Πολιτικοί και τεχνοκράτες

Καλημέρα και ξεκινάμε με ανασχηματισμό τον οποίο σας είχε προαναγγείλει η στήλη εδώ και καιρό. Ανασχηματισμό όχι υπουργών και υφυπουργών αλλά πολλές αλλαγές σε επίπεδο γενικών γραμματέων της κυβέρνησης. Πολλά νέα ονόματα και αξιοποίηση έμπειρων κομματικών. Αυτό που είδα είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να «παντρέψει» πολιτικούς με τεχνοκράτες. Παράλληλα με το σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει ότι η κυβέρνηση κινείται και μάλιστα έχει ζητήσει την τήρηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Οι εκλεκτοί

Από την αποκωδικοποίηση των ονομάτων στις θέσεις των γενικών γραμματέων στα υπουργεία κατανοεί κανείς και τις εκλεκτικές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου. Είδα, π.χ., τον Τάσο Γαϊτάνη που έχει δώσει πολλές μάχες τα τελευταία χρόνια δίπλα στον πρωθυπουργό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον επιβράβευσε για τις καλές του δημόσιες εμφανίσεις. Πολλοί είχαν και πλάτες υπουργών και προωθήθηκαν, άλλοι αποχώρησαν και άλλοι θα μετακινηθούν. Μια από τις περιπτώσεις που θα έχουμε μετακίνηση είναι της γενικής γραμματέως Άννας Στρατινάκη, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, που φεύγει από το υπουργείο Εργασίας και μου είπαν πως πάει στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Μάταια περίμεναν

Οι χθεσινές αλλαγές των γενικών γραμματέων στα υπουργεία ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες, σε σχέση με τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσής τους. Κι αυτό γιατί η προαναγγελία είχε διαρκέσει αρκετά, με αποτέλεσμα εν αναμονή των αλλαγών οι περισσότεροι να βρίσκονται σε αναβρασμό και να μην προχωρούν σε υπογραφές που θα τους δέσμευαν, ενώ δεν γνώριζαν αν θα διατηρούσαν το πόστο τους. Πάντως, οφείλω να σας μεταφέρω ότι τουλάχιστον δύο πρόσωπα που γνωρίζω καλά περίμεναν τηλεφώνημα για να αναλάβουν και τελικά έμειναν με το ακουστικό στο χέρι. Κάτι το κλίμα που είχε δημιουργηθεί υπέρ τους, κάτι τα ρεπορτάζ που τους έδιναν «σιγουράκια», είχαν αρχίσει να ακυρώνουν και τις διακοπές τους, καθώς είχαν βέβαιη τη θέση. Για να σας δώσω το στίγμα, ο ένας προαλειφόταν για το υπουργείο Υγείας και ο άλλος για το Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. Τελικά, μάλλον θα πάνε διακοπές.

Τα σχέδια των υπουργείων

Από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η εισήγηση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, σχετικά με τα σχέδια δράσης των υπουργείων. Ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ελέγξει εξονυχιστικά τα σχέδια δράσης των υπουργείων που έχουν αναθεωρηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Χαμηλούς βαθμούς

Αυτό το θέμα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου με εξίταρε και ρώτησα να μάθω τι συμβαίνει. Έμαθα λοιπόν ότι σε μερικά υπουργεία, ένα μάλιστα και παραγωγικό, η βαθμολόγηση δεν είναι ιδιαίτερα καλή και αυτό έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν θέλει να παγιωθεί η εικόνα περί αδράνειας ή προβληματικής διαχείρισης της κατάστασης.

Τρέξιμο για το Κτηματολόγιο

Σας είχα αναφέρει πρόσφατα ότι ένα μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να τρέξει πολύ πιο γρήγορα το ζήτημα του Κτηματολογίου, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο πρότζεκτ. Γι’ αυτό και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, και τον υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, το σχετικό νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

Η γλώσσα του σώματος

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Εάν παρατηρούσε κανείς προσεκτικά τη χθεσινή συνάντηση, καθιερωμένη μία φορά τον μήνα, του πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα καταλάβαινε ότι υπάρχει απόσταση πλέον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η γλώσσα του σώματος έλεγε πολλά και οι μυημένοι μού είπαν πως είναι οριστικό ότι δεύτερη θητεία δεν υπάρχει.

