Το βλέμμα στις ΗΠΑ και στον ΣΥΡΙΖΑ

Καλημέρα σε όλες και όλους. Θα ξεκινήσουμε σήμερα με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και πώς τις βλέπει η ελληνική κυβέρνηση μετά και την απόσυρση του προέδρου, Τζον Μπάιντεν, από την κούρσα των εκλογών. Την ίδια στιγμή το μπλόκο Τσίπρα ετοιμάζεται για την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα τεθούν πολλά. Στο ΠΑΣΟΚ καταγράφονται ενδιαφέρουσες συνάξεις και συμμαχίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου, λοιπόν, παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και δεν εκδηλώνονται. Το ελληνοαμερικανικό λόμπι έχει σημαντική επιρροή. Η απόσυρση του Μπάιντεν αλλάζει τους συσχετισμούς και έχει ενδιαφέρον πώς βλέπουν την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Η γραμμή είναι ουδετερότητα και πως όποιος και να εκλεγεί πάνω από όλα είναι τα ελληνικά συμφέροντα.

Καμία χαλάρωση

Σιγά σιγά τελειώνει ο Ιούλιος και θα αρχίσουν οι διακοπές και υπουργών και υφυπουργών, ενώ και η Βουλή θα σταματήσει τις εργασίες της για ένα διάστημα. Το μήνυμα από το πρωθυπουργικό γραφείο είναι όχι χαλάρωση, για να μην υπάρξει η αίσθηση πως η κυβέρνηση κατέβασε θερινά ρολά. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Μυλωνάκης, θα έχουν ενεργό ρόλο στον έλεγχο των μελών της κυβέρνησης. Οι άδειες εκ περιτροπής και ολιγοήμερες.

Πρόγραμμα για στέγη

Θα σας αναφέρω τώρα τι σκέφτεται η κυβέρνηση για ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα, όπως αυτό της στέγης. Μου είπαν ότι ετοιμάζει ενίσχυση των πακέτων των προγραμμάτων σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων που έχουν οδηγήσει τα ενοίκια αλλά και τις τιμές των κατοικιών σε δυσθεώρητα ύψη.

Δεξίωση στην Προεδρία

Αύριο συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου για μια αποκλειστική συνέντευξη στον κήπο. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μιλάει απόψε το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» στην ΕΡΤ1 και στο ΕΡΤNews. Η Πρόεδρος μιλάει για τις μεγάλες κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης, αναλύει τις προκλήσεις του Ελληνισμού για τα επόμενα χρόνια, ενώ συζητά σε πιο προσωπικό τόνο, τα σημεία του δικού της προσωπικού αποτυπώματος στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η σύναξη του Προεδρικού

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα βρεθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί όπως έμαθα, αλλά μην περιμένετε κάτι ιδιαίτερο – όπως πάντα, δηλαδή. Απλά μου είπαν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η ανταπόκριση του Νίκου Ανδρουλάκη στο κάλεσμα του Στέφανου Κασσελάκη, για να συνεργαστούν για τη διεθνοποίηση του ζητήματος των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Μου επεσήμαναν, επειδή το έψαξα περισσότερο, ότι δεν υπάρχει προοπτική για κάτι άλλο, δηλαδή ευρύτερη συνεργασία και συμμαχία.

Ανοικτή γραμμή με Άγιο Όρος

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ανοικτή γραμμή με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους για το ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου. Το κλίμα είναι πολύ τεταμένο και υπάρχει γενικευμένη ανησυχία για να μην σημειωθούν παρατράγουδα που θα αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας.

Το μπλοκ Τσίπρα

Μαθαίνω ότι το μπλοκ Τσίπρα ετοιμάζεται για τη συνεδρίαση μεθαύριο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να θέσει μια σειρά ζητημάτων. Τη συνεδρίαση είχαν ζητήσει πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν φύγει για τις ΗΠΑ ο πρόεδρός τους και θα έχει ενδιαφέρον πώς θα τοποθετηθούν. Πάντως να περιμένεις να ακούσεις αιχμές, μου είπε πρώην υπουργός.

