Λευκός καπνός

Καλημέρα. Βγήκε λευκός καπνός χθες και έχουμε πλέον εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προτεινόμενο επίτροπο τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Απομένει να δούμε το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα.

Η καλή χημεία

Για τους μυημένους ήταν γνωστό, και ειδικά σε κάποιους κύκλους των Αθηνών, ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τρέφει μεγάλη εκτίμηση στον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο εκλεκτός της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ρόλος του επιτρόπου απαιτητικός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει ένα καλό χαρτοφυλάκιο, όπως μου είπαν από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι δυο τους έχουν πολύ καλή χημεία που πάει πολύ πίσω και μάλιστα διατηρούσαν τακτική επικοινωνία.

Ο κύκλος του Κολεγίου

Μικρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά από πολιτική οικογένεια που διατηρούσε πάντα καλή σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Μην ξεχνάς», μου είπε πρόσωπο με γνώση του παρασκηνίου, «ότι υπάρχει και ο κύκλος του Κολεγίου που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ προσώπων».

Η υποψηφιότητα του 2015 και η στήριξη

Επίσης, να θυμίσω ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν υποψήφιος πρόεδρος για την ηγεσία της ΝΔ το 2015, αλλά δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο, αφού το δίδυμο ήταν Κυριάκος Μητσοτάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Τότε πάρα πολλοί υποστηρικτές του Τζιτζικώστα μετακινήθηκαν προς Κ. Μητσοτάκη, στηρίζοντάς τον. Λέγεται ότι και ο τότε περιφερειάρχης έκλινε προς τον σημερινό πρωθυπουργό.

Οι διάδοχοι

Αναπόφευκτα ανοίγει τώρα θέμα διαδοχής στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που είναι πολύ σημαντική για τη ΝΔ. Στη λίστα είναι τα εξής ονόματα: Κώστας Γιούτικας, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πάρις Μπίλιας, αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Υποδομών Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά, αναπληρώτρια περιφερειάρχης, η περιφερειακή σύμβουλος και Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου και η περιφερειακή σύμβουλος Μελίνα Δερμεντζοπούλου, κόρη πρώην βουλευτή της ΝΔ και υφυπουργού Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, ενώ και ο αδελφός της Χρήστος είναι νυν βουλευτής Έβρου της ΝΔ. Τι μαθαίνω; Κλίνω προς τη δικηγόρο Μ. Δερμεντζοπούλου αν και έχει και πιθανότητες ο Π. Μπίλιας που τον ήθελαν από την Αθήνα για υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

ΔΕΘ με γερμανικό χρώμα

Αν και με άρωμα ΗΠΑ, ο Απόστολος Τζιτζικώστας αφού έχει σπουδάσει σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο να κλείσει με γερμανικό χρώμα που θα έχει η φετινή ΔΕΘ. Η Γερμανία θα είναι η τιµώµενη χώρα στη φετινή, 88η ∆ΕΘ και μαθαίνω ότι θα έχει από τις μεγαλύτερες συμμετοχές στην ιστορία του θεσμού. Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το οποίο γιορτάζει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργανώνει φέτος, όπως κάθε χρόνο από το 2016, ένα επίσημο δείπνο στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Μάλιστα μου είπαν ότι η Business Dinner αποτελεί μια από τις κύριες εκδηλώσεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στην οποία παρευρίσκονται ετησίως περισσότερες από 350 επιφανείς προσωπικότητες της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας, ενώ απολαμβάνει εξαιρετικής φήμης και είναι από τα πιο προβεβλημένα business events στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Η υπουργός που θα κάνει τις λιγότερες διακοπές

Και μια και αναφέρθηκα στη ΔΕΘ, μαθαίνω στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής τρέχουν και δεν φτάνουν για να προετοιμάσουν το υλικό της έκθεσης της Θεσσαλονίκης που αφορά τα θέματα της αρμοδιότητάς τους. Όπως καταλαβαίνετε, δεδομένου ότι το δημογραφικό αλλά και η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης βρίσκονται στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και θα κυριαρχήσουν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη και το επιτελείο της εργάζονται πυρετωδώς, καθώς το υλικό πρέπει να είναι έτοιμο και για να μοιραστεί στην έκθεση. Μιλούσα με συνεργάτιδα της υπουργού και μου εξηγούσε ότι οι ημέρες των αδειών είναι ελάχιστες φέτος και φυσικά εκ περιτροπής. Δηλαδή δεν θα λείπουν όλοι μαζί. Συνεπώς η Σοφία Ζαχαράκη θα κάνει πιθανότατα τις λιγότερες διακοπές από οποιοδήποτε άλλο μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Ο μπασκετμπολίστας και το sms