Η περίπτωση της Γιάννας

Και επειδή αναφέρομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας, να σημειώσω πως σε κύκλους, επιχειρηματικούς και πολιτικούς αλλά και σε κάποιους μεγάλους εκδοτικούς, ακούγεται όλο και περισσότερο το όνομα της Γιάννας Αγγελοπούλου. Μάλιστα, αυτό ενισχύθηκε πάρα πολύ μετά και την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Και όπως μου είπε άνθρωπος που ξέρει πολλά από το παρασκήνιο, ας μην αποκλείσουμε τη Γιάννα Αγγελοπούλου από την εξίσωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το κόμμα και η υποψηφιότητα Πολάκη

Μαθαίνω πως ο Παύλος Πολάκης δέχεται πολλές εισηγήσεις από φίλους και υποστηρικτές να κάνει κόμμα. Αυτό δεν το θέλει στην παρούσα φάση ο κρητικός πολιτικός που δεν έχει διαγραφεί από το κόμμα, αν και το ζητάνε οι 87 και γι’ αυτό χθες επιτέθηκε σε Όλγα Γεροβασίλη και Κώστα Ζαχαριάδη λέγοντάς τους να πάρουν ζακέτα για τον Οκτώβριο που θα γίνει το συνέδριο. Εκεί μαθαίνω ότι είναι πιο πιθανό να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του κόμματος ο Π. Πολάκης. Λέτε; Όλα πιθανά είναι, μου είπαν.

Πώς θα «φάει» τη Γεροβασίλη ο Κασσελάκης

Να σας πάω ένα βήμα πιο πέρα. Πώς θα «φάει» την Όλγα Γεροβασίλη που του ασκεί συνεχώς κριτική ο Στέφανος Κασσελάκης; Με την ενεργοποίηση της διάταξης του καταστατικού για τρεις θητείες που ισχύει από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα και ουδέποτε ενεργοποιήθηκε. Αυτή τη διάταξη, που αφορά τον περιορισμό των τριών κοινοβουλευτικών θητειών, την έχει προτείνει ο Στ. Κασσελάκης, αλλά όπως προανέφερα υπάρχει και στο σημερινό καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιμείνει ο Στ. Κασσελάκης στον περιορισμό των τριών κοινοβουλευτικών θητειών; Μαθαίνω πως η διάταξη αρέσει και είναι καλή λύση για να τεθούν εκτός παιχνιδιού ορισμένα πρόσωπα.

Θα τσοντάρουν οι βουλευτές

Τα οικονομικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστά. Σύμφωνα με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, έχει αποφασιστεί η αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών σε σχέση με τη βουλευτική τους αποζημίωση στην ενίσχυση των οικονομικών του κόμματος. Έγινε μία μικρή συζήτηση προ ημερών, και όχι από πολλούς βουλευτές, μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, γιατί η Πολιτική Γραμματεία είχε ζητήσει να συζητηθεί αυτό το ζήτημα και στο προεδρείο αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, μεταξύ των βουλευτών. Δεν έχει υπάρξει κάποια κατάληξη ως προς το επιπλέον ποσό που θα δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ενίσχυση του κόμματος. Να σας θυμίσω απλώς ότι σήμερα από τη βουλευτική τους αποζημίωση καταβάλλονται 1.000 ευρώ, ενώ το προηγούμενο διάστημα καταβάλλονταν 2.000 ευρώ.

Η οργάνωση του Ανδρουλάκη

Και να πάμε λίγο στα του ΠΑΣΟΚ. Εκεί όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και πιέζεται αρκετά, βγάζει την εικόνα πως αντέχει και είναι σε πλήρη εξέλιξη η οργάνωσή του που πραγματικά δείχνει πολύ καλή δουλειά στη βάση. Πρέπει να είναι και το μοναδικό που δουλεύει τόσο καλά. Την ίδια ώρα, μου είπαν ότι αρκετοί φίλοι και υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου στηρίζουν Διαμαντοπούλου.

