Η παρέμβαση των δύο

Καλημέρα και όλα περιστρέφονται σήμερα γύρω από τον απόηχο των χθεσινών δυναμικών παρεμβάσεων του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη με τίτλο «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Μείζον θέμα στα πηγαδάκια, τα μηνύματα των πρώην πρωθυπουργών, την ίδια ώρα που στο ΠΑΣΟΚ αυξάνονται οι υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε οριακή κατάσταση ενόψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Να τα πάρουμε με τη σειρά.

Το μπλοκ Καραμανλικών και Σαμαρικών

Πήγα στο Πολεμικό Μουσείο και είδα πολύ κόσμο στην εκδήλωση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη. Εκεί ήταν πάρα πολλοί Σαμαρικοί και Καραμανλικοί βουλευτές αλλά και στελέχη, καθώς έγινε πολύ μεγάλη κινητοποίηση. Αγωνία για το μέλλον της παράταξης, όπως διαπίστωσα, και αναφορές περί απομάκρυνσης από τις αρχές και τις αξίες της. Πάντως δεν άκουσα φωνές αμφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά ερωτήματα για το πώς θα κερδίσουμε τον κόσμο που χάσαμε.

Πολλά και τα τηλεφωνήματα

Ακόμη περισσότερα, όμως, ήταν τα τηλεφωνήματα που δέχθηκαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς από στελέχη που δήλωναν κώλυμα. Βλέπετε, ακόμη και όσοι επέλεξαν να μη δώσουν το «παρών», ήθελαν να το κάνουν τηλεφωνικά. Άλλοι για να εξηγήσουν τη στάση τους και άλλοι, απλά για να δικαιολογηθούν.

Η γραβάτα του Κώστα Καραμανλή με τις ελληνικές σημαίες

Η γραβάτα Καραμανλή και ο επιλεκτικός χαιρετισμός της Ντόρας

Δύο αίθουσες γέμισαν, λοιπόν, ενώ δεκάδες στέκονταν όρθιοι, για να παρακολουθήσουν τις ομιλίες. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, κάθισαν στην πρώτη σειρά δίπλα δίπλα και δεν έλειψαν τα ενσταντανέ μεταξύ τους, ενώ το χειροκρότημα και για τους δύο ήταν εξόχως δυναμικό. Δίπλα τους, ακόμα δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ επίσης στην πρώτη γραμμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Την παράσταση «έκλεψε» η γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος διαδέχθηκε στο βήμα τον Αντώνη Σαμαρά και είπε χαριτολογώντας: «Τα είπε όλα….». Επιβλητική η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία παρακολουθούσε με προσοχή τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών, ενώ αυτό που συζητήθηκε έντονα ήταν ότι κατά την αποχώρησή της χαιρέτισε μόνο το ζεύγος Καραμανλή.

Πατέλης στο προσκήνιο

Να… βάλει μπροστά τις μηχανές της κυβέρνησης θέλει ο πρωθυπουργός, που δίνει μεγάλο βάρος στην ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού προφίλ της, αλλά με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Αυτό ήταν και το κλίμα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Μάλιστα, χθες ξεκίνησαν να εμφανίζονται και άλλα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου στα ΜΜΕ, όπως ο Αλέξης Πατέλης, που είχαμε καιρό να τον δούμε. Ο βασικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη επί των οικονομικών εμφανίστηκε στην ΕΡΤ και επιχείρησε να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς. Και, όπως έμαθα, θα αρχίσουν να εμφανίζονται και άλλοι από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Το άγχος του Μητσοτάκη

«Το κράτος είναι παρόν», είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο με αφορμή και τις πυρκαγιές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Το άγχος του πρωθυπουργού είναι να μην έχουμε πολλές καταστροφικές πυρκαγιές και διαμορφωθεί κλίμα περί ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού. Ήδη λειτουργεί το κόκκινο τηλέφωνο μεταξύ του Βασίλη Κικίλια και του υπουργείου που εποπτεύει με το Μέγαρο Μαξίμου διά παν ενδεχόμενο.

Μαζί με Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός και εκεί θα είναι, όπως μαθαίνω, και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα συναντηθούν; Όλα είναι ανοικτά και τίποτα δεν αποκλείεται. Πάντως, η ανοικτή γραμμή Αθήνας και Άγκυρας υπάρχει και λειτουργεί ικανοποιητικά όπως μαθαίνω, παρά τα χθεσινά μηνύματα Καραμανλή και Σαμαρά.

