Νέα σύνθεση, νέες προσδοκίες

Καλημέρα και καλή εβδομάδα με νέα σύνθεση κυβέρνησης. Ο βασικός κορμός μπορεί να μην άλλαξε, αλλά ο πρωθυπουργός περιμένει σε μερικά πόστα να υπάρξει αποτέλεσμα άμεσο, όπως στο ζήτημα της ακρίβειας, όπου αρμόδιος είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος ως υπουργός που επέστρεψε στο κυβερνητικό σχήμα. Και επειδή αναφέρομαι σε επιστροφή, να σημειώσω πως ήταν δίδυμο επί καιρό παλαιότερα με τον Θόδωρο Λιβάνιο που αναβαθμίστηκε σε υπουργό Εσωτερικών. ΠΑΣΟΚογενή στελέχη και έχει ενδιαφέρον πώς αυτοί οι δυο θα σηκώσουν το κάρο από εδώ και πέρα σε κρίσιμα υπουργεία.

Ζητούμενο η ενημέρωση

Τελειώνουν οι πανελλαδικές για τους μαθητές, ξεκινούν οι εξετάσεις για τους υπουργούς. Για τους καλοκαιρινούς μήνες ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει τρία απλά πράγματα: άμεση αντίδραση στις φωτιές (Κικίλιας, Χρυσοχοΐδης), αυξημένη ετοιμότητα στα σύνορα (Χρυσοχοΐδης, Στυλιανίδης), αποτελέσματα στη μάχη κατά της ακρίβειας (Θεοδωρικάκος, Σκυλακάκης, Τσιάρας). Η μάχη θα πρέπει να δοθεί σε δύο επίπεδα: των αποτελεσμάτων και το επικοινωνιακό, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν ευχαριστημένος με τις παρουσίες και κυρίως τις απουσίες ορισμένων στελεχών από τα μίντια. «Η ενημέρωση των πολιτών είναι εξίσου σημαντική με την καθημερινή δουλειά στο γραφείο», διαμηνύουν συνεργάτες του.

Πλήρως συνειδητοποιημένος ο Μητσοτάκης

Το Σάββατο, αν και ζέστη και θα προτιμούσα μια παραλία, κατηφόρισα προς το Μέγαρο Μαξίμου. Συνεδρίαση του υπουργικού και είδα και συνομίλησα με ορισμένους υπουργούς μετά το τέλος της. Τι μου είπαν; Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν πλήρως συνειδητοποιημένος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Και έδωσαν έμφαση σε αυτό που είπε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί συμπολίτες μας, με τον τρόπο τους, μας έστειλαν ένα μήνυμα».

Μπροστά

Αυτό που μου επεσήμαναν και συνομιλητές του Κ. Μητσοτάκη είναι το θεώρημα που θα το βλέπουμε με έμφαση από εδώ και πέρα, ότι η κυβέρνηση θα πηγαίνει μόνο μπροστά και προς εκεί κοιτάει, ούτε δεξιά, ούτε κέντρο, ούτε αριστερά.

Η υπόμνηση στον Καραμανλή

Συγκρατώ την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή, και σε απόσπασμα αδημοσίευτης συνέντευξης την οποία είχε δώσει στον Βασίλη Βασιλικό, η οποία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε έναν τόμο για τον ιδρυτή της παράταξης στην οποία είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον: «Υπήρξα», έλεγε ο Καραμανλής, «πάντα προοδευτικός, ανεπηρέαστος από δογματισμούς και προκαταλήψεις. Δεν είμαι ούτε δεξιός, δεν είμαι ούτε κεντρώος, δεν είμαι ούτε αριστερός, ώστε κάθε φορά να μπορώ να επιλέγω τη λύση που συμφέρει τον τόπο μου». Η αναφορά του πρωθυπουργού έχει μεγάλη σημασία για τα μελλούμενα.

