Όχι άλλο Πολάκη

Καλημέρα και χωρίς σεξιστικά σχόλια παρακαλώ, και όχι άλλο Πολάκη, δεν μπορώ. Μείζον θέμα για το πολιτικό σύστημα χθες η κίνηση του Παύλου Πολάκη να τα βάλει ευθέως και με σεξιστικό ύφος κατά της γραμματέως της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, την οποία στήριξαν πολλοί από το κόμμα της αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα εάν δεν θέλησαν να στεναχωρήσουν τον κρητικό πολιτικό. Επίσης, η μέρα χθες ήταν της Άννας Διαμαντοπούλου που μετά από 14 χρόνια επανέρχεται δυναμικά στο κέντρο της πολιτικής. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Οργή στο Μαξίμου

Η επίθεση που δέχθηκε η Μ. Συρεγγέλα από τον Π. Πολάκη έκανε έξαλλους τους πάντες στο Μέγαρο Μαξίμου και από την αρχή με εντολή του πρωθυπουργού ζητήθηκε να υπάρχουν τοποθετήσεις για διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έγινε σε όλους τους τόνους, καθώς θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να εκθέσουν τον Στέφανο Κασσελάκη, γνωρίζοντας πως δεν θα τον διαγράψει.

Το τηλεφώνημα Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε δύο φορές στη Συρεγγέλα. Την πρώτη για να της ζητήσει συγγνώμη για τον Πολάκη, αλλά τη δεύτερη για να διαμαρτυρηθεί για τις επιλεκτικές, κατά τον ίδιο, διαρροές σχετικά με τη συνομιλία τους. Και όπως έμαθα, ήταν έξαλλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να το αλλάξει αυτό.

Η μισή συγγνώμη

Η μισή συγγνώμη, πάντως, είναι μάλλον χειρότερη από την απουσία συγγνώμης. Γιατί δείχνει ότι δεν το εννοείς, παρότι έχεις καταλάβει το λάθος. Μισή συγγνώμη, λοιπόν, είχαμε από τον Κασσελάκη στη Συρεγγέλα για τον Πολάκη. Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά συγγνώμη και να απαιτεί συγγνώμη για περιστατικά του παρελθόντος (Κυριαζίδης), αλλά και για άσχετα με το θέμα ζητήματα, όπως των ανασφάλιστων. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή. «Πρέπει να προσέξει ο Στέφανος», μου είπε στέλεχος που ανησυχεί για την τύχη του. «Δεν μπορεί να χτίσει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ με συνταγές και συμπεριφορές του χθες», μου είπε χαρακτηριστικά.

Η νίκη Κασσελάκη

Τι έγινε στην Πολιτική Γραμματεία; Ο Στ. Κασσελάκης κέρδισε αυτό που ήθελε, δηλαδή να υπάρχει αναφορά στην απόφαση της ΠΓ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ως αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου και ως το μεγαλύτερο κόμμα του προοδευτικού χώρου, οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης. «Συμμετέχοντας στη συζήτηση, αλλά κυρίως πρωτοστατώντας στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στα πεδία που έχουν άμεση επίπτωση στις ζωές των πολιτών. Με προτάσεις νόμου και με συνεργασία των κοινοβουλευτικών ομάδων των προοδευτικών κομμάτων, μέσα στη Βουλή, αλλά και με συνεργασίες μέσα στην κοινωνία. Στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στους επαγγελματικούς φορείς. Με διαφάνεια, με τη συμμετοχή της κοινωνίας, και στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων. Με αυτοτέλεια των κομμάτων, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, και χωρίς ρευστοποίηση των πολιτικών σχηματισμών». Μάλιστα γίνεται αναφορά στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου σημειώνεται πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Συμβιβασμός με Τσίπρα μέχρι νεωτέρας

Πάντως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν θέλησε να το χοντρύνει με τον Αλέξη Τσίπρα και έγινε ένας συμβιβασμός χθες. Και αυτό αποτυπώθηκε στο κείμενο της ΠΓ όπου σημειώνεται πως, σε αντίθεση με άλλα κόμματα, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά πορεύεται, τόσο επί Τσίπρα όσο και επί Κασσελάκη, με διαφάνεια στα οικονομικά του, χωρίς άδηλους πόρους και σχέσεις «δούναι και λαβείν» με επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αναμφισβήτητα αποδείχθηκε και κατά τη διακυβέρνησή του την περίοδο 2015-2019. Αυτή η επισήμανση, όπως και η ακόλουθη, «βασιζόταν και βασίζεται στην κρατική χρηματοδότηση και στις συνδρομές των βουλευτών, των μελών και των φίλων του», κρίθηκε αναγκαία για να μην υπάρξει ρήξη με τον πρώην πρωθυπουργό.

