Καμιά πρόταση;

Καλημέρα σας και σήμερα η στήλη έχει ΠΑΣΟΚ ως βασικό μενού. Πολλά γίνονται στο παρασκήνιο για την εκλογή του προέδρου του κόμματος και μένει να ξεδιπλώσουν όλοι οι υποψήφιοι τη στρατηγική τους και να πούνε και καμία πρόταση για το μέλλον πέρα από κοινοτοπίες και κούφια λόγια. Αν ήταν να γίνει διαγωνισμός ατάκας καλοί θα ήταν – αλλά θέλει δουλειά. Από την άλλη πλευρά του ίδιου όμως τόξου, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια ακόμα κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα για τα οικονομικά του κόμματος, ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο μαθαίνω ότι έχουν αρχίσει και οι πρώτες αψιμαχίες υπουργών και υφυπουργών. Ας ξεκινήσουμε…

Με βίντεο η Διαμαντοπούλου

Σήμερα είναι η μέρα της Άννας που μετά από πάρα πολύ καιρό θα τη δούμε με αμιγώς πασοκική φορεσιά. Η αναφορά για την Άννα Διαμαντοπούλου που η σημερινή μέρα έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την ίδια. Και αυτό διότι ανακοινώνει την υποψηφιότητά της για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και φιλοδοξεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Και όπως μαθαίνω, ήδη από τις πρώτες κρυφές δημοσκοπήσεις, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα. Εξάλλου η πρώην υπουργός έχει διευρυμένο ακροατήριο και διαθέτει υψηλό κύρος εντός και εκτός Ελλάδας και αντικειμενικά είναι η μια πρωθυπουργίσιμη πολιτικός από την αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή.

Οργανώνεται η ομάδα της

Η Άννα Διαμαντοπούλου καιρό τώρα προετοίμαζε μεθοδικά την επιστροφή της επί της ουσίας στο κεντρικό γήπεδο. Ουδέποτε φλέρταρε σοβαρά για να είναι υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη κι αυτό διοχετεύτηκε έντεχνα, όπως έμαθα, από πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, για να της δημιουργήσουν ζήτημα. Το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση είναι η βάση της που αριθμεί περίπου 10.000 άτομα και ήδη έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση και από σήμερα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους εκατοντάδες προφίλ ομάδων υποστήριξής της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ίδια έχει μιλήσει με πάρα πολλούς πρώην υπουργούς και έχει καταφέρει να αποσπάσει την υποστήριξή τους.

Η ώρα του Σημίτη

Και επειδή η Άννα Διαμαντοπούλου είναι ένα πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης από τα συστήματα, πολιτικά και οικονομικά, αλλά και εκδοτικά, όλα τα φώτα πέφτουν πάνω της, αν και όλοι ανέμεναν τις ανακοινώσεις της στα τέλη Αυγούστου. Οι προβολείς, όμως, πέφτουν και πάνω στον Κώστα Σημίτη, που με ένα νεύμα του μπορεί να ανακατέψει την τράπουλα στο ΠΑΣΟΚ και ο νοών νοείτω. Ο πρώην πρωθυπουργός λίαν συντόμως ακούγεται πως θα κάνει δήλωση υποστήριξης της Άννας Διαμαντοπούλου. Κι αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του για τα μελλούμενα.

Τα μπλοκ στο ΠΑΣΟΚ

Η υποψηφιότητα της Διαμαντοπούλου, όπως προανέφερα, αλλάζει τους συσχετισμούς και σίγουρα θα επιφέρει αλλαγές και στη στάση ιστορικών και έμπειρων στελεχών που είχαν δηλώσει στήριξη παρασκηνιακά σε υποψηφίους. Η Διαμαντοπούλου πλήττει τις υποψηφιότητες της Μιλένας Αποστολάκη και της Νάντιας Γιαννακοπούλου. Θα αποσυρθεί κάποια και θα τη στηρίξει. Θα δούμε. Για την πρώτη, πάντως, έμαθα πως έκανε συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά της υποσχέθηκε κάτι και είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς έχει αποφασίσει να στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αποστασιοποίηση από τους εκσυγχρονιστές

Φίλος επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη με πήρε να με ρωτήσει αν θα αποσυρθεί ο Μιχάλης Κατρίνης από την κούρσα της προεδρίας και θα στηρίξει τη «φίλη» του, τη Διαμαντοπούλου. Σας λέω λοιπόν ότι οι σχέσεις των δύο πολιτικών δεν διάγουν και τις καλύτερες ημέρες. Ο Μ. Κατρίνης έχει αποστασιοποιηθεί από τους εκσυγχρονιστές εδώ και χρόνια και δεν είναι τυχαίο ότι δεν είχε παρευρεθεί στην εκδήλωση του Δικτύου της Α. Διαμαντοπούλου για τον Κώστα Σημίτη. Και για να το ξεκαθαρίζουμε όλο αυτό, σας λέω ότι, αν ήταν να αποσυρθεί από την κούρσα, σίγουρα δεν θα το έκανε για τη Διαμαντοπούλου.