Από υπουργικό σε Ελβετία και Βρυξέλλες

Από τον καύσωνα τον πολιτικό της Αθήνας, ο πρωθυπουργός βρέθηκε το Σάββατο στο ελβετικό θέρετρο Μπούρκενστοκ, όπου έγινε η Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία, παρουσία πολλών ηγετών και του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συμμετοχή του Κ. Μητσοτάκη, όπως και της πλειονότητας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, αποτέλεσε, όπως μου έλεγε κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας, μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της Διάσκεψης που συνδιοργανώθηκε από την Ελβετία και την Ουκρανία και πιάνει το νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, ήταν ο διάλογος για τους τρόπους επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Το απρόσμενο τετ α τετ

Μπορεί ο πρωθυπουργός να βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες, ωστόσο χθες στην Ελβετία είχε συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία. Κατά τη συμμετοχή του σε ομάδα εργασίας για την επισιτιστική ασφάλεια συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία είχε ορκιστεί στο όνομα της Μακεδονίας και όχι με τη συνταγματική ονομασία της χώρας της, Βόρεια Μακεδονία. Και μπορεί να μην αποδεσμεύτηκαν πληροφορίες για αυτό το τετ α τετ, ωστόσο μάθαμε ότι το κλίμα δεν ήταν κακό, παρότι ο πρωθυπουργός έχει εγκαλέσει την πολιτειακή και πολιτική νέα ηγεσία της χώρας καλώντας τους να εφαρμόζουν στο ακέραιο τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς είναι διεθνής συνθήκη. Ενδεχομένως αυτή η πρώτη προσέγγιση να αποτελεί απαρχή για τη συμμόρφωση των Σκοπίων.

Τα deals προχωρούν

Ισχυρός τραπεζικός παράγοντας της εγχώριας αγοράς ταξίδευε την Παρασκευή αεροπορικώς από Αθήνα για Ζυρίχη, την «πρωτεύουσα των τραπεζιτών», για εταιρικά ζητήματα όπως έμαθα και μάλιστα συζητούσε με έτερο συνάδελφό του για τις πολιτικές εξελίξεις. Ημέρα του ανασχηματισμού βλέπετε η Παρασκευή και το γεγονός ότι ο Κωστής Χατζηδάκης παρέμεινε στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών και δεν έγινε αλλαγή σκυτάλης, το βλέπουν με θετικό μάτι, όπως κατάλαβα, οι παράγοντες της αγοράς. Τα deals προχωρούν, όπως φαίνεται, και η σταθερότητα αποτελεί προαπαιτούμενο.

Η μοιρασιά για τα πόστα

Στο ελβετικό θέρετρο, όμως, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν και με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες, όπως έμαθα, για τα πόστα των ευρωπαϊκών θεσμών για την επόμενη πενταετία. Εξάλλου σήμερα είναι η Σύνοδος του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και στο οποίο οι ηγέτες θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Είπαμε όχι

«Μήπως παίζει πάλι το θέμα της μετακίνησης του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες», ρώτησα συνεργάτη του που είναι σε θέση να γνωρίζει τα σχετικά θέματα. «Είπαμε όχι και το όχι είναι όχι», μου απάντησε ορθά κοφτά.

Επίσκεψη στο Φανάρι

Άκρως ενδιαφέρουσα όμως ήταν και η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης. Ρώτησα τι έγινε στη συνάντηση των δύο που ήταν σε πολύ θερμό κλίμα και μου είπαν ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν το Πατριαρχείο, ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει θετική κινητικότητα για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Και έμαθα πως συμφωνήθηκε επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη -δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία- στην Κωνσταντινούπολη για ζητήματα που αφορούν το Πατριαρχείο και την ομογένεια.

Μετά τον Αυτιά ποιος;

Όχι, το ερώτημα δεν απασχολεί τη διοίκηση του ΣΚΑΪ, αλλά υπουργούς και βουλευτές που είχαν στη σαββατοκυριακάτικη ρουτίνα τους την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά. Και δεν μιλάμε για τους θεατές, αλλά για τους καλεσμένους. Περιμένουν, λοιπόν, με αγωνία τις αποφάσεις του καναλιού. Υπάρχει η καθημερινή ζώνη, έχουν μάθει και τις πληροφορίες για τη νέα εκπομπή Πορτοσάλτε – Αναστασοπούλου, αλλά περιμένουν να μάθουν το ποιος θα έχει τις τέσσερις ώρες προγράμματος κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή, που βλέπει τηλεόραση το κοινό που ψηφίζει στις εκλογές.

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Ανδρουλάκης

Το άλλο σοβαρό μέτωπο στην εγχώρια πολιτική σκηνή είναι αυτό στο ΠΑΣΟΚ, όπου γίνεται σφαγή στο παρασκήνιο και ακούγονται φωνές για εκλογή νέας ηγεσίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανοίξει σήμερα τα χαρτιά του στην ΕΡΤ, θέλοντας να φτιάξει και το έδαφος ενόψει και της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη, όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, στη σκιά των τοποθετήσεων στελεχών που ζητούν επίσπευση των διαδικασιών, αλλά και εκείνων που επιμένουν στην τήρηση των καταστατικών διαδικασιών.