Οι φανατικοί υποστηρικτές του Δούκα

Πήγα στη Γλυφάδα χθες και πέρασα και μια βόλτα από την ομιλία του Χάρη Δούκα για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Διαπίστωσα ότι τελικά οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του είναι οι συμμαθητές του από το Γυμνάσιο και το Λύκειο! Και το λέω αυτό γιατί τους είδα εκεί να τον στηρίζουν, όπως είχαν κάνει και προεκλογικά στην υποψηφιότητά του ως δημάρχου και του βγήκε και ως γούρι. Ενώ πήρε το αυτί μου που του έλεγαν ότι πέρυσι έψαχναν αίθουσα για την ομιλία του. Μέσα στον πολύ κόσμο είδα να κάθεται διακριτικά μία κυρία με τη μικρή κόρη της. Ρώτησα και μου είπαν ότι είναι η Αρετή, η αδερφή του Χ. Δούκα, με την αγαπημένη του ανιψιά.

Οι συμμαχίες στο ΠΑΣΟΚ

Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο του Δημήτρη Ρέππα στο «Βήμα της Κυριακής». Ο πρώην υπουργός κατέγραψε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ. Αναρωτήθηκα τι σημαίνει αυτό και μου είπαν πως τελευταία σημειώνονται ενδιαφέρουσες διεργασίες, συμμαχίες και μετακινήσεις. Ο Δ. Ρέππας δεν μπαίνει εδώ και χρόνια σε ομάδες και απέχει από πολιτικά παίγνια. Ρώτησα ποιον στηρίζει και μου είπαν ότι έχει καλή εικόνα για τον Παύλο Γερουλάνο και τον Χάρη Δούκα.

Γυναίκα στο γραφείο Τύπου

Άρωμα γυναίκας θα έχει το γραφείο Τύπου της Άννας Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μου έδωσε φίλος που δεν με έχει κρεμάσει ποτέ. Αν και γνωρίζω το όνομα έχω δώσει τον λόγο μου να μην σας το αναφέρω. Θα σας πω μόνο ότι είναι δυναμική, έχει άποψη και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Επιχείρηση «άλμα μπροστά» από Μπρατάκο

Μπορεί να μας χωρίζουν 4 μήνες και από τη διεξαγωγή των επιμελητηριακών εκλογών (τέλος Νοεμβρίου), αλλά ο Γιάννης Μπρατάκος έχει ξεκινήσει ήδη τον προεκλογικό αγώνα, για να αναλάβει πάλι τα ηνία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Έχει την απόλυτη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού και χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο. Είχαν μια παραγωγική συζήτηση με τον Γ. Μπρατάκο να του παρουσιάζει τις προτάσεις του για ένα ΕΒΕΑ σύγχρονο που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων εστιασμένο στην καινοτομία. Παλιοί γνώριμοι και συνεργάτες οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα αναπτυξιακά σχέδια με προβολή στο μέλλον. «Σκοπός μας είναι το Επιμελητήριο να εξελιχθεί σε χρήσιμο σύμβουλο τόσο για την Κυβέρνηση, όσο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις», επεσήμανε, συγκροτώντας σταδιακά τον συνδυασμό του «Άλμα Μπροστά» με έμπειρα στελέχη. Στήριξη έλαβε και από τη νυν πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Σοφία Εφραίμογλου, καθώς και από την πλειοψηφία των νυν μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Πότε και για πόσο θα κλείσει η Βουλή

Για είκοσι και πλέον ημέρες θα είναι κλειστή τον επόμενο μήνα η Βουλή λόγω των θερινών διακοπών. Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο αναμένεται να αναστείλει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα από την Παρασκευή 2 Αυγούστου έως και την Κυριακή 25 Αυγούστου. Βέβαια όχι ότι από τη Δευτέρα 26 θα μπει σε φουλ ρυθμούς, καθώς θα ξεκινήσει με συζητήσεις κάποιων επίκαιρων ερωτήσεων και λίγες συνεδριάσεις Επιτροπών τις επόμενες ημέρες. Το έντονο νομοθετικό έργο θα ξεκινήσει επί της ουσίας από τις 2 Σεπτεμβρίου. Πριν κλείσει, ωστόσο, φουλάρει τις μηχανές, προκειμένου να κλείσει μια σειρά από εκκρεμότητες. Έτσι, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα ψηφιστεί το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το Ψηφιακό Φροντιστήριο, οι διατάξεις του Υπουργείου Υγείας για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», το νομοθέτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενίσχυση του ελέγχου των πόθεν έσχες, το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, καθώς επίσης και μια σειρά ρυθμίσεων για το Υπερταμείο.