Ραντεβού με τα κομματικά στελέχη

Σας έχω ενημερώσει και για τα ραντεβού που έχει αυξήσει ο πρωθυπουργός με βουλευτές. Δεν αποκλείεται, όμως, το ερχόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αυξήσει τις συναντήσεις του και με κομματικά στελέχη, που δεν έχουν κοινοβουλευτική ή κρατική θέση. Μάλιστα, μαθαίνω ότι αναζητείται χρόνος για επισκέψεις στα κεντρικά της ΝΔ, ώστε να «ζωντανέψει» λίγο το κλίμα και στην Πειραιώς. Ο πρωθυπουργός εκτιμά τη δουλειά που γίνεται εκεί, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο από την Μαρία Συρεγγέλα όσο και σε επικοινωνιακό από τον Νίκο Ρωμανό.

Ο άλλος… ανασχηματισμός

Για τον ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων σας έχω μιλήσει ήδη δύο φορές – εδώ και εδώ. Λοιπόν, αν ήμουν πάνω από τρία χρόνια σε μία θέση, προσωπικά δεν θα αισθανόμουν ασφάλεια. Αν και οι ενδιαφερόμενοι δίνουν μάχη, φαίνεται ότι η σχετική απόφαση για φρεσκάρισμα της ομάδας έχει ληφθεί. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, rotation δεν έχει. Οι σχετικοί φάκελοι σχηματίζουν ήδη μια στοίβα σε γραφείο πολύ κοντά σε εκείνο του πρωθυπουργού και το μόνο που απομένει είναι να συνταχθεί το λεγόμενο «ενημερωτικό». Τα υπόλοιπα θα μπουν στο δελτίο Τύπου.

Έρχονται αλλαγές

Μάλιστα, μαθαίνω ότι θα αλλάξουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν ανήκουν σκληρά στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά μου, την πόρτα εξόδου αναμένεται να δει η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Δήμητρα Λυγουρά, καθώς υπάρχουν γκρίνιες προς τον πρωθυπουργό.

Συνεντεύξεις Κασσελάκη με άρωμα Νέας Υόρκης

Και να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη. Δεν θα προλάβει να προσγειωθεί από τις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε περίπου δυο εβδομάδες, ο Στέφανος Κασσελάκης και ετοιμάζεται για τις δυο μεγάλες μάχες: αυτή της Πολιτικής Γραμματείας την προσεχή Πέμπτη και της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή που έρχεται. Πριν από αυτές, όμως, θα παραχωρήσει δυο συνεντεύξεις για να φτιάξει το κλίμα με τον γνωστό τρόπο που ξέρει. Να δούμε αν θα γίνει μπάχαλο και πάλι, αν και αυτό μου λένε καλές πηγές. Πάντως για να ξέρετε, η πρώτη συνέντευξη θα δοθεί σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και στον Αντώνη Σρόιτερ.

Θα τον αμφισβητήσουν ή όχι;

Ένα από τα ερωτήματα που κυριαρχούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, είναι εάν θα υπάρξει οργανωμένη κίνηση. Έμαθα ότι θα γίνουν τουλάχιστον τρεις βραδινές συνάξεις σήμερα και αύριο, με πρόσωπα από διαφορετικές ομάδες και κοινό παρονομαστή: Τι κάνουμε από εδώ και πέρα έναντι του Στ. Κασσελάκη; Οργανωμένη απάντηση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, αλλά τίποτα πλέον δεν αποκλείεται.

Συναντήσεις και τηλέφωνα Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, που επέστρεψε, συνομιλεί τηλεφωνικά με αρκετά στελέχη. Θα δει και ορισμένους έως την Παρασκευή, αλλά εάν ρωτάτε κατά πόσο είναι πιθανό να παραστεί στην Κ.Ε., όχι απλά θα προβλέψω αλλά θα σημειώσω, με τη σιγουριά του ρεπορτάζ, ότι μάλλον δεν θα πάει τελικά, ύστερα από όσα έγιναν τελευταία. Θα έχει απεσταλμένους, βέβαια.

Περαστικά στον Αλέκο Φλαμπουράρη

Να ευχηθούμε περαστικά στον Αλέκο Φλαμπουράρη, που νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αφού βγήκε από τη ΜΕΘ, όπου εισήχθη εκτάκτως την περασμένη Κυριακή με καρδιακό επεισόδιο. Όπως έμαθα ο πρώην υπουργός έκανε αγγειοπλαστική και όλα βαίνουν καλώς. Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με την σύζυγο του Αλ. Φλαμπουράρη, για να μάθει τι συνέβη και βέβαια να μεταφέρει τις ευχές του στον πρώην υπουργό και πολιτικό του μέντορα. Εξάλλου, η σχέση τους είναι πολύ στενή εδώ και χρόνια. Με την οικογένεια επικοινώνησαν αρκετά στελέχη και πολλοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και η Όλγα Γεροβασίλη, που έχει στενή σχέση με το ζεύγος Φλαμπουράρη.

