Άνω – κάτω

Καλημέρα και με όσα συμβαίνουν με επίκεντρο τον βουλευτή Ηρακλείου, όχι πλέον της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, θυμήθηκα μια ασπρόμαυρη, παλαιά ελληνική ταινία, όπου ο ηθοποιός Γιώργος Φούντας στον ρόλο του είχε πει: «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;»… Ε, από χθες η πολιτική ζωή της χώρας ασχολείται και περιστρέφεται γύρω από τον Λ. Αυγενάκη, που έκανε άνω-κάτω το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρείο της Βουλής. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Έξαλλος ο Μητσοτάκης

Μόλις έμαθαν στο Μέγαρο Μαξίμου τι συνέβη, δεν ήθελαν και πολύ να αντιδράσουν. Δεν υπήρχε περίπτωση να του την χάριζαν του Λ. Αυγενάκη, παρά την καλή σχέση που έχει εδώ και χρόνια με την οικογένεια Μητσοτάκη και ειδικά με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μου είπαν, ήταν έξαλλος. Δεν ήθελε να ακούσει για σενάριο παραμονής του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) της ΝΔ. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Στη σύσκεψη που έγινε στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν χρειάστηκαν και πολλή ώρα να βγάλουν απόφαση: διαγραφή από την ΚΟ, αλλά παραμονή στο κόμμα μέχρι νεωτέρας.

Δεν το σκέφτηκε λεπτό

Ακόμα και η Ντόρα Μπακογιάννη, μου είπαν, ήταν έξαλλη με τη συμπεριφορά του Λ. Αυγενάκη, ενός προσώπου που τη στήριξε, όταν έκανε το κόμμα, τη Δημοκρατική Συμμαχία, και μάλιστα είχε και κεντρικό ρόλο ο βουλευτής Ηρακλείου. Δεν το σκέφθηκε, όμως, ούτε λεπτό και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Και όπως έμαθα δεν θέλησε καν να συζητήσει το ενδεχόμενο να παραμείνει ο εν λόγω στην ΚΟ της ΝΔ.

Η ελπίδα πως θα τη γλίτωνε

Αυτό που μου είπε καλή πηγή είναι ότι ο Λ. Αυγενάκης πίστευε ότι με τις εξηγήσεις που έδωσε στον γραμματέα της ΚΟ, Σταύρο Καλαφάτη, θα γλίτωνε και θα έπεφτε στα μαλακά. Γι’ αυτό και έβγαλε και την ανακοίνωση νωρίς, θέλοντας να διαμορφώσει το κλίμα. Το βίντεο, όμως, που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον «τελείωσε» και δεν υπήρχε περίπτωση να έμενε στην ΚΟ της ΝΔ. Ο ίδιος, μου είπε άνθρωπος που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις στη ΝΔ, θεωρούσε ότι δεν θα είχε τελικά επιπτώσεις και πόνταρε στην καλή, όπως προανέφερα, σχέση που είχε και έχει με την οικογένεια Μητσοτάκη. Αυτή η σχέση καλλιεργήθηκε, ενώ ζούσε ακόμα ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον οποίο συναντούσε συχνά για συμβουλές.

Αποβολή από τη Βουλή

Ο Λ. Αυγενάκης έκανε έξαλλο ακόμα και τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, που, όπως μου είπε άνθρωπος που ξέρει, δεν υπήρχε περίπτωση να τον συγχωρούσε. Και γι’ αυτό και άμεσα αποφάσισε να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής και να αποβληθεί για 15 μέρες από τις εργασίες της Βουλής. Μια κίνηση που επικρότησε και το Μέγαρο Μαξίμου, όπως μου επισημάνθηκε, για να σταλεί μήνυμα μηδενικής ανοχής.

Το λιβάνι της Νίκης

Μόνο τα «δαιμόνια» -για να αστειευτώ- δεν βγήκαν στο Κοινοβούλιο με αυτά που γίνονται και… με όσα έγιναν θυμήθηκα ένα εξαιρετικό δημοσίευμα του «Βήματος», για το λιβάνι που μυρίζει στα γραφεία του κόμματος Νίκη. Το διάβασα χθες και λόγω της υπόθεσης Αυγενάκη κατέβηκα στο Κοινοβούλιο να πάρω κλίμα και δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό και ρώτησα τι γίνεται. Μου είπαν, λοιπόν, ότι κάθε μέρα λιβανίζουν στα γραφεία της Νίκης στο πλαίσιο των θρησκευτικών καθηκόντων τους. Απεταξάμην τα δαιμόνια της πολιτικής!

