Το κρίσιμο διήμερο του ΣΥΡΙΖΑ

Καλημέρα και σήμερα θα ξεκινήσω με ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μπήκαμε στο κρίσιμο διήμερο του κόμματος, αρχής γενομένης από χθες με τη Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Εκεί όπου συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε μια συνεδρίαση περίπου επτά ωρών. Και ενώ στην Κουμουνδούρου αναζητούσαν γραμμή όχι συμφωνίας αλλά τουλάχιστον να μη φθάσει η κατάσταση στα άκρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήμερα της επετείου των 20 ετών από την κατάκτηση του Euro στην Πορτογαλία συναντούσε την πρωταθλήτρια Ευρώπης τότε, Εθνική Ελλάδος, και τον προπονητή της, Ότο Ρεχάγκελ. Και στο ΠΑΣΟΚ ψάχνονται ακόμα για το ποιο δίδυμο θα πάει στον τελικό, αν και σας έχω και νέα κοζανίτικα! Ξεκινάμε.

Κριτική στον Κασσελάκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικά, λένε πως η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κύλησε σε πολύ καλό κλίμα, αλλά αυτό που έμαθα εγώ είναι πως δεν έλειψε η κριτική στον Στ. Κασσελάκη από πρόσωπα που υπέγραψαν το περίφημο κείμενο των 87. Είχαμε απουσίες στη συνεδρίαση. Παρόντα ήταν 16 μέλη, εκ των οποίων τα επτά διαφώνησαν με το κείμενο που εισηγήθηκε η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου. Ποιοι έλειπαν; Ο Αλέκος Φλαμπουράρης που είχε το πρόσφατο καρδιακό επεισόδιο, η Μαρία Κουβέλη, κόρη του Φώτη Κουβέλη, απουσία που, όμως, δεν σχετίζεται με πολιτική διαφωνία, και ο Διονύσης Τεμπονέρας, που διαφωνεί πολιτικά και εδώ και 10 μέρες έχει παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος.

Η αιχμή της Γεροβασίλη

Στη συνεδρίαση, αιχμηρή ήταν η αρτινιά Όλγα Γεροβασίλη, που για πολλούς απηχεί και τις απόψεις του περιβάλλοντος Αλέξη Τσίπρα. «Και εμείς έχουμε εκλεγεί αδιαμεσολάβητα», είπε στον Στ. Κασσελάκη, με τον Κώστα Ζαχαριάδη να τη στηρίζει και να λέει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αναφορά του στον Αλ. Τσίπρα πλήγωσε τον κόσμο του κόμματος και πρέπει να την ανακαλέσει.

Ήπιος ο Κασσελάκης

Ο Στ. Κασσελάκης ήταν ήπιος γενικά και δεν επεδίωξε αντιπαράθεση. «Θα πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα», είπε και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο: «Είμαι στη διάθεσή σας, για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι». Μαθαίνω, όμως, πως θα είναι αυστηρός και σε άλλο κλίμα στην Κ.Ε., όπου έχει και τον έλεγχο, ενώ θα υπάρχουν και κλακαδόροι, απλοί ψηφοφόροι, για να δημιουργηθεί κλίμα υπέρ του.

Το θέμα κάτω από το χαλί

Εάν δεν θέλεις να λύσεις άμεσα ένα θέμα, φτιάχνεις μια επιτροπή – κι αυτό έγινε και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στ. Κασσελάκης δεν άνοιξε το θέμα στην Π.Γ. για τις καταστατικές αλλαγές. Θα γίνει πολυμελής επιτροπή, που θα συζητήσει ενόψει του συνεδρίου τις αλλαγές στο κόμμα, με την πρώτη συνεδρίαση να γίνεται στα τέλη Ιουλίου με ορίζοντα το συνέδριο του φθινοπώρου.

