Θέματα υψηλής πολιτικής στις ΗΠΑ

Καλημέρα, Ουάσιγκτον. Εδώ όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στις εργασίες της 75ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και για σειρά επαφών. Θέματα υψηλής πολιτικής στις ΗΠΑ, ενώ στην Αθήνα η πολιτική ζωή περιστρέφεται γύρω από τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης ανοίγει τις πόρτες του γραφείου του στους πολίτες, αλλά έχει γκρίνια για τα κομματικά ΜΜΕ.

Πώς έβλεπαν οι ΗΠΑ τον Μητσοτάκη

Θα ξεκινήσω από τις ΗΠΑ και τα όσα έμαθα ότι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συζήτηση στο Council on Foreign Relations στην Ουάσιγκτον, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Corus International και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, που είπε πώς έβλεπαν οι ΗΠΑ τον πρωθυπουργό πριν από χρόνια: «Όταν τον γνώρισα για πρώτη φορά, πριν από 15 χρόνια, ήμουν πρέσβης στην Ελλάδα και ήταν ένας νέος βουλευτής που είχε ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων διπλωματών ως βουλευτής που παρήγαγε έργο έξω από τις παραδοσιακές γραμμές της ελληνικής πολιτικής και προωθούσε τη χρηστή διακυβέρνηση και μια τεκμηριωμένη προσέγγιση στη δημόσια πολιτική. Αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά ηγετών σε έναν κόσμο που κατά βάση καθοδηγείται από μια παλαιότερη γενιά και πέτυχε αυτό που λίγοι άλλοι κατάφεραν να κάνουν, δηλαδή να διατηρήσει το πολιτικό κέντρο σε έναν όλο και πιο πολιτικοποιημένο και λαϊκιστικό κόσμο».

Η στάση Μητσοτάκη για τη Βόρεια Μακεδονία

Επειδή στο εξωτερικό συνήθως οι πολιτικοί μας είναι περισσότερο ειλικρινείς, κάθισα να δω τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Έχω ζητήματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχω ξεκαθαρίσει ωστόσο ότι πρόκειται για διεθνή συμφωνία η οποία είναι δεσμευτική για τη χώρα. Τη σεβάστηκα και τη σέβομαι», είπε. Το ενδιαφέρον όμως ήταν η τοποθέτησή του για τη θεμελιώδη πτυχή της Συμφωνίας των Πρεσπών που αφορά την erga omnes χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή τόσο στο εσωτερικό, εντός της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και στο εξωτερικό. «Αυτό, απλούστατα, είναι μη διαπραγματεύσιμο, πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σαφές, περιέχεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα. Επομένως, όταν ακούω τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλεί τη χώρα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στο εσωτερικό, προβληματίζομαι σοβαρά. Πρόκειται για ζήτημα που προτίθεμαι να θέσω».

Καλό κλίμα με Ερντογάν

Όλοι, όμως, περίμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εξελίξεις δεν είχαμε, αλλά επαναβεβαίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών και της συνέχισης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Και σίγουρα, όπως έμαθα, συμφωνία για ήρεμα νερά και άρα και ήρεμο καλοκαίρι.

Απομένει η σφραγίδα του πρωθυπουργού

Μιας και τα λατινικά είναι της μόδας, άνθρωπός μου στο Μαξίμου μου είπε ότι alea jacta est. Ο κύβος ερρίφθη, δηλαδή, για τους νέους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Μου είπε ακόμα ότι για πρώτη φορά για την επιλογή των νέων προσώπων στα υπουργεία θα έχουν γνώμη και οι ίδιοι οι υπουργοί. Και μάλιστα έχουν «γνωμοδοτήσει». Σύμφωνα με πληροφορίες μου, την έξοδο θα δουν και πασοκογενείς γ.γ. οι οποίοι βαθμολογήθηκαν και πήραν κάτω από τη βάση. Η λίστα έχει σχεδόν συμπληρωθεί από τους Άκη Σκέρτσο, Θανάση Νέζη, Μάκη Βορίδη και Γιώργο Μυλωνάκη και αυτό που απομένει είναι να βάλει την τελική σφραγίδα ο πρωθυπουργός, όταν με το καλό επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

Ο τρίτος γύρος

Αν ο επικείμενος ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων καθιερώθηκε να λέγεται πως είναι το δεύτερο ημίχρονο των κυβερνητικών αλλαγών της 14ης Ιουνίου, ο τρίτος γύρος των αλλαγών που ξεκίνησαν με το rotation πέρυσι τον Ιούλιο θα είναι το φθινόπωρο που μας έρχεται. Πριν ή μετά τη ΔΕΘ. Το πραγματικό ερώτημα, λοιπόν, είναι το ποιοι θα κάνουν παρέλαση (σ.σ. της 28ης Οκτωβρίου).