Η μη διαγραφή Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης εν αντιθέσει με τον Αλ. Τσίπρα βρέθηκε στο στόχαστρο του Στ. Κασσελάκη που χαρακτήρισε σεξιστική την αναφορά του Κρητικού προς τη γραμματέα της ΝΔ, όμως ούτε νύξη δεν έγινε στη συνεδρίαση για διαγραφή του πρώην υπουργού. Δεν θέλησε κανείς να το τραβήξει και έμειναν απλώς στην καταδίκη του γεγονότος.

Η επιβίωση «Αυγής» και «Κόκκινου»

Μείζον θέμα ήταν στη συνεδρίαση η οικονομική βιωσιμότητα των Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίστηκαν: α) η αύξηση της μηνιαίας υποχρεωτικής εισφοράς των βουλευτών και των ευρωβουλευτών, β) η οικονομική εξόρμηση μέσω κουπονιών και καμπάνια στήριξης των Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ, γ) η χρηματοδότηση των Μέσων σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που ισούται με το 45% της κρατικής τακτικής χρηματοδότησης – το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί ανάλογα με το σχέδιο βιωσιμότητας, δ) η μεγάλη οικονομική εξόρμηση ΣΕΠ – ΟΚΤ συνδυασμένη με έκδοση κάρτας μέλους, ε) η επανεξέταση των εξόδων των ΝΕ, σε συνεργασία με τις ΝΕ και στ) η συνολική επανεξέταση της ενοικίασης των γραφείων σε Αθήνα και περιφέρεια.

Η επιστροφή της Διαμαντοπούλου

Σαν έτοιμη από καιρό η Άννα Διαμαντοπούλου επέστρεψε στην πολιτική ουσιαστικά στο κέντρο της πολιτικής, καθώς ποτέ δεν είχε αποχωρήσει επί της ουσίας και έκανε δουλειά, παραγωγή πολιτικής μέσω του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση, ένα think tank που θα τρέξει και την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Η πρώην υπουργός με ένα βίντεο καλαίσθητο και ιδιαίτερα προσεγμένο έστειλε τα δικά της μηνύματα και ήδη έχει αρχίσει αγώνας δρόμου για την υποψηφιότητά της.

Τα τηλεφωνήματα

Όπως σας έγραψα και χθες, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Η Άννα Διαμαντοπούλου αναμένεται να έχει δήλωση στήριξης όπως μαθαίνω από τον Κ. Σημίτη. Επίσης, μίλησε και με τους άλλους υποψηφίους για την αρχηγία και είχε με όλους σύντομη συνομιλία. Πάντως αυτό που μαθαίνω είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου την παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη μάχη, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με την είσοδο της Διαμαντοπούλου στην κούρσα παίρνει ιδεολογικά χαρακτηριστικά η μάχη.

Η αυτόνομη πορεία

Τι δείχνει η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου; Ότι όσοι ονειρεύονταν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το ξεχάσουν. Μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη, που είναι ξεκάθαρα υπέρ της αυτόνομης πορείας, η προσθήκη της πρώην Επιτρόπου δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται ποτέ να αφομοιωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ». Δεν το λέω εγώ. Μου το είπε σοφός γέροντας του Κινήματος, που βλέπει το αλληθώρισμα μερικών προς την Κουμουνδούρου και τρελαίνεται. «Δεν μείναμε στο ΠΑΣΟΚ στο 4,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 35% για να πάμε μαζί τους τώρα που έχουμε 13% και έχουν 15%», μου είπε χαρακτηριστικά.

Γκρίνια και οι πρώτες επιθέσεις

Από την προεδρία της Δημοκρατίας μέχρι την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ένα… τσιγάρο δρόμος. Και σας το λέω αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκεφτόταν να προτείνει για τη θέση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου την Άννα Διαμαντοπούλου. Έμαθα λοιπόν ότι στριφογύριζε για αρκετό καιρό στο μυαλό του, αλλά και γιατί ήθελε να βάλει μία γυναίκα στη θέση γυναίκας – την ώρα που έχουν πολύ καλές σχέσεις. Ας όψεται όμως ότι δεν ήθελε να βάλει σε μπελάδες το κεφάλι του, γιατί θα υπήρχαν αντιδράσεις από το περιβάλλον της Νέας Δημοκρατίας και ειδικά από το σαμαρικό μπλοκ το οποίο όταν ακούει εκσυγχρονισμό βγάζει… φλύκταινες. Βέβαια η Διαμαντοπούλου δεν γλίτωσε την γκρίνια, γιατί χθες τη χτύπησε και ο Μ. Κατρίνης, ο οποίος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κέντρο διερχομένων. Επίθεση δέχτηκε και από τη Νάντια Γιαννακοπούλου που είπε ότι ήταν πάντα στο ΠΑΣΟΚ και δεν έφυγε ποτέ. Βέβαια το πιο βελούδινο χτύπημα το έκανε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο οποίος μίλησε για κόντρα-ρόλο της «αγαπητής Άννας».