Νωρίς το συνέδριο

Το ενδιαφέρον που έμαθα είναι ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν θέλει να πάει πίσω το συνέδριο, αλλά θα προσπαθήσει αυτό να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Επίσης, έχει σημασία και ποιοι συμμετέχουν στην επιτροπή για τις καταστατικές αλλαγές. Αυτοί είναι: Τρύφωνας Αλεξιάδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Τάκης Κορμάς, Ρένα Δούρου, Νίκος Σκορίνης, Μαρία Κουβέλη, Γιάννης Βουλγαράκης, Διονύσης Καλαματιανός, Παναγιώτα Πούλου, Μαρία Ρεπούση, Γιάννης Μπουρνούς, Γιάννης Μαντζουράνης, Φωτεινή Κούβελα, Κώστας Ζαχαριάδης, Πάνος Ρήγας, Λίλα Σουλελέ, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίνα Κασιμάτη, Μαριλιζα Ξενογιαννακοπουλου, Θοδωρής Κωτσόπουλος, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, Χαρά Καφαντάρη και Παναγιώτα Αράπη – Μπελώνη.

Μπλέξανε οι γραμμές

Πάντως παρά τις διαρροές για ήπιο και καλό κλίμα, είχαμε επτά μέλη που καταψήφισαν την εισήγηση Κασσελάκη για την Κ.Ε. Μια εισήγηση η οποία περιλαμβάνει όσα έχει πει περί ηγεμονίας στην Κεντροαριστερά, περί αυτόνομης πορείας του κόμματος αλλά και περί επικείμενων αλλαγών στο συνέδριο του φθινοπώρου. Ποιοι καταψήφισαν; Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Καρκούλια, Νοτοπούλου, Ραγκούσης και Συμεωνίδου. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμμένει πως δεν έγινε ψηφοφορία, αλλά εκφράστηκαν διαφωνίες και οι 7 επιμένουν πως καταψήφισαν.

Οι «Ελβετοί» του ΣΥΡΙΖΑ

Μια νέα άτυπη συνιστώσα έχει προστεθεί τον τελευταίο καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Πρόκειται για τους επονομαζόμενους «Ελβετούς», όπως τους αποκαλούν στην Κουμουνδούρου. Στελέχη, δηλαδή, που λειτουργούν κατευναστικά μεταξύ των αντικρουόμενων πλευρών. Επιχειρούν να φέρουν πιο κοντά αυτούς που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα με αυτούς που πίνουν νερό στο όνομα του Στέφανου Κασσελάκη, έχουν ανοικτή επικοινωνία με πρόσωπα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς και ζητούν να συνεδριάζουν πιο συχνά τα όργανα του κόμματος, προκειμένου όλοι να καταθέτουν τις απόψεις τους, πίσω από τις κλειστές πόρτες και μακριά από τις κάμερες. Έχουν εννοείται ο καθένας τη δική του άποψη, αλλά κάθονται να ακούσουν και τους υπόλοιπους. Θέλετε και ονόματα για το ποιους αποκαλούν «Ελβετούς»; Πρωτοστάτες είναι οι βουλευτές Γιώργος Καραμέρος, Συμεών Κεδίκογλου και Χάρης Μαμουλάκης.

Τρόμος στο ΠΑΣΟΚ

Βαθιά προβληματισμένοι είναι οι παλιοί του ΠΑΣΟΚ. Σκανδαλίδης, Ευθυμίου, Λαλιώτης και άλλοι της γενιάς που κυβέρνησε την Ελλάδα για σχεδόν 30 χρόνια δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την τροπή που έχει πάρει η μάχη διαδοχής στο κόμμα. Φοβούνται το ενδεχόμενο απαξίωσης του προεκλογικού αγώνα με τραγικό αποτέλεσμα, εφόσον υπάρξει, τη μείωση της συμμετοχής. Ο πάνω πήχης (για να χαμογελάσουν) είναι στις 300 χιλιάδες και ο κάτω, για να μην κλάψουν, είναι στις 100 χιλιάδες. Για να δούμε τι θα δούμε…

Οι υπογραφές της Διαμαντοπούλου

Σας ανέφερα στην εισαγωγή για τις συζητήσεις στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με το δίδυμο που τελικά θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος στον δεύτερο γύρο. Ε, ένα πρόσωπο που σας είχε αποκαλύψει η στήλη πρώτη από πολλούς είναι η Άννα Διαμαντοπούλου. Η πρώην υπουργός τρέχει μαθαίνω στο παρασκήνιο. Και όπως μου είπε καλή πηγή, ήδη έχει ξεκινήσει και το σαφάρι για τη συλλογή των 5.000 υπογραφών.