Επίτροπος μέσω ΝΑΤΟ

Βέβαια, κάποιες κινήσεις μπορεί να γίνουν σε δόσεις, καθώς σας θυμίζω ότι εκκρεμεί και η τοποθέτηση του νέου επιτρόπου. Η σχετική λίστα έχει μικρύνει: έχει μείνει ένας υπουργός, ένας αυτοδιοικητικός και ένας κομματικός. Περισσότερα μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το ΝΑΤΟ. Βλέπετε, οι υπερατλαντικές πτήσεις δίνουν πάντα χρόνο και απομόνωση για σκέψεις και αποφάσεις.

Η Ελληνική Αεροπορία θα καλύψει την αεράμυνα του Παρισιού

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα μου λένε ότι θα φορτωθούν σε μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας 18 βλήματα Crotale με προορισμό το Παρίσι. Αυτή θα είναι η συνδρομή της χώρας μας στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στη γαλλική πρωτεύουσα, που έχει και αρκετό παρασκήνιο. Αρχικά οι Γάλλοι μας ζήτησαν μια συστοιχία κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων Crotale μικρού βεληνεκούς. Το Παρίσι υποστήριξε πως, από τη στιγμή που έστειλε αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία, θα πρέπει με κάποιον τρόπο οι υπόλοιπες σύμμαχες χώρες να βοηθήσουν στην αεράμυνα της πόλης κατά τη διάρκεια του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος. Και πράγματι, το ΚΥΣΕΑ είχε αποφασίσει να διαθέσει μια ελληνική συστοιχία Crotale. Αλλά η Γαλλία, μόλις το έμαθε, μας απάντησε με λίγα λόγια ότι «τέτοιου είδους αντιαεροπορικά έχουμε και εμείς». Οπότε ακύρωσαν το αίτημα και μας ζήτησαν αντί για μια συστοιχία να τους δανείσουμε μονάχα πυρομαχικά. Οπότε κάπως έτσι θα αποσταλούν τελικά τα 18 βλήματα.

Εσωκομματική φαγούρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως από την άλλη πλευρά συνεχίζεται η εσωκομματική φαγούρα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά με τη διχαστική συζήτηση για τα οικονομικά του κόμματος, τα trolls και τα μαύρα ταμεία. Πολλούς έχει ενοχλήσει το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης για μία ακόμα φορά διαχώρισε τη θέση του από την περίοδο της προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομική διαχείριση στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτό αφορά στα μαύρα χρήματα, σε trolls που στη «δική του βάρδια» δεν έχει αντιληφθεί, είτε για υπέρβαση της δαπάνης κατά 2,5 εκατ. ευρώ στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2023 που διέρρευσε το περιβάλλον του.

Οργισμένος Τσίπρας

Μαθαίνω όμως ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι έξαλλος με το συγκεκριμένο θέμα, πολύ περισσότερο από όλα όσα του έχει καταλογίσει ο Στ. Κασσελάκης. Και μάλιστα δεν πρόκειται να το αφήσει να περάσει έτσι, αλλά είναι προσεκτικός στις κινήσεις του και δεν θα αντιδράσει εν θερμώ, όπως λένε πρόσωπα που τον υποστηρίζουν.

Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι

Πάντως στο επιτελείο του Στ. Κασσελάκη, λένε την παλιά φράση ουσιαστικά, «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι» και θέλουν να μαζέψουν τα οικονομικά. Μάλιστα έμαθα ότι είναι έτοιμο το πόρισμα της Οικονομικής Επιτροπής και το νούμερα για τα χρήματα που πρέπει να δώσει το κόμμα, για να διασωθούν τα κομματικά ΜΜΕ, «Αυγή» και «Κόκκινο», να είναι εξαψήφιο.

Ποιοι χειρίζονται το πόρισμα

Το πόρισμα για τα οικονομικά το «τρέχουν» τρεις έμπειροι εφοριακοί, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός, Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο Γιώργος Κασσάρας (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος των εφοριακών) και ο Παναγιώτης Μελαχρινός.

