Το άγχος του 3%

Καλημέρα – καλό βόλι θα ευχηθώ αύριο στην έκτακτη στήλη, όπως συνηθίζει το Newsbeast στις τελευταίες εκλογικές μονομαχίες. Ευρωεκλογές με άγχος από πολλά κόμματα για το ποιο θα πιάσει σίγουρα το όριο του 3% και από εκεί και πέρα να ελπίζει ανάλογα το ποσοστό της συμμετοχής και της αποχής, ποιο θα κερδίσει μια έδρα στην Ευρωβουλή. Από εκεί και πέρα, άγχος για τη δεύτερη θέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, γιατί ακούω τις τελευταίες ώρες ότι όλα μπορεί να παιχτούν. Ίδωμεν. Όσο για τη ΝΔ, η διαφορά της από τον δεύτερο είναι τουλάχιστον μεγάλη όπως φαίνεται και μένει να δούμε τον δεύτερο. Από εκεί και πέρα το δικό του ενδιαφέρον έχει και το ποσοστό της αποχής.

Γαλάζια κινητοποίηση

Αργά χθες το απογευματάκι κατέβηκα στο Σύνταγμα για να δω την προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έκανα και στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στο κέντρο της Αθήνας. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως έμαθα ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Τώρα μένει να δείξει η κάλπη εάν όλα πήγαν καλά και η στρατηγική απέδωσε. Πάντως συγκράτησα το τετράπτυχο: νοιώθουμε, δρούμε, ακούμε, προσπαθούμε.

Η στήριξη σε Μπελέρη

Και χθες είδα όμως μια μεγάλη στήριξη στον φυλακισμένο στην Αλβανία, εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη, υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πάλι ο Σταύρος Παπασταύρου, που φαίνεται ότι έχει ρόλο παρασκηνιακό αν και παραιτήθηκε πριν μήνες από υπουργός Επικρατείας, φωτογραφήθηκε μαζί με τον γιο του Μπελέρη, τον Πέτρο, έχοντας δίπλα του και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό.

Μέτρια συγκέντρωση στην Πάτρα

Την ίδια ώρα, μόνο θετικά δεν ήταν τα μηνύματα για τον Στέφανο Κασσελάκη και το ΣΥΡΙΖΑ από την Πάτρα, την πατρίδα των Παπανδρέου, χθες το βράδυ. Η συγκέντρωση και στην Πάτρα, ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη και δεν ήταν λίγα τα στελέχη, όπως έμαθα, που εμφανίστηκαν αρκετά προβληματισμένα, για το αποτέλεσμα των εκλογών. Και όπως μου είπε κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι στην παρούσα ηγετική ομάδα, η ιστορία του πόθεν έσχες και ο τρόπος που κινήθηκε ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης έχει κάνει μεγάλη ζημιά στον ίδιο και στο κόμμα. Μένει να φανεί την Κυριακή για το εάν αυτοεγκλωβίστηκε, όπως λέγεται.

Χαμηλής ποιότητας αρχείο

Με το πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκαν και οι ερευνητές του έτρεξαν ποιοτικές έρευνες. Αλλά, μόνο… ποιοτικές δεν είναι εύκολο να χαρακτηριστούν οι αναφορές των πολιτών. Ακόμη και δηλωμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε ένα χαμηλής ποιότητας αρχείο και αυτός είναι από τους πλέον επιεικείς χαρακτηρισμούς που ακούγονται στις σχετικές συζητήσεις. Οπότε, ευλόγως οι αναλυτές μιλούν για αυτογκόλ που θα κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμη και το απολιτίκ κοινό στο οποίο απευθύνεται ο πρόεδρος του κόμματος ερεθίζεται όταν βλέπει δανεισμό άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Όταν ένας σύγχρονος νέος παίρνει με 48 δόσεις κινητό, δεν δείχνει κατανόηση στο πώς ένας άλλος μπορεί να έχει πάρει ένα τέτοιο δάνειο, μου επισήμανε πηγή μου στον χώρο.

Προβληματισμός για τη στρατηγική

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται διχασμένα σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα. Κάποιοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσεγγίσει ή και θα φθάσει το 18% κάνοντας την έκπληξη αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και κάποιοι πιο απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί γύρω στο 16%.