Έμαθα πως ένας ακριβοπληρωμένος μπασκετμπολίστας ήταν η αφορμή για ένα τραγικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που συνέβη πριν από λίγο καιρό. Τα προβλήματα στον γάμο γνωστού ζευγαριού υπήρχαν, όσο και αν προσπαθούσε να διαφημίζει τον έγγαμο βίο του με υλικό στα social media. Τα προβλήματα έφεραν μεγάλη κρίση και η κρίση δεύτερες σκέψεις στην κυρία, η οποία έψαχνε να καλύψει τα συναισθηματικά της κενά με τον αθλητή του μπάσκετ. Ούτε ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκε αυτή τη διέξοδο ήταν, σίγουρα ούτε ο τελευταίος. Ο αθλητής φαίνεται πως έστελνε μηνύματα με την ίδια ευκολία που σουτάρει – και τις περισσότερες φορές ευστοχεί. Ένα από τα μηνύματα περιείχε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τον σύζυγο. Τίποτα από όλα αυτά δεν δικαιολογεί το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Εδώ δεν υπάρχει «ναι, μεν, αλλά…». Υπάρχει ένας δρόμος: αν δεν σου αρέσει μια κατάσταση, φεύγεις. Χωρίζεις. Δεν δέρνεις τον άλλον, επειδή μπορείς να το κάνεις.

Τα σχέδια για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ

Σε περίπου τρεις εβδομάδες θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα της διαβούλευσης επί των προτάσεων του Στέφανου Κασσελάκη για τις αλλαγές στη δομή του κόμματος. Ο ίδιος μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή πριν από περίπου έναν μήνα είχε μιλήσει για ιδέες που εμπλουτίζονται και στις οποίες έχουν προστεθεί και άλλες των μελών. Στο πλαίσιο του εσωκομματικού διαλόγου για τις καταστατικές αλλαγές που αναμένεται να εγκριθούν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προγραμματισμένο για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις.

– Ενεργοποίηση των Δημοτικών Επιτροπών Μελών με παράλληλη κατάργηση των Οργανώσεων Μελών, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακές συνελεύσεις μελών, επιφορτισμένες με: α) τη διαβούλευση θέσεων και προγράμματος, β) τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις προκριματικές εκλογές.

– Κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών με ενεργοποίηση των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών.

– Αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής από το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (Ε.ΣΥ.Μ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 συντονιστές και 20 αναπληρωτές συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και θα επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος.

– Ειδικότερα, τον Ιανουάριο για το ετήσιο πλάνο δράσης και τον Ιούλιο θα κάνει εκτίμηση του βαθμού υλοποίησής του και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.

– Επίσης, αυτό το όργανο, θα εκλέγει τον/τη γραμματέα, τον/τη συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος, το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, αλλά και τους συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές των τμημάτων.

– Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, υπάρχει η πρόταση να θεσπιστεί Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 μέλη: τον πρόεδρο, τον γραμματέα και τον συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον επικεφαλής της ΚΟ (σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον γραμματέα και τον διευθυντή της ΚΟ. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των τμημάτων. Ακόμη, έχει κατατεθεί η πρόταση για τη θέσπιση της Εθνικής Συνέλευσης Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε τρία χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.

Μέρισμα 40% στα κέρδη του 2024 βλέπει η Εθνική

Τον ίδιο δρόμο, αυτόν της ισχυρής κερδοφορίας που εμφάνισαν και οι άλλες μεγάλες τράπεζες, ακολούθησε και η Εθνική. Με κέρδη 670 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο εξάμηνο. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, βλέπει μέρισμα 40% στα κέρδη του 2024, κάτι που μόνο ικανοποίηση μπορεί να φέρει στους μετόχους της τράπεζας. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τους τόκους, μπορεί να μειωθήκαν κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, αλλά ενισχύθηκαν κατά 13% σε σχέση με το 2023, αγγίζοντας τα 1,2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

«Ανεβαίνει» η Optima

Σταθερά ανοδική είναι και η πορεία της «νέας» στην αγορά Optima μετά από πέντε χρόνια δραστηριοποίησης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Η τράπεζα εμφάνισε και αυτή κέρδη 69 εκατ. ευρώ στο φετινό πρώτο εξάμηνο, με αύξηση 57% σε σχέση με το εξάμηνο του 2023. Τα δάνεια που βγήκαν από τα ταμεία της έφτασαν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τα 1,2 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας σε ετήσια αύξηση 50% των καθαρών υπολοίπων δανείων, φτάνοντας τα 3 δισ. ευρώ. Επίσης, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 936 εκατ. ευρώ (+34% σε ετήσια βάση) στα 3,7 δισ. ευρώ.