Οι 3+2 του ΠΑΣΟΚ

Πάντως, προεκλογικές συγκεντρώσεις συνεχίζουν να κάνουν μέχρι στιγμής στο ΠΑΣΟΚ οι εξής τρεις: Χάρης Δούκας, Νίκος Ανδρουλάκης και Μιχάλης Κατρίνης. Τι και αν το θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη (όχι το εσωκομματικό, το κανονικό); Συνεχίζουν ακάθεκτοι τον διάλογο με τον κόσμο. Στον «χορό» μαθαίνω θα μπει και ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου θα τον βγάλει τον Αύγουστο στα κεντρικά και στα περιφερειακά κανάλια. Επίσης, αν και το γνωρίζαμε, οι υποψήφιοι από επτά θα γίνουν έξι. Ο Γιάννης Κανελλάκης είπε ότι δεν θα καταθέσει 5.000 υπογραφές αλλά 250 και συνεπώς βάσει καταστατικού θα αποκλειστεί. Η είδηση είναι βέβαια πως υπάρχουν 250 θαρραλέοι που θα ήθελαν τον Γιάννη για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Με κλειδάριθμους οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις

Όλες τις αλλαγές που θα επιφέρουν νέα ήθη και μεγαλύτερη θωράκιση στη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, μαθαίνω ότι θέλει να ενσωματώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς στη νέα «χάρτα» της Αυτοδιοίκησης. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται και όσα ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα μετά τη… σκούπα (και) στις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τη δράση του κυκλώματος που είχε απλώσει τα πλοκάμια του στο κέντρο της Αθήνας. Στις προτάσεις Χαρδαλιά, όμως, περιλαμβάνεται η μόνιμη θέσπιση του «rotation» και της κλήρωσης στα ζευγάρια των ελεγκτών των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με συγκεκριμένους μάλιστα «κλειδάριθμους», που θα λειτουργούν ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας. «Δεν γίνεται μία χούφτα επίορκων να αμαυρώνουν το κύρος των υπηρεσιών μας» είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει ο περιφερειάρχης Αττικής, ο οποίος σε θέματα διαφάνειας εμφανίζεται, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ανυποχώρητος.

Ο πρώην υπουργός που έσπασε τα κοντέρ

Ο ΑΣΕΠ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ (μεταξύ άλλων) και η επίδοση ενός ειδικά υποψηφίου συζητιέται αρκετά. «Πρώτος των πρώτων» αναδείχθηκε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, με σκορ-ρεκόρ λίγο κάτω από τις 700 μονάδες και με τον μέσο όρο των 110 υποψηφίων να μην ξεπερνά τις 450. Θα μου πείτε αρκούν οι γραπτές εξετάσεις; Προφανώς όχι, αλλά αν αθροίσεις στη βαθμολογία τις σπουδές του, τη σημαντική διοικητική του εμπειρία και θετική θητεία στο ΥΠΠΟ, μία 20ετή επαγγελματική καριέρα εκτός κομματικού σωλήνα που περιλαμβάνει και ένα πετυχημένο πέρασμα από την τηλεόραση αλλά και την καλή του σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιατρομανωλάκης αναδεικνύεται στο απόλυτο φαβορί.

Τι πουλάει η Volvo στην Ελλάδα

Με τζίρο 119,36 εκατομμύρια ευρώ έκλεισε το 2023 για τη Volvo Car Hellas, ποσό που είναι αυξημένο κατά 44% σε σύγκριση με τα 83 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022. Η αύξηση του τζίρου με βάση τα όσα παρατηρώ οφείλεται στην εισαγωγή των νέων μοντέλων της εταιρείας και στην Ελλάδα, γεγονός που ενίσχυσε την πορεία της στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε. Ωστόσο η πρόβλεψη της εταιρείας για το 2024 είναι ότι δεν θα συνεχιστεί η πορεία ανόδου που κατέγραψε το 2023. Ο λόγος είναι το ευρύτερα ρευστό περιβάλλον στην Ελλάδα, κάτι στο οποίο συντείνει προφανώς και η αυξημένη ακρίβεια σε βασικά αγαθά.