Μάχη έως το τέλος

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμμένει, το έλεγε και χθες σε συνομιλητές του στην Κρήτη, ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει την έκπληξη την Κυριακή. Μένει να το δούμε και εάν όπως πιστεύουν στην Χαρ. Τρικούπη θα έρθει δεύτερο κόμμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ικανοποιητική σε συμμετοχή προεκλογική του συγκέντρωση από το Ηράκλειο και όπως μου έλεγαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του μετά, μετέδιδε κλίμα αισιοδοξίας.

Η έκπληξη του Κουτσούμπα με το κέρασμα

Και σήμερα θα δούμε το παραδοσιακό κέρασμα των πολιτικών αρχηγών με τους δημοσιογράφους. Μου άρεσε όμως ότι για πρώτη φορά το ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν καλούν τους πολιτικούς συντάκτες σε κάποιο ουζερί όπως γινόταν πάντοτε, αλλά σε μπαρ στο κέντρο της Αθήνας.

Εκλογική βραδιά για δελφίνους

Σε ρυθμούς εκλογικής βραδιάς κινούνται τα τελευταία 24ωρα τα κανάλια. Και θέλουν όλοι να έχουν τις κρίσιμες ώρες, από την ανακοίνωση του exit poll μέχρι το επίσημο 10%, τα βαριά ονόματα που θα κάνουν τις δηλώσεις που θα διαμορφώσουν το πολιτικό κλίμα. Μην πάει όμως το μυαλό σας σε υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ. Ο βασικός ανταγωνισμός είναι για στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που θα σηκώσουν το χέρι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για το κόμμα τους. Από το ΠΑΣΟΚ ψάχνουν όλοι Χριστοδουλάκη, Χρηστίδη, Κωνσταντινόπουλο, Κατρίνη, Παπανδρέου (Νίκο), Γιαννακοπούλου κοκ και από τον ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρα (Γιώργο), Ζαχαριάδη, Τεμπονέρα, Δούρου, Γεροβασίλη, Φάμελλο κ.ά. Βέβαια, σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ οι αρχισυντάκτες γνωρίζουν ότι δύσκολα θα βγάλουν λαβράκι, καθότι τα στελέχη του Κινήματος έχουν πάθει και έχουν μάθει. Στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ειδικά μετά το πόθεν έσχες Κασσελάκη, τα είπαμε και παραπάνω, η κατάσταση θυμίζει χύτρα που βράζει.

Πρώτο τραπέζι

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μπορεί να ήταν λίγες οι παρουσίες τους, αλλά για την εκλογική βραδιά πολλά στελέχη της Νέας Αριστεράς έχουν κλείσει πρώτο τραπέζι. Στην ίδια λογική με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι περιζήτητοι από τα στελέχη των καναλιών, καθώς θέλουν σχολιαστές που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης παραπατήσει. Και στη Νέα Αριστερά υπάρχουν πολλοί που μπορούν να πουν πολλά, ειδικά μετά την πρόκληση και το γάντι που πέταξε ο Θανάσης Οικονόμου. Κούγκι θα γίνει, προέβλεψε παλιός συνάδελφος, που έχει ζήσει όλες τις εκλογικές βραδιές από το ’81 μέχρι και σήμερα.

Μονοθεματικός και μονομέτωπος

Δεν το λένε δημόσια, αλλά αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ διαφωνούν σφόδρα με το περιεχόμενο των τελευταίων συνεντεύξεων του Νίκου Ανδρουλάκη. Θεωρούν ότι ο πρόεδρος του κόμματος στην αγωνία του να εμφανιστεί ως αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδόν αθώωσε το γεμάτο ασάφειες πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. «Όταν μιλάει για πολιτική αρχών, διαφάνεια και σεβασμό στους θεσμούς δεν είναι δυνατόν να το καταπίνει αυτό και να το εμφανίζει ως κουτσομπολιό» μου είπε συνομιλητής μου στα κεντρικά του Κινήματος στη Χαριλάου Τρικούπη. «Όπως δεν είναι δυνατόν να μένει κολλημένος στο θέμα των υποκλοπών που αφορά στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, όσο σοβαρό και αν είναι» προσέθεσε ο συνομιλητής μου. Θα έχει ενδιαφέρον η Δευτέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Πού είναι αυτά τα παιδιά»;

Το ερώτημα του τίτλου ανήκει σε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που αναρωτήθηκε προχθές στην παρέα του πού χάθηκαν οι δύο βουλευτές Επικρατείας του Κινήματος, Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζιος. Βέβαια, οι καμπάνες χτυπούσαν κυρίως για τον πρώτο, ο οποίος έχει υπάρξει και στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως σε κάποιους φαίνεται να έλειψαν τα δύο στελέχη, τα οποία δεν έκαναν και πολλές εμφανίσεις στα ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες.

