Μπόλικο ΠΑΣΟΚ και δύο πρώην πρωθυπουργοί

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο με πολύ ΠΑΣΟΚ καθώς την Κυριακή 30 Ιουνίου, σε ένα χώρο γνώριμο, στο Caravel, αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι περισσότεροι παίκτες της εσωκομματικής σκακιέρας. Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα έχουμε ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων κυρίως από Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα και θα καταλάβουμε που το πάνε και οι άλλοι βασικοί παίκτες, ενώ η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Παύλου Γερουλάνου θα έρθει την επομένη, το πρωί της Δευτέρας εκτός απρόοπτου.

Θέλει δυνατό χαρτοφυλάκιο

Να ξεκινήσω όμως με τα κυβερνητικά και να σας αναφέρω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ευχαριστημένος από τις εξελίξεις για τα πόστα στην ΕΕ. Ο ίδιος ήταν βασικός διαπραγματευτής από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τώρα αναμένει να επιβραβευθεί με ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και όπως έμαθα δυο είναι τα χαρτοφυλάκια: ή ανταγωνισμού ή αυτό που αφορά τον αγροτικό τομέα που σχετίζεται με τη νέα ΚΑΠ. Και όπως άκουσα προτιμάμε μάλλον το δεύτερο. Και ίσως το πάρουμε.

Η ώρα των πρώην

Την ίδια στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τι θα γίνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει ενδιαφέρον για τους δυο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και για τις ομιλίες που θα κάνουν το απόγευμα της Δευτέρας στο Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο παρασκήνιο. Μαθαίνω ότι θα είναι παρόντες τουλάχιστον 80 βουλευτές και αναμένεται να πέσουν και πολιτικές βόμβες. Ίδωμεν.

Χάνει δυνάμεις ο Κασσελάκης

Και ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν τι θα πουν οι πρώην, στην Κουμουνδούρου έχουν το βλέμμα στις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, καθώς θεωρούν ότι είναι πίσω από την επιστολή των 87 στελεχών, επτά εκ των οποίων είναι βουλευτές. Όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι τι γίνεται και σε επίπεδο συσχετισμών, καθώς βλέπω μετακινήσεις και από το στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη, μελών της Κ.Ε. Που είναι απογοητευμένοι από τις κινήσεις του και τον ίδιο.

Έτσι θα του τραβήξουν το χαλί

Έμαθα όμως ότι δεν ήταν μόνο επτά οι βουλευτές που ήθελαν να υπογράψουν την επιστολή, αλλά τουλάχιστον 11, αλλά δεν προχώρησαν. Μπορεί όμως να γίνει ανά πάσα στιγμή. Επίτηδες δεν υπέγραψαν καθώς ήθελαν να δείξουν στον Στ. Κασσελάκη ότι όποτε θέλουν μπορεί να του δημιουργήσουν μέγα πρόβλημα. Και ποιο είναι αυτό; Να φύγουν μερικοί βουλευτές – αρκούν έξι- και να γίνει το ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αξιωματική αντιπολίτευση. Μύλος.

Αδιαφορούν για την Αυγή

Επειδή μεγάλη συζήτηση γίνεται για το ποιοι στηρίζουν την Αυγή ή όχι να αναγνωρίσω και δίκιο στον Στέφανο Κασσελάκη που δίνει 20.000 ευρώ όσο του επιτρέπει ο νόμος αλλά από τα πολλά γνωστά πρόσωπα δεν είδα και μεγάλη προθυμία. Μόνο πέντε βουλευτές μέχρι χθες το βράδυ φέρεται να ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Κασσελάκη. Και το πρόβλημα είναι οξύτατο και ουδείς γνωρίζει πως θα πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων.

Το πόθεν έσχες του Κασσελάκη

Και επειδή αναφερόμαστε στα οικονομικά να σημειώσω ότι ο Στ. Κασσελάκης μου είπαν ότι τελικά στις ΗΠΑ πήγε για να τακτοποιήσει τα των οικονομικών του και δεν αποκλείεται εντός των ημερών να καταθέσει και το πόθεν έσχες του. Πάντως επειδή πολλοί ρωτάνε μα καλά πότε θα γυρίσει από τις ΗΠΑ ενώ στο κόμμα του σφάζονται, μαθαίνω πως έρχεται την Τρίτη τα ξημερώματα για την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη και της Κ.Ε. Την Κυριακή 7 Ιουλίου. Και απ’ ότι μου είπαν μην περιμένεις δυο μέρες συνεδρίαση, μια και αυτή σε σφιχτό πλαίσιο.