Το σόου του Κασσελάκη

Να πάω τώρα στα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έμαθα από το Λαγονήσι, στο συνέδριο του Economist, ότι ο πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, ήταν σαν σόουμαν. Σαν να έδινε παράσταση, μιλώντας στους συμμετέχοντες, όπως μου είπαν. Ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα, που δεν θύμιζαν, όμως, πρόεδρο αριστερού κόμματος, αλλά αρκετά συστημικού πολιτικού παίκτη. Πάντως, να σας πω ότι δεν συνέπεσε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, που μίλησε το μεσημέρι, ενώ ο ίδιος το βράδυ, και μάλιστα προτίμησε να τοποθετηθεί στα αγγλικά, που αντικειμενικά, όπως άκουσα, ήταν εξαιρετικά. Α, να σας πω και για την εμφάνιση. Κλασικά σε τέτοιες εκδηλώσεις κουστούμι και γραβάτα, αλλά βλέπω νέο λουκ, καθώς αφήνει γένια!

Κλειστή Κεντρική Επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιμένουν οι πηγές μου ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές Σάββατο θα είναι κλειστή στις ομιλίες των μελών του κόμματος. Θα είναι ανοικτή για την εισαγωγική ομιλία του Στ. Κασσελάκη, όπου θα βρεθούν και μέλη του κόμματος, καθώς συνεχίζεται, όπως μου λένε, κινητοποίηση.

Σε ρόλο στην Ευρωαριστερά

Ρόλο σημαντικό ανέλαβε στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, μετά τις χθεσινές εκλογές για το προεδρείο της. Συμπρόεδροι για το πρώτο μισό της νέας θητείας του ΕΚ θα είναι η Γαλλίδα Manon Aubry της France Insoumise και ο Martin Schirdewan, πρόεδρος του γερμανικού Die Linke, ενώ ο Κώστας Αρβανίτης, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου της ομάδας, για το πρώτο μισό της θητείας, και τη θέση του συμπροέδρου της για το δεύτερο.

Το Δελφινάριο του ΠΑΣΟΚ

Αυξάνονται και πληθύνονται οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Χθες είδαμε τη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον δημοσιογράφο Γιάννη Κανελλάκη και ακούω και άλλες δυο υποψηφιότητες. Κρατήστε, βέβαια, την εκτίμηση ότι στο τέλος θα μείνουν τρεις νομίζω, με όσα μαθαίνω.

Η ομάδα Ανδρουλάκη

Αυτό που μαθαίνω είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης οργανώνεται και φτιάχνει μια πιο σφιχτή ομάδα, όπως και οι αντίπαλοί του. Σε αυτή την ομάδα μετέχουν ο βουλευτής Επικρατείας, Παναγιώτης Δουδωνής, ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, ο Νίκος Παπάζογλου, πρώην συνεργάτης του στις Βρυξέλλες και νυν συνεργάτης του Γιάννη Μανιάτη, ο Νίκος Δασκαλάκης, και ο Νίκος Μήλης, στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και φίλος του, η διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου, Έλενα Αναστασίου, η διευθύντρια Επικοινωνίας, Στεφανία Μουρελάτου, τα μέλη της Κ.Ε., Ηρακλής Δρούλιας και Γιώργος Καραμπιζιώτης, αλλά και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, νυν γραμματέας.

Ποιον θα στηρίξει ο Νίκος Παπανδρέου

Δεν γνωρίζω τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζω όμως ποιον θα στηρίξει ο Νίκος Παπανδρέου. Ο πρώτος ευρωβουλευτής σε ψήφους στις τελευταίες εκλογές θα στηρίξει, και κρατήστε το αυτό, «σιωπηρά» Παύλο Γερουλάνο.

