Δύο νέες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας

Καλημέρα. Θα ξεκινήσω με δύο νέες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που έχουν να κάνουν με «επώνυμους». Η μία δεν έχει ακουστεί, αλλά έχω το σχετικό ρεπορτάζ. Η πρώτη, όπως έχετε αντιληφθεί, αφορά γνωστό δικηγόρο ο οποίος έχει χαμηλό προφίλ και έβγαινε σε μεσημεριανά πάνελ. Απ’ ό,τι έμαθα, πρόκειται για μία καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία πριν από περίπου 1,5 μήνα, με την καταγγέλλουσα να αναφέρει ότι της άσκησε βία και την έβρισε. Η γυναίκα είναι ασκούμενη δικηγόρος και σύντροφος του θύτη, με τον τελευταίο να αρνείται όσα του αποδίδονται και μάλιστα να έχει στραφεί κατά της καταγγέλλουσας, υποστηρίζοντας πως όλα όσα λέει είναι ψευδή. Όσον αφορά τη δεύτερη περίπτωση ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει παρελθόν από ό,τι έμαθα σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, με την πρώην γυναίκα του να τον έχει καταγγείλει και η υπόθεση να έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Τώρα η καταγγελία έγινε από τη νυν σύντροφό του, η οποία είναι από τη Λατινική Αμερική και μάλιστα η πηγή μου είπε ότι πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο. Ρώτησα να μάθω για τον συγκεκριμένο και στην πιάτσα κανείς δεν πίνει νερό στο όνομά του.

Πολιτικός καύσωνας

Του Αγίου Πνεύματος χθες και δεν ξέρω εάν ο Στέφανος Κασσελάκης είχε θεία έμπνευση από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται εδώ και μέρες, αλλά τίναξε στον αέρα τα σενάρια για συνεργασία ή συμμαχία ή συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ ή εάν θέλετε για ενιαίο σχήμα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά, γιατί χθες έγινε κυριολεκτικά κόλαση μέσα σε συνθήκες καύσωνα.

Κατά Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άστραψε και βρόντηξε και βλέποντας πως μπορεί να μείνει εκτός νυμφώνος από τις διεργασίες που τον ξεπερνάνε, διέβη τον Ρουβίκωνα και επιτέθηκε κατά του Αλέξη Τσίπρα επί της ουσίας. Ο Στ. Κασσελάκης με μια ανάρτηση φωτιά και μια φράση ιδιαίτερα αιχμηρή τα…ρίχνει στον πρώην πρωθυπουργό και προκάτοχό του, τονίζοντας: «Παρέλαβα χάος».

Οργή Αλέξη

Δεν κρατήθηκα και από χθες το απόγευμα που έγινε η ανάρτηση, περιττό να σας αναφέρω πως την έγραψε ο Στ. Κασσελάκης με το που ξύπνησε στις ΗΠΑ και αφού ήπιε τον καφέ του, όπως προκύπτει από τον χρόνο που είδαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μακροσκελές κείμενο και τη διαφορά ώρας. Τηλεφώνησα σε στενούς συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα και κατάφερα να μάθω ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι έξαλλος με τον Στ. Κασσελάκη και όσα αναφέρει περί παραλαβής χάους. Θα δούμε εάν θα υπάρξει συνέχεια και με ποιον τρόπο, αν και προβλέπω πως θα έχουμε αντιδράσεις.

Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ

Τι συμβαίνει με τα Συριζοοικονομικά; Εδώ είναι που βάζει φωτιά ο Στ. Κασσελάκης, καθώς ουσιαστικά, όπως μου έλεγαν υποστηρικτές του Αλ. Τσίπρα, ρίχνει νερό στον μύλο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ. Γιατί αυτό; Διότι εξαπολύει ευθείες βολές κατά του προκατόχου του, Αλ. Τσίπρα: «Δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος. Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου – Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας». «Και γιατί δεν μιλούσε τόσο καιρό; Τι παιχνίδια παίζει; Ποιους εξυπηρετούν όλα αυτά που κάνει;», μου έλεγαν έξαλλοι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού και νυν βουλευτές.