Ανοίξτε τις πόρτες στον λαό

Και επειδή δεν μπορεί ο Στ. Κασσελάκης την κομματική λειτουργία, είπε να ανοίξει τις πόρτες στον λαό! Από σήμερα λοιπόν, όποιος θέλει, σε ώρες και ημέρες που θα ανακοινωθούν, μπορεί χωρίς ραντεβού να πηγαίνει να βλέπει τον Στ. Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου και να του… λέει τον πόνο του. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει σήμερα 5-8 μ.μ. και έμαθα πως έχει μεγάλη αναμονή, περίπου 700 άτομα και σύντομα θα γίνει η δεύτερη.

Διαμαρτυρίες σε «Κόκκινο» και «Αυγή»

Σας ανέφερα χθες και τι ετοιμάζεται για τον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την «Αυγή». Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Σήμερα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση οι εργαζόμενοι στο κόμμα, έξω από τα γραφεία το μεσημέρι που συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, εκεί όπου θα τεθούν επί τάπητος τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανονικά υποψήφιος ο Δούκας

Η στήλη σάς είχε αποκαλύψει τα περί ασυμβιβάστου του Χάρη Δούκα που ουσιαστικά του κάνουν χάρη και τον αφήνουν να κατέβει. Και αυτό διότι το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ τον αποκλείει, αλλά θα βρουν φόρμουλα. Και όπως έγραψα και χθες και επιβεβαιώθηκα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέτει θέμα και μάλιστα ρίχνει τα βέλη του στον στενό συνεργάτη του Χάρη Δούκα, τον Χρήστο Πρωτόπαππα. Και αυτό διότι ο Ν. Ανδρουλάκης ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ το 2013 ανέλαβε πρωτοβουλία για τα ασυμβίβαστα και μάλιστα ο Πρωτόπαππας ανέλαβε να συγγράψει τα ασυμβίβαστα και αυτός έστειλε στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το καταστατικό και αυτός με τη σειρά του ως γραμματέας το ανήρτησε με τον τότε πρόεδρο, Βαγγέλη Βενιζέλο, στο διαδίκτυο.

Συνωμοσία των συμφερόντων

Πάντως, μεγάλη ανησυχία υπάρχει στο στρατόπεδο του Χάρη Δούκα, καθώς τα σημάδια δείχνουν πως η υποψηφιότητά του ξεφουσκώνει. Το δείχνουν οι μετρήσεις, το δείχνουν και οι αντιδράσεις των στελεχών. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συνεργάτες του μιλούν για… συνωμοσία των συμφερόντων, που δεν θέλουν να αναδειχθεί αντίπαλο δέος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να ‘χαμε να λέγαμε δηλαδή.

Προβληματισμένος ο Χριστοδουλάκης

Η πορεία του Χάρη ανησυχεί περισσότερο τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος ταυτίστηκε μαζί του και τώρα κάνει δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσο έκανε λάθος. Βέβαια, αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να βάζουν στοιχήματα για τη σύγκρουση του μέλλοντος: Χριστοδουλάκης vs Χρηστίδης! Λέτε;

Σαφάρι υπογραφών και η Διαμαντοπούλου

Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει κανονικά το σαφάρι των υπογραφών για τις υποψηφιότητες. Μετά τη συλλογή που ξεκίνησε ο Παύλος Γερουλάνος, χθες ξεκίνησε και ο Χάρης Δούκας, που πιέζεται αρκετά από ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, που και αυτή πιέζεται από πολλά στελέχη και ενώ ήταν να ανακοινώσει ότι κατεβαίνει στα τέλη Αυγούστου, όλα αυτά επιταχύνονται. Η πρώην υπουργός έχει πάει στην Κοζάνη, συναντά κόσμο και μάλιστα τηλεφωνεί σε νυν και πρώην βουλευτές. Την ίδια στιγμή ο Π. Γερουλάνος είδε με ικανοποίηση ότι τον στηρίζει ο Νίκος Παπανδρέου και αυτό έχει ενδιαφέρον, καθώς πολλοί θα αλλάξουν στρατόπεδο τώρα.

