Φόβος η αποχή

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών και υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσαμε για «διαβολοβδομάδα», αλλά είναι τόσο αδιάφορη και υποτονική η παρούσα προεκλογική περίοδος, που πραγματικά όλοι αναρωτιούνται κατά πόσο θα συγκινηθούν οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες. Το έχουμε ξαναγράψει ότι ο φόβος είναι η αποχή, αλλά αυτό το άκουσα πολλές φορές το τριήμερο που πέρασε, καθώς είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τουλάχιστον δύο υπουργούς και επτά κεντρικά στελέχη των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Για να δούμε τι θα δούμε με δεδομένο ότι θα έχουμε, όπως προβλέπουν και οι μετεωρολόγοι, και υψηλές θερμοκρασίες την προσεχή Κυριακή.

Περιφερειακή διακαναλική

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα είχε το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού, για να διοργανωθεί η διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, αντί για την Αθήνα. Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και χαμογελαστός και μάλιστα αστειεύτηκε, μιλώντας και για μπάνια και για ποδόσφαιρο. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε εκτός Αθηνών και μάλιστα ρώτησε τους δημοσιογράφους εάν έκαναν κανένα μπάνιο, ενώ η παρούσα Ντόρα Μπακογιάννη, αφού στην αρχή φίλησε και αγκάλιασε τον αδελφό της, ρώτησε τους πολιτικούς συντάκτες πώς τους φάνηκαν τα βραδινά Χανιά. «Να ερχόμαστε πιο συχνά», είπαν μερικοί και όλοι χαμογέλασαν.

Γαλάζια χαμόγελα

Και επειδή λέμε για χαμόγελα, αυτά υπάρχουν όντως, καθώς όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως η ΝΔ θα είναι στο 33 με 34%, ποσοστό που θα της δώσει αέρα για την επόμενη μέρα, με τον πρωθυπουργό, όπως έμαθα, να είναι έτοιμος για μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά με την απορία ακόμη για το εάν θα γίνουν εντός καλοκαιριού για να κερδίσουν χρόνο οι νέοι υπουργοί ή θα ανακοινωθούν πριν από τη ΔΕΘ για να δοθεί σήμα επανεκκίνησης.

Το γαλάζιο στοίχημα της Θεσσαλονίκης

Τεράστια μαθαίνω είναι η κινητοποίηση της ΝΔ για τη συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον προβλήτα 1, την προτελευταία μεγάλη ανοιχτή ομιλία του πρωθυπουργού και μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ, κάνει αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά, και μάλιστα χρήζει μεγάλης αποδοχής σε κοινά που ενδιαφέρουν τη γαλάζια παράταξη, δηλαδή πιο σκληροπυρηνικά για τα οποία οι λέξεις «πατρίδα» και «ένοπλες δυνάμεις» έχουν ξεχωριστή σημασία. Η «επιχείρηση» περιορισμός των διαρροών από τα δεξιά συνεχίζεται και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ως επικεφαλής των κομματικών κλιμακίων της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία συνεχίζει τις επαφές και τις συναντήσεις προσεγγίζοντας ακόμα και δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της γαλάζιας παράταξης, εξηγώντας τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα. Στόχος την Τετάρτη να «βουλιάξει» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από κόσμο και κάτι μου λέει ότι θα επιτευχθεί.

51% – 49% ο ανασχηματισμός

Μετά τις κούπες σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο ο πρόεδρος μπορεί να φρεσκάρει και την κυβερνητική ομάδα, όπως μου είπε έγκυρη πηγή στα κεντρικά της Πειραιώς. Το καλοκαίρι είναι μεταγραφική περίοδος, θα έχουμε και καμία αεροδρομίου, ρώτησα προσπαθώντας να εκμεταλλευτώ τη χαρά του συνομιλητή μου για τον Ολυμπιακό. «Για φρεσκάρισμα μίλησα», μου έκοψε τη συζήτηση. «Σέντερ φορ εμείς έχουμε, απλά θέλουμε και κάνα δυο ακόμα που να του περνάνε καλές μπαλιές», μου εξήγησε.

Άνοιξε τεφτέρι

Αν δεν το γνωρίζετε, σας ενημερώνω ότι ο πρωθυπουργός είναι φανατικός του Whatsapp. Διαβάζει κάθε μήνυμα που δέχεται και φροντίζει να απαντά ο ίδιος όσο γίνεται πιο σύντομα. Εκεί δέχεται ενημέρωση, ιδέες, προτάσεις, αλλά και κριτική. Και δίνει στη συνέχεια τις απαραίτητες οδηγίες σε συνεργάτες του. Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ξεχωριστό τεφτέρι με τα παράπονα βουλευτών για υπουργούς που δεν απαντούν στα μηνύματα. «Είναι δυνατόν να απαντά ο πρόεδρος και να μην απαντά ένας υπουργός ή ένας υφυπουργός;», αναρωτήθηκε σε κομματική παρέα εις εκ των παλαιότερων γενικών γραμματέων της κυβέρνησης.

