Εντός, εκτός επί τα αυτά

Καλημέρα και ας ελπίσουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία, αν και στο πολιτικό ρεπορτάζ επικρατούν συνθήκες καύσωνα. Η χθεσινή παραίτηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απλά μια κίνηση, αλλά βόμβα στα θεμέλια του κόμματος. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός έκανε επαφές στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν τον αγώνα τους καταθέτοντας τις υπογραφές στήριξης, ενισχύοντας το επιχείρημα πολλών ότι εάν έτρεχαν με τέτοια ζέστη στις βουλευτικές εκλογές θα είχαν ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε σιγά σιγά.

Με τον Κάρολο ο Μητσοτάκης

Θα ξεκινήσω από το Οξφορντσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμμετείχε στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Εκεί, μεταξύ περίπου 50 ηγετών, έλαβε μέρος στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Defending and Securing Democracy». Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών παρακάθησε στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’, με τον οποίο είχε και θερμή χειραψία και σύντομη συνομιλία, καθώς είναι γνωστή η αγάπη του για την Ελλάδα.

Καλή χημεία με Στάρμερ

Αυτό που συγκράτησα όμως είναι η καλή χημεία μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και του νέου βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ. Μπορεί ο ένας να είναι συντηρητικός πολιτικός και ο άλλος εργατικός, αλλά έχουν κοινά σημεία ως προς την αντίληψη για ορισμένα θέματα και υπήρξε, όπως έμαθα, ειλικρινή συζήτηση. Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί παραγωγική σχέση με την ΕΕ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν σύντομα διμερή συνάντηση και απ’ ό,τι μου είπαν αυτή θα γίνει στο Λονδίνο, όπου εκεί θα βρεθούν πολλά θέματα στην ατζέντα, όπως και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Με την Κοσοβάρα Οσμάνι

Ιδιαίτερη σημασία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είχε η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Η βόμβα Δραγασάκη

Και την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις επαφές με την Κοσοβάρα και να θυμίσω ότι πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ο Αλέξης Τσίπρας, στον ΣΥΡΙΖΑ συζητούσαν όλοι την αποχώρηση-βόμβα από το κόμμα του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Γιάννη Δραγασάκη. Ο πολύπειρος Δραγασάκης είχε κατά νου να φύγει εδώ και πολύ καιρό και από τα τέλη του 2023 ήταν αποστασιοποιημένος και δεν συμμετείχε σε κομματικές συνεδριάσεις και όργανα. Άρα, η αποχώρηση ήταν προδιαγεγραμμένη, αλλά αποτελεί ένα σαφές μήνυμα και για άλλους και βέβαια για τα μελλούμενα.

Ο παραλίγο γραμματέας του ΚΚΕ

Για τους νεότερους να θυμίσω ότι ο Γ. Δραγασάκης δεν είναι ένα απλό στέλεχος. Στις 27 Φεβρουαρίου του 1991 στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ -που διαμορφώθηκε από το 13ο συνέδριο- έχασε τη μάχη για την ηγεσία του κόμματος, μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Φαράκου, από την Αλέκα Παπαρήγα για τέσσερις ψήφους.

Το άρθρο Καρτερού για Δραγασάκη

Με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Θανάσης Καρτερός έριξε το γάντι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, με αφορμή την παραίτηση του Γ. Δραγασάκη από μέλος του κόμματος. «Πάνω από πενήντα χρόνια πρώτα στο ΚΚΕ, μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής σε περιόδους πέτρας, ύστερα στον φτωχούλη της Αριστεράς -τον Συνασπισμό-, ύστερα στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Τσίπρα, στη μάχη με τους δανειστές, στην αντίσταση στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία. Από τους πρωτεργάτες σε όλα τα προγράμματα κατά της παντοδυναμίας των τραπεζών και των μονοπωλίων για τα οποία επαίρεται και η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και ούτε σε μία περίπτωση δεν επέτρεψε ο Δραγασάκης στον εαυτό του να ορθώσει δημόσια εμπόδια στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλοι που τώρα επιχαίρουν για την επίθεση εναντίον του», έγραψε ο Καρτερός και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Στέφανο Κασσελάκη που ήταν στην Κύπρο.