Σφαγή στην Κεντρική Επιτροπή

Τι προβλέπω να γίνεται; Με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο Στ. Κασσελάκης θα αναγκαστεί να συγκαλέσει, και δεν μπορεί να το αποφύγει, την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Μετά από όσα έγιναν και γίνονται και θεωρώ ότι θα γίνουν, με όσα μαθαίνω, η συνεδρίαση της ΚΕ αποκτά, όπως μου είπε πολύπειρος παράγοντας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Θα γίνει σφαγή», μου ανέφερε και σύμφωνα με όσα μου εξήγησε αναμένεται ο Στ. Κασσελάκης να βρει απέναντί του ένα οργανωμένο μέτωπο.

Οι «Κασσσελό-προγραφές» του Μωραΐτη

Η καλή μέρα από το πρωί ξεκίνησε όχι από τις ΗΠΑ, όπου είχαμε την ανάρτηση του Στ. Κασσελάκη, αλλά από την Αθήνα, όπου ο γνωστός στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, άρχισε τις «προγραφές» κατά των οπαδών του Αλ. Τσίπρα. Ο Μωραΐτης, λοιπόν, πριν δούμε την επίθεση Κασσελάκη στον Τσίπρα, κάλεσε μέσα από τον λογαριασμό του στο Χ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Χρήστο Σπίρτζη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Διονύση Τεμπονέρα, να πάνε στο ΠΑΣΟΚ, τους Κώστα Ζαχαριάδη, Αλέκο Φλαμπουράρη στη Νέα Αριστερά, τη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο αλλά και τη Λιάνα Κανέλλη στη… ΝΔ. Το τι έγινε στο παρασκήνιο δεν περιγράφεται από όλους σχεδόν που ανέφερε στο Χ, αν βρήκε υποστήριξη από τον Παύλο Πολάκη: «Όντως Κώστα, η ιστορία έγραψε πως, αν δεν είχες έρθει σε συνεννόηση με τους μετέπειτα αποστατήσαντες το περασμένο καλοκαίρι, σήμερα θα είχαμε δήμαρχο Αθηναίων τον Νίκο Παππά και όχι ευρωβουλευτή».

Ετοιμασίες στο ΠΑΣΟΚ

Και ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ σφάζονται και κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει, στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για την Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή. Και όπως μαθαίνω, πολλά στελέχη ετοιμάζονται για μετωπική επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ο Χάρης Δούκας που όχι μόνο εμφανίστηκε στον δήμο, αλλά τον είδαμε και με συνεργεία καθαρισμού του Αγίου Πνεύματος, συνεχίζει τις επαφές για την επόμενη μέρα.

Τηλεφωνήματα από Ανδρούλακη

Τηλέφωνα παίρνει, όπως μαθαίνω, ο Νίκος Ανδρούλακης για να πείσει κόσμο να κατέβει στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται. Συγκεκριμένα, παίρνει τους υποψηφίους που δραστηριοποιήθηκαν στις εθνικές εκλογές ζητώντας στήριξη και λέγοντας ότι τους έβαλε αυτός στο ψηφοδέλτιο. Από ό,τι καταλαβαίνω, οι θετικές αντιδράσεις θα έλεγα ότι δεν είναι και πολλές, ασχέτως αν το Caravel θα γεμίσει την Κυριακή από υποστηρικτές του. Όσον αφορά τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών δεν έχει πει σε κανέναν την ημερομηνία.

Ξεκαθαρίζουν οι υποψηφιότητες

Κάλπες να στηθούν στο ΠΑΣΟΚ εντός του καλοκαιριού το αποκλείω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ετοιμάζονται οι υποψήφιοι. Με βάση όσα μαθαίνω αυτή τη στιγμή έχουμε: Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Παύλο Χρηστίδη.

Παρακολουθούν στο Μαξίμου

Αυτή η ιστορία στην Κεντροαριστερά παρακολουθείται από την κυβέρνηση, που βλέπει ότι υπάρχει ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος. Σίγουρα δεν θέλει ενοποίηση του χώρου, αλλά καταλαβαίνουν πολλά κυβερνητικά στελέχη ότι είναι προτιμότερο να υπάρχει μια στιβαρή αντιπολίτευση για πολλούς λόγους.

Επαφές Αμυρά

Και επειδή σας ανέφερα για Μαξίμου, μου είπαν ότι θα αρχίσει επαφές ο νέος «γενικός άρχων» επί της επικοινωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ο δημοσιογράφος Πάνος Αμυράς. Θα γίνουν επαφές με τα ΜΜΕ στα ανώτατα επίπεδα, ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία με τα δημοσιογραφικά συγκροτήματα.