Η ώρα της Διαμαντοπούλου

Για το ΠΑΣΟΚ σας έγραφα χθες πως θα αρχίσουμε να βλέπουμε υποψηφιότητες και συγκεκριμένα εμφανίστηκαν άλλες δύο: αυτή της Μιλένας Αποστολάκη και αυτή του Μιχάλη Κατρίνη, που προστέθηκαν δίπλα σε εκείνες των: Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα και Παύλου Γερουλάνου. Σας έγραφα, όμως, για πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και αυτή είναι η Αννα Διαμαντοπούλου, που έχει αρχίσει και βλέπει κόσμο. Και όπως λένε οι υποστηρικτές της είναι το μόνο πρόσωπο που θεωρείται πρωθυπουργίσιμο με ό,τι αυτό σημαίνει για την επόμενη μέρα. Μαθαίνω ότι θα υπάρξει και σχετική μέτρηση για την υποψηφιότητά της και εάν τελικά κατέβει, πολλά θα αλλάξουν. Ήδη, χθες έκανε την εμφάνισή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Γιώργο Κουβαρά, όπου είπε πως πολύ σωστά γίνονται οι εκλογές για αρχηγό και… πέταξε το εξής: «Ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού». Το πιάσατε το υπονοούμενο; Και εάν όχι, το είπε πιο καθαρά: «Θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο οργανωτικό πλαίσιο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ». Καταλάβατε…

Ποιον θα στηρίξει ο Βενιζέλος;

Τι σκοπεύουν να κάνουν στις εκλογές οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ; Γι’ αρχή, έψαξα λοιπόν να δω ποιον θα στηρίξει ο Βαγγέλης Βενιζέλος – με τον όποιο μηχανισμό ανά την επικράτεια του έχει απομείνει. Ο Βενιζέλος, λοιπόν, φαίνεται πως έχει αποφασίσει να στηρίξει Ανδρουλάκη, γιατί πιστεύει, απ’ όσα μαθαίνω, στην εντιμότητά του όσον αφορά το κόμμα. Αν και λέει σε κομματικούς του φίλους ότι έκανε λάθος που πήγε το κόμμα προς τα αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στο κέντρο. Α, να ενημερώσω τα εκσυγχρονιστικά στελέχη να μην κάνουν τον κόπο να πάνε να του χτυπήσουν την πόρτα για την Άννα Διαμαντοπούλου, γιατί δεν θα δουν φως. Δεν νομίζω ότι της έχει και ιδιαίτερη εκτίμηση για θέματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Γιατί πολλά μπορεί να ειπωθούν, σωστά ή λάθη, αλλά ο Βενιζέλος αγάπησε το κόμμα περισσότερο από τη Διαμαντοπούλου.

Ποια δημοσιογράφο παίρνει μαζί στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Αυτιάς

Δεν διανύουμε μεταγραφική περίοδο μονάχα στον χώρο του αθλητισμού αλλά και της πολιτικής, ή για να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς στο πεδίο των συνεργατών των πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, μου λένε ότι η γνωστή δημοσιογράφος και πάλαι ποτέ παρουσιάστρια ειδήσεων, Πηνελόπη Γαβρά, είναι έτοιμη να μετακομίσει από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον οποίο συνεργαζόταν τα τελευταία χρόνια, και να μεταπηδήσει στο γραφείο του ευρωβουλευτή, Γιώργου Αυτιά, στις Βρυξέλλες. Άλλωστε, μεταξύ ελληνικής και βελγικής πρωτεύουσας κινείται εδώ και πάρα πολύ καιρό, γνωρίζοντας πλέον καλά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της. Παράλληλα, έχει αποκτήσει γνωριμίες σε θεσμικό επίπεδο με μια πλειάδα προσώπων. Απλώς, ίσως χρειαστεί να μάθει λίγο περισσότερα οικονομικά και κάποιες ορολογίες, καθώς ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έχει δηλώσει ήδη ότι θα μετέχει στην Επιτροπή Κοινοτικού Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κερδίζουν τζίρο τα σούπερ μάρκετ τους πρώτους μήνες του ‘24

Συνεχίζουν να κερδίζουν τζίρο τα σούπερ μάρκετ και φέτος, όπως πληροφορούμαι, καθοδηγούμενα από τις μετριασμένες, αλλά σε κάθε περίπτωση συνεχιζόμενες αυξήσεις σε κάποιες βασικές κατηγορίες προϊόντων. Οι πληροφορίες μου λένε ότι στο πεντάμηνο ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 2,9%. Αρκετό ενδιαφέρον από αυτά που μου λένε στην αγορά είναι ότι και οι ποσότητες που πουλήθηκαν στο ίδιο διάστημα ήταν επίσης αυξημένες – όχι μόνο ο τζίρος – με αύξηση κατά 2,4% σε πωλούμενα τεμάχια σε σύγκριση με το περσινό πεντάμηνο του 2023. Φέτος αναμένεται, πάντως, ότι η χρονιά θα κινηθεί οριακά θετικά για τα σούπερ μάρκετ στο σύνολό της και συγκεκριμένα στο τέλος του 2024, καθώς πλέον ο πληθωρισμός έχει σε ένα βαθμό εξομαλυνθεί και συνεχίζει να μειώνεται, γεγονός που δεν επηρεάζει την αύξηση των τιμών και κατ’ επέκταση τον τζίρο.