Στη μείωση τιμών ποντάρουν οι μεγάλες αλυσίδες

Είναι γεγονός, όπως τουλάχιστον μου λένε άνθρωποι της αγοράς, αλλά προκύπτει και από επίσημα στοιχεία και μετρήσεις, ότι ο πληθωρισμός στα προϊόντα που πωλούν τα σούπερ μάρκετ μειώνεται. Και μάλιστα τον Ιούλιο στα σούπερ μάρκετ αναμένεται ότι θα είναι αρνητικός κατά περίπου -2%. Η Lidl μάλιστα στηρίζει μεγάλο μέρος της επικοινωνιακής της στρατηγικής σε αυτό το γεγονός. Μόλις χθες έβγαλε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι «τρέχει» με αρνητικό πληθωρισμό για έβδομο συνεχόμενο μήνα, με τις τιμές της να είναι μειωμένες κατά μέσο όρο κατά -3,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο πέρα από την αποκλιμάκωση των τιμών που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα σε μονοψήφιο ποσοστό, ίσως θα πρέπει κάποιος να αναρωτηθεί και για τις αυξήσεις που προηγήθηκαν, οι οποίες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ήταν σημαντικά υψηλότερες –διψήφιες– σε σχέση με τις σημερινές μειώσεις.

Η νέα εταιρεία του πρώην CEO της Wind

Στη σύσταση νέας εταιρείας, με την ονομασία Highwire Investments και αντικείμενό της την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών, προχώρησε όπως μαθαίνω ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas και μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, Νάσος Ζαρκαλής. Η εταιρεία ειδικεύεται στην παροχή επιχειρηματικών συμβουλών προς εταιρείες και φορείς, τομέα στον οποίο το έμπειρο στέλεχος έχει γνώση και εξειδίκευση.

Τι είδε ο Γεράρδος και το Πλαίσιο πίσω από το Ertflix

Μόνο τυχαία δεν είναι η συνεργασία του Πλαισίου και του επικεφαλής του, Κώστα Γεράρδου, με το Ertflix, καθώς σε όλες τις έξυπνες τηλεοράσεις Turbo-X θα είναι πλέον προαποθηκευμένη η πλατφόρμα του Ertflix. Η δημοφιλία του Ertflix είναι ομολογουμένως μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη το τελευταίο διάστημα. Για πολλούς λόγους. Αφενός γιατί προσφέρει δωρεάν περιεχόμενο –το οποίο βέβαια πληρώνουν όλοι οι Έλληνες μέσω του λογαριασμού ρεύματος– αφετέρου γιατί έχει πλούσιο περιεχόμενο σε νέες παραγωγές, αλλά και πάνω από 200 ταινίες ελληνικές και ξένες που προβάλλονται μέσω της πλατφόρμας. Επομένως για το Πλαίσιο ήταν μία καλή ευκαιρία να μπει –εμμέσως– σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Πρόκειται για μία κίνηση που γίνεται από διεθνείς κολοσσούς όπου για παράδειγμα σε τηλεοράσεις της Samsung βρίσκει κανείς προεπιλεγμένες πλατφόρμες όπως το Netflix, ή το youtube αλλά και το Amazon. Επομένως στην ψηφιακή εποχή και κυρίως στην εποχή των τηλεοπτικών πλατφορμών τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Πώς «μετατοπίζονται» πάνω από 30 εκατομμύρια της Red Bull

Έως τώρα και για αρκετά χρόνια που προηγήθηκαν ο όμιλος Μάντη που έχει τη Μαλαματίνα και διακινεί το νερό Aqua Carpatica αλλά και τα προϊόντα της Mars στην Ελλάδα, έχει στο χαρτοφυλάκιό του τη Red Bull. Το δημοφιλές ενεργειακό ποτό μαθαίνω ότι πλέον αλλάζει στέγη. Καθώς η Red Bull Hellas, θυγατρική εταιρεία της πολυεθνικής, απέκτησε εμπορικό χαρακτήρα από αμιγώς χαρακτήρα μάρκετινγκ και διαφήμισης που είχε. Και στο τέλος του 2024 θα είναι εκείνη που θα αναλάβει την ευθύνη διανομής του δημοφιλούς ενεργειακού ποτού στη χώρα μας. Βάζοντας τέλος σε μία πολυετή συνεργασία με τη Μάντης, η οποία μέσα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη θα δει να χάνεται από τον ισολογισμό της τζίρος που ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Εξελίξεις που, αν μη τι άλλο, θέτουν σε νέες βάσεις την αγορά αναψυκτικών αλλά και τις προτεραιότητες της Μάντης.