Ήταν γραμμή;

«Μπορεί να ήταν γραμμή» αποκρίθηκε μέλος της παρέας, «ώστε να μείνει χώρος για να βγουν στα media οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές» προσέθεσε. Λογική η σκέψη, αλλά… ούτε οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έκαναν πολλές εμφανίσεις. Για αυτό, βέβαια, στο ΠΑΣΟΚ τα έχουν με τα κανάλια, που θεωρούν ότι δεν τους έπαιξαν στα ίσα, όχι με την κυβέρνηση προφανώς, αλλά έστω με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθένας στα κυβικά του και στην κατηγορία του.

Γέμισε το Facebook ΠΑΣΟΚ

Στο συναίσθημα των ψηφοφόρων του επέλεξαν να απευθυνθούν τις προηγούμενες μέρες πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το Facebook, που έχει στις τάξεις του τις ηλικίες που έχουν ζήσει τις εποχές του, γέμισε από αναπτήρες, στυλό, ομπρέλες και πετσέτες θαλάσσης με τον ήλιο, αναμνηστικά από προηγούμενες εκστρατείες. Άλλα φωτογραφημένα σε παραλίες λόγω εποχής και άλλα ως ντοκουμέντα από κομματικές συνεδριάσεις που έχουν μείνει στη μνήμη των στελεχών και των οπαδών. Αν κρίνουμε από τα likes, κάτω από τις σχετικές αναρτήσεις, το συναίσθημα το ενεργοποίησαν. Αν αυτό θα είναι αρκετό για να πάνε και όσοι το σκέφτονται στις κάλπες θα το δούμε.

Το βραβείο στη Γιάννα

Και μέσα στην προεκλογική τρεχάλα των ημερών μια ενδιαφέρουσα σύναξη έγινε στο Βουκουρέστι, με επίκεντρο και την Γιάννα Αγγελοπούλου που τιμήθηκε με το μεγάλο Ολυμπιακό βραβείο, το Βραβείο της Ολυμπιακής Δάφνης για το 2024. Η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, την τίμησε για τις εξαιρετικές υπηρεσίες της στην προώθηση του αθλητικού ιδεώδους και των ολυμπιακών αξιών, ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τους Αγώνες.

Τιμή σε καλλιτέχνες

Και να κλείσει μουσικά με την ωραία ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον Γιάννη Μαρκόπουλο (μετά θάνατον), τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Μίμη Πλέσσα για την πολυσχιδή προσφορά τους στην ελληνική μουσική.

Τι θα γίνει με την ανατίμηση στο εμφιαλωμένο νερό

Από αρκετές μεριές κυκλοφόρησε ότι το εμφιαλωμένο νερό θα ανατιμηθεί. Κατά περίπου 20%. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί σε πρώτη φάση το μισό λίτρο από τα 0,50 ευρώ που πωλείται στο περίπτερο να φτάσει στα 0,60 ευρώ. Μιλώντας με ανθρώπους της συγκεκριμένης αγοράς, διέψευσαν κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αλλά και το ότι πρόκειται να εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου το σύστημα εγγυοδοσίας για τις πλαστικές φιάλες αναψυκτικών και νερού, γεγονός που θα επιβαρύνει την τιμή του προϊόντος και κατόπιν θα επιστρέφεται το ποσό της επιβάρυνσης αυτής με την επιστροφή του μπουκαλιού προς ανακύκλωση. Η διασπορά μάλιστα της συγκεκριμένης ιστορίας ήταν αρκετά έντονη, σε βαθμό που το πρωί, αγοράζοντας τον καφέ μου από ένα συγκεκριμένο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, μου είπαν την «είδηση» και ότι το νερό θα γίνει ακριβό και στην Ελλάδα όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προς το παρόν πάντως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Διότι οι εταιρείες εμφιαλωμένου υπολογίζουν πολύ στον καταναλωτή και ξέρουν ότι εάν αυξήσουν τις τιμές θα χάσουν μεγάλη μερίδα των πελατών που αγοράζουν τα προϊόντα τους.