Συμμαχίες

Τη σημερινή συνέντευξη του Ανδρουλάκη αναμένουν, κυρίως, οι δελφίνοι του στο ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μόλις μιλήσει, θα ανάψουν τα τηλέφωνα, καθώς όπως μου είπε ο σμπίρος μου στο Κίνημα οι ενδιαφερόμενοι για υποψήφιοι πρόεδροι έχουν κλείσει ραντεβού να τα πουν. Γιατί, ανάλογα με το τι θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του κόμματος, «θα αποφασιστούν οι τελικές συμμαχίες». Γιατί η πηγή επιμένει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες διεργασίες και είναι πιθανό οι διεκδικητές να χωριστούν μόλις σε δύο ομάδες.

Πάνε πίσω οι διαδικασίες;

Οι διαδικασίες εάν ανοίξουν για εκλογή αρχηγού, αυτό θα γίνει από φθινόπωρο και δεν υπάρχει η διάθεση να στηθούν κάλπες εντός του καλοκαιριού. Σε αυτό το κλίμα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, έδωσε συνέντευξη χθες στην «Καθημερινή» και δήλωσε παρών ουσιαστικά στην εσωκομματική διαδικασία και ζήτησε άμεση προσφυγή στη βάση, χωρίς να προσδιορίζει τον δικό του ρόλο. Πάντως ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί αναμένεται να παρουσιαστεί στην Κεντρική Επιτροπή στο τέλος Ιουνίου.

Να κάτσει στ’ αυγά του

Πάντως, ο κακός χαμός συνεχίζεται στο ΠΑΣΟΚ μετά τη συνέντευξη του Χάρη Δούκα στην «Καθημερινή της Κυριακής». Στελέχη που πρόσκεινται στον Νίκο Ανδρουλάκη έχουν βγει στα κάγκελα λέγοντάς του ουσιαστικά να «κάτσει στα αυγά» του, δηλαδή στη δημαρχία. Πήρα τηλέφωνο, λοιπόν, άνθρωπο του δημάρχου να δω πώς θα αντιδράσουν σε όλα αυτά και μου είπε ότι «εμείς δεν απαντάμε σε προκλήσεις και δεν πρόκειται να μπούμε σε μία τέτοια αντιπαράθεση». Μαθαίνω ότι κλείδωσε κι άλλη υποψηφιότητα, που δεν έχει μπει στο κάδρο, τις τελευταίες ημέρες.

Διευκρίνιση

«Κάνετε λάθος που προσέξατε μόνο την αποστροφή του Χάρη για το ΠΑΣΟΚ. Ο δήμαρχος μίλησε και για την Κεντροαριστερά», μου επεσήμανε συνεργάτης του Χάρη Δούκα. «Δηλαδή;» τον ρώτησα. «Δηλαδή ο άνθρωπος είπε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία ανασύνθεσης του χώρου», πρόσθεσε. «Δηλαδή μπορεί να μην τον ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ αλλά το όλον», επανήλθα και μου χαμογέλασε.

Η ώρα του Τσίπρα

Πρεμιέρα για το «Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας» σήμερα με την πρώτη μεγάλη δημόσια εκδήλωση, τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες, με τίτλο «Ένα μήνυμα για σένα». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Έβλεπα τώρα. Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω. Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες. Οι στίχοι του Μανόλη Αναγνωστάκη συμπυκνώνουν το νόημα της δημιουργίας αυτού του Ινστιτούτου. Μια “φωλιά νερού” στην άνυδρη εποχή μας. “Φωλιά” ιδεών, σκέψης, διαλόγου, αλλά και πρωτοβουλίας και πράξης για τα κρίσιμα ζητήματα που συγκροτούν σήμερα τη μεγάλη εθνική και υπερεθνική αγωνία: Την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Ισότητα λαών και ανθρώπων».