Έξω πάμε καλά

Ο Αλέξης Τσίπρας δικαιούται μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων και πολεμικού κλίματος να αναφωνήσει: Έξω πάμε καλά. Και πως να μην πάει καλά, καθώς με την καλή θέση που έχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρώπης κάνει καλές και σημαντικές επαφές στο εξωτερικό. Αναγνωρίζεται, φτιάχνει το διεθνές προφίλ του και δεν μπαίνει στην εσωκομματική φθοροποιό μανιέρα. Και όπως μου είπε άνθρωπος που μιλάει μαζί του, το απολαμβάνει!

Μιλούσε ο Τσίπρας, έβλεπε Τουρκία

Τι θυμήθηκα τώρα που είπα Τσίπρα. Δεν ξέρω πόσο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ινστιτούτο του για τους παρευρισκόμενους, αλλά σίγουρα γνωρίζω ότι για τον πρώην μειονοτικός βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ και νυν της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ, θα έλεγα πως ήταν αδιάφορη. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι την Τρίτη το απόγευμα την ώρα που μιλούσε ο Αλέξης, ο Βουλευτής αντί να ακούει τα όσα έλεγε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έβλεπε στο κινητό του τον αγώνα Τουρκία – Γεωργία στο Euro 2024 με συνέπεια να προκαλέσει άσχημη εντύπωση σε βουλευτές που κάθονταν πιο πίσω. Ο υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος σε δηλώσεις του στη μειονοτική ιστοσελίδα birlikgazetesi είχε δηλώσει πως το κόμμα του θα καταβάλει προσπάθειες για τη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου της «τουρκικής» μειονότητας της Δυτικής Θράκης, η είναι φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και δεν θέλει να χάνει αγώνα ή είναι λάτρης της «μπάλας» που παίζει η Τουρκία.

Παιχνίδια εξουσίας και φθοράς

Εννοείται πως η διαρροή από των κύκλων του Τσίπρα για την κίνηση του Κασσελάκη με την Αυγή, είναι η πρώτη επίσημη απάντηση του πρώην πρωθυπουργού στον τωρινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται ένα αναμενόμενο παιχνίδι εξουσίας. Πάντως, μην περιμένετε να βγει μπροστά άμεσα ο Τσίπρας. Παίρνει το χρόνο του και αφήνει τους άλλους να φθείρονται.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ

Δεν πιστεύω και πολύ στις πρώτες δημοσκοπήσεις που κάνουν οι υποψήφιοι στα κόμματα. Βέβαια είναι ένα εργαλείο για να δουν που πάνε τι ρεύμα υπάρχει και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά πορεύονται. Υποψήφιος για το ΠΑΣΟΚ (δεν θα σας αποκαλύψω ποιος) έχει στα χέρια του τρεις δημοσκοπήσεις και αυτό που σας λέω δεν χωράει αμφισβήτηση. Οι δύο πρώτες δείχνουν τον Δούκα με τον Γερουλάνο στο δεύτερο γύρο και μία τρίτη τον Δούκα με τον Ανδρουλάκη. Ο Παύλος επικοινωνιακά έχει βγει από το κάδρο της πόλωσης ανάμεσα σε Δούκα και Ανδρουλάκη κι αυτό μέχρι στιγμής του βγαίνει.

Δυσκολεύεται ο Δουδωνής

Με βαριά καρδιά μαθαίνω βγήκε να στηρίξει στα Μέσα την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, ο Παναγιώτης Δουδωνής. Ο βουλευτής Επικρατείας ο οποίος «χρωστάει» την κοινοβουλευτική του θητεία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν είναι και στα καλύτερα του όταν βγαίνει και παίρνει θέση υπέρ του Νίκου. Βλέπει ότι γέρνει η βάρκα προς τον Χάρη Δούκα αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς. Στο δεύτερο γύρο θα δούμε βέβαια τι θα στηρίξει.

