Δεν είναι για γιορτές και πανηγύρια

Καλημέρα. Αποκατάσταση της Δημοκρατίας σήμερα. Επέτειος όμως που δεν είναι για γιορτές και πανηγύρια. Θα πάνε πολλές και πολλοί απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο για τη δεξίωση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Όμως ας θυμόμαστε το δράμα της Κύπρου με την παράνομη εισβολή και κατοχή και βέβαια την τραγωδία στο Μάτι τέτοιες μέρες πριν από λίγα χρόνια. Ας επιστρέψουμε στα παραπολιτικά μας, όμως, που είναι σήμερα πολλά. Ξεκινάμε.

Μία είσοδος, δύο αποχωρήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των νέων γενικών γραμματειών των υπουργείων, με τις πληροφορίες να λένε ότι ακόμα και σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν καθήκοντα σε κρίσιμα πόστα με πολλούς από τους νυν να βλέπουν την πόρτα της εξόδου από το υπουργείο στο οποίο υπηρετούν. Τα κριτήρια είναι η έλλειψη αποτελεσματικότητας αλλά και η στάση ορισμένων, οι οποίοι το έπαιζαν ακριβοθώρητοι και δεν ανταποκρίνονταν στις οχλήσεις βουλευτών που ζητούσαν ραντεβού για να μεταφέρουν προβλήματα και έβρισκαν πόρτες κλειστές ή ανέμεναν στο ακουστικό τους. Μια πληροφορία που δεν αμφισβητείται είναι το new entry στο υπουργείο Υγείας, με τον υποψήφιο δήμαρχο Νέου Ηρακλείου, άριστο γνώστη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Γιώργο Παπαδημητρίου, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, να αναλαμβάνει καθήκοντα. Και στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα έχουμε αλλαγή σκυτάλης με τη Ζέφη Δημαδάμα να αποχωρεί και αντιστοίχως ο Άγγελος Δημοσθένους γραμματέας Ιθαγένειας από το υπουργείο Εσωτερικών.

Αξιοποίηση στελεχών

Καλή πηγή μου είπε, επίσης, πως θα έχουμε σημαντική αξιοποίηση στελεχών της ΝΔ, αρκετών πρώην βουλευτών. Στη λίστα είναι ο Γιάννης Μελάς, ο Τάσος Γαϊτάνης, ο πρώην περιφερειάρχης Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Σάββας Χιονίδης, ο Γιώργος Παπαδημητρίου. Αυτά είναι μερικά ονόματα από τα περίπου 15-20 ονόματα γενικών γραμματέων.

Με το βλέμμα δεξιά

Ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων έχει έναν βασικό στόχο: να δείξει στην ΚΟ πως υπάρχει στροφή προς τα δεξιά και το Μέγαρο Μαξίμου τους ακούει. Να θυμίσω πως στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ πολλοί βουλευτές επιτέθηκαν σε γενικούς γραμματείς, που όχι μόνο δεν είχαν ανοικτές πόρτες σε βουλευτές αλλά ήταν και κακή η συνεργασία με τους προϊσταμένους τους υπουργούς. Άρα ο πρωθυπουργός θέλει να επέλθει εσωκομματική ηρεμία και την ίδια στιγμή να υπάρξει επανεκκίνηση ολική καθώς οι γ.γ. αποτελούν κρίσιμο εργαλείο για την προώθηση του κυβερνητικού έργου.

Το 1981 και ο Τσίπρας

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει και σε τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ μια αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε άρθρο του προ ημερών στην «Καθημερινή» για τα 50 έτη Μεταπολίτευσης. Εκεί ο πρώην πρωθυπουργός έγραψε: «Η μεταπολίτευση είχε τη σφραγίδα των ιδεών της ευρύτερης Αριστεράς. Και το ωστικό κύμα τους ήταν αυτό ακριβώς που οδήγησε στον δεύτερο μεγάλο σταθμό, μετά το 1974: Στο 1981». Για τους μυημένους να σας πω ότι αυτή η αναφορά άρεσε και στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και να σημειώσω πως ο πατέρας του Αλ. Τσίπρα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ.

Θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Θέμα ηγεσίας άνοιξε στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στο Attica TV. Εκεί έθεσε ανοιχτά θέμα ηγεσίας στο συνέδριο, ασκώντας σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για τις επιλογές του. Ο Γ. Μουζάλας υποστήριξε ότι ο Στ. Κασσελάκης αποδείχθηκε ελλιπής και διχαστικός, καθώς «ένας πρόεδρος κόμματος οφείλει να συνθέτει απόψεις και να κρατάει τον κόσμο μέσα, όχι να χαίρεται που φεύγουν άνθρωποι από το κόμμα του». Αναφερόμενος στον Γιάννη Δραγασάκη, είπε ότι «η αποχώρηση ανθρώπων σαν τον Δραγασάκη κάνει τον χώρο φτωχότερο». Μου είπαν πως πολλοί του τηλεφώνησαν να τον συγχαρούν και μεταξύ αυτών αρκετοί βουλευτές.

Χαμός και αποχωρήσεις

Σοβαρό επεισόδιο έγινε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν 8 στελέχη. Η ένταση, όπως μου είπαν, ήταν μεγάλη. Πώς ξεκίνησαν όλα; Η Όλγα Γεροβασίλη έθεσε ζήτημα ημερομηνίας διεξαγωγής του καταστατικού συνεδρίου. Μάλιστα είπε ότι είναι αντιδεοντολογικό να γίνει το συνέδριο την ημέρα που θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Ίδια θέση πήρε και ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης επέκρινε τον Στ. Κασσελάκη τονίζοντας πως δεν είναι δυνατό να μην φέρνει προς συζήτηση την εισήγησή του για αλλαγές στην οργανωτική δομή του κόμματος. Ο Στ. Κασσελάκης ήταν έξαλλος και το ξέκοψε: «Οι αποφάσεις για το πότε θα γίνει το συνέδριο έχουν ληφθεί. Όποιος διαφωνεί μπορεί να σηκωθεί και να αποχωρήσει. Τέλος. Είπα τέλος». Ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να συμβιβάσει τις δύο πλευρές αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αφού ο Στ. Κασσελάκης επέμεινε και δεν ανακάλεσε. Εκεί έγινε χαμός και οκτώ μέλη της ΚΟΕΣ που συντάσσονται με τους 87 αποχώρησαν.

Πρόσκληση για το καταστατικό

Παρά τις μουρμούρες και τις γκρίνιες και την αμφισβήτηση, η ομάδα του Στ. Κασσελάκη ετοιμάζεται για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό αρχίζει η διαβούλευση για τις αλλαγές στο Καταστατικό του κόμματος που θα κρατήσει έως τις 17 Αυγούστου.

Πλησιάζει τις 5.000 υπογραφές και η Μιλένα Αποστολάκη

Λίγο πάνω από τις 4.000 είναι, όπως μου λένε, ο αριθμός των υπογραφών που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής η πρώην υφυπουργός, Μιλένα Αποστολάκη, προκειμένου να αναδειχθεί και τυπικά υποψήφια πρόεδρος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Μάλιστα συνεργάτες της μου ερμηνεύουν τη συγκεκριμένη πληροφορία ως απόδειξη του γεγονότος ότι η βουλευτής του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, όχι απλώς δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την κούρσα διαδοχής, όπως κάποιοι θα ήθελαν, αλλά και ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους στις εσωκομματικές εκλογές. Θυμίζουμε ότι για να καταστεί κάποιος επίσημα υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές στήριξης από φίλους και μέλη του Κινήματος, κάτι που μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας. Εννοείται πως το συγκεκριμένο νούμερο θα συγκεντρώσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο παραμένει ερώτημα εάν και όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι θα μαζέψουν τόσες υπογραφές. Αυτό πάντως που ζητάει η Μ. Αποστολάκη, όπως μου λέει άνθρωπός της, είναι να δοθεί άμεσα από τη Χαριλάου Τρικούπη σε όλους τους επίδοξους προέδρους το μητρώο μελών με τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Χέρι βοηθείας