Παρών ο Κασσελάκης

Αυτά χονδρικά έγραψε ο Τσίπρας που θέλει να στείλει τα δικά του μηνύματα. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι το απόγευμα στο Ωδείο Αθηνών, όπου ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ, τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, θα βραβεύσουν τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για τη συμβολή του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Και επειδή σας είπα για Συμφωνία, να θυμίσω πως συμπληρώνονται έξι χρόνια από την υπογραφή της και μέλη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων, «Κοινό των Μακεδόνων», θέλανε να διαδηλώσουν έξω από το Ωδείο Αθηνών διαμαρτυρόμενοι για τη Συμφωνία, αλλά έχουμε απαγόρευση διαδηλώσεων από την Αστυνομία.

Νέος φορέας;

Νομίζω πολλά, όμως, θα ακουστούν στα πηγαδάκια της Διάσκεψης για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, αφού θα δώσουν το παρών και θα μιλήσουν σε διαφορετικές συνεδρίες ο Χάρης Δούκας και ο Γιώργος Παπανδρέου. Γιατί το αναφέρω; Διότι μαθαίνω πως οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου, καλοβλέπουν τη δημιουργία νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Θα δούμε.

Μένει ευρωαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως επειδή πολλά λέγονται για τον Στ. Κασσελάκη σχετικά με το εάν είναι αριστερός ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, αποφάσισε να παραμείνει το κόμμα στην Ευρωομάδα της Αριστεράς και να μην υπάρξει καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο να μετακινηθεί στους Ευρωσοσιαλιστές. Αυτό κατέστη σαφές και την περασμένη Παρασκευή, όπου έγινε η πρώτη συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με τους τέσσερις ευρωβουλευτές, Κώστα Αρβανίτη που θα είναι επικεφαλής, Νίκου Παππά, Έλενας Κουντουρά και Νίκου Φαραντούρη.

Ο Νίκος Παππάς στο Κολωνάκι λίγο πριν από την ευρωβουλή

Στην οδό Χάριτος είδα τον Νίκο Παππά, τον νέο ευρωβουλευτή και παλαίμαχο παίκτη του μπάσκετ, να πίνει το ποτό του το Σάββατο το βράδυ. Μαζί του, αχώριστη σύντροφος η Βάλια Χατζηθεοδώρου, το γνωστό μοντέλο, με το οποίο φαίνεται ότι οι σχέσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποκατασταθεί ύστερα από ένα διάστημα απόστασης που μεσολάβησε μεταξύ των δύο. Ο Παππάς βρέθηκε με φιλική παρέα στο νέο wine bar του Κολωνακίου, Feelin’ Tipsy, απολαμβάνοντας το ποτό του. Λέτε να συζητούσε για τη σκληρή δουλειά που τον περιμένει στα ξένα;

Νέο deal για τον όμιλο Παπακαλιάτη στα ξενοδοχεία

Ένα ακόμα deal με την ισπανική αλυσίδα διαχείρισης ξενοδοχείων, Melia Hotels International, έκλεισε ο όμιλος Παπακαλιάτη, συμφερόντων της οικογένειας του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη. Αυτή τη φορά η συμφωνία αφορά το ξενοδοχείο Elounda Ilion. Σας θυμίζω ότι οι δύο πλευρές δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται, καθότι την άνοιξη του 2021 είχαν συμφωνήσει ούτως ώστε η Melia Hotels να αναλάβει τη λειτουργία δύο ξενοδοχείων του ομίλου Παπακαλιάτη στην Κρήτη, τόσο με το Blue Sea Beach όσο και με το Marina Beach. Ας μην ξεχνάμε ότι η οικογένεια Παπακαλιάτη είναι από τις πιο ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες της Κρήτης με πληθώρα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπου εκτός από τα ξενοδοχεία, είναι και η εμπορία – αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στο νησί.

Κληρώνει την Τρίτη για τον ΣΕΒ – Η στήριξη Φέσσα

Η προεκλογική μάχη των δύο υποψηφίων, Σπύρου Θεοδωρόπουλου και Ιουλίας Τσέτη, κάπου εδώ ολοκληρώνεται. Αύριο, Τρίτη, ανοίγουν οι κάλπες για την ανάδειξη της επόμενης διοίκησης του ΣΕΒ. Το ακλόνητο φαβορί που φέρει τη στήριξη μεγάλης μερίδας των μελών του Συνδέσμου είναι ο Θεοδωρόπουλος. Μάλιστα, άκουσα πρόσφατα και τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, να αναφέρει σε κλειστό κύκλο συνομιλητών ότι θα στηρίξει και αυτός την υποψηφιότητα του Θεοδωρόπουλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν γνωρίζει την κυρία Τσέτη, αλλά ότι γνωρίζει αρκετά καλά τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και το έως τώρα έργο του στο επιχειρηματικό πεδίο. Όλα έως αυτή τη στιγμή δείχνουν πως ο Θεοδωρόπουλος θα είναι το νέο πρόσωπο στην ηγεσία του Συνδέσμου. Χωρίς να αποκλείει κανείς και τις εκπλήξεις, οι οποίες είναι παρούσες σε όλα τα πεδία της κοινωνικής, πολιτικής, επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής.

