Ο παράγοντας αποχή

Καλημέρα. Σήμερα κλείνει η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές, ίσως η πιο βαρετή και αδιάφορη κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Γι’ αυτό, όπως μου έλεγαν χθες δύο κεντρικοί υπουργοί, υπάρχει γενικότερη αγωνία και στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αυτό διέκρινε και σε στελέχη άλλων κομμάτων, για τη συμμετοχή. Ο Θωμάς Γεράκης της MARC το είπε χθες ότι μπορεί να υπάρξει αποχή που θα φτάνει και το 60%. Μένει να αποδειχθεί αυτό, αλλά οι δημοσκόποι το φοβούνται. Η στήλη σας το είχε σημειώσει εδώ και καιρό και δεν θα εκπλαγεί, εάν αυτό καταγραφεί την Κυριακή, που θα είναι και ένα ευρύτερο μήνυμα για το εγχώριο πολιτικό σύστημα και τον τρόπο που πολιτεύεται και ο οποίος είναι αδιάφορος προς τους πολίτες.

Ένα καλό νέο

Πάντως, εν μέσω του ευρύτερου προβληματισμού, η χθεσινή μέρα είχε και ένα καλό νέο. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία από τη Νορμανδία -όπου βρέθηκε για τους εορτασμούς για την επέτειο από την απόβαση των Συμμάχων πριν από 80 έτη εναντίον της Ναζιστικής Γερμανίας- με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για να τον συγχαρεί. Εξάλλου δεν ήταν και λίγο να εκλέγεται η Ελλάδα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επόμενα δύο έτη. Αναμφίβολα ήταν μια ιστορική μέρα για την οποία εργάστηκαν πολλοί αθόρυβα επί αρκετό καιρό, ώστε 182 από συνολικά 188 κράτη να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα της Ελλάδας.

Ο ρόλος Μητσοτάκη

Για να επιτευχθεί αυτή η επιτυχία, εργάστηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολλές επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα. Αυτή η επιτυχία, όμως, έρχεται να προστεθεί και στην ευρύτερη συζήτηση για τον ρόλο που θα έχει ο πρωθυπουργός την επομένη των ευρωεκλογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορεί τώρα να μην πάρει θέση κλειδί στην ΕΕ, αλλά θα είναι από τα πρόσωπα που θα παίξουν, όπως μαθαίνω από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, σημαντικό ρόλο στις ευρύτερες διεργασίες για τα κρίσιμα πόστα. Και λόγω αυτής της αποδοχής σε συνδυασμό με την επιτυχία στον ΟΗΕ, κρατήστε μελλοντικά το σενάριο να έχει ρόλο ο Μητσοτάκης στο πεδίο της ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Η Νορμανδία, η Οδησσός και το ενδιαφέρον της Μπριζίτ Μακρόν

Στις ακτές της Νορμανδίας, πάντως, βρέθηκε δικός μου άνθρωπος και του ανέθεσα να ακολουθεί καταπόδας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό που του έκανε εντύπωση, όπως μου είπε, καθώς επέστρεφε έπειτα από πολλές ώρες από τα σημεία που έγιναν οι τελετές για την απόβαση στη Νορμανδία ήταν το κλίμα που εισέπραξε. Είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πηγαδάκι με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, αλλά δεν μπορούσε να ακούσει τι συζητούσαν λόγω των μέτρων ασφαλείας. Είδε όμως και άκουσε το ενδιαφέρον που έδειξε η σύζυγος του Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ, για το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία. Το ζεύγος Μακρόν υποδεχόταν έναν έναν τους ηγέτες και τους αρχηγούς κρατών και, όταν έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πηγή μου μου είπε ότι πρώτον υπήρξε θερμός εναγκαλισμός και με τους δύο, ενώ η κυρία Μακρόν φάνηκε να τον ρωτάει πώς ήταν ειδικά στην Οδησσό, με τον πρωθυπουργό να φέρεται να απαντάει ότι «ήταν κάπως…».