Η σχέση Δραγασάκη – Καρτερού

Ο Δραγασάκης έχει πολυετή φιλία με τον Καρτερό. Όταν εξελέγη η Παπαρήγα, ο Δραγασάκης μετά από λίγο αποχωρεί μαζί με άλλα κεντρικά στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΚΚΕ (Μ. Ανδρουλάκης, Ν. Χουντής, Δ. Στρατούλης, Θ. Καρτερός, Στ. Λεουτσάκος κ.ά., που ίδρυσαν την Κίνηση Νέας Αριστεράς) και πηγαίνουν στον Συνασπισμό, πρόεδρος του οποίου ήταν η Μαρία Δαμανάκη. Μαζί με τον Θ. Καρτερό, τον Π. Λαφαζάνη κ.ά. ζήτησαν στα τέλη του 1992 αριστερή στροφή του Συνασπισμού. Ο Δραγασάκης και η ομάδα του ηττάται και στη μάχη για τη διαδοχή της Δαμανάκη, καθώς στηρίζει τον Αλέκο Αλαβάνο που χάνει στον δεύτερο γύρο από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Ο Καρτερός και ο 9,84

Με αφορμή όσα έγιναν για τον Θανάση Καρτερό, μιλώντας με μια πηγή μου για τον στενό συνεργάτη και φίλο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και αρθρογράφο της «Αυγής», φτάσαμε σε μια δεύτερη επιβεβαίωση όσων σας είχα γράψει πριν από λίγες ημέρες σχετικά με την υποτιθέμενη πρόσληψη Καρτερού στον 9,84. Ένα θέμα που δεν υπήρξε ποτέ. Αυτό που έμαθα, όμως, είναι πως ο Θ. Καρτερός πρότεινε στον δημοτικό σταθμό της Αθήνας την πρώην σύζυγό του, Ευγενία Λουπάκη, ενώ πριν από λίγους μήνες είχε ασκήσει πίεση να παραμείνει στο «Κόκκινο», κάτι που δεν κατάφερε όμως. Η Ε. Λουπάκη, βέβαια, νομίζω πως δεν χρειάζεται υποστήριξη, γιατί έχει δείξει μέσω της πορείας της την αξία της και πόσο καλή δημοσιογράφος είναι.

Έτοιμοι Γερουλάνος – Δούκας

Να πάμε και στο ΠΑΣΟΚ, όπου χθες έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης που έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών της 6ης και ίσως και της 13ης Οκτωβρίου. Εκεί πιστοποιήθηκαν οι εσωκομματικές διαδικασίες με βάση την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, του 2021, ενώ από την Δευτέρα θα υπάρξουν συνεχείς συνεδριάσεις του οργάνου. Την ίδια στιγμή συνεχίζουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι οκτώ υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και χθες είδαμε ότι ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας κατέθεσαν και επισήμως τις 5.000 υπογραφές μελών για την υποψηφιότητά τους.

Το αίτημα της Διαμαντοπούλου

Η Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε επί τάπητος το θέμα των δικαστικών αντιπροσώπων και θυμήθηκα το 2017 όπου στις εσωκομματικές εκλογές είχε κερδίσει η αείμνηστη Φώφη. Τότε λοιπόν, επειδή είχε τεθεί το ίδιο θέμα, η Γεννηματά είχε απευθυνθεί στην Ολομέλεια του ΔΣΑ, για να βρει εθελοντές δικηγόρους. Και τελικά κατάφεραν να καλυφθούν οι κάλπες της τάξης του 30%. Α, και μιας μιλάμε για αδιάβλητες διαδικασίες, θυμήθηκα τις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2011, όπου τότε που ήταν υπουργός στο Παιδείας η Άννα Διαμαντοπούλου, είχε γίνει διαρροή θεμάτων με SMS με συνέπεια να παρέμβει εισαγγελέας. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, η υπουργός τότε δεν είχε δώσει απαντήσεις, ενώ η διαρροή αφορούσε το μάθημα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων».

Τι θα κάνει η Σακελλαροπούλου, εάν δεν ανανεωθεί η θητεία της

Κάθε φορά που ρωτούν τον πρωθυπουργό εάν έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2025, εκείνος φροντίζει τεχνηέντως να κλείνει τη σχετική συζήτηση. Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως να μην έχει καταλήξει ακόμη εάν θα ανανεώσει τη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ή θα στραφεί σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπως επιθυμούν αρκετοί βουλευτές του. Το όνομα του επόμενου αρχηγού του κράτους θα το ανακοινώσει το αργότερο έως τις 13 Φεβρουαρίου, έναν μήνα δηλαδή πριοτού λήξει η θητεία της νυν Προέδρου. Στην περίπτωση πάντως που δεν προταθεί η ανανέωση της θητείας της νυν αρχηγού του κράτους, η Κ. Σακελλαροπούλου δεν πρόκειται να μείνει στην Αθήνα. Θα επιστρέψει στην αγαπημένη της Θράκη (κατάγεται από τη Σταυρούπολη Ξάνθης), για να περάσει εκεί τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της. Θα κατεβαίνει στην πρωτεύουσα μονάχα όποτε προκύπτει ανάγκη.

