Στην τελική ευθεία

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο! Είμαστε μια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές και το ενδιαφέρον των πολιτών είναι χαμηλό. Σας ανέφερα και χθες για τον φόβο της μεγάλης αποχής που μπορεί να ξεπεράσει και το 50%. Μένει να το δούμε αυτό, αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί προσέχουν για να έχουν και, υπ’ αυτή την έννοια, ανεβάζουν όλοι στροφές, για να σωθεί η κατάσταση.

Σόλο Μητσοτάκη

Την τελευταία εβδομάδα θα έχουμε σόλο Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κάνει δυνατό φινάλε με στόχο η ΝΔ όχι μόνο να πιάσει το 33% αλλά και το κάτι παραπάνω. Και τα μηνύματα που φθάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει διψήφιο ποσοστό με το 3 μπροστά η ΝΔ.

Ο εκλογικός νόμος και η επιστολική ψήφος

Η προσεχής εκλογική αναμέτρηση άνοιξε τη συζήτηση και στο εσωτερικό της ΝΔ για το εάν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Ξεκάθαρα «όχι», μου είπαν από το Μέγαρο Μαξίμου. Τι θα αλλάξει όμως; Μου είπαν ότι θεωρούν πως κερδίζουν το στοίχημα με την επιστολική ψήφο. Περίπου το 4% θα ψηφίσει με επιστολική και αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για πολλούς. Και τι σημαίνει αυτό; Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εφαρμοστεί και στις βουλευτικές εκλογές. Και αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Επίθεση στον Κασσελάκη

«Πολύ του χαριστήκαμε», μου έλεγε χθες κεντρικός υπουργός για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Και, σε αυτή τη γραμμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει πολλές επιθέσεις εναντίον του τις τελευταίες ημέρες και δεν θα έχει και άδικο.

Ένταση με δημοσιογράφο

Και πώς να μην έχει δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης, και αυτό το λένε και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεφύγει και τα βάζει με δημοσιογράφους. Αυτό που έγινε χθες δεν έχει προηγούμενο. Είχαμε δει στο παρελθόν επιθέσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χθες, στη Ρόδο, εγκατέλειψε στούντιο εν ώρα συνέντευξης και «την είπε» σε δημοσιογράφο, γιατί δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις, ενώ ο σταθμός «Real Voice» στους 99,5 ανέφερε πως άφησε τις χειρότερες εντυπώσεις.

Ενοχλήθηκε από ερωτήσεις

Ο Κασσσελάκης ήταν καλεσμένος το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή «Πρωινό Xpress» της Ρένας Παυλάκη. Όταν, όμως, η δημοσιογράφος άρχισε να του απαντάει στα όσα ισχυριζόταν ότι συμβαίνουν στη Ρόδο, επισημαίνοντάς του ότι αυτά που λέει δεν είναι ακριβή, εκείνος εξοργίστηκε και άρχισε να εμποδίζει τη δημοσιογράφο να του απευθύνει ερωτήσεις και να πάρει απαντήσεις για το πρόγραμμα του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών.

Εκτεθειμένο το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Μίλησα με ένα στέλεχος του κόμματος μετά το περιστατικό, που έγινε viral σε social media και ιστοσελίδες, και «έβραζε» με το γραφείο Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν ήταν απλά αδιάβαστοι, αλλά βοήθησαν να εκτεθεί ο Κασσελάκης», μου είπε. Τον ρώτησα αν είναι τόσο αυστηρός, επειδή δεν ανήκει στην αυλή του προέδρου, και μου απάντησε «Στο Μαξίμου τρίβουν τα χέρια τους. Δεν περίμεναν τέτοιο δώρο». Ο δε Κασσελάκης, παρά τον θόρυβο που ξέσπασε, δεν πτοήθηκε και επανήλθε το απόγευμα, μιλώντας ουσιαστικά για δημοσιογράφους, που είναι εντολοδόχοι του Μαξίμου, λέγοντας πως δεν σκύβει το κεφάλι. Έφτιαξε εχθρούς, αφού δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στην πίεση των ερωτήσεων. «Δεν είσαι μόνος σου», είπε ο Παύλος Πολάκης και πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ κουνούσαν το κεφάλι απογοητευμένοι.

