Τρέχει μόνος

Καλημέρα σε όλες και όλους. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προηγείται, αλλά δεν εφησυχάζει. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο πρωθυπουργός είχε από πέντε ή και έξι δραστηριότητες την ημέρα, ενώ οι βασικοί αντίπαλοί του -Κασσελάκης και Ανδρουλάκης- από μία, το πολύ δύο, και όλοι οι υπόλοιποι από μία έως καμία! «Τίποτα δεν είναι τυχαίο», μου είπε κορυφαίος δημοσκόπος. «Ο Κυριάκος είναι μεθοδικός και γνωρίζει ότι οι πολίτες αποφασίζουν τις τελευταίες ημέρες, γι’ αυτό μάλλον θα τον βλέπουμε καθημερινά πολλές φορές μέχρι την Παρασκευή», προέβλεψε.

Η στάση του Ανδρουλάκη

Η επισήμανση του δημοσκόπου για το πόσο τρέχει ο πρωθυπουργός και πόσα λίγα κάνουν οι υπόλοιποι αρχηγοί αποτελεί κοινό τόπο στην πολιτική πιάτσα, που δυσκολεύεται να εξηγήσει ειδικά τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Γιατί ο Κασσελάκης έχει το TikTok, ο Νίκος ως πιο παραδοσιακός πολιτικός θα έπρεπε να οργώνει την Ελλάδα», μου είπε συνεργάτης (όχι πολύ κοντινός πλέον) του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. «Αν δεν ανεβούμε έστω και μία μονάδα, θα έχουμε πρόβλημα», παραδέχτηκε. Βέβαια, όπως σας έχω ενημερώσει, οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν μικρό άνοιγμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουν αναξιοποίητες οι τελευταίες ημέρες.

Αναποφάσιστοι

Και πόσο μάλλον όταν πάνω από το 15% των ψηφοφόρων, ποσοστό που σε κάποιες μετρήσεις αγγίζει και το 20%, εμφανίζεται αναποφάσιστο και ανάμεσα σε διάφορες επιλογές. Και αυτό ισχύει τόσο στο αριστερό όσο και στο δεξιό φάσμα του πολιτικού σκηνικού. Γι’ αυτό και βλέπουμε να έχουν εντείνει τις καμπάνιες τους και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Ξέρουν ότι τώρα παίζεται και το πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέξει το κάθε κόμμα, αλλά και η σειρά κατάταξης που τους αφορά ιδιαιτέρως. Κυρίως εκείνοι που εμφανίζονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στα τρία μεγαλύτερα κόμματα έχουν βάλει φτερά στα παπούτσια τους.

Τεμπέλικες επιλογές

Βέβαια, πολλοί έχουν κάνει το λάθος να έχουν αφήσει τη δουλειά στους συμβούλους και στις εταιρείες παραγωγής, που τους ετοιμάζουν βίντεο για τα social media. «Τεμπέλικες επιλογές», μου είπε ειδικός της επικοινωνίας. «Τα κοινωνικά δίκτυα είναι απαραίτητα, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την απευθείας επαφή με τον ψηφοφόρο», μου εξήγησε. Ο Έλληνας θέλει να ξέρει τον άνθρωπο που ψηφίζει και αυτό ισχύει ακόμη. Για να ξέρει ποιον θα στολίζει την επόμενη μέρα, αν δεν γίνουν όσα του υποσχέθηκε.

Όπως στο ποδόσφαιρο

Ρώτησα παλιά καραβάνα της πολιτικής, που απέχει πολλά χρόνια τώρα από αξιώματα, πώς θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Όπως στο ποδόσφαιρο», μου απάντησε. «Ο Μητσοτάκης θα σηκώσει το ευρωπαϊκό όπως ο Ολυμπιακός, ο Κασσελάκης θα είναι δεύτερος και θα δηλώσει πρωταθλητής στην Κεντροαριστερά όπως ο ΠΑΟΚ και ο Ανδρουλάκης θα πάρει το κύπελλο όπως ο ΠΑΟ», μου εξήγησε. Ένα δίκιο το έχει. Η ΝΔ βγαίνει Ευρώπη και οι υπόλοιποι τσακώνονται για τους τίτλους της Κεντροαριστεράς. Για την ιστορία ο συνομιλητής μου είναι Ολυμπιακός, αλλά στα πολιτικά ΠΑΣΟΚ.