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο

Και επειδή λέμε για τα εξωτερικά, να σας αναφέρω τι άλλο έμαθα για τη χώρα. Μετά τις ευρωεκλογές, λόγω και των επαφών του κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα αναλάβει καλύτερο χαρτοφυλάκιο από αυτό που είχε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ουσιαστικά θα έχει το πιο ισχυρό χαρτοφυλάκιο από την ημέρα που εντάχθηκε στην ΕΕ και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Στο άτυπο παρασκηνιακό παζάρι, η Ελλάδα κέρδισε πόντους και κρατήστε ένα όνομα: Σταύρος Παπασταύρου.

Σε φρεγάτα ο Μητσοτάκης

Προεκλογική συνέντευξη σε φρεγάτα έδωσε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, που επέλεξε να μιλήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο, Απόστολο Μαγγηριάδη, από τη φρεγάτα «Κίμων» στις εγκαταστάσεις της Naval Group, στη Λοριάν της Γαλλίας. Να σας αναφέρω ότι η συγκεκριμένη φρεγάτα θα έρθει στην Ελλάδα το 2025 και θα είναι η πρώτη από τις τρεις που θα παραλάβει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σταδιακά έως το 2026.

120 αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού αναχωρούν για τη Λοριάν

Σας έχω εξελίξεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που προκύπτουν μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα ναυπηγεία της Naval Group, στη Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι γαλλικές φρεγάτες Belh@rra που θα ενταχθούν στον στόλο μας. Όπως ενημερώθηκε επισήμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρώτο πλοίο, ο «Κίμων», θα μας έχει παραδοθεί έως τον Ιούνιο του 2025. Οπότε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού γίνονται εντατικές προετοιμασίες. Στο πλαίσιο αυτό, αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να αναχωρήσουν για τη Γαλλία 120 έλληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να αρχίσουν την εκπαίδευσή τους στην υπερσύγχρονη φρεγάτα που θα προβεί εκείνη την περίοδο σε όρμω δοκιμές και λίγες εβδομάδες αργότερα σε εν πλω. Το πλήρωμα έχει ήδη επιλεγεί και τον καιρό που θα βρίσκεται στην παραλιακή πόλη της Λοριάν θα εκπαιδεύεται επί καθημερινής βάσης από τους Γάλλους. Άλλωστε αυτοί οι 120 είναι που θα φέρουν και το πλοίο στη χώρα μας του χρόνου.

Τι τρέχει με τον Σαμαρά

Θυμάστε που πριν από πολύ καιρό η στήλη σάς είχε αποκαλύψει ότι οι άνθρωποι του Αντώνη Σαμαρά ανά την επικράτεια λοξοκοιτάζουν προς τον Ανδρέα Λοβέρδο και το κόμμα του, Δημοκράτες, αλλά και τη Νίκη; Ε, αυτό συζητείται έντονα πλέον και στη Μεσσηνία, την πατρίδα του πρώην πρωθυπουργού. Και, μάλιστα, η τοπική εφημερίδα «Ελευθερία» αναφέρεται σε «ανταρσία»!

Στόμα ερμητικό κλειστό

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του πρώην προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα μου είπε ένα «πουλάκι» ότι η Νέα Δημοκρατία αναμένει μία δήλωση στήριξης του ευρωψηφοδελτίου από τον Μεσσήνιο ή να παραστεί σήμερα στην τελευταία προεκλογική ομιλία του κόμματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέχρι στιγμής ο πρώην πρωθυπουργός τηρεί «σιγήν ιχθύος» αν και απ’ ό,τι μαθαίνω θα τον περιμένουν. Αν ήταν ταινία πάντως η θέση του Αντώνη Σαμαρά στις τωρινές εκλογές και έβαζα τίτλο, θα ήταν, «στόμα ερμητικό κλειστό».