Αυξημένη συσπείρωση ΠΑΣΟΚ

Αφήνοντας τον Κασσελάκη, να πάμε και λίγο στο ΠΑΣΟΚ, που αποφάσισε να κάνει ανοιχτή συγκέντρωση τη Δευτέρα μπροστά στον Λευκό Πύργο, καθώς επικρατεί, όπως έμαθα, αισιοδοξία στη Χαριλάου Τρικούπη. Σας έγραψα χθες για τη δεύτερη θέση, την οποία παλεύει το ΠΑΣΟΚ, και τηλεφώνησα σε έμπειρο πρώην υπουργό να ρωτήσω πόθεν προκύπτει αυτό. Μου είπε ότι τα μηνύματα είναι θετικά απ’ όλη τη χώρα και επέμεινε ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει με την παρουσία του πως μπορεί να είναι η αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι η lifestyle αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, η χθεσινή δημοσκόπηση της Marc έδειξε τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ δεύτερου και τρίτου.

Ποιοι προηγούνται

Τηλεφώνησα και σε δύο δημοσκόπους για να μάθω ποιοι προηγούνται μια εβδομάδα προ των εκλογών. Δεν αρνήθηκαν να μου πουν, αλλά με τη διευκρίνιση πως δεν θα μου αναφέρουν τα ποσοστά τους, αλλά τουλάχιστον θα μάθω τη σειρά. Σας έχω, λοιπόν, ζεστά κουλουράκια. Καλοφάγωτα! Μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ, πρώτη στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων έρχεται η Ελίζα Βόζεμπεργκ και ακολουθούν: Γιώργος Αυτιάς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Φρέντης Μπελέρης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Πύρρος Δήμας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ελεονώρα Μελέτη. Εάν είναι αυτή η σειρά, οι οκτώ που προαναφέρθηκαν εκλέγονται. Ακολουθούν ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Δημήτρης Τσιόδρας, που το παλεύουν.

Δίδυμο Αυτιάς – Μελέτη

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν με βραχεία κεφαλή πρώτη την Ελίζα Βόζεμπεργκ, αλλά εγώ θα πάρω το ρίσκο και θα σας μεταφέρω αυτό που μου είπαν σε καφέ δυο βουλευτές της κυβέρνησης, οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν θα στηρίξουν τις δύο υποψηφιότητες που θα σας πω παρακάτω. Με ενημέρωσαν, λοιπόν, ότι ο Γιώργος Αυτιάς θα είναι πρώτος των πρώτων, ενώ βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος και την Ελεονώρα Μελέτη.

Η τετράδα του ΣΥΡΙΖΑ

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί στη ζώνη του 17-18%, θα εκλέξει σίγουρα τέσσερις ευρωβουλευτές και αυτοί με βάση τα σημερινά στοιχεία θα είναι οι: Κώστας Αρβανίτης, Νίκος Παππάς, Νικόλας Φαραντούρης, ενώ για την τέταρτη έδρα μάχη δίνει η Έλενα Κουντουρά με τη Σοφία Μπεκατώρου.

Η τριάδα του ΠΑΣΟΚ

Εάν το ΠΑΣΟΚ κινηθεί κοντά στο 13-14%, θα εκλέξει σίγουρα τρεις ευρωβουλευτές. Πρώτος είναι ο Νίκος Παπανδρέου, δεύτερος ο Γιάννης Μανιάτης και ακολουθούν ο Σάκης Αρναούτογλου, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Λευτέρης Καρχιμάκης.

Το κάλεσμα του Χαρίτση

Ενδιαφέρον έχει η ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε ο Αλέξης Χαρίτσης σε πρώην συντρόφους του μέσω του Newsbeast. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, μιλώντας στον Βίκτωρα Μοντζέλλι, είπε σε όσα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αισθάνονται καλά στο μεταλλαγμένο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, όπως το χαρακτήρισε, να έρθουν στο δικό του, καθώς θα ένιωθαν πιο άνετα. Και παρουσιάζουν ενδιαφέρον τα όσα είπε ο πρώην υπουργός του Αλέξη Τσίπρα, όχι γιατί είμαστε μια ανάσα πριν από τις ευρωεκλογές αλλά γιατί έφτασε μια πληροφορία στα αυτιά μου.

