έλληνας λαογράφος και ποιητής

1987 – Χρήστος Μπράβος, Έλληνας ποιητής

1991 – Ιωάννης Παναγιωτίδης, Έλληνας πολιτικός

1999 – Νίκος Ρίζος, Έλληνας ηθοποιός

2009 – Μπεάτα Ασημακοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός

2014 – Νίκος Μιχιώτης, Έλληνας συγγραφέας

2016 – Γιάννης Βόγλης, Έλληνας ηθοποιός

2018 – Avicii (κατά κόσμον Τιμ Μπέργκλινγκ), Σουηδός DJ και μουσικός

2023 – Μυρσίνη Ζορμπά, 74, Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Ημέρα της Κινέζικης Γλώσσας
Ημέρα του Δισκοπωλείου
Παγκόσμια Ημέρα Τσίρκου