Δεν αλλάζει η ασφάλεια

Μαθαίνω πως ισχυροί, συνεπώς και αμετακίνητοι, είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Βασίλης Κικίλιας, οι υπουργοί του τομέα της ασφάλειας. Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν απολύτως θετικά τα δύο στελέχη, παρά την καυτή επικαιρότητα που διαχειρίζονται. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ο τρίτος κατά σειρά κάτοχος της θέσης μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει μπροστά του το στοίχημα του καλοκαιριού, καθώς είναι ο άνθρωπος που προετοίμασε και οργάνωσε την αντιπυρική προστασία. Χρυσοχοΐδης και Κικίλιας θα δουν τον ανασχηματισμό από την τηλεόραση, όπως μου είπε γνώστης των κυβερνητικών παρασκηνίων.

Αλλαγές φέρνει η Ευρώπη

Θυμάστε που σας είχα ενημερώσει για δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που σχετίζονται με την Ευρώπη και συγκεκριμένα με το πρόσωπο που θα μετακομίσει στις Βρυξέλλες, στη θέση του έλληνα επιτρόπου; Ισχύουν. Μόνο που ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα τις κάνει τώρα ή αν θα περιμένει τον Αύγουστο.

Το μήνυμα έφτασε

Ο πρωθυπουργός δεν γύρισε όλη την Ελλάδα μόνο για να μιλήσει, άκουσε κιόλας. Η επικοινωνία ήταν αμφίδρομη. Οπότε κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί από όσα θα ακολουθήσουν, καθώς σύμφωνα με τους συνεργάτες του έπιασε τον σφυγμό του κόσμου από πρώτο χέρι. Δηλαδή, το μήνυμα έχει ήδη φτάσει στον πρόεδρο, και όπως μου είπαν, δεν περιμένει την κάλπη.

Λίγος κόσμος στον Κασσελάκη

Ψυχρολουσία ήταν για τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα η χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος στις εξόδους και εισόδους του Μετρό. Η συγκέντρωση τελικά ξεκίνησε στις εννέα το βράδυ, με αρκετή καθυστέρηση. Ο Στ. Κασσελάκης με γραβάτα ξεκίνησε λέγοντας «δείτε ο λαός τι μπορεί να κάνει όταν του δίνεις δύναμη και φωνή» και με τη διευκρίνιση πως τους είχαν τελειωμένους πριν από μήνες.

Παρών ο Τσίπρας

Στη συγκέντρωση εμφανίστηκε και ο Αλέξης Τσίπρας εν μέσω αποθέωσης, χειροκροτημάτων και αγκαλιών. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν αρκετά ευδιάθετος και χαιρετήθηκε και φωτογραφήθηκε με πολύ κόσμο. Μάλιστα, ο Στ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στην αρχή της ομιλίας του στον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας ότι τον πήρε τηλέφωνο για να τον καλέσει στη χθεσινοβραδινή ομιλία του. «Πώς είναι δυνατόν να λείπω» του είπε, σύμφωνα με τον Στ. Κασσελάκη, ο πρώην πρωθυπουργός, για να αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω χειροκροτημάτων: «Πώς είναι δυνατόν να λείπει η καρδιά από τη θέση της».

Με Καραμανλή και Παπανδρέου

Ξάφνιασε πολλούς η κίνηση του Στ. Κασσελάκη που θα κλείσει απόψε την προεκλογική του συγκέντρωση στην Πάτρα, να κάνει χθες το βράδυ από το Σύνταγμα θετική αναφορά και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τη φράση «ανήκομεν εις την Δύση», για να πικάρει και να επικρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θυμήθηκε και τον Ανδρέα Παπανδρέου και την αναφορά του «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Και όταν του φώναξαν ορισμένοι «να τος, να τος ο πρωθυπουργός», τουλάχιστον έδειξε μετριοπάθεια λέγοντας «έχουμε δρόμο».

Μουρμούρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Πέρα από την πολύ χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στη συγκέντρωση του Στ. Κασσελάκη, υπάρχει μουρμούρα για το πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τις αναφορές του Θανάση Οικονόμου για το τι έγινε σχετικά με το πόθεν έσχες του Κυρ. Μητσοτάκη επί πρωθυπουργίας Αλ. Τσίπρα.