Η καλή σχέση με Κουρέτα

Πάμε στις τελευταίες κινήσεις των μονομάχων της προσεχούς Κυριακής με πρώτο τον πρωθυπουργό, που χθες βρέθηκε στη Λάρισα που επλήγη σημαντικά από τις πλημμύρες πριν από πολλούς μήνες. Εκεί έγιναν πολλά, αλλά το πιο ενδιαφέρον γεγονός ήταν τα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας που στεγάζεται στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά για το εάν είναι καλές ή κακές οι σχέσεις του περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, που στηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εγώ αυτό που είδα χθες ήταν καλό κλίμα. Ο Δ. Κουρέτας υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό και τον ξενάγησε στους χώρους του Κέντρου. Εκεί παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό το σύστημα λειτουργίας του Κέντρου μέσα από οθόνες και πίνακες, οι λειτουργίες του που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πρόγνωση του καιρού, ακριβή παρουσίαση των ποταμών και άλλων γεωμορφολογικών στοιχείων, προστασία κατά την αντιπυρική περίοδο και πολλά άλλα. Σε πραγματικό χρόνο ο πρωθυπουργός είδε την πτήση που πραγματοποιούσε αεροσκάφος της Αερολέσχης πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα και άκουσε ζωντανά τη συνομιλία που είχαν μέσω συχνοτήτων ο πιλότος με τους υπεύθυνους του Επιχειρησιακού Κέντρου.

Η αναφορά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ο Δ. Κουρέτας, όμως, επεφύλαξε και μια έκπληξη στον πρωθυπουργό, καθώς στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σημειώνοντας τα εξής: «Ανατρέχοντας στα πρακτικά της Βουλής εντόπισα ότι αυτός που πρωτοείπε το “σώστε τη Θεσσαλία” ήταν ο πατέρας σας, κύριε πρωθυπουργέ. Και το 1994, όπως προκύπτει πάλι από τα πρακτικά της Βουλής, δύο πολιτικοί συμφώνησαν να γίνει Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Ήταν οι Σουφλιάς, Σουλαδάκης. Έχει μεγάλη σημασία σήμερα, μετά από 30 χρόνια, από τη Θεσσαλία να γίνεται η ουσιαστική έναρξη του Φορέα». Αν μη τι άλλο πολιτικός πολιτισμός.

Από Κάμπο στη Νορμανδία

Και από τον Θεσσαλικό Κάμπο, ο πρωθυπουργός πηγαίνει αύριο -αφού μιλήσει απόψε σε ανοικτή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη- στη Νορμανδία για την επέτειο των 80 ετών από την απόβαση των Συμμάχων, την D-Day, από την οποία θα απουσιάζει ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά θα είναι πλήθος ηγετών. Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Γαλλία, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και το ναυπηγείο της Λοριάν, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belharra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Με την επιστροφή θα έχουμε και την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα.

Στα ναυπηγεία Σύρου η Μιχαηλίδου

Και επειδή σας ανέφερα για το ναυπηγείο της Λοριάν, να σημειώσω και τα ναυπηγεία Σύρου που εξυγιάνθηκαν. Δεν θα το ανέφερα, αλλά το βρήκα ενδιαφέρον μέσα στις πολλές περιοδείες των υπουργών. Εκεί πήγε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, και το αναφέρω διότι, πέρα από την εξυγίανση των πολύπαθων ναυπηγείων, βρήκαν πάλι δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενοι. Και ρωτώντας ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα σε συνδυασμό με τη Λοριάν και τις φρεγάτες τι θα γίνει με τα ναυπηγεία στη Σύρο, μου είπε πως είναι απόφαση της κυβέρνησης να στηριχθούν περαιτέρω.

Στεγαστικά και σε 50άρηδες

Μια άκρως ενδιαφέρουσα κίνηση ετοιμάζεται να κάνει και να την ανακοινώσει η κυβέρνηση και αφορά τη χορήγηση φθηνών στεγαστικών δανείων και σε άτομα ηλικίας 40-50 ετών. Άτομα που μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ θετικό βήμα που θα τονώσει την αγορά, καθώς αφορά παραγωγικές ηλικίες και άτομα που μπορεί να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες ενός στεγαστικού δανείου.

Καθημερινή ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός είναι από πάνω και στο θέμα της επιστολικής ψήφου. Μάλιστα, όταν διάβασε τα ρεπορτάζ για καθυστερήσεις των ΕΛΤΑ, ζήτησε άμεσα ενημέρωση και παρέμβαση, ώστε κανείς να μη μείνει χωρίς τον φάκελο. Και σε κάθε περίπτωση να βρεθεί λύση. Είναι το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Εσωτερικών και η πολιτική ηγεσία το γνωρίζει καλά.

