Φωτιά το πολιτικό σκηνικό

Καλημέρα. Πήραν φωτιά τα τόπια στο πολιτικό σύστημα και όλοι είναι σε αναβρασμό, στην κυβέρνηση και στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Στο κάθε κόμμα για τους δικούς του λόγους, αλλά έχει ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου. Ας τα πάρουμε με τη σειρά, διότι θα έχουμε καυτό καλοκαίρι, όπως φαίνεται, και οι υψηλές θερμοκρασίες, μην πω καύσωνες, θα καταγραφούν και στο πολιτικό σύστημα.

Ύποπτη σιωπή στο Μαξίμου

Μικρή ανάσα στα υπουργικά γραφεία και παρατεταμένη αγωνία στα βουλευτικά έφερε το προσωρινό «πάγωμα» του ανασχηματισμού από τον πρωθυπουργό. Συνομιλητής μου που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον συνόδευε σχεδόν σε όλες τις περιοδείες του μου είπε ότι χθες ο πρόεδρος παρέμεινε με κλειστές πόρτες στο γραφείο του για αρκετές ώρες, όχι όπως τις προηγούμενες ημέρες που μπαινόβγαινε κόσμος. Αυτό το ερμήνευσα ως επεξεργασία των οριστικών του αποφάσεων, ωστόσο όταν του έθεσα το ερώτημα: «Ακούγεται ότι επιστρέφει ο Παπασταύρου…» μου απάντησε: «Στην ουσία δεν έφυγε ποτέ..». Πάντως, ύποπτη θα χαρακτήριζα τη βουβαμάρα χθες από το Μέγαρο Μαξίμου. Συνήθως όταν εξαφανίζονται όλοι, σκάει η «βόμβα».

Δύσκολο παζλ

Γιατί άλλαξε ο χρόνος και δεν γίνονται όλα με ταχύτητα; Πρώτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να δείξει ότι βιάζεται και σέρνεται από τις εξελίξεις. Επίσης, το παζλ των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται, τελικά, πως είναι δύσκολη υπόθεση για τον πρωθυπουργό. Όπως μου είπε πρόσωπο που ξέρει τι γίνεται πίσω από τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε χρόνο για να ζυγίσει και να αξιολογήσει τα δεδομένα του νέου πολιτικού χάρτη.

Δομικές αλλαγές

Ως εκ τούτου άλλαξε το αρχικό πλάνο σύμφωνα με το οποίο ο ανασχηματισμός ήταν να ανακοινωθεί σήμερα ή χθες και η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να γίνει με τη νέα σύνθεση. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, αυτές αναμένεται να είναι δομικές και δεν αποκλείεται να δείτε και συγχωνεύσεις υπουργείων και όχι μόνο αλλαγές προσώπων.

Πρόσωπα από την ΚΟ

Το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και οι απώλειες προς τα δεξιά αλλάζει και πολλά ως προς τις επιλογές προσώπων. Μην περιμένετε να δείτε πρόσωπα εκτός ΝΔ και ακόμα καλύτερα εκτός ΚΟ. Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί θα είναι από τις τάξεις της ΝΔ με ό,τι σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα.

Όχι δεξιά στροφή

Πάντως αυτό που έμαθα και μου είπαν με σιγουριά είναι ότι ναι μεν βουλευτές από την ΚΟ της ΝΔ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα στρίψει δεξιά ολοταχώς. «Δεν θεωρούμε πως είναι το μείζον εάν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά. Το κρίσιμο και αυτό που αφορά τους πολίτες είναι κατά πόσο θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί και εάν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου», μου έλεγε κεντρικός υπουργός.

Θέση για το Ανάπτυξης περιμένει ο Πλεύρης

Και αφού συζητάμε εκτός από τα πολιτικά και για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις μέσα από αυτή τη στήλη, θέλω να σας πω ότι άκουσα από άνθρωπο που γνωρίζει τα πράγματα ότι ο Θάνος Πλεύρης έχει θέσει υποψηφιότητα για το υπουργείο Ανάπτυξης. Το κατεξοχήν, δηλαδή, υπουργείο που σχετίζεται με το επιχειρείν στην Ελλάδα. Ο Πλεύρης είχε μείνει για σημαντικό διάστημα χωρίς υπουργείο, για περίπου έναν χρόνο, από τη στιγμή δηλαδή που αποχώρησε από τον θώκο του υπουργείου Υγείας για να τον αντικαταστήσει η Μίνα Γκάγκα. Θα πρόκειται ουσιαστικά για τον δεύτερο πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ που μεταπήδησε στη Νέα Δημοκρατία, μετά τον Άδωνι Γεωργιάδη, που αναλαμβάνει καθήκοντα στο συγκεκριμένο υπουργείο, εάν τελικά εκπληρωθούν οι προσδοκίες. Ωστόσο, επειδή πολλά αλλάζουν έως και την τελευταία στιγμή, κρατώ μικρό καλάθι.

