Κυριακή κοντή γιορτή

Καλό βόλι. Ημέρα ευρωεκλογών η σημερινή και το ενδιαφέρον είναι στα ποσοστά των κομμάτων που θα κερδίσουν έδρες για την Ευρωβουλή αλλά και για το πού θα καταλήξει το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα εκλέξουν ευρωβουλευτή και από αυτό θα κριθεί σε έναν βαθμό και το τελικό αποτέλεσμα. Κυρίως για το υπόλοιπο πού θα διατεθεί. Και φυσικά το ποσοστό της συμμετοχής στη διαδικασία.

Πλεονέκτημα η Αττική

Για το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως η καλύτερη περιφέρεια είναι η Αττική, η οποία μετριέται πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό της, ενώ η πιο δύσκολη δείχνει να είναι η Κρήτη λόγω των μεγάλων ποσοστών που φαίνεται πως λαμβάνει εκεί το ΠΑΣΟΚ, κάτι που φάνηκε ήδη από τις περσινές εθνικές εκλογές.

Οι περιφέρειες

Στη Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα τα ποσοστά της ΝΔ φαίνεται να είναι πιο χαμηλά από την πανελλαδική μέση τάση που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις, με τάσεις ανάκαμψης πάντως το τελευταίο διάστημα. Σε ανοδική τροχιά είναι η Πελοπόννησος. Για τη ΝΔ καλές περιφέρειες θεωρούνται, επίσης, οι Κυκλάδες αλλά και τα Δωδεκάνησα – εκεί στις εθνικές του 2023 έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της στην επικράτεια, που εξακολουθεί να είναι πιο πάνω από την πανελλαδική μέση τάση της. Ενδιαφέρον έχει πως στην Κεντρική Ελλάδα, και ειδικά στη Θεσσαλία, εντοπίζονται οι περισσότεροι αναποφάσιστοι από όλη την Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ της Αττικής

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα υψηλότερα ποσοστά του στην Αττική, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι κατά κανόνα κάτω από τη μέση τάση του, με εξαίρεση την Κρήτη. Πιο αναλυτικά, η χειρότερη περιοχή για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι η Μακεδονία, ενώ πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά του και στην Πελοπόννησο. Καλή περιφέρεια για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι η Δυτική Ελλάδα, εκεί όπου παραδοσιακά υπάρχουν νομοί – κάστρα της Κεντροαριστεράς, όπως η Αχαΐα και η Ηλεία, ενώ αντίστοιχα σε τροχιά πάνω από τη μέση τάση του δείχνει να είναι στη Θεσσαλία.

Το κόμμα της επαρχίας

Για το ΠΑΣΟΚ μαύρη τρύπα εξακολουθεί να είναι η Αττική, όπου είναι αισθητά χαμηλότερα από την πανελλαδική μέση τάση του, κάτι που επηρεάζει κομβικά το ποσοστό του, καθώς η Αττική είναι η μισή Ελλάδα. Αντίθετα, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγαλύτερα από τη μέση τάση του στην Κρήτη, λόγω της εντοπιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη. Γενικά το ΠΑΣΟΚ σε όλη την περιφέρεια μετριέται πάνω από τη μέση τάση του και κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη που πάει καλά. Επίσης, σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ήπειρο και Κεντρική Ελλάδα είναι ελαφρώς πιο πάνω από τη μέση τάση.

Η αγωνία του τερματοφύλακα

Αν και οι σύντροφοι της ανανεωτικής αριστεράς δεν φημίζονται για το πρωινό ξύπνημα, η αλήθεια είναι ότι άναψαν νωρίς σήμερα τα φώτα στην Κουμουνδούρου. Συνεργάτες του προέδρου έχουν εντολή να παρακολουθούν με τον πρώτο καφέ της ημέρας την πορεία της συμμετοχής. Στο μυαλό τους έχουν το εξής σχήμα, όπως τουλάχιστον μου το εξήγησε στέλεχος που γνωρίζει από μέσα τα της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν το πρωί πάει πολύς κόσμος, τότε θα πάει καλά ο Μητσοτάκης, αν τα εκλογικά κέντρα γεμίσουν το μεσημέρι, τότε θα πάμε καλά εμείς».

Η επανάσταση θα γίνει μεσημέρι

Να σας το εξηγήσω. Το πρωί συνήθως πηγαίνουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι. Και δεν εννοούμε μόνο τους ηλικιωμένους με την κλασική έννοια του όρου (θα πάνε εκκλησία και μετά στην κάλπη ή το αντίθετο), αλλά και τους πενηντάρηδες, τους οικογενειάρχες που έχουν μετά να ασχοληθούν με τα μικρά, κοκ. Αν ο συνωστισμός γίνει το μεσημέρι, στην Κουμουνδούρου φαντάζονται το παλιό… η επανάσταση θα γίνει μεσημέρι, την ώρα που σχολάνε οι εργάτες και ξυπνάνε οι φοιτητές. Μου μοιάζει με στερεότυπο, αλλά περί ορέξεως…