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη για γραμματέας

Πήρα τηλέφωνα στη Χαριλάου Τρικούπη να μάθω τι θα γίνει με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο και μου είπε η πηγή μου ότι ο Ανδρουλάκης προσανατολίζεται να βάλει στη θέση του την Όλγα Μαρκογιαννάκη – ήταν σε σταυρούς η πρώτη γυναίκα στο ευρωψηφοδέλτιο. Ο Ανδρουλάκης την στήριξε δυναμικά και είναι και προσωπική του φίλη. Η Όλγα Μαρκογιαννάκη είναι Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ

Έμαθα, επίσης, ότι υπάρχει τρομερή γκρίνια για τον πάλαι ποτέ κραταιό Ν. Ανδρουλάκη. «Τον είδαμε τον στηρίξαμε και πάμε για άλλα», λένε. Ο Χ. Δούκας άνοιξε τα χαρτιά του. Περιμένουμε και την υποψηφιότητα Π. Γερουλάνου και τι πρόκειται να πει – να δούμε κι αν περπατάει. Ο Μιχάλης Κατρίνης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και θα δούμε τι θα κάνει την Κυριακή ενώ διάφορα στελέχη πιέζουν να κατέβει και η Άννα Διαμαντοπούλου. Να ενημερώσω τους συντρόφους ότι η αγαπητή Άννα αν κατέβει δύσκολα θα βρει την ψήφο της. Και το λέω με συμπάθεια προσπαθώντας να την προφυλάξω. Και πάμε τώρα σε τέσσερα κουίζ.

Κουίζ 1

Ποιον υπουργό «πυροβολούν» περισσότερο οι γαλάζιοι βουλευτές θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη στάση που έχει έναντι της ΚΟ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης; Τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο τον οποίο αν και στηρίζει ο πρωθυπουργός, για τους περισσότερους βουλευτές δεν είναι στο απυρόβλητο.

Κουίζ 2

Για ποιον υπουργό της κυβέρνησης λένε πολλοί ότι θα ήταν μια ιδανική περίπτωση να ηγηθεί ενός καθαρόαιμου δεξιού κόμματος και τι λέει ο ίδιος. Η αναφορά για τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη που γίνεται δέκτης πολλών μηνυμάτων αλλά, όχι απλά είναι αρνητικός, αλλά δεν συζητάει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ούτε ως σενάριο εργασίας.

Κουίζ 3

Ποιο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει πει ότι βιάστηκαν τόσο ο Χάρης Δούκας όσο και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης να ανακοινώσουν την συμμαχία τους; Μου λένε ότι αυτό το στέλεχος είναι ο Κώστας Λαλιώτης που φέρεται να έχει πει πως το γεγονός πως αυτή η συμμαχία ανακοινώθηκε τόσο νωρίς μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Κουίζ 4

Ποιο κεντρικό πολιτικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ φέρεται σε συνομιλία του να επικαλέστηκε τον ιστορικό σοσιαλδημοκράτη Γερμανό Καγκελάριο Βίλι Μπραντ; Μου λένε ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, σε συνομιλία που είχε με τον γνωστό συνταγματολόγο Nίκο Αλιβιζάτο όταν του επισημάνθηκε πως πρέπει να μείνει στο Δήμο Αθηναίων και να μην βιαστεί, του απάντησε με το παράδειγμα του Βίλι Μπραντ.

«Ψήνεται» ο ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς

Ο επί χρόνια γενικός γραμματέας της βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης – άψογος γνώστης της κοινοβουλευτικής γεωγραφίας- ανέλαβε καθήκοντα στο Μέγαρο Μαξίμου και όπως πληροφορούμαι έχει πέσει στα βαθιά. Όχι ότι δεν γνώριζε ότι οι απαιτήσεις είναι υψηλότατες αλλά το έχει πάρει πολύ ζεστά και τα ραντεβού στην Ηρώδου Αττικού είναι συνεχή. Ο μέχρι πρότινος ειδικός γραμματέας του κοινοβουλίου, Βασίλης Μπαγιώκος αναβαθμίστηκε σε γενικό γραμματέα της βουλής. Η εμπειρία του είναι πολύτιμη, καθώς υπήρξε εκ των βασικών συντακτών της ευρείας Τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής, ενώ την περίοδο 2009-2019 κατείχε τη θέση του Διευθυντή Επιστημονικής Εποπτείας της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Μένει τώρα να μάθουμε ποιος θα αναλάβει τη θέση του Β. Μπαγιώκου. Θα επανέλθω. Πάντως, ήδη έχει αρχίσει η ενδελεχής αξιολόγηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων και μου ψιθύρισαν ότι την εβδομάδα που έρχεται θα έχουμε τον μίνι «ανασχηματισμό». Σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να γίνει rotation. Ππάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν για την καρέκλα τους.