Η σύναξη του Κόκκαλη

Σύναξη είχε λίγο πιο κάτω από το Σύνταγμα, στον αύλειο χώρο της Παλαιάς Βουλής, και ο Πέτρος Κόκκαλης και το νεοπαγές πράσινο κόμμα Κόσμος. Ο ευρωβουλευτής επιμένει, παρά τις δημοσκοπήσεις που δεν του δίνουν το εισιτήριο για την Ευρωβουλή, ότι το κόμμα του ήρθε για να μείνει και θα εντείνει τις επαφές για να στεριώσει.

Συλλυπητήρια στον Αλέξη Χαρίτση

Η στήλη στέλνει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, για τον θάνατο του πατέρα του, Βύρωνα. Ο Αλ. Χαρίτσης, μετά τον θάνατο το πρωί της Πέμπτης, ανέστειλε όλες τις προγραμματισμένες του συγκεντρώσεις και ομιλίες και δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα για συλλυπητήρια, όπως από τον Αλ. Τσίπρα, τον Στ. Κασσελάκη, αλλά και από αμέτρητους συντρόφους του, νυν και πρώην, αλλά και από υπουργούς της ΝΔ και βουλευτές της, αλλά και μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Στα πάτρια εδάφη ο Ανδρουλάκης

Και για να κλείσουμε με το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του, Νίκος Ανδρουλάκης, θα ολοκληρώσει απόψε την προεκλογική του συγκέντρωση στα πάτρια εδάφη, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στο ΠΑΣΟΚ παρά τα όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ότι θα είναι στην τρίτη θέση, πιστεύουν ότι η δεύτερη θέση παίζεται ακόμα.

Ο απολογισμός του έργου του

Ανάμεσα στους υποψηφίους που δεν έχουν υπηρετήσει στην ευρωβουλή, αλλά μπορεί ήδη να κάνει απολογισμό για το έργο του στην Ευρώπη, είναι ο Γιάννης Βαρδακαστάνης. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν στις Βρυξέλλες, για τη διάσκεψη της Ομάδας των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών ως εισηγητής των ψηφισμάτων της ΕΟΚΕ. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα θέματα αναπηρίας για τα οποία έχει πρωτοστατήσει για πάνω από 15 χρόνια, αλλά και στα θέματα κοινωνικής συνοχής και φορολογίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα «25» της Lidl

Με παρουσία πολλών από τους προμηθευτές της –βιομηχάνους και εταιρείες με τις οποίες έχει συμπορευθεί τα τελευταία χρόνια, δημοσιογράφους, infuencers και εν γένει συνεργάτες της–, η Lidl γιόρτασε το βράδυ της Πέμπτης με αφορμή τα 25 χρόνια που διατηρεί παρουσία στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, κλείνει τα 25 την Κυριακή 9 Ιουνίου, ημέρα των ευρωεκλογών. Στους καλεσμένους της αλυσίδας είναι ένα πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με καμπάνιες της εταιρείας παλαιότερα, ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, που είχε την επιμέλεια του μενού, αλλά και αρκετοί καλλιτέχνες που επιμελήθηκαν το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς. Για την ιστορία πάντως σας αναφέρω ότι η Lidl που ξεκίνησε το 1999 στην Ελλάδα με πρώτο κατάστημα στις Σέρρες, αν δεν με απατά η μνήμη μου, σήμερα έχει φτάσει τα 230 μαγαζιά και απασχολεί περίπου 6.700 άτομα προσωπικό. Λέγεται μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τον Σκλαβενίτη από πλευράς τζίρου, κάτι ωστόσο που κυκλοφορεί ανεπίσημα σε κύκλους της αγοράς, δεδομένου ότι η αλυσίδα δεν δημοσιεύει ισολογισμό λόγω της εταιρικής της μορφής ως ομόρρυθμη εταιρεία.