Θα σας πω μια ιστορία που έμαθα πρόσφατα. Χτύπησε το τηλέφωνο το Σάββατο και εκεί που ήμουν ήρεμος ήρθε να με ταράξει αυτό που άκουσα. Και η πηγή που με πήρε δεν πέφτει ποτέ έξω. Μου είπε, λοιπόν, ότι θείος υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ πήρε τηλέφωνο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας για να του ζητήσει υπογραφές για έτερη υποψήφια, ούτως ώστε να καταφέρει να κατέβει στις εσωκομματικές εκλογές. Καλά διαβάσατε. Για να σας το πω ακόμα πιο απλά, χτύπησε το τηλέφωνο βουλευτή της Κυβέρνησης για να πουσάρει με ψήφους υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να στηρίξει στον δεύτερο γύρο τον ανιψιό του ανθρώπου που τον πήρε τηλέφωνο. Προσπαθώ να μην το πιστέψω, αλλά η πηγή μου είπε ότι όλος ο κόσμος γνωρίζει το χέρι βοηθείας από τον υποψήφιο πρόεδρο. Αν και άλλος υποψήφιος είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή να μην τολμήσει να ανακατευτεί η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, τελικά το «τόλμησε» χωρίς να το γνωρίζει το Μοσχάτο. Τελικά η φράση «Θα συμμαχήσουμε ακόμα και με τον διάβολο, για να σώσουμε ό,τι πρέπει» δεν θα πρέπει να αποδίδεται μόνο στον Λένιν.

Χαμόγελα στην Κατεχάκη

Μια εσωτερική έρευνα πληροφορήθηκα ότι είχε ζητήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για την ασφάλεια και το κατά πόσο υπάρχει βελτίωση σε κρίσιμους τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες. Χθες έφτασε στα χέρια του και τα πρώτα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, γεγονός που δίνει στους «ένοικους» της Κατεχάκη την ώθηση να συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς, για να πετύχουν αυτό που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός στην πράξη, την υλοποίηση του δόγματος «νομιμότητα παντού». Στενός συνεργάτης του υπουργού μού έλεγε χθες ότι το αποτέλεσμα των ενεργειών των τελευταίων μηνών, της αύξησης της αστυνόμευσης στους δρόμους, έχει γίνει αισθητό και σε αυτόν τον άξονα θα συνεχίζουν να κινούνται. Και μιλάμε για πίνακες με συγκεκριμένα στοιχεία και δείκτες που αποτυπώνουν την κατάσταση σήμερα και που πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση για να μειωθεί η εγκληματικότητα.

Η Νέα Αριστερά κινείται, αλλά…

Να καλύψει το χαμένο έδαφος προσπαθεί η Νέα Αριστερά. Χθες είδα ότι πήγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, και η Γραμματέας της ΚΟ και αρμόδια για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, Πέτη Πέρκα. Η Νέα Αριστερά ζήτησε από τη Δευτέρα την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με κλήση του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων ΡΑΑΕΥ. Το ερώτημα είναι γιατί δεν ενδιαφέρει σχεδόν κανέναν όσα κάνει ο Χαρίτσης και οι υπόλοιποι βουλευτές; Αυτό θα πρέπει αν τους απασχολήσει σοβαρά.

Πόσα λεφτά «έβαλε» η Eurobank σε επενδύσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχει αυτή τη στιγμή η Eurobank, κάτι που άκουσα τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Φωκίωνα Καραβία, να αναφέρει, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα αξιοποιεί πόρους 1,5 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και 1,1 δισεκατομμυρίου μέσω δικών της δανείων. Ο τομέας των επενδύσεων κατά τα όσα λέχθηκαν στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας θα έχει πρωτεύοντα ρόλο τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της τάξης του 2,5%, για την επόμενη δεκαετία, για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2033. Κάτι που σύμφωνα με τον Φ. Καραβία απαιτεί οι επενδύσεις στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 6,7% τον χρόνο, σε πραγματικές τιμές και συνεχώς για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Συνεχίζει η άνοδος των «ανώνυμων» προϊόντων ως αντίδοτο στην ακρίβεια

Στοιχεία που είμαι σε θέση να έχω στη διάθεσή μου δείχνουν ότι τα ανώνυμα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που δημιουργούνται για λογαριασμό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Τα στοιχεία της Nielsen που αναλύει την αγορά δείχνουν ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, έχοντας αυξήσει τα επίπεδα των πωλήσεών τους σε αξία κατά 4,7% και φτάνοντας, για το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 25%. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά στο σύνολό τους παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση της μέσης τιμής τους κατά -2%, με τους πωλούμενους όγκους αυτών να αυξάνονται κατά 6,7% και να κερδίζουν περισσότερο χώρο στο καλάθι του νοικοκυριού. Κατά τα άλλα το λαϊκό ρητό ότι «η φτώχεια τρώει τον παρά» δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκει ιδανική εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση.