Η θεσμική μνήμη λειτούργησε

Μόνο καλά λόγια έχουν οι υπουργοί που ανέλαβαν ή μετακινήθηκαν στον ανασχηματισμό της 14ης Ιουνίου για τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης. Και για να το προσωποποιήσουμε, για την Εύη Δραμαλιώτη, καθώς η υπηρεσία της μπόρεσε να καλύψει κάθε κενό στην ανάληψη των καθηκόντων τους και να αποκαταστήσει άμεσα τη θεσμική μνήμη των υπηρεσιών. Εκκρεμότητες, αρχεία, πρακτικά συνεδριάσεων, πεπραγμένα, παραδοτέα, όλα υπήρχαν και τους παραδόθηκαν ολοκληρωμένα και ταξινομημένα.

Το νομοθετικό έργο

Καλά λόγια ακούγονται στους διαδρόμους των υπουργείων και για τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Στέλιο Κουτνατζή. Η συνεργασία του με τους υπουργούς χαρακτηρίζεται άψογη, τόσο σε ό,τι αφορά στη συνέχεια του νομοθετικού έργου, όσο και στην ανάληψη νέων πρωτοβουλιών που μπαίνουν άμεσα στη σειρά για ψήφιση στη Βουλή. Γεγονός όχι αυτονόητο στο παρελθόν, όταν οι ανασχηματισμοί οδηγούσαν σε καθυστερήσεις του κυβερνητικού έργου.

Ικανοποίηση Κυριάκου

Τα νέα έχουν φτάσει και στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν κρύβει την ικανοποίηση του για τον θεσμό και τα πρόσωπα, καθώς θεωρεί το σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου κληρονομιά της εμπειρίας του στο υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης την περίοδο 2013 – 2015 και παρακαταθήκη της πρώτης δικής του περιόδου διακυβέρνησης. Μάλιστα, μαθαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει παρατηρήσεις και ιδέες για τη βελτίωση του συστήματος. Κυρίως σε ό,τι αφορά στη ψηφιακή χαρτούρα που σωρεύεται. Νεότερα προσεχώς.

Το διπλό ραντεβού του Θεοδωρικάκου

Να αποδείξει ότι μπορεί να τα «βάλει» με την ακρίβεια, κάνοντας και αυτός τις δικές του στρατηγικές κινήσεις στο χάρτη, επιδιώκει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Γι’ αυτό και είχε διπλό ραντεβού με τους βιομηχάνους των τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ. Στη συνάντηση με τους βιομηχάνους, προσπάθησε να φέρει τους επιχειρηματίες με το μέρος του και ουσιαστικά τους κάλεσε να συνεχίσουν να καταβάλουν όλες οι πλευρές κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων, ώστε να είναι προσιτά στους καταναλωτές. Σας θυμίζω πάντως ότι τόσο οι βιομήχανοι όσο και τα σούπερ μάρκετ, περιμένουν την απόσυρση των μέτρων που οι ίδιοι θεωρούν παρεμβατικά και η κυβέρνηση τα υποστηρίζει ως όχημα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αντίστοιχη συνάντηση υπήρξε και με τα σούπερ μάρκετ, κάνοντας ουσιαστικά πράξη αυτό που είπε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργικό χαρτοφυλάκιο, να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους ανθρώπους της αγοράς. Με τις δύο συναντήσεις ο υπουργός ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών που είχε με τις διοικήσεις των εταιρειών του χώρου και τις πολυεθνικές εταιρείες που προμηθεύουν προϊόντα. Τα πάντα ωστόσο όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς θα κριθούν στη μάχη του ραφιού, όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών είναι έντονος και υπαρκτός, αποτελώντας το καλύτερο ρυθμιστικό μέτρο της αγοράς για τη μείωση των τιμών, προσπαθώντας με τον τρόπο του να υποστηρίξει ότι πρέπει να αποσυρθούν τα κυβερνητικά μέτρα όπως το Καλάθι του Νοικοκυριού ή το πλαφόν περιθωρίου κέρδους, στο συντομότερο δυνατόν και να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει αυτόνομα.