Δύο ελληνικές εταιρείες «κυνηγάει» η Ideal

Τα κέρδη που έβγαλε από την πώληση των Astir Vitogiannis και Coleus Packaging περιμένει ο όμιλος Ideal για να προχωρήσει στην επόμενη επιχειρηματική του κίνηση, δηλαδή στη νέα του εξαγορά. Καθώς η συμφωνία για την ολοκλήρωση της πώλησης θα κλείσει περί τα τέλη Ιουλίου, όταν έρθει και η έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για θέματα ανταγωνισμού και επομένως η εταιρεία θα μπορέσει να εισπράξει το τίμημα της συναλλαγής. Αυτό έλεγε άνθρωπος της εταιρείας σε κλειστό κύκλο. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με δύο εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας. Το κλείσιμο της νέας εξαγοράς για τον όμιλο Ideal που σας θυμίζω ότι μεταξύ άλλων είναι ιδιοκτήτης των πολυκαταστημάτων Attica, αναμένεται να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έως τότε υπομονή, όπως πρότεινε άνθρωπος της χρηματιστηριακής αγοράς που γνωρίζει καλά τα πράγματα.

Επίσημη παρουσίαση για τα νέα της γραφεία ετοιμάζει η ΕΥ

Να ανακοινώσουν τα νέα τους γραφεία σπεύδουν οι άνθρωποι της ΕΥ. Σας είχα μιλήσει για την επικείμενη μετακόμιση το 2026 στο παλιό κτίριο της Kodak στο Μαρούσι, που σήμερα ονομάζεται «The Grid» και αποτελεί κοινή επένδυση από τη Noval του Στασινόπουλου και το fund της Brook Lane Capital. Η διαρροή της είδησης στον Τύπο έθεσε σε εγρήγορση τους ανθρώπους της ΕΥ, οι οποίοι πλέον πρόκειται να επισημοποιήσουν τα πλάνα τους για τα νέα βιοκλιματικά γραφεία που έχουν συμφωνήσει να μισθώσουν.

Τι πουλάει σε κάθε κατάστημα στην Ελλάδα η McDonald’s

Η χρηματοοικονομική ανάλυση που πραγματοποίησε η Calamatta Cuschieri, βασιζόμενη σε στοιχεία του developmental licensee της McDonald’s στη χώρα μας, της Premier Capital Hellas, έχει αρκετό ενδιαφέρον. Γιατί δείχνει ότι το 2024 η McDonald’s στην Ελλάδα θα έχει τζίρο 3,57 εκατομμύρια ευρώ ανά κατάστημα. Και θα συνεχίσει να μεγαλώνει, φτάνοντας με βάση τη σχετική πρόβλεψη από τα 102,39 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο τζίρος της το 2023, σε περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ φέτος, με κέρδη προ φόρων 6,19 εκατομμύρια ευρώ φέτος από 4,29 εκατομμύρια ευρώ πέρσι.

Το παράδοξο του δήμου Αλίμου

Θα σας πω και κάτι αρκετά παράδοξο που έμαθα πριν από λίγες ώρες. Κι αυτό είναι ότι το δημαρχείο Αλίμου, δήμαρχος του οποίου είναι ο Ανδρέας Κονδύλης που έχει κινηθεί νομικά φτάνοντας στο ΣτΕ για τα ψηλά κτίρια και τα μπόνους που απορρέουν από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), έχει ευνοηθεί και αυτό από τις συγκεκριμένες διατάξεις του ΝΟΚ. Την ίδια στιγμή λοιπόν που ο δήμαρχος της περιοχής διεκδικεί την κατάργηση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου για δόμηση καθ’ ύψος, προκειμένου να μην καταλαμβάνουν χώρο σε όγκο, το δημαρχιακό μέγαρο είναι μεταξύ αυτών που έχουν ευνοηθεί των συγκεκριμένων διατάξεων. Αυτά είναι τα παράδοξα της ελληνικής πολιτικής και νομικής σκηνής.