Τον Σεπτέμβριο με έξι υποψηφίους η μπίλια για την Avramar

Μαθαίνω ότι αυτή τη στιγμή έξι θα είναι οι υποψήφιοι που εκτός απροόπτου θα κονταροχτυπηθούν για την απόκτηση της Avramar, καθώς τόσα είναι τα επενδυτικά σχήματα που έχουν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της εταιρείας. Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και μεταξύ των ενδιαφερόμενων είναι η Philosofish του εφοπλιστή Λυκιαρδόπουλου, το ισπανικό fund Atitlan, ο όμιλος Grupo Profand, που έχει εξαγοράσει πλειοψηφία στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς της οικογένειας Γερουλάνου, αλλά και τρία ακόμα funds που συμμετέχουν στη διαδικασία. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα δεχτούν οι τράπεζες – δανειστές της να περικόψουν από τα 400 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή τα δάνεια.

Αποστάσεις κρατάει ο Σκλαβενίτης

Σε απόσταση διατηρείται ο Σκλαβενίτης, όπως με πληροφορούν, από την άτυπη «κόντρα» τιμών που ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες μεταξύ της Lidl και της ΑΒ Βασιλόπουλος. Θυμίζω εδώ ότι η Lidl έβγαλε συγκριτική διαφήμιση τιμών με τιμοληψίες από καταστήματα των τριών μεγάλων αλυσίδων σε κοινά προϊόντα, επισκεπτόμενη ΑΒ και Σκλαβενίτη και βάζοντας δίπλα και τις δικές της τιμές. Η ΑΒ, όπως σας είπα, έδωσε τις δικές της απαντήσεις για το θέμα, εγγράφοντας στο πρόγραμμα πιστότητας ΑΒ Plus τη Lidl και ανεβάζοντας το σχετικό post στα social media. Ωστόσο, ο Σκλαβενίτης μένει μακριά από όλο αυτό το πάρε δώσε, γνωρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η απόσταση που τον χωρίζει από τον δεύτερο της αγοράς είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω σε τζίρο. Επομένως, φέρει και τη βεβαιότητα του πρώτου παίκτη της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα τηρεί την επικοινωνιακή στρατηγική να κρατάει ήπιους τόνους σε κάθε βήμα, κάτι που απορρέει από την ευρύτερη φιλοσοφία της οικογένειας Σκλαβενίτη, η οποία αποφεύγει να προκαλεί –ακόμα και τους ανταγωνιστές της– με οποιονδήποτε τρόπο. Όπως όλα δείχνουν, το ίδιο θα κάνει και τώρα.

Προς πώληση η Oneglobal;

Η εταιρεία Oneglobal, που δραστηριοποιείται διεθνώς ως μεσίτης ασφαλιστικών υπηρεσιών, φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση αβεβαιότητας και αναταραχής, καθώς είναι υπό διαπραγμάτευση για πιθανή πώληση. Η εταιρεία, η οποία έχει έντονη παρουσία στον κλάδο της ναυτιλίας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εγχώριων και διεθνών επενδυτών, φαίνεται να είναι στο στόχαστρο για μελλοντική πώληση στον τομέα της διαμεσολάβησης ασφαλιστικών υπηρεσιών, όπου παρατηρούνται αρκετές επιθετικές κινήσεις συγκέντρωσης. Η Oneglobal έχει παρουσία και εμπειρία στη Μεσόγειο, με τα γραφεία της στην Κύπρο και την Ελλάδα να είναι επικεφαλής της ομάδας που αποτελείται από έμπειρους μεσίτες της Lloyd’s με εξειδίκευση στον κλάδο της ναυτιλίας. Ωστόσο, ο βασικός μέτοχος, η JC Flowers, φαίνεται να επιδιώκει την πώληση της εταιρείας σε άλλους παίκτες της αγοράς, με αναμενόμενες εξελίξεις που προκαλούν ανησυχία και ενδιαφέρον στον κλάδο.