Η ώρα της αλήθειας

Σε κάθε περίπτωση, η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί πάνω από το ποσοστό του προηγούμενου Ιουνίου και ιδιαίτερα αν είναι καθαρά δεύτερος, ο Στέφανος Κασσελάκης θα διασφαλίσει την καρέκλα του. Αν είναι χαμηλά η εκλογική επίδοση θα σηκωθούν και τα… ποδάρια της για να του πουν «φύγε». Μαθαίνω, μάλιστα, ότι οι σχετικές δηλώσεις είναι έτοιμες. Όπως και τα στελέχη που θα τις κάνουν. Οι ρόλοι έχουν μοιραστεί. Αν είναι κάπου εκεί στο ποσοστό των εθνικών εκλογών, τότε δεν αποκλείεται να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράταση. Θυμάστε που τα είχε πει η Άννα Διαμαντοπούλου; Την τελική απόφαση θα την πάρει ο Αλέξης.

Τρία πρόσωπα

Ποιοι ετοιμάζονται το βράδυ της Κυριακής να επικρίνουν τον Στέφανο Κασσελάκη, εάν τα αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτά που αναμένει η ηγεσία του; Μαθαίνω για τουλάχιστον τρία πρόσωπα: Γιώργος Τσίπρας, Διονύσης Τεμπονέρας και Κώστας Ζαχαριάδης.

Κινητοποίηση

Μιας και είπα το όνομά του, μαθαίνω ότι θα έχει κόσμο σήμερα στο εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος (όσο πρέπει για την ακρίβεια, όχι καμία υπερβολή). Τώρα αν οι συνεργάτες του δώσουν στη δημοσιότητα βίντεο με ψηφοφόρους να του λένε «γύρνα πίσω», όπως ακούσαμε να γίνεται στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, τι να σας πω; Κοντός ψαλμός αλληλούια. Καλό είναι βέβαια να μην προκαλούν, γιατί τους παρακολουθούν Πολάκης και Οικονόμου.

Θα υπάρξει θέμα

Στην περίπτωση που τα νούμερα δεν είναι καλά για το ΠΑΣΟΚ, θα υπάρξει θέμα το βράδυ της Κυριακής για τον Νίκο Ανδρουλάκη; Ναι, όπως μου είπαν. Ποιοι θα θέσουν ζήτημα για τη στρατηγική του κόμματος και ευρύτερα; Μην εκπλαγείτε εάν δείτε και τον Χάρη Δούκα να παρεμβαίνει.

Το μέλλον της Κεντροαριστεράς

Ποιοι πρώην πολιτικοί αρχηγοί συνομιλούν τακτικά για το μέλλον της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα; Και παρά τις κόντρες του παρελθόντος δεν αποκλείεται να τους δούμε σε κοινή δράση και συμμαχία το επόμενο διάστημα; Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρώτο να τον καλεί ως ομιλητή και στη Διεθνή Διάσκεψη του Ινστιτούτου του σε δέκα μέρες.

«Εκπτώσεις»

Κάτι ότι είναι ευρωεκλογές και όχι εθνικές, κάτι το ότι έχουν υποχωρήσει γενικά οι μηχανισμοί, κάτι η ένδειξη 9 Ιουνίου και οι θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών, το αποτέλεσμα είναι ότι με μεγάλη δυσκολία, ακόμη και τα μεγάλα (πρώην και νυν) κόμματα έκλεισαν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό εκλογικών αντιπροσώπων. Για αυτό τα επιτελικά στελέχη άρχισαν τις εκπτώσεις. «Εντάξει μην πας από το πρωί, αλλά να είσαι στην καταμέτρηση έστω», είναι ένα από τα επιχειρήματα-παρακλήσεις που ακούστηκαν πολλές φορές τις προηγούμενες ημέρες. Οπότε, αν σήμερα στα εκλογικά κέντρα δεν συναντήσετε τη συνηθισμένη εικόνα με τους εκπροσώπους των κομμάτων να σας περιμένουν με τις κονκάρδες τους, μην απορήσετε. Θα είναι και αυτοί στις παραλίες και θα επιστρέψουν προς το απογευματάκι για να ρίξουν την ψήφο τους.

Εκλογικά κέντρα με… αφίσες

Με το ζόρι βγήκαν και οι βάρδιες για τα εκλογικά κέντρα. Αντί για ανθρώπους, στα περισσότερα θα συναντήσετε… αφίσες. Βέβαια, για τα κεντρικά περίπτερα των κομμάτων στην Αθήνα έχει ληφθεί από όλα τα επιτελεία μέριμνα -δηλαδή έχει γίνει κινητοποίηση- για να υπάρχει κόσμος το βράδυ για το καθιερωμένο πέρασμα των αρχηγών. Όπου βοηθήσει το αποτέλεσμα θα υπάρχει κόσμος, αλλιώς…

Ανασχηματισμός

Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός; Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Μου είπαν όμως ότι οι αλλαγές που θα είναι ριζικές και πολλές μετατίθενται για μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Για να δούμε.