Υποψήφιος στην ομιλία Ανδρουλάκη

Το ΠΑΣΟΚ δεν σταματάει να μας εκπλήσσει πάντως. Χθες ο πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε περιοδεία στη συνοικία της Δυτικής Αθήνας, στο Αιγάλεω. Μου είπαν, λοιπόν, εκτός αν κάνουν λάθος, γιατί ειλικρινά δυσκολεύομαι να το πιστέψω, ότι υποψήφιος πρόεδρος ήταν στην ομιλία του υποψηφίου προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη. Αναφέρομαι στον Γιάννη Κανελλάκη -σας τα είχα πει από χθες- ο οποίος αποφάσισε όχι μόνο να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος αλλά να παραβρεθεί και στην ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη. Πραγματικά αδυνατώ να το πιστέψω, αλλά εκεί στο ΠΑΣΟΚ μην γκρινιάζετε, όταν λέμε ότι ευτελίζεται η κατάσταση με κάτι τέτοια. Είμαι σίγουρος ότι ο Γ. Κανελλάκης θα δυσκολευτεί να ψηφίσει τον εαυτό του. Και ο λόγος είναι ότι φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να μαζέψει πέντε χιλιάδες υπογραφές.

Ο επόμενος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ;

Μύλος έχουν γίνει στη Χαριλάου Τρικούπη με τις υποψηφιότητες για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα εξυφαίνονται σενάρια και για τις θέσεις-«κλειδιά» που θα καταλάβουν μια σειρά από πρόσωπα πέραν του επικεφαλής. Ένα από αυτά θέλει, λοιπόν, τον νεαρό, αλλά πολλά υποσχόμενο βουλευτή, Παύλο Χρηστίδη, να είναι ο επόμενος γραμματέας του Κινήματος – το είχαμε γράψει μέρες πριν. Ο 41χρονος πολιτικός εθεάθη μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απολαμβάνουν προ ημερών το κρασί τους σε wine bar του κέντρου της πρωτεύουσας και εννοείται πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις του κόμματος. Οι δυο τους έχουν άριστες σχέσεις και ο Π. Χρηστίδης γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ. Έχει διατελέσει, άλλωστε, εκπρόσωπος Τύπου από το 2015 έως το 2022, ενώ νωρίτερα ήταν γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, είναι από τα πρόσωπα που βγαίνει πολύ συχνά στα κανάλια, ακόμη και τώρα που είναι «καυτές» οι πολιτικές εξελίξεις, έχοντας ένα ενωτικό προφίλ.

Θα σπάσει αυγά ο Μητσοτάκης

Μετά τον Αυγενάκη ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να… σπάσει αυγά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτη του, στην πρώτη ευκαιρία θα στείλει σε ομιλία ή δήλωσή του ξεκάθαρο μήνυμα κατά της αλαζονείας και των αυταρχικών συμπεριφορών. Μάλιστα, κάποιες από τις αντικαταστάσεις γενικών γραμματέων και διοικητών, που θα γίνουν, οφείλονται σε παράπονα για κλειστές πόρτες και αναπάντητα τηλεφωνήματα. «Δεν είναι δυνατόν να φέρονται έτσι διορισμένοι σε αιρετούς», μου είπε ο άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κλείστε την κουβέντα

Μόνο ενόχληση προκάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου τα παραπολιτικά, πως έχει τελειώσει το θέμα της δεύτερης θητείας για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Μη διαβάζετε σενάρια, κανείς δεν είναι στο μυαλό του προέδρου», μου ξεκαθάρισε στέλεχος που βλέπει εκ θέσεως καθημερινά τον πρωθυπουργό. «Προφανώς κάνει σκέψεις, αλλά αποφάσεις δεν υπάρχουν», ξεκαθάρισε. «Εδώ δεν έχει κλειδώσει ακόμη το όνομα του επιτρόπου», προσέθεσε, για να με πείσει.