Μουρμούρα για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Φωτιές άναψε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης με την αψυχολόγητη κατά πολλούς κίνησή του να ανοίξει θέμα για το πόθεν έσχες του. «Θα μπορούσε να πει», όπως μου ανέφερε πρώην υπουργός του Αλέξη Τσίπρα, «θα το καταθέσω όταν έρθει η ώρα και να κλείσει εκεί το θέμα». Η κίνηση να δείξει excel και μετά να κάνει 5-6 αναρτήσεις για το θέμα έδειξε πως χάθηκε η μπάλα και κατανόησαν και στην Κουμουνδούρου πως έγινε γκάφα. Και αυτό ανέβασε και τον δείκτη της μουρμούρας εσωτερικά, διότι ο Στ. Κασσελάκης και το πολυπληθές γραφείο του φάνηκε να αγνοεί και τον νόμο της κυβέρνησης Τσίπρα που απαγορεύει σε πολιτικούς αρχηγούς να έχουν μετοχές σε εταιρείες.

Ζητούν debate

Και επειδή αυτή η ιστορία πλήγωσε παραμονές εκλογών τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Στ. Κασσελάκη, το γύρισαν στην Κουμουνδούρου και ζητάνε debate από χθες, γνωρίζοντας πως αυτό δεν θα γίνει. Σας το είχα γράψει εδώ και έναν μήνα περίπου πως δεν πρόκειται να δεχτεί η κυβέρνηση τέτοια διαδικασία ειδικά για ευρωεκλογές. Λογικό.

Απόσταση Μαξίμου από ΕΠΟ

Πολλά λέγονται για τις επικείμενες εκλογές, όχι τις ευρωπαϊκές αλλά αυτές για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Πολλά παρασκηνιακά παίγνια είναι σε εξέλιξη και φαίνεται να κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα του Μάκη Γκαγκάτση που στηρίζεται από αρκετές Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, αλλά και από τον ΠΑΟΚ, ενώ κλείνει το μάτι και ο Ολυμπιακός. Και λόγω αυτής της ιδιαίτερης συμμαχίας που δημιουργείται αλλά και τις αλλαγές των ισορροπιών, ρώτησα ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα για το τι κάνει η κυβέρνηση και μου είπε πως είναι αποστασιοποιημένη και δεν παρεμβαίνει.

Τα πηγαδάκια των γαλάζιων αυτοδιοικητικών

Στο Πεδίον του Άρεως, όπου μίλησε προχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός σε αιρετούς της αυτοδιοίκησης, τα πηγαδάκια έδιναν και έπαιρναν. Το μάτι μου πήρε τον τέως δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, να μιλά επί ώρα με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Θανάση Νέζη, άριστο γνώστη της εκλογικής ανθρωπογεωγραφίας και των πολιτικών ισορροπιών. Γαλάζιοι δήμαρχοι της Αττικής έδωσαν το παρών και το κλίμα ήταν θετικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους καλεί σε πλήρη κινητοποίηση, καθώς ο κίνδυνος της αποχής ακόμα και των παραδοσιακών ψηφοφόρων καραδοκεί. Βέβαια, σε παράλληλο χρόνο μιλούσε στη Θεσσαλονίκη ο Στέφανος Κασσελάκης και δεν έλειψαν τα σχόλια για την περιουσιακή του κατάσταση. Μάλιστα ένας δήμαρχος έλεγε: «Νέα ήθη, αριστερά με δεξιά τσέπη…». Πάντως, δεδομένου ότι πολλά κονδύλια που κατευθύνονται στην αυτοδιοίκηση έχουν ευρωπαϊκό αποτύπωμα, το στοίχημα για υψηλά ποσοστά της ΝΔ το αγκαλιάζουν οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες, γιατί αφορά και τα δικά τους «σπίτια».

Στήριξη Χαρδαλιά στην υποψηφιότητα Μπελέρη

Ο Πέτρος Μπελέρης με τον Νίκο Χαρδαλιά

Τον περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, συνάντησε ο υιός του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας και υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, Πέτρος Μπελέρης, στο περιθώριο της εκδήλωσης με στελέχη της αυτοδιοίκησης και τον πρωθυπουργό στο Green Park. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ευχήθηκε καλή επιτυχία στην υποψηφιότητα, αναγνωρίζοντας το εθνικό της πρόσημο. Έτσι, προστίθεται στη λίστα των περιφερειαρχών που στηρίζουν ανοιχτά την υποψηφιότητα Μπελέρη, όπου συγκαταλέγονται ο Δημήτριος Πτωχός, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Φάνης Σπανός, ο Ιωάννης Τρεπεκλής και ο Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Με λεωφορείο prive ο Κασσελάκης στην Αθήνα