Ο Δούκας και ο Χριστοδουλάκης

Να πω κι αυτό, όμως. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε μια διαρροή που ήθελε τον Μανώλη Χριστοδουλάκη να προσπαθεί να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια απο τη στήριξη προς το πρόσωπο του Χάρη Δούκα. Έψαξα να δω αν υπάρχει φωτιά εκεί που υπάρχει καπνός και διαπίστωσα ότι όχι μόνο στηρίζει, αλλά έχει πάρει και τους δρόμους για να τον στηρίξει. Και το λέω αυτό, γιατί είδα στα social media του ότι ήταν και στην Καλαμάτα αλλά και στα Ιωάννινα, όπου μιλούσε ο Δούκας.

Τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου;

Παρά το γεγονός ότι τον καλούν από διάφορες πλευρές να πάρει θέση, υπέρ ενός εκ των υποψηφίων στη μάχη των εσωκομματικών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να το πράξει. Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, που θέλει τεχνηέντως να δομήσει ένα πιο υπερκομματικό προφίλ, όπως κάνει άλλωστε τον τελευταίο καιρό και ένας άλλος πάλαι ποτέ πρωθυπουργός, ο τέως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Για τον λόγο αυτό ο Γ. Παπανδρέου δεν αναμένεται να προβεί σε κάποια δήλωση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου αρχηγού του Κινήματος ενόψει της αναμέτρησης του Οκτωβρίου, όσο κι αν κάποιοι εκ των επίδοξων αρχηγών θα το ήθελαν. Για την ιστορία πάντως, ο αδελφός του έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Ο Νίκος Παπανδρέου εμφανίζεται ως υποστηρικτής του Παύλου Γερουλάνου, με τον οποίο διατηρεί επί χρόνια φιλική σχέση.

Η μέρα του Μπελέρη

Και εάν η σημερινή μέρα είναι της Διαμαντοπούλου, η χθεσινή μέρα ήταν του Φρέντη Μπελέρη, που βγήκε από τις φυλακές στην Αλβανία και ήρθε Ελλάδα, όπου τον υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και είχαν μια πολύ ζεστή συζήτηση. Ποιος τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο; Πολλοί φίλοι και συγγενείς του, αλλά και ο πρώην υπουργός, Σταύρος Παπασταύρου, και ο Άγγελος Συρίγος, που τον συνόδευσαν και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετακόμισε ο Σκέρτσος

Και επειδή αναφέρθηκα στο Μέγαρο Μαξίμου, να σας πως ότι μου είπαν πως μετακόμισε στο κτίριο Μποδοσάκη επί της Λεωφ. Αμαλίας ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Εκεί πλέον θα χτυπά η καρδιά της κυβέρνησης, πέρα από το πρωθυπουργικό γραφείο, και από το επιτελείο του Σκέρτσου θα παρακολουθείται και το έργο των υπουργών και υφυπουργών.

Δεν μιλιούνται;

Αναφέρθηκα σε υπουργούς και υφυπουργούς και έμαθα πως αρκετοί δεν μιλιούνται. Μάλιστα μου είπαν και περιστατικά μελών του υπουργικού συμβουλίου που δεν λένε ούτε καλημέρα μεταξύ τους. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω και γι’ αυτό θα το ψάξω.

Φορολόγηση υπερκερδών

Και να πάμε σε μια είδηση που έμαθα και ενδέχεται να την ακούσουμε σήμερα. Μου είπαν ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σχέδιο για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και της επιβολής πλαφόν.

Πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ

Κρίσιμη όμως είναι η σημερινή μέρα και στον ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία. Εκεί θα ακουστεί το σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη και θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα ΜΜΕ του κόμματος, για την «Αυγή» και το «Κόκκινο». Στο παρασκήνιο ακούγονται πολλά για ζόρικες αποφάσεις, που θα πλήξουν τους εργαζομένους, που έχουν για σήμερα και πάλι στάση εργασίας.

Κινητικότητα στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη

Έχει ακουστεί και όχι χωρίς να υπάρχει φωτιά πίσω από τον καπνό, ότι η Κεντρική Αγορά στην περιοχή του Ρέντη θα μπορούσε να μεταφερθεί στο επιχειρηματικό πάρκο Φυλής, για το οποίο τρέχουν ήδη οι διαδικασίες, προκειμένου εκεί να δημιουργηθεί ένα τεράστιο logistics park. Συζήτηση που βρίσκεται στο τραπέζι τον τελευταίο καιρό, χωρίς ωστόσο επισήμως κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς να θέλει να προβεί σε περαιτέρω αποκαλύψεις για το θέμα. Εφόσον γίνει αυτό, μία πολύ μεγάλη έκταση σε μία νευραλγική περιοχή θα αξιοποιηθεί, αλλάζοντας κατά πολύ τα δεδομένα και σε συνδυασμό με την ήδη δρομολογημένη αξιοποίηση της περιοχής του Ελαιώνα, ο οποίος επίσης θα παρουσιάζει εντελώς διαφορετική εικόνα τα επόμενα χρόνια.