Τα ταξίδια του πρωθυπουργού

Ωστόσο, για να σας κρατώ ενήμερους, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, εκτός του υπουργικού συμβουλίου που έχει προαναγγελθεί για την Παρασκευή, περιλαμβάνει την παρουσία του το Σάββατο στην Ελβετία, όπου θα συμμετέχει σε δείπνο στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία. Την Κυριακή θα λάβει μέρος στις εργασίες της και τη Δευτέρα θα αναχωρήσει για την άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πετάει την μπάλα ο Κασσελάκης

Και από τη ΝΔ να πάμε στις Σπέτσες, όπου ήταν για τρεις μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης για να δει τα μικρά του ανίψια από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε χθες και έδωσε συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM, στον Δημήτρη Τάκη, που έχει πολύ φιλική στάση απέναντί του, αν και κεντροδεξιάς απόχρωσης, και στη Χριστίνα Κοραή. Εκεί ο Κασσελάκης πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, μην απαντώντας επί της ουσίας τι θα κάνει στο κόμμα το επόμενο διάστημα. Και μαθαίνω πως αποφεύγει και τα όργανα του κόμματος.

Ανοίγει χαρτιά στην ΚΟ

Στην ΚΟ είναι πιο φιλικό το έδαφος και το ξέρει. Γι’ αυτό και σήμερα θα συνεδριάσει το απόγευμα η ΚΟ, αλλά μην περιμένετε άμεσα να δείτε και συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πηγαίνει προς τα τέλη του Ιουνίου, για να ξεθυμάνει λίγο η ένταση.

Οι αντιφρονούντες

Πάντως χθες έδειξε την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Διονύση Τεμπονέρα επί της ουσίας. Και ο γνωστός εργατολόγος του είπε πως αυτός θα παραμείνει και μετά από αυτόν. Μύλος! Η ένταση στο παρασκήνιο περισσεύει, ενώ πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τον Τεμπονέρα και τον Αντώνη Κοτσακά και την Όλγα Γεροβασίλη, που ζήτησε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για συμπορεύσεις στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη, ήρθαν και οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος να ζητήσουν να γίνει δημοψήφισμα. Όπως μου είπαν τα δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να θέσουν θέμα διενέργειας δημοψηφίσματος στη βάση του κόμματος για το μέλλον του χώρου. Ποιο το ερώτημα; Εάν τα μέλη του κόμματος επιθυμούν να πρωταγωνιστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σφαγή στο ΠΑΣΟΚ

Και εάν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πιο ήπιοι στις αντιδράσεις τους και ρίχνουν κάποιες μπηχτές, στο ΠΑΣΟΚ γίνεται σφαγή. Όλα ξεκίνησαν από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο που ζήτησε μέχρι το τέλος του χρόνου να στηθούν εσωκομματικές κάλπες. Η κίνηση του βουλευτή Αρκαδίας ήταν μια προσωπική του επιλογή ρωτάνε πολλοί ή πρόκειται για κίνηση προαποφασισμένη ενδεχομένως σε συνεννόηση και με άλλα στελέχη; Πολλοί συγκλίνουν στο δεύτερο, λόγω και των αντιδράσεων και του κύματος υπέρ της αλλαγής ηγεσίας.

Δεν σήκωσε το γάντι ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμμένει στο καταστατικό και στην πρόβλεψη για εκλογή αρχηγού το 2025 με ό,τι αυτό σημαίνει. Γι’ αυτό και στις προκλήσεις δεν θέλησε η Χαριλάου Τρικούπη να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει. «Πάμε καλά; Θα παίξουμε το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ; Τι θέλουν όλοι αυτοί που το θέτουν;», διερωτώνται προβεβλημένα στελέχη.

Στα όργανα να τα πείτε

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προτρέπει ουσιαστικά όσους θέτουν ζήτημα να πάνε στα όργανα του κόμματος και να τα πούνε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προγραμματίσει, για την επόμενη εβδομάδα, να συγκαλέσει τα όργανα για τη μετεκλογική συζήτηση. Αλλά τα βλέμματα στρέφονται στο αν και άλλα στελέχη, δημοσίως ή στις συνεδριάσεις των οργάνων, θέσουν θέμα ηγεσίας.

Ο κύκλος των υποψηφίων

Ποιοι παίζουν και θέλουν να διεκδικήσουν την ηγεσία; Ακούγονται πολλά ονόματα, όπως Παύλος Γερουλάνος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Χρηστίδης, Μιλένα Αποστολάκη, αλλά και Χάρης Δούκας, με τον τελευταίο να λένε πως θα ανοίξει τα χαρτιά του σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει σε κυριακάτικη εφημερίδα, αν και δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη στην παρούσα φάση.