Η δεύτερη ανάγνωση για την υπόθεση Φουντεδάκη

Η μίνι γαλάζια ανταρσία που εκδηλώθηκε προχθές και οδήγησε στην αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τον διορισμό της καθηγήτριας Νομικής, Αικατερίνης Φουντεδάκη, σε θέση προέδρου στην Εθνική Επιτροπή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, έχει πολλές αναγνώσεις μου έλεγε έμπειρος κοινοβουλευτικός. Να θυμίσω ότι η Κ. Φουντεδάκη είναι η βασική συντάκτρια του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που αν και έγινε νόμος του κράτους τον περασμένο χειμώνα, δημιούργησε τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης με αρκετούς γαλάζιους βουλευτές να εμμένουν στις αντιρρήσεις τους και να καταψηφίζουν ή να απέχουν. Όπως μου εξηγούσε λοιπόν ο έμπειρος κοινοβουλευτικός, από τους 14 βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στη Θεσμών και Διαφάνειας οι 7 δεν είχαν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και βρήκαν ευκαιρία να «τιμωρήσουν» την κυβέρνηση. Αυτό είναι το προφανές. Η άλλη ανάγνωση λέει ότι το Μαξίμου γνώριζε ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις και σκόπιμα τις άφησε να εκδηλωθούν για να γνωρίζει από εδώ και πέρα πώς θα κινηθεί και με ποιους έχει να κάνει. Έτσι, δεν αποκλείεται να έβγαλε στη σέντρα με τον τρόπο αυτό τους Θάνο Πλεύρη, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Φώντα Μπαραλιάκο, Γιάννη Ανδριανό, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Γιάννη Οικονόμου και Στέλιο Πέτσα.

Το ευχαριστήριο της Στεφανίδη

Πολλά ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες για το ποιοι θα ήταν ή όχι σημαιοφόροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η τελετή έναρξης των οποίων θα γίνει σε λίγες μέρες. Μέσα στα ονόματα που ακούστηκαν ήταν και της Κατερίνας Στεφανίδη, που όμως δεν μίλησε δημόσια. Χθες, αν και η μητέρα της ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε και ακομπλεξάριστα ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών, Λιβάνιο, και τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, γιατί επιτέλους πήρε ο σύζυγός της –και προπονητής της– την ελληνική ιθαγένεια. «Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Λιβάνιο και την κυρία Γκραμπόφσκι και οποιονδήποτε άλλο βοήθησε στις διαδικασίες των τελευταίων εβδομάδων. Με την βοήθεια σας τελείωσε επιτέλους το θέμα της ιθαγένειας του άντρα μου», έγραψε στο X. Μάλιστα η Μ. Γκραμπόφκσι απάντησε στην ανάρτηση γράφοντας «Καλή επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ο Ρεχάγκελ στη ΔΕΘ

Στις 7 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει φέτος τις πύλες της στο κοινό η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα αυτή τη φορά την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Μάλιστα οι Γερμανοί, για να προσελκύσουν κόσμο στην έκθεση, σκέφτηκαν κάτι έξυπνο. Να στήσουν μια γιορτή στην κεντρική σκηνή της Helexpo με πρωταγωνιστή τον Ότο Ρεχάγκελ, τον προπονητή δηλαδή της εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου, με τον οποίο κατακτήσαμε το Euro πριν από 20 χρόνια. Η σχετική εκδήλωση θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου και θεωρείται βέβαιο πως αρκετοί θα συγκεντρωθούν στον χώρο, για να τον δουν από κοντά. Μόλις έγινε η πρόταση στον Ρεχάγκελ από τη γερμανική πρεσβεία και το προξενείο της χώρας του στη συμπρωτεύουσα, δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Τώρα, περιμένουμε να δούμε ποιοι πολιτικοί που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την 88η έκθεση θα σπεύσουν να φωτογραφηθούν δίπλα στον 85χρονο «Όθωνα».

Τα «ψώνια» του Σκούρα από τη Eurobank

Η οινοποιία Σκούρα αποφάσισε να επενδύσει, προκειμένου να μεγαλώσει το εκτόπισμά της. Γι’ αυτό και απέκτησε παλιό οινοποιείο που είχε περάσει στα χέρια της Eurobank, το οποίο όπως μαθαίνω είχε προέλθει από πτωχευμένη επιχείρηση. Η εταιρεία παραγωγής κρασιού που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό -ένα μεγάλο μέρος των κρασιών της ταξιδεύει στην Αμερική-, θέλει να δημιουργήσει κρασί ΠΟΠ Μαντινεία και να διευρύνει κι άλλο το εκτόπισμά της, εκτός από τη ζώνη της Νεμέας όπου είναι ισχυρή. Το οινοποιείο που εξαγόρασε πρόκειται να το ανακαινίσει και να δημιουργήσει ένα νέο χώρο οινοποίησης και εμφιάλωσης στην περιοχή του Ζευγολατιού Κορινθίας, όπου βρίσκεται η αποκτηθείσα ιδιοκτησία.