Instacar: «Τρίβουν» τα χέρια τους Βασιλάκης, Γερμανός και Elikonos

Με τζίρο αρκετά αυξημένο σε σχέση με το 2023 αναμένεται ότι θα κλείσει φέτος η εταιρεία μακροχρόνιων μισθώσεων και πωλήσεων αυτοκινήτων, στην οποία επενδύουν με μετοχικό ποσοστό που διαθέτουν ο όμιλος Βασιλάκη, η Olympia του Πάνου Γερμανού και το fund Elikonos των Τάκη Σολωμού και Παντελή Παπαγεωργίου. Ικανοποιώντας από κάθε άποψη τους τρεις επενδυτές, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν για την startup, η οποία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ο φετινός τζίρος υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 30 εκατομμύρια ευρώ από 13,25 εκατομμύρια ευρώ το 2023 και 6,45 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Στο πρώτο εξάμηνο τα κέρδη προ τόκων και φόρων άγγιξαν το 1 εκατομμύριο ευρώ, καθώς η εταιρεία εμφανίζει αρκετά μελετημένη στρατηγική σε όλες τις κινήσεις της, διατηρώντας χαμηλά την μπάλα. Στοίχημα για την εταιρεία αποτελεί και η πώληση αυτοκινήτων, κάτι που ξεκίνησε για πρώτη φορά να κάνει φέτος εκτός του leasing και ποντάρει αρκετά σε αυτό.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα προτιμούν οι Έλληνες

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων που έχω στα χέρια μου δείχνουν ότι τα υβριδικά αυτοκίνητα, που δίνουν μία εναλλακτική στη βενζινοκίνηση και στο πετρέλαιο, αποτελούν πρώτη επιλογή των Ελλήνων. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τον Ιούνιο του 2024. Θετική είναι η τάση και για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία συνεχίζουν να επιδοτούνται από το κράτος, ωστόσο υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα προκειμένου να δημιουργηθούν και νέες υποδομές ηλεκτροφόρτισης σε δημόσια σημεία της χώρας, όπου θα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση για να φορτίσει το αυτοκίνητό του στη διάρκεια της ημέρας. Στους έξι πρώτους μήνες του έτους ταξινομήθηκαν 78.020 επιβατικά αυτοκίνητα έναντι 70.362 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση +10,9%. Για την ίδια περίοδο τα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα αποτέλεσαν την πρώτη επιλογή στις προτιμήσεις των καταναλωτών (44,7%) ακολουθώντας στη δεύτερη θέση τα βενζινοκίνητα (36,9%). Για τον Ιούνιο από τα συνολικά 14.147 επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν, 6.323 ήταν υβριδικά (44,7%), 5.227 βενζινοκίνητα (36,9%), 1.030 πετρελαιοκίνητα (7,3%), 752 ηλεκτρικά (5,3%) και 579 plug-in υβριδικά (4,1%). Από το σύνολο των επιβατικών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν τον Ιούνιο (14.147), το 55,8% είχε κινητήρα ως 1.400 κυβικά εκατοστά.

Τι φέρνει η είσοδος της Λάτση στον Φρεσκούλη

Η επένδυση της Μαριάννας Λάτση μέσω του family office που διατηρεί στη γνωστή εταιρεία έτοιμων λαχανικών, Φρεσκούλης, με ποσοστό 30%, φέρνει έναν πιο σταθερό μέτοχο που δεν επιδιώκει την άμεση αποεπένδυση σε σύγκριση με τα funds όπως η EOS Capital και το Elikonos που πούλησαν το ποσοστό τους στη Μ. Λάτση (η EOS Capital διατήρησε ένα μερίδιο για να το διαθέσει πιθανώς αργότερα). Ο λόγος είναι ότι τα funds έχουν συγκεκριμένο ορίζοντα αποεπένδυσης, προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα που έχουν βάλει σε διάφορες εταιρείες και να κερδίσουν από την υπεραξία που έχει δημιουργηθεί εντωμεταξύ. Από την άλλη το family office της Λάτση δεν πιέζεται χρονικά να αποεπενδύσει για να βγάλει χρήματα, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχει έναν μεγαλύτερο ορίζοντα επένδυσης και μεγαλύτερη υπομονή για να δει αποτελέσματα.