Αργά το βράδυ της Δευτέρας έτυχε να συναντήσω τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γύριζε από τη Θεσσαλονίκη, όπου πριν από λίγες ώρες είχε παρουσιάσει το περιβόητο πόθεν έσχες του. Μάλιστα, κατά την έξοδό του από το αεροπλάνο της Aegean, η οποία εκτελούσε το τελευταίο δρομολόγιο της ημέρας από τη συμπρωτεύουσα, τον καθοδήγησαν σε prive λεωφορείο για τη μεταφορά του στον αερολιμένα, μαζί με τους συνεργάτες του. Για λόγους ασφαλείας το λεωφορείο δεν ακολούθησε τη διαδρομή του λεωφορείου επιβατών που βρισκόταν ακριβώς από πίσω του, αλλά μία εναλλακτική διαδρομή για να συντομεύσει η άφιξή του στον αεροσταθμό. Στην ίδια πτήση ήταν και άλλοι γνώριμοι όπως ο Ηλίας Κικίλιας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η Ράνια Θρασκιά, αλλά και ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αναστασίου.

«Τρέχουν» οι εργασίες για τη «Μικρή Αθήνα»

Τρέχουν αυτή την περίοδο οι κατασκευαστικές εργασίες για τη Little Athens, τη σύγχρονη πρόταση οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων της Lamda Development εντός του Ελληνικού, καθώς πραγματοποιούνται οι πρώτες εκσκαφές για το Park Rise, το κτίριο ύψους 50 μέτρων και 12 ορόφων, που σχεδίασε το διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group και θα αποτελείται από 88 πολυτελείς κατοικίες. Τη νέα γειτονιά της πόλης του Ελληνικού που συνολικά θα περιλαμβάνει 1.115 κατοικίες και 115 χώρους που θα εξυπηρετούν καθημερινές ανάγκες της γειτονιάς, συμπληρώνουν τέσσερα νέα οικιστικά συγκροτήματα, τα Pavillion Terraces και Promenade Heights από το αρχιτεκτονικό γραφείο 314 Architecture Studio, τα Atrium Gardens από το Deda & Architects και τα Trinity Gardens από το Tsolakis Architects.

Μπάσιμο στην ελληνική αγορά κάνει η Revolut

Προσπάθεια να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά κάνει αυτή την περίοδο η Revolut, μέσω τηλεοπτικής καμπάνιας που προβάλλεται σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η neoBank κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας με σημαντικό αριθμό συνδρομητών, δεδομένου ότι δεν χρεώνει προμήθειες κατά τις συναλλαγές. Αρκετοί είναι εκείνοι μάλιστα που το τελευταίο διάστημα καταφεύγουν στη λύση της Revolut, έναντι των παραδοσιακών τραπεζών, κυρίως μικρότεροι σε ηλικία πελάτες, οι οποίοι μπορούν να κατανοήσουν το πλαίσιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής τράπεζας, η οποία ωστόσο δεν έχει ούτε φυσική έδρα στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι παγκοσμίως αυτοί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια και η παρουσία της εντοπίζεται αυτή τη στιγμή σε περισσότερες από 160 χώρες του πλανήτη.

Αλεβίζος: Από τον Φουρλή στην εταιρεία συμμετοχών του Β. Γεωργάτου

Επικεφαλής επενδύσεων στη VG Holding, την εταιρεία συμμετοχών του Βλάσση Γεωργάτου, ιδιοκτήτη της Γρηγόρης, ανέλαβε ο Γιώργος Αλεβίζος, μέχρι πρότινος οικονομικός διευθυντής στον όμιλο Φουρλή. Πρόκειται για μία «δυνατή» μεταγραφή και μάλιστα ενός στελέχους με πολυετή παρουσία 24 χρόνων στον όμιλο Φουρλή, ο οποίος φεύγει πλέον από το πλαίσιο της εισηγμένης εταιρείας που ήταν μέχρι πρότινος και μπαίνει στην «ελεύθερη» αγορά μίας επιχείρησης με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές και διάθεση για νέες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Παράταση για 24 χρόνια στη μίσθωση του Attica – City Link

Σας είχα πει πριν από λίγες μέρες για ένα από τα «φιλέτα» που έχει στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Ο λόγος για το μέγαρο που βρίσκεται στο τετράγωνο του Attica – City Link στο κέντρο της Αθήνας. Για το οποίο παρατάθηκε κατά 24 χρόνια η μίσθωση της επιφάνειας των 35,3 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στο πλαίσιο της μονομερούς παράτασης που είχε τη δυνατότητα να ασκήσει η εταιρεία Picar ΑΕΕΕ, συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς. Η λήξη της σύμβασης ήταν για τις 28 Φεβρουαρίου του 2027 και πλέον για να έχει ισχύ η παράταση των 24 ετών, θα πρέπει η Picar να εξασφαλίσει και την παράταση από πλευράς του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, δεδομένου ότι, όπως σας είπα, η εταιρεία άσκησε μονομερώς το δικαίωμα παράτασης.