Συνεργασία Ανδρουλάκη-Χαρίτση;

Αν και παίρνω δύσκολα θέση για μετεκλογικές συνεργασίες, αν δεν τις δω να συμβαίνουν, από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ έμαθα πως η συνεργασία Ανδρουλάκη-Χαρίτση είναι προ των πυλών. Οι δύο αρχηγοί έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, όπως με πληροφόρησαν. Η πληροφορία μπορεί να μη βγήκε μέσα από τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά το πρόσωπο έχει βαρύτητα. Απομένει να δούμε αν έχει βάση ή έγινε διαρροή για άλλες σκοπιμότητες. Και αφού είμαστε σε αυτά τα… χωράφια, να σας ενημερώσω πως γνωστό στέλεχος της Νέας Αριστεράς ενημέρωσε το ΠΑΣΟΚ για τη δημοσκόπηση της Prorata. Εγώ καταλαβαίνω πως η Νέα Αριστερά είχε μάθει πρωτίστως για τα συγκεκριμένα ευρήματα.

Ο ανιψιός του Κύρκου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε τοποθετήσει σε εκλόγιμη έδρα στις Βουλευτικές Εκλογές τον πρωταθλητή Ευρώπης, Σπήλιο Ζαχαρόπουλο, αν και τελικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατόπιν αντιδράσεων στελεχών του κόμματος αποφάσισε να του πάρει την έδρα. Μαθαίνω, όμως, ότι τώρα προμοτάρει το κόμμα την υποψηφιότητά του για την ευρωβουλή με συνέπεια να έχει αρκετές ελπίδες να βρεθεί στις Βρυξέλλες, αφού έχει αποδειχτεί αθόρυβος και εργατικός, χωρίς να λέει πολλά, και κυρίως δεν δημιουργεί προβλήματα στη Ζωή. Άλλη μία υποψηφιότητα, όμως, που πρέπει να αναφέρουμε στην Πλεύση Ελευθερίας είναι του ανιψιού του Λεωνίδα Κύρκου, του Χαράλαμπου Κύρκου, ο οποίος εργάζεται στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και είναι προϊστάμενος του τμήματος Κοινοβουλευτικής Ιστορίας.

Τι θα συμβεί με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα

Πρόσφατα, συζητώντας με άνθρωπο της αγοράς, μου είπε -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι ο πληθωρισμός ήταν κάτι που δεν είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ότι σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού η κατάσταση «σωζόταν» με την υποτίμηση της δραχμής. Κάτι που σήμερα δεν μπορεί πλέον να συμβεί υπό το ενιαίο νόμισμα του ευρώ. Και δεν είχε και πολύ άδικο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αγοράς. Για να καταλάβουμε την εκτίναξη που δέχτηκε, μόνο το 2022 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 9,3% από 0,6% και -1,3% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα, τιμή που αποτελεί ιστορικό υψηλό από τότε που η ΕΛΣΤΑΤ κατασκευάζει τον εν λόγω δείκτη. Οι αιτίες αυτής της αύξησης βρίσκονται βασικά στην ενεργειακή κρίση, την απελευθέρωση της συμπιεσμένης ζήτησης λόγω της πανδημίας και τα προβλήματα που προκάλεσαν τα lockdowns στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και στο διεθνές εμπόριο. Οι πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να αποκλιμακώνονται το 2023, με αποτέλεσμα τη μερική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 4,2%. Τι θα γίνει προσεχώς; Για το 2024 και το 2025 η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα συνεχιστεί με πρόβλεψη να κινηθεί από 2,4% μέχρι 3% για το 2024 και από 1,8% μέχρι 2,3% (ΟΟΣΑ) για το 2025. Σας θυμίζω ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα το τετράμηνο Ιαν-Απρ 2024 διαμορφώθηκε στο 3,2%, τιμή αρκετά πιο πάνω από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας.