Γραφεία Άμυνας φτιάχνει η Αθήνα σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Άνθρωπός μου που κατοικοεδρεύει στα άδυτα του Πενταγώνου μου διαμήνυσε ότι με εντολή του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, θα δημιουργηθούν το προσεχές διάστημα δύο γραφεία Άμυνας, το ένα στο Βέλγιο και το άλλο στη Γαλλία. Η επιλογή αυτή δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς συζητείται έντονα η αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, με την Αθήνα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Και εκτός από τις Βρυξέλλες που είναι στην καρδιά των εξελίξεων, το άνοιγμα γραφείου και στο Παρίσι δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Ελιζέ, αφού ο Μακρόν είναι ένας από τους υπέρμαχους της ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας.

Αλλάζει ριζικά ο περίβολος του Πενταγώνου

Και αφού είμαστε στο Πεντάγωνο, να σας πω ότι ο περιβάλλων χώρος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλάζει εντελώς όψη. Το πώς θα γίνει δεν το γνωρίζουμε ακόμη, καθώς η σχετική παρουσίαση των σχεδίων θα γίνει αύριο με κάθε επισημότητα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στο κέντρο της Αθήνας. Τον σχεδιασμό έχει αναλάβει ο καθηγητής γλυπτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Βαρώτσος, και στο πλαίσιο της ριζικής εικόνας που θα αποκτήσει το ελληνικό Πεντάγωνο θα ενταχθεί και το «Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους», που εγκαινιάστηκε μόλις πέρυσι. Αυτό που καταφέραμε να μάθουμε είναι πως στο βασικό σχέδιο του κ. Βαρώτσου θα κυριαρχεί το γυαλί το οποίο άλλωστε αποτελεί και… σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη (θυμηθείτε τον «Δρομέα» που στέκει απέναντι από το Χίλτον). Πάνω σε γυαλί, λοιπόν, θα είναι γραμμένα τα ονόματα των πεσόντων ένστολων, με την κατασκευή να τείνει προς τον ουρανό. Ο Νίκος Δένδιας πάντως που ως πολιτικός προϊστάμενος έχει εικόνα των αλλαγών που θα γίνουν, κάνει λόγο για μια εντελώς διαφορετική εικόνα που θα αποκτήσει το στρατόπεδο Παπάγου επί της λεωφόρου Μεσογείων.

Γκρίνια στη Λευκάδα με τον δήμο

Πολλή γκρίνια άκουσε γνωστός μου επισκεπτόμενος το νησί της Λευκάδας λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Όπως του έλεγαν κάτοικοι, φυσικά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν καλοδεχούμενος στο νησί τους (βρέθηκε εκεί προχθές, Κυριακή 23/06/2024) και επιθυμούσαν την ευλογία του, αλλά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν από τον δήμο για την υποδοχή -περίπου 135.000 ευρώ- ήταν πολλά τη στιγμή που το νησί είναι στην αρχή της τουριστικής σεζόν και δεν έχει ακόμα αποχετευτικό δίκτυο της προκοπής.

Η ολική ανατροπή της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα

Δραστικές αλλαγές έχει κάνει το τελευταίο διάστημα στο δίκτυό της η ΙΚΕΑ. Κάτι που θα παρατηρήσετε αν πάτε μέχρι και το αεροδρόμιο, όπου το κατάστημά της έχει μικρύνει αρκετά και πολλά από τα μεγάλα προϊόντα και συσκευές που έβρισκε κάποιος εκεί, δεν υπάρχουν στην αποθήκη σε απόθεμα, αλλά αποστέλλονται την επόμενη μέρα από τις κεντρικές αποθήκες που έχει η αλυσίδα ειδών σπιτιού. Σε μεταβατικό στάδιο βρίσκεται όμως η γενικότερη ανάπτυξη του δικτύου της, καθώς εκτός από τα τρία νέα καταστήματα σε Πάτρα, Ηράκλειο και Ελληνικό, μαθαίνω ότι στόχος της είναι να εξαπλωθεί και με άλλα μικρά καταστήματα σε πόλεις της Ελλάδας. Σας θυμίζω ότι προς το παρόν τα καταστήματα πόλης που έχει στήσει η ΙΚΕΑ είναι αυτό που έχει στο λιμάνι του Πειραιά και το δεύτερο που ακολούθησε στο The Mall Athens. Με τη διοίκησή της να υπόσχεται ότι θα υπάρξει συνέχεια.