Ο Δένδιας και τα «έξυπνα» υφάσματα

Μεγάλη κινητικότητα χθες από νωρίς το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η μια σύσκεψη διαδεχόταν την άλλη. Στις 10:00 ξεκίνησε με τον πρωθυπουργό να συναντάται με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενέργειας για το κρίσιμο θέμα του ράλι των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, ο προγραμματισμός ήθελε στις 10:30 τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Έτσι στις 10:15 άνοιξε η πύλη και πέρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ένα τέταρτο ακριβώς μετά ήρθε ο υπουργός εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, χαιρέτησε τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, «δρόσισε λίγο σήμερα είπε», μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου και λίγα λεπτά αργότερα βγήκε λέγοντας ότι το ΚΥΣΕΑ μετατέθηκε μισή ώρα μετά. Μάλιστα μιλώντας σε πηγαδάκι δημοσιογράφων αναφέρθηκε στα F-35 και τη σύμβαση που επίκειται, ενώ πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση θα συζητούνταν και τα υφάσματα, δηλαδή οι «έξυπνες» στολές για τις ένοπλες δυνάμεις που δίνουν χρήσιμες πληροφορίες και μάλιστα για όσους «επιχειρούν» στο πεδίο… αυτό ξένισε λίγο τους δημοσιογράφους, ωστόσο επέμεινε λέγοντας ότι είναι σημαντικός ο εκσυγχρονισμός και στον εξοπλισμό αυτό. Πρόκειται για υφάσματα / ίνες που μπορούν να δείξουν μέχρι και την πίεση του στρατιώτη.

«Άμα είναι να τα κάνω όλα εγώ…»

Τη φράση του τίτλου την άκουσα από συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος μου μετέφερε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα αιτήματα υπουργών για πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις κοκ. Ξέρετε, ιδέες για πολιτικές και επικοινωνιακές κινήσεις, που τελικά δεν τις υλοποιούν εκείνοι, αλλά «σκάνε» στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Συνέβη μία, συνέβη δύο, στην τρίτη και φαρμακερή, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να αγανάκτησε. «Μπορεί να είναι κατά πάνω στο κυβερνητικό έργο, αλλά δεν γίνεται όλα να καταλήγουν σε αυτόν», μου είπε ο άνθρωπός μου.

Κάτι κινείται στο Κυπριακό

Εξελίξεις και δη σημαντικές διαφαίνονται στο Κυπριακό και αυτός είναι ο κύριος λόγος που συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ήθελε να τους ενημερώσει διεξοδικώς για τα νήματα που γίνονται. Όπως μου λένε, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει βαλθεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Πότε θα γίνει αυτό; Κάπου μέσα στο φθινόπωρο. Θα το μάθουμε όταν οι δύο πλευρές λάβουν επισήμως σχετική επιστολή από τα Ηνωμένα Έθνη – πριν από τα τέλη καλοκαιριού. Ο διεθνής παράγοντας εκμεταλλεύεται το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προκειμένου να υπάρξει μια πιο δυναμική προσέγγιση στο εθνικό μας θέμα, ενώ τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα έχουν δώσει όπως όλα δείχνουν τη συγκατάθεσή τους για κάτι τέτοιο. Κι όλα αυτά λίγο πριν από την επέτειο συμπλήρωσης 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο, όπου θα βρίσκονται στο πολύπαθο νησί ταυτόχρονα ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο «άτυπος» πόλεμος Pepsi – Coca Cola για τα σημεία εστίασης

Εντείνεται ο «άτυπος» πόλεμος των πολυεθνικών στα αναψυκτικά, καθώς, όπως πληροφορούμαι, η Pepsi κατάφερε να αναλάβει τα ηνία της τροφοδοσίας των καταστημάτων KFC στην Ελλάδα, τα οποία μέχρι πρότινος διατηρούσε η Coca Cola. Πρόκειται για μία κίνηση που δείχνει ότι η Pepsi, παρά τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει κατά καιρούς με τον κλάδο των αναψυκτικών (εξαιρουμένων των σνακ π.χ. Lays), καταφέρνει να παίρνει τη θέση του μεγάλου της ανταγωνιστή στην αγορά. Βέβαια στη χώρα μας η Pepsi έχει μεγάλη απόσταση από την πρώτη Coca Cola. Κάτι που δεν φαίνεται να πτοεί την πρώτη, η οποία σε κάθε ευκαιρία δείχνει την ισχύ της.