Επιστροφή της Κορπή στην αγορά

Μαθαίνω ότι το νερό με την επωνυμία Κορπή, που είχε αντιμετωπίσει προβλήματα στην πηγή υδροληψίας του, στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, και είχε αποσυρθεί για ένα διάστημα από την αγορά, έχει επανέλθει πλήρως τον τελευταίο καιρό. Σας θυμίζω ότι το Κορπή παράγεται από τη Nestle και πριν γίνει το ατυχές συμβάν και διακοπεί η πώλησή του στα σημεία λιανικής και εστίασης ήταν τέταρτος παίκτης πίσω από τον Βίκο, το Ζαγόρι και το Θεόνη. Όπως μου λένε άνθρωποι της αγοράς, πλέον ανακτά αποτελεσματικά δυνάμεις, με αποτέλεσμα ένας ακόμη υπολογίσιμος παίκτης να επιστρέφει στο προσκήνιο.

Η κίνηση της Quest για να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους

Τα τελευταία λίγα χρόνια, τα περιθώρια κέρδους της Quest έχουν συρρικνωθεί αρκετά. Και γι’ αυτό ο όμιλος και η διοίκησή του προσπαθούν να τα βελτιώσουν. Η Uni Systems, εταιρεία συμφερόντων του ομίλου, απέκτησε επιπλέον ποσοστό 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Intelli Solutions, έναντι 4,8 εκατ. ευρώ και πλέον κατέχει το 90% της συγκεκριμένης εταιρείας Η Intelli Sollutions με αποτίμηση ύψους 16 εκατ. ευρώ παρουσιάζει υψηλά περιθώρια κέρδους και αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στην προσπάθεια ενίσχυσης των κερδών του ομίλου συνολικά. Μία άλλη κίνηση προς την ίδια κατεύθυνση είναι και η εξαγορά εταιρείας λιανικής ή με παρουσία στο ράφι της λιανικής, όπως είναι η Μπενρουμπή που έχει τις γνωστές συσκευές izzy (μεταξύ άλλων). Ωστόσο, στο τελευταίο θέμα, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια θετική ή πιο συγκεκριμένη εξέλιξη πέρα από ένα γενικό ενδιαφέρον του ομίλου Quest χωρίς κάτι περισσότερο, πιο ουσιαστικό, για την ώρα.

«Ψήνει» την πώληση της φέτας η Μινέρβα

Πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες η δημιουργία της εταιρείας Τυροκομεία Δωρική, που αποτελεί την επιχείρηση στην οποία εισφέρεται ο κλάδος παραγωγής φέτας της γνωστής ελαιουργίας Μινέρβα. Αυτό που είναι ορατό είναι το γεγονός ότι η Μινέρβα θέλει να πουλήσει ξεχωριστά τη δραστηριότητα και το εργοστάσιο φέτας που βρίσκεται στο Επισκοπικό των Ιωαννίνων, το οποίο είχε προσπαθήσει πρόσφατα να ξαναπουλήσει, με τη διαδικασία να ανακόπτεται ξαφνικά από την Alpha Bank, που είχε αναλάβει να τρέξει την πώληση.

Επιστροφή στα μερίσματα για τις τράπεζες 16 χρόνια μετά

Έπειτα από μία μακρά περίοδο επιτήρησης υπό το βλέμμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, φέτος για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια και πολλαπλά γεγονότα που προηγήθηκαν, οι τράπεζες διανέμουν μέρισμα στους μετόχους τους από τα κέρδη του 2023. Η αρχή έγινε με την Optima, που έκανε διανομή 32,96 εκατομμυρίων ευρώ, ακολουθεί στις 16 Ιουλίου η τράπεζα Πειραιώς με συνολικό ποσό προς διανομή 79 εκατομμύρια ευρώ, στις 3 Ιουλίου έρχεται η σειρά της Eurobank με ποσό 342 εκατομμύρια ευρώ και τέλος η Alpha Bank την 1η Αυγούστου, η οποία θα δώσει 61 εκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός είναι ότι οι εποχές αλλάζουν. Αυτή τη φορά προς το καλύτερο. Και αυτό που φαίνεται είναι ότι οι τράπεζες βρίσκονται μακριά από τα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των ανακεφαλαιοποιήσεων, έχοντας εισέλθει στη νέα τους εποχή.