Ήταν 7 Οκτωβρίου του 2020 όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωνε την καταδίκη της ηγεσίας και πολλών στελεχών της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, βάσει του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα. Περίπου 3,5 χρόνια μετά οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, καθώς εκμεταλλεύτηκαν τις ευεργετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και εξήλθαν από τα σωφρονιστικά καταστήματα, έχοντας εκτίσει τα 3/5 των ποινών τους. Ειδικότερα, από τους συνολικά 57 καταδικασθέντες, μονάχα οι 11 βρίσκονται ακόμη πίσω από τα κάγκελα, περιμένοντας κι αυτοί με τη σειρά τους να συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος χρόνος, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους.
Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή» έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και πως αυτή την περίοδο διεξάγεται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό από τη Δικαιοσύνη, με την έκδοση της απόφασης να αναμένεται περίπου στα τέλη του 2024 με αρχές του 2025.
Η περιπέτεια υγείας του Νίκου Μιχαλολιάκου
Όσον αφορά τα πρόσωπα τώρα, κατ’ αρχάς ο 72χρονος ιδρυτής και γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, θα είχε ήδη αιτηθεί την αποφυλάκισή του, ωστόσο αντιμετώπισε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας μετά τη νόσηση από covid. Τον Μάρτιο του 2022 είχε μεταφερθεί εσπευσμένα από τις φυλακές Δομοκού στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Λάρισας, όπου οι γιατροί τον είχαν διασωληνώσει προκειμένου να σωθεί η ζωή του.
Ο ιδρυτής της Χρυσής Αυγής έχει μεν ξεπεράσει εδώ και καιρό τον κίνδυνο, ωστόσο, ευρισκόμενος επί μακρόν σε κέντρο αποκατάστασης, δεν έκανε -όπως άλλοι έγκλειστοι πρώην βουλευτές- μεροκάματα που θα λειτουργούσαν ευεργετικά προκειμένου να επισπευθεί η απόλυσή του από το σωφρονιστικό κατάστημα. Σύντομα, όμως, αναμένεται να ζητήσει την αποφυλάκισή του και, όπως όλα δείχνουν, θα επιχειρήσει να επαναδραστηριοποιηθεί πολιτικά και ενδεχομένως να αναζητήσει τρόπο συμμετοχής με κάποιον πολιτικό φορέα στις επερχόμενες ευρωεκλογές, χωρίς όμως να εμφανίζεται ο ίδιος ή κάποιο κοντινό του πρόσωπο.
Στον Δομοκό ο Χρήστος Παππάς που τον καταζητούσαν για μήνες
Στις φυλακές Δομοκού βρίσκεται και ο Χρήστος Παππάς, που έχει καταδικαστεί επίσης για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ειδικότερα, προφυλακίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα-ανακριτών στις 29 Σεπτεμβρίου 2013. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει, ωστόσο αποφυλακίστηκε προσωρινά στις 29 Μαρτίου 2015 μετά την παρέλευση του 18μήνου από τη σύλληψή του.
Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2020 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών σε 13 χρόνια φυλάκισης. Καταζητείτο για περισσότερους από 8 μήνες μέχρι τελικά να συλληφθεί σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου την 1η Ιουλίου 2021. Οδηγήθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου βρίσκεται έως και σήμερα. Όπως και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, πέρασε μια περιπέτεια υγείας, καθώς προσβλήθηκε επίσης από κορονοϊό και μεταφέρθηκε από το κελί του στο νοσοκομείο Λαμίας, αλλά με ηπιότερα συμπτώματα.
Η ενασχόληση Κασιδιάρη με την πολιτική μέσα από το κελί
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, από την πλευρά του, είδαμε ότι θέλησε να παραμείνει στην πολιτική σκηνή. Ίδρυσε τον Ιούνιο του 2020 το εθνικό κόμμα «Έλληνες», του οποίου όμως απαγορεύτηκε η κάθοδος στις εθνικές εκλογές το 2023 με απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου. Ακολούθως, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου κατήλθε ως υποψήφιος με τον συνδυασμό «Ελεύθεροι Αθηναίοι», που έλαβε 8,33%. Ο ίδιος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος στις 12 Ιανουαρίου, καθώς αυτομάτως τέθηκε σε αργία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Ο πρώην βουλευτής εργάζεται στο οδοντιατρείο των φυλακών Δομοκού, ώστε με τα μεροκάματα να μπορέσει να μειώσει τον χρόνο εγκλεισμού του. Μάλιστα, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης. Μέχρι στιγμής αρκείται στις προβλεπόμενες πενθήμερες άδειες από το δικαστικό συμβούλιο του σωφρονιστικού καταστήματος.