Η πρόσκληση στην Αχτσιόγλου

Μια τιμητική πρόσκληση δέχτηκε η Έφη Αχτσιόγλου από την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν. Όχι, δεν θα πάει στη μακρινή χώρα, αλλά της πρότεινε να είμαι μία εκ των 14 έμπειρων ευρωπαίων προοδευτικών πολιτικών που θα συγκροτήσουν το νέο της πρόγραμμα «Field». Για την ιστορία η Άρντερν, έχοντας υπάρξει μια από τις νεότερες γυναίκες πρωθυπουργούς στον κόσμο, υποστήριξε και ανέδειξε έναν τρόπο ηγεσίας εντελώς διαφορετικό από τους παγιωμένους. Ένα μοντέλο ηγεσίας που βασίζεται στην ενσυναίσθηση, στην κινητοποίηση μέσω της ελπίδας και όχι του φόβου, στην οικοδόμηση δημόσιας στήριξης μέσω της κατανόησης των προβλημάτων και της συζήτησης και όχι της επιβολής και της ισχύος.

Ο Θανάσης Καρτερός και ο 9,84

Κάπου διάβασα ότι ο Θανάσης Καρτερός θα πάει ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον 9,84 και αμέσως πήρα την πηγή μου κοντά στον Χ. Δούκα και στον οποίο έχω εμπιστοσύνη. Ήθελα να μάθω αν κάτι τέτοιο ισχύει, αν και πιστεύω ακράδαντα ότι ούτε ο Θ. Καρτερός θα ήθελε κάτι τέτοιο. Μου είπε λοιπόν ο άνθρωπος με τον οποίο συνομίλησα ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Του έκανε εντύπωση, μάλιστα, ποιος κάθεται και τα εφευρίσκει όλα αυτά. Δεν ξέρω αν είναι εφεύρεση, βέβαια, πως ο σταθμός έχει face control στις συνεντεύξεις.

Ψηφιακός μετασχηματισμός στη λαχαναγορά του Ρέντη

Είδηση βγήκε στη συνέντευξη Τύπου του Υπερταμείου, όπου σύμφωνα με τον CEO του Κεντρικού Οργανισμού Αγορών και Αλιείας, στον οποίο ανήκει η λαχαναγορά του Ρέντη, Απόστολο Αποστολάκο, γίνονται συζητήσεις με γνωστές πλατφόρμες τύπου efood, προκειμένου τα φρέσκα προϊόντα τους να πηγαίνουν μέσω παραγγελιών διαδικτύου στους καταναλωτές σε σημεία στην Αττική. Η λαχαναγορά του Ρέντη συνεχίζει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Το πρόβλημα που έχει πάει πίσω τις συνομιλίες είναι ο καθορισμός των τιμών και οι οποίες αυτή στιγμή είναι ακριβές, αν και σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα αυτό θα ξεπεραστεί.

Το μεγάλο άλμα της Ιντρακάτ

Έχοντας εξαγοράσει τον Άκτωρα στη διάρκεια του 2023, η Ιντρακάτ συνεχίζει να μεγαλώνει. Γι’ αυτό και στοχεύει να έχει ανεκτέλεστο έργων από 5 έως και 7 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια στον κλάδο κατασκευών. Αυτό άκουσα να λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Ιντρακάτ, Αλέξανδρος Εξάρχου, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Με αυτόν τον τρόπο η Ιντρακάτ θέλει να φέρει έσοδα στο «μαγαζί» για να υποστηρίξει τις δύο υπό ανάπτυξη δραστηριότητες στις οποίες ποντάρει για το μέλλον, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (μετά και τη συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2023) αλλά και τον τομέα των παραχωρήσεων, όπου μία εξ αυτών θα μπορούσε να αφορά στον ΒΟΑΚ. Ιδιαίτερα φιλόδοξο είναι το πλάνο με βάση το οποίο η Ιντρακάτ σκοπεύει να κάνει το μεγάλο άλμα με τον κύκλο εργασιών του ομίλου να φτάνει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2026 από 412 εκατ. ευρώ που ήταν το 2023, καταγράφοντας ενοποιημένο μεικτό κέρδος 10% την ίδια χρονιά από 9,8% που είναι σήμερα. Μάλιστα από τα έργα που πρόκειται να κατασκευάσει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών για λογαριασμό της ΔΕΗ, αναμένεται να δημιουργήσει ανεκτέλεστο κατασκευαστικό έργων 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Όλα αυτά βέβαια περιμένουμε να τα δούμε να υλοποιούνται στην πράξη τα επόμενα χρόνια, καθώς φαίνεται ότι ο πήχης έχει μπει αρκετά ψηλά για τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς στον τομέα των κατασκευών, των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ, πίσω από τη ΓΕΚ Τέρνα.

