Πρωτοσέλιδο είναι στον τουρκικό Τύπο ο χάρτης και η ανακοίνωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού της Ελλάδας, η οποία έγινε χθες από τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η εφημερίδα Sozcu εμφανίζει την είδηση καταγγελτικά προς την τουρκική κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα παρουσιάζει χάρτη των 12 μιλίων και η Άγκυρα παρακολουθεί». Ειδικότερα, γράφει πως «η μεγάλη αποκάλυψη είναι στο Αιγαίο γιατί η Ελλάδα έκανε γνωστή την πρόθεσή της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open, Μαρία Ζαχαράκη από την Κωνσταντινούπολη. «Και παρουσιάζει η Ελλάδα έναν χάρτη 12 μιλίων -άσχετα αν ο χάρτης αυτός είναι στα 6 μίλια, όπως σχολίασε η κ. Ζαχαράκη- και η Άγκυρα απλά παρακολουθεί».
Η Milliyet, από την πλευρά της, επιχαίρει για το γεγονός ότι ήταν εκείνη πρώτη που έβγαλε χθες την ιστορία με τον τουρκικό αντίστοιχο χάρτη.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ανέφερε: «Η Ελλάδα συνέχεια κάνει προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο. Άλλωστε, η Τουρκία ξεκαθαρίζει πως η επέκταση των χωρικών υδάτων θα είναι αιτία πολέμου.
Η Ελλάδα έχει ισχυρισμούς οι οποίοι δεν ισχύουν. Ισχυρίζεται πως με τα νησιά μπορεί να καθορίσει θαλάσσια σύνορα. Όμως το διεθνές δίκαιο δεν λέει κάτι τέτοιο.

Αν ακούσουμε τις δικές τους θεωρίες, τότε εμείς δεν θα μπορούμε να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα ούτε από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, την Αλικαρνασσό διότι με αυτές τις θεωρίες τους όλα τους ανήκουν, έτσι όπως το πάνε ίσως διεκδικήσουν και εδάφη από εμάς. Υπάρχουν πολλά τα οποία μπορούν να ειπωθούν για τον χάρτη τους.
Υπάρχουν και προβοκατόρικες θέσεις που αναφέρονται στον χάρτη. Γίνεται αναφορά στο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως αυτό είναι ένα δικαίωμα της που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο και διατηρεί το δικαίωμα της χρήσης του την κατάλληλη ώρα».
Η Hurriyet γράφει: «Η Ελλάδα ανακοίνωσε έναν χάρτη που δείχνει τι; Μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες της στο Αιγαίο ως «Περιοχές Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού». Ο χάρτης συντάχθηκε με βάση τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες αναφέρουν ότι ακόμη και τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου έχουν πλήρη (100%) δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ότι στην Τουρκία δεν παραχωρούνται άλλα δικαιώματα εκτός από τα χωρικά της ύδατα.
Η θέση της Τουρκίας για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν ελήφθησαν υπόψη. Αυτός ο χάρτης, που θα σταλεί στην Επιτροπή της ΕΕ τις επόμενες ημέρες, είναι σχεδόν πανομοιότυπος με τον «χάρτη της Σεβίλλης» που ανακοίνωσε η ΕΕ. Στον χάρτη, αν και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο εμφανίζονται ως 6 μίλια, αναφέρεται ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης έως 12 μίλια». Στόχος της Ελλάδας είναι αυτός ο χάρτης, που αντικατοπτρίζει τις μαξιμαλιστικές της φιλοδοξίες, να καταγραφεί για πρώτη φορά ως «επίσημο έγγραφο» στην ΕΕ».
«Ηπιότερες του αναμενόμενου οι αντιδράσεις»
«Οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι ηπιότερες του αναμενόμενου», σχολίασε ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης. «Θα περίμενα να ανεβούν στα κάγκελα. Δεν αιφνιδιάστηκα, απλώς επειδή είναι ευρωπαϊκό το θέμα, πιστεύω ότι η Τουρκία έχει βάλει προτεραιότητα ξανά την ΕΕ και ως στόχο για την ένταξη και ως στόχο για να εμπλακεί στα της άμυνας και των αμυντικών εξοπλισμών».