Γιατί «έφαγε» πρόστιμο ο ΕΛΟΜΑΣ

Κάποτε, πριν από όχι και πολλά χρόνια, στον όμιλο σούπερ μάρκετ ΕΛΟΜΑΣ, απαγορευόταν από το καταστατικό ένα μέλος να ανοίξει μαγαζί στην ίδια γεωγραφική περιοχή με κάποιο άλλο. Ένας όμιλος που λειτούργησε με αποκλεισμούς. Όλα αυτά συνέβαιναν πριν από το 2018 υπό τη διοίκηση των Κρητικού, Bazaar και ΣΥΝΚΑ. Και γι’ αυτό, όπως μου λένε, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να ρίξει πρόστιμο στον ΕΛΟΜΑΣ που ανέρχεται στις 172 χιλιάδες ευρώ. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το ποσό καλούνται να πληρώσουν όλοι οι παλιοί παίκτες-μέλη του όπως ο Κρητικός, η Bazaar, ο ΣΥΝΚΑ, ο Γέγος και άλλοι που σήμερα δεν ανήκουν πλέον στον όμιλο αλλά και κάποια από τα μέλη που ήταν παρόντα όταν ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή. Μάλιστα, όπως μου λένε, είχε υπογραφεί με κάποιους από τους αποχωρήσαντες από τον όμιλο σχετικό συμφωνητικό που προέβλεπε την αποπληρωμή του ποσού του προστίμου που τους αναλογούσε.

Ποιος είναι ο νέος CEO του Μπουτάρη

Ένα πρόσωπο χωρίς επαγγελματική εμπειρία στο κρασί, αλλά με παρουσία σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους τα προηγούμενα χρόνια, αποφάσισε να διορίσει η Μπουτάρης ως διευθύνοντα σύμβουλο. Ο λόγος για τον Γιώργο Κυριάκο. Ο οποίος έχει κατά καιρούς θητεύσει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, στον ΟΠΑΠ, στην ΕΖΑ, στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ διετέλεσε Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών με αντικείμενο τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις το 2010-2012 και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην Optima Bank.

Το βήμα της Τεχνικής Ολυμπιακής στην άλλη όχθη του Ατλαντικού

Την Τεχνική Ολυμπιακή της οικογένειας Στέγγου νομίζω τη γνωρίζετε. Είναι η εταιρεία που είχε στην ιδιοκτησία της το συγκρότημα Πόρτο Καρράς, και από αυτήν το αγόρασε ο Ιβάν Σαββίδης. Πλέον, έχοντας περάσει από πολλά διαφορετικά κύματα η Τεχνική Ολυμπιακή επενδύει πολύ στο real estate, κάνοντας νέα εταιρεία στο Delaware των ΗΠΑ μέσω της θυγατρικής της T.O. International Holding. Μάλιστα, δύο μόλις μέρες μετά τη σύσταση της νέας θυγατρικής, η εταιρεία έκανε και το πρώτο της βήμα στην αγορά, καθώς απέκτησε από κοινού με άλλη εταιρεία ακίνητο 1.715 τετραγωνικών για την ανάπτυξη Condo Hotel. Το τίμημα που πλήρωσε από κοινού με τη συνεταίρο της στην εξαγορά, άγγιξε τα 2,64 εκατομμύρια ευρώ.

Όταν ο Καραμούζης συνάντησε την κυρία του Dragons’ Den

Η Λιλή Περγαντά είναι ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής, Power Health, η οποία έχει ισχυρή παρουσία στα ελληνικά φαρμακεία. Ήταν μάλιστα και μέλος της ομάδας των Dragons στη σειρά που κάνει συμπαραγωγή ο Σάκης Τανιμανίδης με την Antenna Studios, το Dragons’ Den. Μαζί της μαθαίνω ότι είχε κουβεντιάσει ο Νίκος Καραμούζης με την προοπτική να εξαγοράσει κομμάτι της επιχείρησης. Ωστόσο φαίνεται ότι η Λιλή Περγαντά δεν ενέδωσε στις «σειρήνες» του πρώην τραπεζίτη, με αποτέλεσμα οι κουβέντες μεταξύ τους να μην εξελιχθούν σε κάτι περισσότερο. H εταιρεία της Περγαντά είναι ένα μικρό «χρυσωρυχείο». Κι αυτό γιατί το 2022 τζίραρε 15,7 εκατομμύρια ευρώ και έφερε καθαρά κέρδη μετά την εκκαθάριση των φόρων, τα οποία ήταν 2,36 εκατομμύρια ευρώ. Και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Λογικά σκεπτόμενη η επιχειρηματίας, φαίνεται πως έκανε πίσω, καθότι η εταιρεία της είναι απολύτως υγιής και αναπτυσσόμενη και επομένως δεν έχει την ανάγκη ρευστότητας για να πετύχει τα σχέδια και τις επενδύσεις της.