Τώρα έχει περισσότερο χρόνο να βλέπει τη σύντροφό του

Μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος μέσα από τον πολιτικό φορέα «Δημοκράτες» να μην κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή, καθώς απέσπασε το 1,45% των ψήφων την περασμένη Κυριακή, ωστόσο έχει πλέον περισσότερο χρόνο προκειμένου να βλέπει την αγαπημένη του Δήμητρα, καθώς όλους τους προηγούμενους μήνες περιόδευσε ανά την επικράτεια, διεξάγοντας έναν επίπονο προεκλογικό αγώνα. Ο πολύπειρος πολιτικός διατηρεί σχέση εδώ και περίπου έναν χρόνο με την ηθοποιό, Δήμητρα Σιγάλα, ωστόσο όλο αυτό το διάστημα επέλεγε να μην εκθέσει την προσωπική του ζωή στα φώτα της δημοσιότητας και να μην εκμεταλλευτεί το γεγονός για την προσέλκυση ψήφων – αν και η ίδια έχει συνηθίσει τον φακό. Η ωραιότατη 48χρονη σύντροφος του Ανδρέα Λοβέρδου έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στις σειρές «Κόκκινο ποτάμι», «Ο Όρκος ΙΙ» και «Ο Γιατρός», καθώς επίσης και παλαιότερα στις «Επιθυμίες», τον «Έρωτα κλέφτη» και το «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες». Η γνωριμία, όπως μαθαίνω, έγινε μέσω κοινών φίλων και σύντομα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει χημεία μεταξύ τους.

Τι τζίρο και κέρδη έκανε το εργοστάσιο που κάηκε στην Κηφισιά

Σύζυγος της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, είναι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου που κάηκε χθες το απόγευμα στην οδό Αιγιδών στην Κηφισιά, κάτι που είναι λίγο πολύ γνωστό. Πρόκειται για την εταιρεία PAL Παλαμίδης, η οποία είναι παραγωγός και διανομέας υλικών συσκευασίας τροφίμων και συσκευασιών έτοιμων γευμάτων. Παρέχει υλικά συσκευασίας για βιομηχανίες τροφίμων, συσκευαστές και σουπερμάρκετ σε όλη την Ευρώπη. Από την ίδρυσή της το 1947 εξακολουθεί να είναι οικογενειακή επιχείρηση, καθώς διοικείται από τους Βασίλη, Ανδρέα και Χρήστο Παλαμίδη και τον Ανδρέα-Λεωνίδα Γκάγκα. Για να δούμε και τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το 2022 ο κύκλος εργασιών της ήταν 23,6 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 225,4 χιλιάδες ευρώ, κερδοφορία αρκετά περιορισμένη σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της, ωστόσο υπολογίσιμη για την εταιρεία και τους μετόχους της.

Ξαναπαίρνουν μπρος τα εργοτάξια του μετρό

Τέλος σε μία ακόμα περιπέτεια που αφορά τα εργοτάξια της γραμμής 4 του μετρό μπαίνει από σήμερα, καθώς το Σωματείο Εργαζομένων στο μετρό σταματάει την απεργία που είχε κηρύξει για τη διεκδίκηση υψηλότερων απολαβών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Άβαξ, που είναι ανάδοχος του έργου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ανέφερε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων ότι η εταιρεία σέβεται τον νόμο και τις εθνικές αλλά και τις κλαδικές συμβάσεις. «Πληρώνουμε υπερωρίες και όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κατά καιρούς κάποιες απεργίες και ένα σωματείο που κρίνει ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να ζητήσει 15% αύξηση». Οι δύο πλευρές θα έχουν συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτούν τις αμοιβές των εργαζομένων και να βρεθεί κοινός τόπος μετά από δέσμευση της διοίκησης της αναδόχου εταιρείας.

«Παγωμένες» οι συμβασιοποιήσεις νέων δημόσιων έργων

Με μεγάλη καθυστέρηση βγαίνουν στην αγορά και συμβασιοποιούνται σημαντικά δημόσια έργα το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτι που ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς. Το γεγονός αυτό οφείλεται στους περιορισμένους πόρους που υπάρχουν από πλευράς κυβέρνησης αυτή την περίοδο, αλλά και στο ότι μέρος των χρημάτων αυτών «μαζεύεται» με κάποιον τρόπο σε έναν άτυπο κουμπαρά, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σιδηροδρομικά και οδικά έργα που αφορούν τη Θεσσαλία, μετά το πέρασμα της καταιγίδας Daniel. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων έργων που τα περιμένει διακαώς η κατασκευαστική αγορά, ωστόσο προς το παρόν τηρείται κυβερνητική στάση αναμονής για αρκετά από αυτά.

Ζεσταίνεται το ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα Καλαμαριάς

Το έδαφος για τον διαγωνισμό που σχετίζεται με την αξιοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς, γνωστής ως Αρετσού προετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο βρίσκεται σε αναζήτηση συμβούλων για να τρέξουν την όλη διαδικασία. Σχετικά, το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε δύο προσκλήσεις για την υποβολή προσφορών, αναζητώντας νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο που θα «τρέξουν» τις σχετικές διαδικασίες. Το όλο project θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως περιπετειώδες, καθώς ήδη έχει ακυρωθεί ένας διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της μαρίνας, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο προνομιακά ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένου ότι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και διαθέτει 242 θέσεις και σκάφη συνολικού μήκους έως και 30 μέτρων.