Το «ράλι» των Ελλήνων εφοπλιστών

Σταματημό δεν φαίνεται να έχει ο αριθμός των παραγγελιών νέων βαποριών από τους Έλληνες εφοπλιστές. Ήδη το βιβλίο παραγγελιών αγγίζει τις 531 παραγγελίες. Οι πιο δραστήριοι μεταξύ των εφοπλιστών είναι ο πρόσφατα μέτοχος της Lamda με απόκτηση του 2%, Γιώργος Προκοπίου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Γιώργος Οικονόμου, η Μαρία Αγγελικούση, η Αγγελική Φράγκου, ο γιατρός Νίκος Τσάκος, ο Κρίτων Λεντούδης και ο Λέων Πατίτσας. Τα στοιχεία του Xclusiv δείχνουν ότι οι 20 από τις 72 ελληνικές εταιρείες, ήτοι ποσοστό 28%, έχουν κάνει 384 σε σύνολο 531 παραγγελιών κάτι που σημαίνει ποσοστό 72%. Ως προς τα νεότευκτα πλοία κατά τους τελευταίους 12 μήνες, οι Έλληνες «καραβοκύρηδες» έχουν κάνει 212 παραγγελίες, ενώ οι Κινέζοι που είναι και οι μεγάλοι ανταγωνιστές της Ελλάδα στη ναυτιλία έχουν φτάσει στα 137 εμπορικά πλοία.

«Μεγαλώνει» οικονομικά και εξυγιαίνεται η Αλουμύλ

Ανοδικά θα κλείσει το 2024 για την Αλουμύλ, του Γιώργου Μυλωνά, όπως άκουσα ότι ανέφερε στη γενική συνέλευση των μετόχων. Πρακτικά το φετινό έτος θα φέρει κύκλο εργασιών κοντά στα 440 εκατ. ευρώ, ποσό από το οποίο το 80% αφορά σε πωλήσεις εξωτερικού. Την ίδια ώρα τα κέρδη EBITDA θα φτάσουν κοντά στα 50 εκατ. ευρώ και τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Σας θυμίζω εδώ ότι ο κύκλος εργασιών το 2023 διαμορφώθηκε στα 404,6 εκατ. ευρώ έναντι 402,5 εκατ. ευρώ του 2022, με την επιχείρηση να παρουσιάζει διαρκώς ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της διαδικασίας ανασυγκρότησης και εξυγίανσης που ακολουθείται μετά τις δυσκολίες τω προηγούμενων ετών. Στο τέλος Ιουνίου ήταν προγραμματισμένη και η απόσχιση του κλάδου χύτευσης με σκοπό την πώλησή της σε ενδιαφερόμενους επενδυτές με παράλληλη σύσταση νέας εταιρείας. Αυτοί που ενδιαφέρονται για το περιουσιακό στοιχείο της Αλουμύλ είναι μεγάλες επιχειρήσεις του διεθνούς κλάδου αλουμινίου από χώρες όπως Αμερική, Ασία, Μέση Ανατολή, αλλά και από Ιταλία και Ισπανία. Μάλιστα, ήδη κάποιοι έχουν καταθέσει προσφορές διεκδικώντας τη δραστηριότητα της χύτευσης.

Το τελευταίο «αντίο» του Μιχάλη Τσαμάζ

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη γενική συνέλευση του ΟΤΕ. Την τελευταία υπό την ηγεσία του Μιχάλη Τσαμάζ. Ο Τσαμάζ έμεινε στο τιμόνι του ΟΤΕ για 14 ολόκληρα χρόνια και όλοι ανεξαιρέτως του αναγνωρίζουν τη δουλειά που έκανε, δημιουργώντας μία απολύτως υγιή και αναπτυσσόμενη επιχείρηση που σε τίποτα δεν θυμίζει τα πέτρινα χρόνια της. Ο ίδιος μάλιστα ήταν εμφανώς συγκινημένος και αναφέρθηκε ακριβώς σε αυτό που σας προείπα: το ταξίδι μετασχηματισμού του ΟΤΕ, όπου όπως είπε υλοποιήθηκε μεθοδικά ούτως ώστε να συντελεστεί η ψηφιακή ανάπτυξη του ομίλου.