Στο Έσσεν ο Μητσοτάκης;

Το ήθελε πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάει στη Γερμανία να έβλεπε την Εθνική ποδοσφαίρου στο Euro, αλλά ο αποκλεισμός του τον άφησε, όπως και δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους, με την επιθυμία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάει. Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκαν οι παίκτες που κέρδισαν το Euro της Πορτογαλίας με τον Ρεχάγκελ. Του έδωσαν αναμνηστική φανέλα με το νούμερο 4, το όνομά του και τις υπογραφές τους. Το κλίμα ήταν πολύ ωραίο και μίλησαν και για ποδόσφαιρο αρκετά. Μάλιστα, τον κάλεσαν και στο Έσσεν της Γερμανίας στις 11 Ιουλίου, τρεις μέρες πριν από τον τελικό του Euro, όπου οι δικοί μας τότε πρωταθλητές θα δώσουν φιλικό αγώνα με την UEFA All Stars, ομάδα επιλέκτων των ευρωπαϊκών γηπέδων. Και μαθαίνω πως ίσως πάει ο πρωθυπουργός, που θα το συνδυάσει και με κάποιες επαφές και μπορεί να μείνει και για τον τελικό.

Σύντομα στη συμπρωτεύουσα ο Κ. Μητσοτάκης

Παράλληλα, τη Θεσσαλονίκη μαθαίνω ότι αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα υπουργεία που άλλαξαν σκυτάλη, αλλά και λόγω του ειδικού βάρους που θέλει να συνεχίσει να ρίχνει στη Βόρεια Ελλάδα. Νέος υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος διαδέχτηκε τον Στάθη Κωνσταντινίδη, και ήδη έχει αρχίσει τις προετοιμασίες, για να δεχτεί τον πρωθυπουργό και να συζητήσουν μαζί τις προτεραιότητες του υπουργείου. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραδεχτεί πως μπορεί οι διαρροές προς τα δεξιά να μην είναι ο κανόνας, ωστόσο – είπε- η μόνη περιοχή όπου πράγματι υπήρξε κόσμος που κινήθηκε πιο μαζικά προς τα δεξιά ήταν η Βόρεια Ελλάδα. Μετά και τις παρεμβάσεις Σαμαρά- Καραμανλή αλλά και την παρουσία της Αφροδίτης Λατινοπούλου στην εκδήλωση, όπου μίλησαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, τα «καμπανάκια» έχουν αρχίσει να χτυπούν πιο δυνατά στην κυβέρνηση.

Τι ψάχνει ο Ταμβακάκης όταν εξαγοράζει

Εταιρείες που σε πέντε χρόνια θα δώσουν 2,4 φορές αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA), με χαμηλό δανεισμό και θετικά στοιχεία ανάπτυξης τα προηγούμενα πέντε χρόνια κοιτάζει ο Απόστολος Ταμβακάκης, επικεφαλής του ελληνικού fund με την επωνυμία EOS Capital. Σας θυμίζω εδώ ότι μόλις προχθές η EOS Capital πούλησε μαζί με τα άλλα δύο fund, στα οποία ανήκει η Μινέρβα, τον κλάδο της φέτας στη Desserta. Κυρίαρχο στοιχείο, σύμφωνα με τα όσα άκουσα να λέει ο Ταμβακάκης, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία, με την οποία το fund συζητάει για απόκτηση μετοχών και επένδυση. Γιατί, όπως τόνισε ο ίδιος, ακόμα και εάν τα οικονομικά στοιχεία μίας επιχείρησης είναι άριστα, εάν δεν υπάρχει συνεννόηση με τον άνθρωπο, τότε δεν γίνεται τίποτα.

Το μέλλον της ΕΨΑ με την Pepsi

Για περίπου έναν χρόνο ακόμα έχουν συμβόλαιο η ΕΨΑ με την Pepsi, καθώς η πρώτη παράγει την Ήβη στις εγκαταστάσεις της για λογαριασμό της δεύτερης. Η συνέχιση της συνεργασίας για την Pepsi, θεωρείται αρκετά πιθανή, καθότι έχει στήσει όλο το μοντέλο της με βάση τις ανάγκες της και ταυτόχρονα υφίσταται εμπιστοσύνη για τη συνεργασία της με την ΕΨΑ. Βέβαια, όπως μου ψιθύριζε άνθρωπος της αγοράς, το εάν η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί έγκειται σε πολύ μεγάλο βαθμό και στις προθέσεις της ΕΨΑ, η οποία έχει εξαγοραστεί κατά πλειοψηφία από το SMERemediumCap, το fund του Νίκου Καραμούζη. Και λέμε στις προθέσεις της ΕΨΑ, γιατί η εταιρεία εμφανίζει ανάπτυξη σε πωλήσεις και ίσως – λέω ίσως – να χρειαστεί περισσότερο χώρο και ποσότητες παραγωγής, καθώς η ζήτηση αυξάνεται υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και υπό το νέο διοικητικό σχήμα. «Κυριακή κοντή γιορτή» θα πω εγώ…