Ελλάκτωρ: Τι γίνεται στα μέτωπα Ηλέκτωρ και Reds

Δύο καίριες εκκρεμότητες μένουν αυτή τη στιγμή για τον όμιλο Ελλάκτωρ, κάτι που άκουσα να αναφέρει και ο Θύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Η μία από τις εκκρεμότητες σχετίζεται με την προσφορά για την εξαγορά από πλευράς Motor Oil του συνόλου των μετοχών που κατέχει (δηλαδή 94,44%) στη θυγατρική εταιρεία Ηλέκτωρ, έναντι τιμήματος 114,7 εκατ. ευρώ, την οποία αξιολογεί το διοικητικό συμβούλιο, ενώ έχει αναθέσει σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο την εξέταση για το κατά πόσον είναι δίκαιη και εύλογη η συναλλαγή. Επίσης, ο όμιλος προχώρησε στην αγορά 41,3% της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων, Reds, με αποτέλεσμα η μετοχική συμμετοχή της Ελλάκτωρ να έχει ήδη ξεπεράσει το 96,7%, με τον όμιλο να έχει κινήσει διαδικασία διαγραφής της Reds από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Κατά τον Θύμιο Μπουλούτα, η κίνηση εξόδου της Reds από την οργανωμένη αγορά, γίνεται για να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία για την επιτυχή υλοποίηση των προς ανάπτυξη έργων όπως είναι το «Μικρό Ελληνικό» στις Γούρνες Ηρακλείου και το «Cambas Project» στην Παιανία. Μεγάλη και σοβαρή εκκρεμότητα, όμως, για τη Reds είναι η Μαρίνα Αλίμου, όπου το έργο έχει κολλήσει και, όπως όλα δείχνουν, πιθανότατα το ενδιαφέρον για κάτι περισσότερο από πλευράς Ελλάκτωρ για εκεί δεν είναι τόσο έντονο όσο παλιότερα.

Στην τελική ευθεία το «catering» του Σκλαβενίτη

Πολλά επενδύει τα τελευταία χρόνια ο Σκλαβενίτης στην ενίσχυση του τομέα catering με την παροχή έτοιμων γευμάτων μέσα από τα καταστήματα. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, βρίσκεται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης το επενδυτικό πλάνο του ομίλου που σχετίζεται με το έτοιμο φαγητό. Ο Σκλαβενίτης έχει αναθέσει στην Ten Brinke, πολυεθνικών συμφερόντων κατασκευαστική, να του κατασκευάσει καινούργιες εγκαταστάσεις για την παραγωγή και αποθήκευση έτοιμων γευμάτων, που αποτελούν τη μεγάλη τάση της αγοράς για τα επόμενα χρόνια, όσο οι ρυθμοί της ζωής όλων μας γίνονται ταχύτεροι. Το πλάνο λέει ότι θα λειτουργήσει μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Το κτίριο μεικτής χρήσης κατασκευάζεται σε οικόπεδο έκτασης περίπου 42.000 τετραγωνικών μέτρων και διαρθρώνεται σε δύο μονάδες. Στο πατάρι θα βρίσκεται η παραγωγή και στον κάτω όροφο ο χώρος αποθήκευσης.

Κινεζική εφόρμηση στα «Ποσειδώνια»

Μία από τις μεγάλες ναυτιλιακές δυνάμεις του πλανήτη είναι εκτός από την Ελλάδα και η Κίνα. Και η διεθνής διοργάνωση για τη ναυτιλία, τα «Ποσειδώνια», προσελκύει φέτος το ενδιαφέρον των Κινέζων, όπως ακούγεται στην αγορά. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι η προσέλευση των Κινέζων στην έκθεση θα είναι φέτος αυξημένη κατά περίπου 50%. Έντονο είναι, όμως, και το ενδιαφέρον από άλλες χώρες όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με δέκα εταιρείες αλλά και η Ινδία με οκτώ εταιρείες. Στη φετινή διοργάνωση, που θα γίνει από τις 3 έως και τις 7 Ιουνίου, στο εκθεσιακό κέντρο, Metropolitan Expo, θα φιλοξενηθούν 23 εθνικά περίπτερα και 2030 εταιρείες από όλο τον κόσμο.

Στην ΑΑΔΕ και επίσημα το κτίριο της Πειραιώς

Παραδίδεται σήμερα, όπως μαθαίνω, το κτίριο της Πειραιώς από την Premia στην ΑΑΔΕ, αποτελώντας την πρώτη περίπτωση όπου φορέας του δημοσίου νοικιάζει βιοκλιματικό κτίριο. Φαντάζομαι, άλλωστε, όλοι έχετε λίγο-πολύ την εικόνα για το πώς είναι τα περισσότερα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα. Επομένως, αυτό αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση. Πόσο πληρώνει η ΑΑΔΕ; Κάτι αρκετά κοντά στα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κάθε μήνα. Η ιδιοκτήτρια θα εισπράττει σε ετήσια βάση περίπου 4,6 εκατομμύρια ευρώ.