Ο Γιάννης και ο Ανδρέας

Θα έλεγα ότι έχει εκφυλιστεί η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ λόγω πληθώρας υποψήφιων προέδρων ή μάλλον μετά την ανακοίνωση του Γιάννη Καννελάκη ότι θα κατέβει στον στίβο της αρχηγίας του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, πάντως, είναι ο μόνος που έχει χρησιμοποιήσει τόσο πολύ τον Ανδρέα Παπανδρέου σε σχέση με τις ανακοινώσεις των άλλων υποψηφίων. Θα σημείωνα, επίσης, πως η υποψηφιότητά του βολεύει τον υποψήφιο που θα ήθελε ένα μικρό εκλογικό σώμα στις κάλπες. Όσο γελοιοποιείται η κατάσταση τόσο μικρότερος ο αριθμός εκείνων που θα πάνε να ψηφίσουν. Βέβαια λέμε για τον Γ. Καννελάκη αλλά και η Μιλένα Αποστολάκη δεν πάει πίσω, η οποία είπε χθες ότι είναι έτοιμη να γίνει πρωθυπουργός. Προσέξτε, όχι πρόεδρος του κόμματος, αλλά κατευθείαν πρωθυπουργός. Με άνθρωπο της πιάτσας που μίλησα χθες, μετά και την 7η υποψηφιότητα, για συγκεκριμένη εν δυνάμει υποψηφιότητα μου είπε τα εξής: «Λόγω υψηλού πληθωρισμού υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ, σοβαροί άνθρωποι σκέφτονται να επιλέξουν άλλο χρόνο αντίδρασης».

Η Νάντια και ο (άλλος) Ανδρέας

Για τη μαχητική Νάντια Γιαννακοπούλου έχω να πω ότι δεν περνάει απαρατήρητη σε ό,τι κάνει. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι από πρώτο χέρι – όπως ο πρόεδρος των Δημοκρατών, Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως με ενημέρωσαν, διάβασε πρόσφατη συνέντευξη της υποψήφιας προέδρου και έβγαλε… αφρούς από τα νεύρα του. Η Ν. Γιαννακοπούλου είπε, λοιπόν, ότι με τον Λοβέρδο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα – κι αυτό φάνηκε όταν… κούνησε το μαντήλι στο κόμμα και έφυγε. Να θυμίσουμε εδώ ότι στις προηγούμενες εσωκομματικές είχε στηρίξει Λοβέρδο. Ε, το διάβασε αυτό και έμαθα ότι έριξε μερικά «γαλλικά».

Τα μεγάλα δημόσια έργα που παραδίδονται

Μία λίστα σημαντικών δημοσίων έργων προς παράδοση έχει στην ατζέντα του το υπουργείο Υποδομών και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Αρχικά, τον Νοέμβριο του 2024 παραδίδεται το μετρό Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 2025 θα είναι έτοιμος ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος. Η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά θα είναι έτοιμη το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Το 2027 θα ολοκληρωθεί ο περιφερειακός δρόμος, Flyover, της Θεσσαλονίκης. Στο Καστέλι τα έργα έχουν ολοκληρωθεί κατά το 35%, ενώ έχουν μπει εργοτάξια σε τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης. Σημαντική εκκρεμότητα για το υπουργείο παραμένει προς το παρόν η αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, καθότι τα έργα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Το ελληνικό real estate προσεγγίζει ξένους επενδυτές

Την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τις ελληνικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και το χαρτοφυλάκιό τους θα έχουν ξένοι επενδυτές στις 16 Ιουλίου, καθώς σημαντικές εισηγμένες θα καθίσουν σε στρογγυλό τραπέζι, για να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Τη στρογγυλή τράπεζα διοργανώνει το Capital Link και στους συμμετέχοντες θα είναι, όπως μαθαίνω, ο Νίκος Δήμτσας της Dimand, ο Πάνος Καπετανάκος της Noval Property, ο Αριστοτέλης Καρυτινός της Prodea, ο Δημήτρης Παπούλης της Trade Estates και ο Τάσος Καζίνος της Trastor του ομίλου Πειραιώς.