Ευρωβουλευτής εξ αποστάσεως ο Λαγός
Στις ίδιες φυλακές εκτίει την ποινή του και ο Γιάννης Λαγός, που εξακολουθεί να παραμένει ευρωβουλευτής, αν και εισπράττει μικρότερη αποζημίωση (σ.σ. έτσι αποκαλείται ο μισθός των ευρωβουλευτών, όπως και των βουλευτών) καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των Βρυξελλών ή του Στρασβούργου.
Τον Νοέμβριο του 2019 είχε ιδρύσει την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.), αλλά από τις 10 Φεβρουαρίου 2023 έχει ανασταλεί η λειτουργία της. Εξαρχής φρόντισε να δίνει τακτικά το παρών στην αίθουσα του Εφετείου, όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, και δηλώνει «πολιτικός κρατούμενος». Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, περιμένει τη δικαίωση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
«Πολιτικός κρατούμενος» ο Παναγιώταρος
Στο κέντρο κράτησης του Δομοκού βρίσκουμε και τον Ηλία Παναγιώταρο, που ακόμη δεν έχει θεμελιώσει δικαίωμα κατάθεσης αιτήματος αποφυλάκισης.
Δηλώνει και αυτός «πολιτικός κρατούμενος» και στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου μέσω της ιστοσελίδας του προέτρεπε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει, καθώς η αποχή, έλεγε, θα ήταν το ευνοϊκότερο σενάριο για τη Νέα Δημοκρατία. Προσέθετε, πάντως, ότι «το τι θα ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές είναι δικό σας θέμα».
Ποιοι βρίσκονται εκτός φυλακής
Εκτός φυλακής βρίσκονται μεταξύ άλλων οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής: Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (είχε καταδικαστεί σε ποινή 5 ετών με αναστολή), Ευστάθιος Μπούκουρας (5 έτη και 6 µήνες με αναστολή), Ελένη Ζαρούλια (6 έτη με αναστολή) και ∆ηµήτρης Κουκούτσης (6 έτη με αναστολή). Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών έχει αναστείλει την εκτέλεση της ποινής τους, µε τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της καταβολής εγγύησης 20.000 ευρώ και της εµφάνισης στο Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής τους δυο φορές το µήνα.
Εκτός φυλακής µε την πρωτόδικη απόφαση βρέθηκε εξαρχής και ο Μιχάλης Αρβανίτης – Αβράμης (5 έτη με αναστολή), ωστόσο στα μέσα Ιουλίου του 2021 συνελήφθη στην Πάτρα, γιατί φέρεται να μην τήρησε τους όρους της εγγύησης που του είχαν επιβληθεί και αφέθηκε ελεύθερος από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, που είχε καταδικαστεί σε 6 έτη φυλάκισης για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση αυτής, έχει αποφυλακιστεί εδώ και περίπου έναν χρόνο και εντάχθηκε ως στέλεχος στο εθνικό κόμμα «Έλληνες», που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι στις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου με σχόλιό του στο Facebook εμφανιζόταν να προτρέπει το ακροατήριό του να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Ακούστε, το έγραψα ξεκάθαρα. Αν το ρίξουμε σε ψαράδες, σε κυνηγούς, σε 21, σε 31, σε μπλακ τζακ, άκυρο, αποχή και ούτω καθεξής, πας στη ΝΔ από το παράθυρο και όχι από την πόρτα. Το μόνο που τιμωρεί τη ΝΔ είναι να το ρίξουμε ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με βούλευμα έχει αποφυλακιστεί και ο Γιώργος Γερμενής λόγω παρέλευσης του 18μήνου, με περιοριστικούς όρους το να διανυκτερεύει στο σπίτι του, να μη μετακινείται εκτός του νομού Αττικής, να μη μετακινείται με πλωτά ή εναέρια μέσα και να δίνει το παρών συγκεκριμένες ημέρες κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας.
Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος έχει αποφυλακιστεί υπό τον περιοριστικό όρο να μην εξέλθει από τη χώρα και να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, ενώ εκτός σωφρονιστικών καταστημάτων βρίσκονται επίσης: ο Νίκος Κούζηλος, ο Αντώνης Γρέγος, ο Πολύβιος Ζησιµόπουλος καθώς και ο Νίκος Μίχος.