«Εκκρεμές» η κατασκευή του δημαρχείου Αγίας Παρασκευής

Σε «εκκρεμές» που κινείται πότε από τη μία και πότε από την άλλη πλευρά εξελίσσεται, όπως μαθαίνω, το δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής. Γιατί μετά την αποχώρηση της αναδόχου εταιρείας ΕΡΕΤΒΟ, η οποία είχε την ευθύνη της κατασκευής με λύση της σύμβασης, η Περιφέρεια Αττικής που έχει την ευθύνη για το έργο, αλλά και ο δήμος, αναζητούν τη βέλτιστη λύση προκειμένου να ξαναβγάλουν το έργο σε διαγωνισμό. Αυτό πρόκειται να γίνει εντός του 2024 κατά τις ίδιες πληροφορίες, καθώς αυτή τη στιγμή στο οικόπεδο που θα χτιζόταν το νέο δημαρχείο υπάρχει μία μεγάλη τρύπα στη μέση, δεδομένου ότι η λύση της σύμβασης έγινε κακήν κακώς. Μάλιστα, για το θέμα έγινε κουβέντα πριν από λίγες ημέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο μεταξύ της παράταξης αντιπολίτευσης του Γιάννη Σγουρού και του Νίκου Χαρδαλιά. Η ιστορία πάντως είναι ότι η πρώτη δημοπράτηση για το έργο που δεν ολοκληρώθηκε εκτιμάται ότι θα στοιχίσει στην Περιφέρεια 4 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα σύμβαση που θα προκηρυχθεί θα έχει συνολικό κόστος 18 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν υπήρχε τοπογραφικό διάγραμμα που να καταγράφει με λεπτομέρεια το εμβαδόν και τις διαστάσεις του οικοπέδου, γεγονός που ήταν ευθύνη του δήμου να εκπονήσει και τελικά δεν έγινε.

Ποιοι κινούν τα νήματα στην ελληνική αγορά παγωτού

Οι πωλήσεις παγωτού στην Ελλάδα το 2022 ήταν 35,5 εκατ. κιλά, κάτι που αντιστοιχεί σε αξία πωλήσεων ύψους 247 εκατ. ευρώ. Βασικός παίκτης είναι η Unilever με μερίδιο αγοράς κοντά στο 25% (παγωτά Algida), και ακολουθούν η Froneri συμφερόντων της Nestle, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βγει στην αντεπίθεση με πολύ έντονες προωθητικές ενέργειες στην αγορά και διαφημίσεις όπου μπορεί και υπάρχει διαθέσιμο κανάλι για να διοχετευτούν, μέσω των παγωτών Nuii που αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας. Τρίτος παίκτης στα επώνυμα προϊόντα είναι η Κρι-Κρι με μερίδιο αγοράς 16%, ενώ ένας μεγάλος και υπολογίσιμος παίκτης, όπως μου έλεγε άνθρωπος που έχει εικόνα της αγοράς αυτής, είναι τα παγωτά χωρίς επώνυμη ετικέτα (ιδιωτική ετικέτα). Οι τρεις κορυφαίοι παίκτες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα του όγκου πωλήσεων παγωτού της ελληνικής αγοράς. Η ιδιωτική ετικέτα απολαμβάνει ένα τεράστιο μερίδιο όγκου αγοράς που αγγίζει το 40% ή 21% σε όρους αξίας (χαμηλότερες οι πωλήσεις σε αξία σε σχέση με όγκο, λόγω της φθηνότερης τιμής), συνεχίζοντας να κερδίζει την προτίμηση των καταναλωτών.