Θέμα χρόνου η πώληση της Famar

Ακόμα και θέμα ημερών φαίνεται να είναι η πώληση της φαρμακοβιομηχανίας Famar, της άλλοτε αυτοκρατορίας της οικογένειας Μαρινόπουλου, η οποία εκτός από τα σούπερ μάρκετ είχε παραδοσιακά δραστηριότητα και στα φάρμακα. Ωστόσο, η εταιρεία το 2017 πέρασε στα χέρια των τραπεζών και στη συνέχεια στην ECM Partners. Το 2020 η Famar ήρθε στα χέρια της York Capital Management ως προς τις δραστηριότητες που διατηρεί σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία και το fund, που πούλησε το καλοκαίρι του 2021, με την ECM να γίνεται ο κύριος μέτοχος για όλο τον όμιλο. Πλέον, αναμένεται να αναδειχθεί ο νέος επενδυτής μέσα από τη διαδικασία που τρέχει η Jefferies, με τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους, στους οποίους εστάλη ο σχετικός φάκελος, να είναι περισσότεροι από 20.

Τρεις οι προκριθέντες στον «τελικό» για την Avramar

Όπως πληροφορούμαι η διαδικασία πώλησης της Avramar εξελίσσεται απρόσκοπτα. Από τους έξι αρχικούς υποψήφιους στην επόμενη φάση προκρίθηκαν η Aqua Bridge με έδρα το Ντουμπάι, η ελληνικών συμφερόντων Philosofish του εφοπλιστή Νικόλα Λυκιαρδόπουλου, καθώς και το ισπανικό fund Atitlan. Από τη διαδικασία αποχώρησε η ισπανική Profand, που έχει ποσοστό πλειοψηφίας στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς της οικογένειας Γερουλάνου, καθότι δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει στη συνέχεια της διαδικασίας από τη στιγμή που πωλείται το σύνολο της Avramar και όχι επιμέρους ιχθυοπαραγωγικές μονάδες. Επίσης, έμειναν εκτός: τουρκική εταιρεία που συμμετείχε στη διαδικασία, κάτι που ήταν προδιαγεγραμμένο να συμβεί από πλευράς τραπεζών, με πηγές των οποίων είχα επικοινωνία, καθώς και μία ακόμα πλευρά, προερχόμενη από τη Σαουδική Αραβία. Οι τρεις προκριθέντες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Η πώληση, όπως μου λένε από την αγορά, αναμένεται εκτός απροόπτου να κλείσει οριστικά έως και το τέλος της χρονιάς.

Ο νέος παίκτης στη φέτα

Σφήνα στην αγορά της φέτας μπαίνει πλέον και επίσημα η Desserta Hellas, η οποία εκπροσωπεί τον αυστριακό κολοσσό της γαλακτοβιομηχανίας Berglandmilch. Η Berglandmilch είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές γαλακτοκομικών στην Αυστρία και ένα από τα σημαντικότερα γαλακτοκομεία στην Κεντρική Ευρώπη. Με περίπου 1.500 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών της, η Berglandmilch επεξεργάζεται περίπου 1,3 δισεκατομμύρια λίτρα γάλακτος κάθε χρόνο υπό τις οικογενειακές μάρκες Schärdinger, Desserta, Tirol Milch, Lattella, Landfrisch, Stainzer, Alpi και Alpiland. Παράγονται περίπου 350 διαφορετικά φρέσκα προϊόντα, γάλατα μακράς διαρκείας, βούτυρα, γιαούρτια και τυριά τυροπήγματος. Πρόθεση της εταιρείας ήταν να δημιουργήσει παραγωγική μονάδα. Και η ευκαιρία παρουσιάστηκε ιδανικά, όταν η Μινέρβα αποφάσισε να πουλήσει το εργοστάσιο όπου παράγει τη φέτα «Χωριό», στο Επισκοπικό Ιωαννίνων. Μένει να φανεί εάν η πολυεθνική θα καταφέρει να κάνει αυτό που δεν πέτυχαν όσοι ήταν ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου εργοστασίου πριν από εκείνη, δηλαδή η ΦΑΓΕ και η Μινέρβα, για τις οποίες η επένδυση δεν απέδωσε, καθότι η φέτα που παρήχθη από τις δύο έμεινε σε χαμηλές πτήσεις.