Θα φύγει η Εθνική από το «φιλέτο» του Παπαλέκα

Κι όμως, όπως μαθαίνω, η Εθνική Τράπεζα θα είναι μάλλον η μοναδική από τις τέσσερις μεγάλες που δεν θα παραμείνει με γραφεία της στην οδό Σταδίου, τη στιγμή που οι άλλες τρεις: Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, είτε κατασκεύασαν πρόσφατα κεντρικά γραφεία (Eurobank), είτε ανακατασκευάζουν (Alpha), είτε πρόκειται να δημιουργήσουν νέα (Πειραιώς). Η Εθνική μισθώνει το κτίριο δίπλα στα κεντρικά της Alpha στη Σταδίου 40, το οποίο ανήκε κάποτε στην Prodea και το έχει αποκτήσει το αφεντικό του Nammos, ο Γιάννης Παπαλέκας. Οι ίδιες πηγές μου λένε ότι πρόθεση της Εθνικής, η οποία έχει αρκετά ιδιόκτητα ακίνητα στους γύρω δρόμους από τη Σταδίου (π.χ. Αιόλου, Σοφοκλέους κλπ.), είναι να φύγει από εκεί, προκειμένου να κάνει εξοικονόμηση πόρων και δυνάμεων. Σε αρκετά μακροπρόθεσμη βάση, βέβαια, κάτι τέτοιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το συμβόλαιο μίσθωσης λήγει το 2028. Πάντως, φαίνεται ότι είναι προαποφασισμένο και η τράπεζα δεν θα είναι στη Σταδίου όπως οι άλλες τρεις, όπως μου έλεγε το ίδιο πρόσωπο.

Τα πολύτιμα «χρυσαφικά» του ΕΦΚΑ

Και αφού μιλάμε για ακίνητα, μαθαίνω ότι ο ΕΦΚΑ σκοπεύει να αξιοποιήσει το προσεχές διάστημα τα εκτός από πολλά και μεγάλης αξίας ακίνητα που έχει στο κέντρο της Αθήνας. Μιλάμε για απίστευτα μεγάλη περιουσία, που εκτός από ιδιώτες επενδυτές «καλοβλέπουν» και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, μεταξύ των οποίων και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Τα ακίνητα του δημοσίου αποτελούν το next big thing της αγοράς και όλοι περιμένουν πώς και πώς τη στιγμή που θα βγουν στην πιάτσα, για να μπορέσουν να τα διεκδικήσουν.

Εμπορικό πάρκο με μαρίνες «ψήνεται» στη Διώρυγα της Κορίνθου

Ένα μάλλον απρόσμενο εγχείρημα ετοιμάζει το Υπερταμείο στη Διώρυγα της Κορίνθου. Από αυτά που μαθαίνω, προσανατολισμός των ανθρώπων του είναι να δημιουργήσουν εμπορικό πάρκο στη Διώρυγα, προκειμένου να «πιάσουν» το περαστικό κοινό που ταξιδεύει αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και του νομού Κορινθίας. Αυτό που σχεδιάζεται είναι η εγκατάσταση 70 καταστημάτων λιανικής και 7 καταστημάτων εστίασης. Στο πλάνο είναι να δημιουργηθούν 2.000 θέσεις στάθμευσης, για να φιλοξενούν τα οχήματα των επισκεπτών, ενώ με βάση την πρόβλεψη που έχει γίνει υπολογίζεται ότι το retail park θα επισκέπτονται περίπου 2.000 άτομα τις καθημερινές και 14.000 τα Σαββατοκύριακα. Πρόκειται να δημιουργηθούν δύο μαρίνες για τη φιλοξενία σκαφών αναψυχής, γεγονός που θα προσδώσει περαιτέρω έσοδα στον επενδυτή με 362 θέσεις ελλιμενισμού, εκ των οποίων 213 για σκάφη μήκους έως και 40 μέτρων, 144 θέσεις για σκάφη έως 25 μέτρα και 2 θέσεις για mega yaghts. Ο προϋπολογισμός για την επένδυση ανέρχεται στα 98 εκατομμύρια ευρώ.