Κερδίζουν έδαφος efood και Wolt κόντρα στα eshops μεγάλων αλυσίδων

Συνεχίζουν να αποτελούν τον νέο ανερχόμενο παίκτη στον τομέα των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ οι μεγάλες πλατφόρμες διανομής προϊόντων, όπως είναι η efood Market και η Wolt Market, όπου η efood υπολογίζεται ότι είναι τρίτος παίκτης στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ μετά από Σκλαβενίτη και ΑΒ Βασιλόπουλο, όπως αναφέρουν σχετικά πηγές της αγοράς, με τις οποίες μίλησα για τις ανάγκες της στήλης. Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Convert Group που μετράει την «ηλεκτρονική» αγορά δείχνουν ότι ο κλάδος των Online Super Market σημείωσε ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να επιλέγουν τα online καταστήματα για τις ανάγκες τους. Για το πρώτο μισό του 2024, η αύξηση του τζίρου των Online Super Market ήταν 7% και άγγιξε τα 164 εκατομμύρια ευρώ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση τεμαχίων ανά καλάθι, κατά 6%, καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν 34 αντί 32 τεμάχια στην ηλεκτρονική παραγγελία τους σε σύγκριση με το εξάμηνο του 2023. Η μέση αξία των αγαθών που αγοράστηκαν online αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, όπου είχε παρατηρηθεί αύξηση 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Κρατάει την πρωτιά στα πολυτελείας η BMW στην Ελλάδα

Συνεχίζει να χτυπάει πρωτιές στην ελληνική αγορά η BMW στην κατηγορία των πολυτελών αυτοκινήτων. Κάτι που προκύπτει και από τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσίευσε ο ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων) όπου φαίνεται ότι η BMW Hellas κατέγραψε, στο πρώτο εξάμηνο του 2024, 4.027 συνολικές ταξινομήσεις μοντέλων BMW, η ηλεκτρική σειρά BMW i και η MINI, παραμένοντας στην πρώτη θέση των πολυτελών αυτοκινήτων με αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με το εξάμηνο του 2023. Το μερίδιο του BMW Group στην πολυτελή κατηγορία για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθε σε 40,9% και 5,2% ήταν το μερίδιό του στο σύνολο της αγοράς με 3.160 ταξινομήσεις μοντέλων BMW, ηλεκτρικών BMW i και 867 ταξινομήσεις αυτοκινήτων ΜΙΝΙ. Στα best seller μοντέλα της μάρκας είναι η BMW X1 και η ηλεκτρική iX1 με 1.416 ταξινομήσεις το πρώτο εξάμηνο.

Μακριά από κυβερνητικές παρεμβάσεις στα ακτοπλοϊκά

Ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, το είπε εμμέσως πλην σαφώς. Ότι δηλαδή δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τις τιμές στα ακτοπλοϊκά. Η λογική της κυβέρνησης είναι ότι στηρίζει τους πολίτες σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεση ανάγκη. Ωστόσο εδώ, όπως μου έλεγε κάποιος που μετράει αρκετά καλά τα δεδομένα στο κυβερνητικό πεδίο, δεν θα υπάρξουν κινήσεις ελέγχου των τιμών στα ακτοπλοϊκά, καθότι δεν θεωρούνται αγαθά πρώτης ανάγκης όπως είναι τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα, όπου έχουν γίνει ήδη σχετικές κινήσεις.

Alpha Bank: Μοιράζει πάνω από 73 εκατομμύρια σε μετόχους και εργαζόμενους

Το μέρισμα της Alpha Bank μετά το ράλι επιδόσεων του 2023 έχει κάνει τους μετόχους να «τρίβουν» τα χέρια τους. Καθώς η γενική συνέλευση που θα γίνει την Τετάρτη καλείται να εγκρίνει τη διανομή μερίσματος 61,13 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά από τα ενδοομιλικά αποθεματικά μερισμάτων. Μερίδιο στην πίτα των διανομών έχουν και οι εργαζόμενοι, καθώς θα μοιραστούν 55.919 ευρώ, μέρος των ενδοομιλικών αποθεματικών μερισμάτων, ενώ θα γίνει και διανομή προς αυτούς 12,6 εκατομμυρίων ευρώ από εταιρείες του Ομίλου Alpha σε επιλέξιμους εργαζομένους τους.