Τη Δευτέρα προεκλογική «καμπάνια» της Τσέτη για τον ΣΕΒ

Τη Δευτέρα το βράδυ η Ιουλία Τσέτη, επικεφαλής του ομίλου φαρμακευτικών βιομηχανιών Τσέτη, θα κάνει τη δική της «προεκλογική καμπάνια», καθώς έχει καλέσει αρκετούς δημοσιογράφους όπως έκανε ο συνδιεκδικητής της, Σπύρος Θεοδωρόπουλος πριν λίγες μέρες. Σκοπός της είναι να κάνει γνωστές τις θέσεις της στο ευρύ κοινό. Άνθρωποι της πιάτσας πάντως μου λένε ότι είναι αρκετά δύσκολο να εκλεγεί. Κυρίως γιατί εμφανίζεται με αρκετά έντονο μεταρρυθμιστικό λόγο και διάθεση και θέλει να κάνει αλλαγές. Κάτι που φαίνεται αρκετοί να μην επιθυμούν να συμβεί, ποντάροντας στα σίγουρα, δηλαδή στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να αλλάξει τα πάντα στον ΣΕΒ, αλλά μόνο ορισμένα πράγματα που χρειάζονται βελτίωση.

Τι γίνεται με τα «χρυσά» ακίνητα Κόκκαλη, Περιστέρη στο Π. Ψυχικό

Σε μεγάλη περιπέτεια έχει εξελιχθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια η διεκδίκηση τεράστιας αξίας εκτάσεων από πλευράς της εισηγμένης εταιρείας Κέκροψ, στο Παλαιό Ψυχικό. Τα οποία προσπάθησε να διεκδικήσει από το δημόσιο, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών εκτός σχεδίου πόλης, στα νταμάρια του Π. Ψυχικού δόθηκε στο κράτος με απόφαση του Αρείου Πάγου. Πλέον η εταιρεία στην οποία βασικοί μέτοχοι είναι η Intradevelopment του Σωκράτη Κόκκαλη αλλά και η ΓΕΚ Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη, έχει πάει στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και ξεκινάει διαδικασίες για την διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις εκτάσεις που της αφαιρέθηκαν με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Αυτό που εκτιμούν οι άνθρωποι της εταιρείας είναι ότι μπορεί να μην κατάφεραν να κερδίσουν τα ακίνητα, παρά μόνο ένα μικρό μέρος εκτάσεων περίπου 13 στρέμματα στο Παλαιό Ψυχικό, εντός σχεδίου, αλλά ότι θα καταφέρουν προσεχώς να πάρουν ζεστό χρήμα από τις αποζημιώσεις που διεκδικούν.

Τα 105 στρέμματα στο Λαύριο

Δύο μεγάλες ιδιοκτησίες έχει στην κατοχή της κατά πλειοψηφία η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της Strix Holdings, με ποσοστό συμμετοχής σε δύο επιμέρους εταιρείες 75% μαζί με τις Τέρνα που κατέχει το 10%, την Intracomμε 5% και την Kέκροψ 5%. Οι μέτοχοι υπολογίζουν ότι αυτές οι εκτάσεις που είναι περίπου 105 στρέμματα, θα αποκτήσουν μεγάλη αξία προσεχώς και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ανάδειξη προτιμητέου παραχωρησιούχου για την αξιοποίηση του λιμανιού του Λαυρίου από το ΤΑΙΠΕΔ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν για παράδειγμα κερδίσει τον διαγωνισμό η ΓΕΚ Τέρνα, θα έχει την δυνατότητα αξιοποίησης των εκτάσεων αυτών που βρίσκονται δίπλα στο λιμάνι, δημιουργώντας εμπορικούς χώρους για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών.

Η κόντρα Σταθοκωστόπουλου – Κονδύλη

Σε ακραίο σημείο έχει φτάσει πλέον η κόντρα του δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη με τον επιχειρηματία Βλάση Σταθοκωστόπουλου, ο οποίος έχει έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους εστίασης στην Ελλάδα. Ο δήμαρχος κατηγορεί τον επιχειρηματία για καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων και για μη πληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων στην παραλία του Αλίμου και ο επιχειρηματίας απαντά με εξώδικα και δικαστικές προσφυγές. Η υπόθεση έχει πολύ δρόμο όπως μαθαίνω ακόμα. Πάντως, ο δήμαρχος μόλις χθες μου είπαν ότι είχε κατέβει με κάμερα στην παραλία Αλίμου για να δείξει ότι η άλλη πλευρά έχει παρανομήσει, όπως τουλάχιστον ο ίδιος ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο για όλη αυτή την ιστορία έχει η δικαιοσύνη και οι αποφάσεις της το επόμενο διάστημα θα κρίνουν την έκβαση.