Τον δρόμο της επιστροφής ετοιμάζει ο Μπρατάκος

Τον δρόμο της επιστροφής ως πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εκεί όπου έγινε ευρύτερα γνωστός δηλαδή, ετοιμάζει ο Γιάννης Μπρατάκος. Ο ανταγωνισμός θα είναι ιδιαίτερα σκληρός, δεδομένου ότι η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της από τότε που ανέλαβε θητεία πριν από περίπου δύο χρόνια. Οι εκλογές θα γίνουν τον προσεχή Νοέμβριο και, εάν τελικά ο Μπρατάκος καταφέρει να γίνει επικεφαλής του ισχυρότερου των επιχειρηματικών επιμελητηρίων της χώρας, τότε θα σημάνει την επάνοδό του στην ενεργό σκηνή. Σίγουρα η χθεσινή του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έδειξε ότι χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού. Και αυτό παίζει τον ρόλο του.

Το νέο ξενοδοχείο στην οδό Μηλιώνη

Ξενοδοχείο ακούω από έγκυρες πηγές του Κολωνακίου ότι πρόκειται να δημιουργηθεί στον πεζόδρομο της οδού Μηλιώνη, ακριβώς δίπλα από το κτίριο της Armani και απέναντι από το νέο κατάστημα Veneti Jackson (πρώην Jackson’s Hall), που πρόκειται να δημιουργήσει η γνωστή αλυσίδα αρτοποιείων Βενέτης. Θυμίζω ότι στο τριώροφο κτίριο βρισκόταν παλιά το εστιατόριο – μπαρ, Via Millioni, και το ακίνητο παραμένει για πολλά χρόνια κλειστό και αναξιοποίητο, θυμίζοντας τις εποχές της οικονομικής κρίσης. Λέγεται ότι το ακίνητο απέκτησε και επενδύει σε αυτό ομογενής επιχειρηματίας, ο οποίος έχει κάνει και άλλες σημαντικές επενδύσεις τον τελευταίο καιρό στο εγχώριο real estate.

Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη της Πειραιώς

Στη σχετική πρόβλεψη – guidance που είχε δώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για το 2024 αναφερόταν σε κέρδη κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αριθμός που όπως φαίνεται θα διαψευστεί. Γιατί τα κέρδη της αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερα από αυτό το ποσό. Στην αγορά μου λένε ότι θα αγγίζουν περίπου τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς. Κάτι που εάν επιβεβαιωθεί, τα στελέχη της Πειραιώς αλλά και ο διευθύνων σύμβουλός της, Χρήστος Μεγάλου, θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Εάν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει να το κάνουν.

Κινητικότητα στο τηλεοπτικό τοπίο

Από τη μία ακούω ότι ο νέος ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, Mάριος Ηλιόπουλος, θα μπορούσε να είναι ο νέος ιδιοκτήτης και του τηλεοπτικού σταθμού Open του Ιβάν Σαββίδη. Για τον Σαββίδη είχε ακουστεί και στο παρελθόν ότι πιθανώς θα πουλούσε το κανάλι, ενώ είχαν ακουστεί ονόματα όπως αυτά της BC Partners του Σταθόπουλου, αλλά και των Μπάκου – Καϋμενάκη, ως πιθανών ενδιαφερόμενων, κάτι που στη δεύτερη περίπτωση διαψεύστηκε περίτρανα, με τους δύο εφοπλιστές να αποκτούν τελικά το Action 24. Την ίδια στιγμή ο ΑΝΤ1 ετοιμάζεται και βάζει τα καλά του, για να παρουσιάσει την Τετάρτη το νέο πρόγραμμα της χρονιάς σε θερινό κατάστημα εστίασης στο Παλαιό Φάληρο. Όπου θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις προθέσεις του Κυριακού, ο οποίος σας θυμίζω ότι πρόσφατα δημιούργησε εταιρεία συμμετοχών μαζί με το Qatar Investment Authority, το επενδυτικό fund του Κατάρ, με κεφάλαια 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ωστόσο από τα ραντάρ του fund αποκλείονται οι κινήσεις στα media. Θα σας έχω νεότερα σύντομα.

Το «χρυσάφι» της Σχολής Μωραΐτη

Κάποια στιγμή σας είχα μιλήσει για το ενδιαφέρον που υπήρχε από βρετανικό εκπαιδευτικό φορέα για εξαγορά της Σχολής Μωραΐτη, ενός από τα πιο γνωστά ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας, από το οποίο έχουν περάσει κατά καιρούς πολλλοί διάσημοι, όπως η Μυρτώ Αλικάκη, ο Άρης Δαβαράκης, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, η Μαριλένα Κατσίμη, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Γιάνης Βαρουφάκης και πολλοί ακόμα. Τελικά το διαφαινόμενο deal δεν προχώρησε. Ωστόσο η Σχολή Μωραΐτη ήταν και είναι λογικό να προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών. Γιατί με βάση και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2023 είχε τζίρο 17,5 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 846,79 χιλιάδες ευρώ από 16,75 και 1,43 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.