Τελικές πινελιές για Attica – Παγκρήτια

Στα σημεία θα πρέπει να σας πω πλέον ότι κρίνεται η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου μετά τις Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς. Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών αναμένουν πλέον την επίσημη προκαταρκτική αξιολόγηση της DBRS, καθώς και την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να κλείσει και τυπικά το deal και στη συνέχεια να καταθέσουν αίτημα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η ανακοίνωση της προκαταρκτικής αξιολόγησης από πλευράς της DBRS είναι θέμα ωρών και αφορά τα δάνεια της Attica και της Παγκρήτιας, τα οποία θα εισαχθούν στον Ηρακλή ΙΙΙ γεγονός που θα καθορίσει το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνει συνδυαστικά. Η εταιρεία DBRS Morningstar είναι ένας παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η οποία έρχεται να κρίνει τη συμφωνία με την έκθεση που θα παρουσιάσει. Πλέον όλα είναι θέμα λεπτομερειών για τη σημαντική τραπεζική συμφωνία.

Πότε ξεκινάει και πότε παραδίδεται ο ποδηλατόδρομος της παραλιακής

Άνθρωπος κοντά στην εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο του αστικού περιπάτου – ποδηλατόδρομου στην παραλιακή λεωφόρο με μήκος 12 χιλιόμετρα (τα υπόλοιπα 10 από τα 22 συνολικά τα κατασκευάζουν οι δήμοι) μου έλεγε ότι το έργο θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Κατασκευάστρια είναι η μικρού βεληνεκούς εταιρεία, ΖΙΤΑΚΑΤ, η οποία είναι αυτή που είχε αναλάβει να κατασκευάσει και την παραλιακή διαδρομή της Γλυφάδας όπου ήδη έχει δημιουργηθεί κατά μήκος της ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος 3,5 χιλιομέτρων, ως μέρος της συνολικής διαδρομής που κατασκευάζει η Περιφέρεια Αττικής με τη ΖΙΤΑΚΑΤ και την ωρίμανση του έργου είχε το ΤΑΙΠΕΔ. Το έργο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2025 το αργότερο, δίνοντας νέα όψη στην παραλιακή διαδρομή, όπου αυτή τη στιγμή οι ποδηλάτες διασχίζουν τον πολυσύχναστο δρόμο, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

Το CVC «ψάχνει» στην Ήπειρο

Εταιρείες τροφίμων και ποτών με έδρα την Ήπειρο ακούω ότι έχει προσεγγίσει τελευταία το fund, CVC, που έχει στην ιδιοκτησία του τη Δέλτα, τον Μπάρμπα Στάθη, τα Goody’s, μετοχές της ΔΕΗ και αρκετές ακόμα συμμετοχές στην Ελλάδα. Μάλιστα, έχει χτυπήσει την πόρτα μεγάλης εταιρείας τροφίμων στην περιοχή των Ιωαννίνων, η οποία ωστόσο αρνήθηκε κάθε ενδεχόμενο εξαγοράς. Ωστόσο το fund παραμένει ιδιαίτερα κινητικό και σύντομα, όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς, θα ακούσουμε νέες ανακοινώσεις για κάποια κίνηση εξαγοράς.

«Περιποιούνται» την ΕΖΑ για να την πουλήσουν

Μαθαίνω πως η εξωστρέφεια που εμφανίζει η ΕΖΑ ενδεχομένως να κρύβει την προοπτική να πουληθεί έως το τέλος του 2024. Αυτό φαίνεται να επιδιώκει και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος που έχει μέρος των μετοχών, η Deca Investments, εταιρεία διαχείρισης του fund Diorama που επίσης κατέχει μετοχές, αλλά και ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας, Θανάσης Συριανός, ο οποίος κατέχει διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στη ζυθοποιία της Αταλάντης. Πριν από όλα, όμως, θα πρέπει να την «περιποιηθούν» οι άνθρωποι της εταιρείας, για να μπορέσουν να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους και μετά, αν θελήσουν, να την πουλήσουν.