Νέα επιχειρηματική κίνηση 1,25 δισ. δολαρίων από τον Μαρινάκη

Νέες παραγγελίες προκειμένου να ενισχύσει τον στόλο του πραγματοποίησε, όπως ακούγεται στην αγορά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο εφοπλιστής και μεταλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ο τελευταίος ιδιώτης πλοιοκτήτης που παρήγγειλε νεότευκτα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μέσα από μία συμφωνία 1,25 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της επένδυσης από τον Μαρινάκη που τρέχει τώρα σε περισσότερα από 100 πλοία με κόστος πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κόντρα Κωνσταντάτου με την κυβέρνηση;

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από πλευράς του δημάρχου Ελληνικού, Γιάννη Κωνσταντάτου, με αφορμή την κατασκευή του ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου στην παραλιακή, σημαντικό μέρος του οποίου υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ και ένα μέρος από τους κατά τόπους δήμους. Μάλιστα ο Κωνσταντάτος δήλωσε ότι θα είναι απών από την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στον Άλιμο παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου πρόκειται να γίνει η υπογραφή της σύμβασης για τον ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο μήκους 18 χλμ., που θα ενώνει το παραλιακό μέτωπο από την Καλλιθέα μέχρι το δημαρχείο του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Αιτιολογώντας την αντίθεσή του ο δήμαρχος τοποθετείται σχετικά λέγοντας ότι ο ποδηλατόδρομος που θα διασχίζει το παραλιακό μέτωπο, στην περίπτωση του Ελληνικού, το έργο θα περνάει από την απέναντι μεριά της παραλίας, μπαίνοντας σε γειτονιές που βρίσκονται στο εσωτερικό του δήμου και καθιστώντας άνευ ουσίας την έννοια του «ενιαίου παραλιακού μετώπου» στην οποία στοχεύει.

Η απαισιόδοξη πρόβλεψη της Jumbo

Να περιορίσει τις προσδοκίες για τις οικονομικές της επιδόσεις προσπαθεί η Jumbo και ο ιδιοκτήτης της, Απόστολος Βακάκης. Μάλιστα, η επιχείρηση εκτιμά ότι, εάν συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες στη Μέση Ανατολή και σε περίπτωση που χειροτερεύσουν, κάτι που λογικά αναμένεται, σύμφωνα πάντα με την Jumbo, εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων θα μπορούσε να περιοριστεί στο 4% (αντί του 8% που ήταν η αρχική πρόβλεψη) με την κερδοφορία να κυμαίνεται στα επίπεδα του 2023. Πάντως στο πρώτο μισό του 2024 ο τζίρος της γνωστής αλυσίδας αυξήθηκε κατά 8%. Αλλά στην περίπτωση του Βακάκη, στο τέλος ξυρίζουν πάντα τον γαμπρό και ο ίδιος προτιμά, όπως συνηθίζει να λέει, να κρατάει μικρό καλάθι, εκπλήσσοντας θετικά στο τέλος. Μένει να δούμε εάν θα συμβεί το ίδιο και αυτή τη φορά.

Ξαναμπαίνει στα ακίνητα ο Νίκος Βαρβέρης και η Moda Bagno

Για πολλά χρόνια ο όμιλος Moda Bagno που είναι εισηγμένος στο ελληνικό χρηματιστήριο και είναι γνωστός για τα έπιπλα και είδη υγιεινής αλλά και για το διάσημο εστιατόριο Interni στη Μύκονο, είχε αφήσει στην άκρη τις επενδύσεις στο real estate. Πλέον, μαθαίνω ότι κάνει κίνηση επαναφοράς στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς κατασκευάζει κτίριο τεσσάρων κατοικιών στη Φιλοθέη, τις δύο από τις οποίες έχει ήδη πουλήσει και ετοιμάζει και άλλα βήματα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η εταιρεία που πέρασε τα δύσκολα, πλέον είναι άκρως κερδοφόρα με κέρδη προ φόρων πάνω από 5 εκατομμύρια το 2023 στην Ελλάδα και συνολικά συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας σε Κύπρο και Κωνσταντινούπολη, τα κέρδη του ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Όχι και άσχημα.