Στο μικροσκόπιο της Ιντρακάτ

Αρκετά και μεγάλα έργα φαίνεται να βρίσκονται στο ενδιαφέρον της Ιντρακάτ για το επόμενο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, στο ενδιαφέρον του ομίλου εντάσσονται επιμέρους έργα για την κατασκευή δικαστικών μεγάρων της χώρας στη Θεσσαλονίκη (Κιλκίς, Έδεσσα) και Κεντρική Ελλάδα (Λαμία, Καρδίτσα, Τρίκαλα), αλλά και οι φοιτητικές εστίες Θράκης. Επιπλέον έργο ΣΔΙΤ θα είναι το Πρωτοδικείο Αθηνών. Θέλγητρο για την Ιντρακάτ αλλά και για το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου θα αποτελέσει η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, με προϋπολογισμό 620 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και το έργο της ΠΥΡΚΑΛ. Ο όμιλος Ιντρακάτ διατηρεί ενεργό ενδιαφέρον για όλα τα προαναφερόμενα έργα. Συνολικά, περισσότεροι από 20 διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, στους οποίους η Ιντρακάτ μετέχει ενεργά με αντικείμενο τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα αλλά και τον τομέα των παραχωρήσεων.

Ο AB δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

Ο ΑΒ Βασιλόπουλος δεν έχει πει προς το παρόν την τελευταία του λέξη στην Ελλάδα. Και όσοι βιάστηκαν να πουν ότι δεν έχει μέλλον στην ελληνική αγορά, μάλλον θα χρειαστεί να κρατήσουν μικρότερο καλάθι. Άκουσα πρόσφατα από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα, ότι η αλυσίδα δεν αποκλείεται να κάνει κίνηση που θα έρθει να ανατρέψει τα δεδομένα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον κλάδο των σουπερμάρκετ. Κάτι δηλαδή που μπορεί να σημαίνει μία σημαντική εξαγορά. Επομένως όλα χρειάζονται τον χρόνο και την υπομονή τους. Υπομονή που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια η αλυσίδα, περνώντας από πολλά και διαφορετικά στάδια μετασχηματισμού, τα οποία στόχο έχουν να την οδηγήσουν σε μία νέα εποχή. Ας περιμένουμε, λοιπόν, λίγο ακόμα. Φαίνεται ότι η ΑΒ δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.

Στο 1 δισεκατομμύριο η κεφαλαιοποίηση για την CPLP του Μαρινάκη

Σε έναν από τους πιο ισχυρούς αλλά και γνωστούς εφοπλιστές όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και παγκοσμίως, έχει εξελιχθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Η εταιρεία του CPLP διαθέτει κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1 δισ. δολάρια στο χρηματιστήριο του Nasdaq, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι η επιχείρηση θα κινηθεί περαιτέρω ανοδικά το προσεχές διάστημα. Ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο για τις θέσεις του σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ έχει έρθει σε ανοιχτό διάλογο αντιπαράθεσης ακόμη και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο συνέδριο του Economist.

Ένας παλιός γνώριμος πίσω από τις μπαταρίες της Tesla

Μαθαίνω ότι ένας παλιός γνώριμος της αγοράς φέρνει τις μπαταρίες της Tesla στην Ελλάδα, ανοίγοντας νέα επιχειρηματική σελίδα. Ο λόγος για τον Φοίβο Καρακίτσο, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Μαρινόπουλου, αργότερα της SPAR, ενώ και η οικογένειά του είχε τα καταστήματα σουπερμάρκετ Κρόνος στην Πάτρα, που εξαγόρασε ο Σκλαβενίτης. Η οικογένειά του έχει την Achaia Company με πολλά προϊόντα που πωλούνται στα σουπερμάρκετ, όπως η vegan σειρά μπισκότων και δημητριακών Veganz. Επίσης, έχει και τη βιομηχανία τυροκομικών Χελμός και πολλές ακόμα δραστηριότητες. Πλέον μπήκε και στην τεχνολογία της μπαταρίας, αποτελώντας τον αποκλειστικό εισαγωγέα για τη χώρα μας.