Η πρώτη στον κόσμο κλινική δοκιμή θεραπείας με σπερματογονικά βλαστοκύτταρα σε άνθρωπο ανοίγει νέους ορίζοντες στην αποκατάσταση της ανδρικής γονιμότητας, προσφέροντας ελπίδα σε άνδρες που έχουν χάσει την ικανότητα παραγωγής σπέρματος λόγω καρκίνου, χημειοθεραπείας ή γενετικών διαταραχών.
Η διαδικασία της μεταμόσχευσης SSC
Η θεραπεία περιλαμβάνει την εξαγωγή σπερματογονικών βλαστοκυττάρων από τους όρχεις του ασθενούς, την κρυοσυντήρησή τους και την επανατοποθέτησή τους στους όρχεις με στόχο την αποκατάσταση της σπερματογένεσης. Η διαδικασία αυτή έχει αποδειχθεί επιτυχής σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους, αλλά η εφαρμογή της σε ανθρώπους ήταν μέχρι πρόσφατα αχαρτογράφητη.
«Εάν αποδειχθεί ασφαλής, η μεταμόσχευση σπερματογονικών βλαστοκυττάρων θα μπορούσε να είναι μια επαναστατική τεχνική αποκατάστασης της γονιμότητας για άνδρες που έχουν χάσει την ικανότητα παραγωγής σπέρματος», δήλωσε στο Live Science ο Δρ Justin Houman, επίκουρος καθηγητής ουρολογίας στο Cedars-Sinai Medical Center που δεν συμμετείχε στη μελέτη.
H πρώτη εφαρμογή σε άνθρωπο
Ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία είναι ο Jaiwen Hsu, ο οποίος διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα στην ηλικία των 11 ετών. Οι γιατροί του συνέλεξαν και κατέψυξαν σπερματογονικά βλαστοκύτταρα από τους όρχεις του πριν από τη χημειοθεραπεία. Στα 26 του χρόνια, επανατοποθετήθηκαν τα κατεψυγμένα βλαστοκύτταρα στους όρχεις του με στόχο την αποκατάσταση της παραγωγής σπέρματος.
Αρχικά αποτελέσματα και προκλήσεις
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά: η διαδικασία δεν προκάλεσε βλάβες στους όρχεις και τα επίπεδα των ορμονών παραμένουν σταθερά. Ωστόσο, δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα παραγωγή σπέρματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι συλλέχθηκε μόνο μικρός αριθμός βλαστοκυττάρων κατά την παιδική ηλικία για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, περιορίζοντας έτσι την ποσότητα του ώριμου σπέρματος που παράγεται.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διαδικασία ενέχει κινδύνους, όπως η πιθανότητα μεταφοράς γενετικών μεταλλάξεων σε ασθενείς με ιστορικό λευχαιμίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε όγκους. Επιπλέον, υπάρχει μικρός κίνδυνος ανοσολογικής αντίδρασης, ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς. Ηθικά, τίθεται το ζήτημα της συναίνεσης για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση των κυττάρων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά.
Προοπτικές και μελλοντικές κατευθύνσεις
Η μεταμόσχευση σπερματογονικών βλαστοκυττάρων ανοίγει νέες δυνατότητες για την αποκατάσταση της γονιμότητας σε άνδρες που έχουν χάσει την ικανότητα παραγωγής σπέρματος. Ειδικά για επιζώντες παιδικού καρκίνου, αυτή η προσέγγιση προσφέρει ελπίδα για την απόκτηση απογόνων στο μέλλον. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα και αυστηρή εποπτεία για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.
Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτής της θεραπείας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει επαναστατική τεχνική στην αποκατάσταση της ανδρικής γονιμότητας. Περισσότερες μελέτες και κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες για να καθοριστεί η βιωσιμότητα και η ασφάλεια αυτής της προσέγγισης.