Τι τζιράρει η εταιρεία της υποψήφιας προέδρου του ΣΕΒ

Η Intermed είναι συμφερόντων της Ιουλίας Τσέτη, που ήταν υποψήφια μαζί με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο για την προεδρία του ΣΕΒ. Μία εταιρεία που ανήκει στον όμιλο φαρμακευτικών εταιρειών Τσέτη και που δείχνει ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται χρόνο με τον χρόνο. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τα οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία διαβάζω. Και αυτό που βλέπω είναι ότι ο τζίρος της από 39,3 εκατομμύρια το 2022 έφτασε στα 45,58 εκατομμύρια το 2023 και τα καθαρά της κέρδη, μετά από τους φόρους, από 3,9 εκατομμύρια ευρώ εκτοξεύτηκαν στα 5,33 εκατομμύρια ευρώ. Κύριο αντικείμενο δραστηριότητας της εταιρείας είναι η παραγωγή φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων. Εξέλιξη και ανάπτυξη.

Το διεθνές επικοινωνιακό «roadshow» του Ελληνικού

Σε «roadshow» επικοινωνίας και προώθησης προχωράει αυτή την περίοδο, όπως μαθαίνω, το Ελληνικό, προκειμένου να κάνει διεθνώς γνωστό το project της μεγάλης επένδυσης. Γι’ αυτό και η Lamda Development που βρίσκεται πίσω από αυτήν έχει ξεκινήσει καμπάνια σε μεγάλα αεροδρόμια του κόσμου όπως στο Λονδίνο και το Ντουμπάι, το Άμστερνταμ και την Κωνσταντινούπολη αλλά και το Χονγκ Κονγκ, στοχεύοντας να προωθήσει το μοναδικό προϊόν που προσφέρει και προωθώντας την εμπειρία ενός ξεχωριστού project κατοικίας, με θέα τον Αργοσαρωνικό και πολλές ανέσεις μίας σύγχρονης και πράσινης πόλης. Κάτι που είχε προαναγγείλει πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, ότι θα γίνει, πλέον λαμβάνει σάρκα και οστά.

Η Euroxx δικαιώνει τον Εξάρχου της Ιντρακάτ

Φαίνεται ότι η πρόσφατη αναφορά του Αλέξανδρου Εξάρχου, διευθύνοντος συμβούλου της Ιντρακάτ, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ότι ο όμιλος πρέπει να έχει κατασκευαστικό ανεκτέλεστο από 5 έως και 7 δισεκατομμύρια εκατομμύρια ευρώ στην επόμενη τριετία, για να στηρίξει και τις λοιπές αναπτυσσόμενες δραστηριότητες, όπως οι παραχωρήσεις και η διαχείριση απορριμμάτων, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η έκθεση της Euroxx Χρηματιστηριακής, η οποία αναφέρει ότι το ανεκτέλεστο κατασκευαστικών έργων της Ιντρακάτ αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, θα φέρει τζίρο πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2026 με λειτουργική κερδοφορία που θα ξεπεράσει τα 180 εκατομμύρια ευρώ. Ο Εξάρχου είχε προβλέψει ότι ο τζίρος του ομίλου θα αγγίξει τα 2,5 δισεκατομμύρια το 2026, επομένως οι εκτιμήσεις Euroxx και Eξάρχου συγκλίνουν. Αυτό που περιμένω να δω είναι όλα αυτά να συμβαίνουν στην πράξη, καθότι, όπως επισημαίνει ο θυμόσοφος λαός, όπου ακούει κανείς πολλά κεράσια καλό είναι να βαστάει και μικρό καλάθι.