Πόθεν έσχες στον λαό

Πρωτόγνωρες καταστάσεις συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική σκηνή με την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χθες, μέσω και πάλι ενός βίντεο στο TikTok, ότι η κυβέρνηση απέναντι στην κριτική του ίδιου και του κόμματός του απαντά «πόθεν έσχες». Αυτό συνδέεται με την επίθεση των κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού στον Στ. Κασσελάκη, διότι ακόμη δεν έχουμε δει το πόθεν έσχες του. Ε, λοιπόν ήρθε η ώρα να το δούμε, αλλά όχι θεσμικά, καθώς ο Στ. Κασσελάκης θα το παρουσιάσει, όπως είπε, στους πολίτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοφανή πράγματα, αλλά και σημεία των καιρών! Και ακριβώς αυτή τη σιωπή για το πόθεν έσχες του Στ. Κασσελάκη ανέδειξε η ΝΔ, με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, όμως να το πηγαίνει σε άλλη διάσταση, αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το βράδυ του Σαββάτου σε εφοπλιστικό πάρτι -για μια ακόμα φορά- στην Ύδρα.

Τι θα γίνει με τη διακαναλική του Κασσελάκη;

Χθες το μεσημέρι, όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε, εκτός από τη διεξαγωγή της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής, διακαναλική είχε και ο Αλέξης Χαρίτσης. Το ίδιο θα κάνουν μέσα στην εβδομάδα και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, πλην όμως του Στέφανου Κασσελάκη. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μου λένε ότι δεν θα παραχωρήσει τέτοιας μορφής συνέντευξη. «Και τι θα κάνει;» μπορεί να αναρωτιέστε. Από σήμερα μπαίνει στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας επισκεπτόμενος την όμορφη Θεσσαλονίκη. Μετά θα πάει Ηράκλειο, θα πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία στην Αθήνα και θα κλείσει με την παρουσία του στην Πάτρα. Αντί λοιπόν για διακαναλική συνέντευξη στην Κουμουνδούρου, σκέφτονται να ζητήσουν να μεταδοθεί διακαναλικά η ομιλία του στο Ηράκλειο. Με αυτόν τον τρόπο πάντως, λέω εγώ, θα αποφύγει και τυχόν ενοχλητικές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Δυο ξένοι στην ίδια πόλη

Και αφού σας ανέφερα τον Στ. Κασσσελάκη, θα έλεγα πως σήμερα θα δούμε το έργο «Δυο ξένοι στην ίδια πόλη». Και αυτό γιατί το απόγευμα μιλάνε στη Θεσσαλονίκη τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ενόχληση για Τεμπονέρα

Και πάμε λίγο στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπάρχει στην ηγεσία του κόμματος ενόχληση για τον εργατολόγο και κεντρικό στέλεχος, Διονύση Τεμπονέρα. Και αυτό διότι έγραψε ένα άρθρο μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, όπου άφηνε αιχμές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως οι υφιστάμενοι αριστεροί και προοδευτικοί κομματικοί σχηματισμοί δεν εμπνέουν στην υπάρχουσα μορφή τους. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε πως η ανασύνθεση – ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου μοιάζει πιο αναγκαία από ποτέ και σημείωσε πως αναζητείται ένας προοδευτικός οδικός χάρτης με σημείο εκκίνησης την επομένη των ευρωεκλογών και κατάληξη σε μια ανοιχτή αντεπίθεση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου με σκοπό τη συγκρότηση κυβερνητικής εναλλακτικής πρότασης. «Τι θέλει να πει ο ποιητής;» μου έλεγε πικρόχολα βουλευτής και εκ των υποστηρικτών του Στ. Κασσελάκη, ενώ άρχισα να ακούω και μουρμούρες με αναφορές για διαγραφή του. Κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες, αλλά είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο Θησείο η Νέα Αριστερά

Η αρχή για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων στην Αθήνα γίνεται σήμερα με τη Νέα Αριστερά και τον Αλέξη Χαρίτση να μιλάει το βράδυ στο Θησείο και, όπως έμαθα, θα είναι στη συγκέντρωση τουλάχιστον 50-60 πρώην βουλευτές, εκ των οποίων αρκετοί και πρώην υπουργοί. Και αυτό για να δείξουν ότι η Νέα Αριστερά έχει ρεύμα και μπορεί να καταγράψει ένα ικανοποιητικό ποσοστό που θα της δώσει την ευκαιρία να κερδίσει μία έδρα ευρωβουλευτή.

Κούλογλου ή Σακελλαρίδης;

Αν και συνήθως αναζητώ απαντήσεις, σήμερα θα μείνω στα ερωτήματα. Στη Νέα Αριστερά η τετράδα που προπορεύεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία, είναι Κούλογλου, Σακελλαρίδης, Φίλης και Σταθάκης. Οι κομματικοί ψηφίζουν τον δεύτερο και το ευρύτερο κοινό του χώρου τον νυν ευρωβουλευτή. Και εδώ το αποτέλεσμα θα παίξει ρόλο στην επόμενη μέρα του κόμματος και κυρίως στα ανοίγματα και τις συνεργασίες του. Βέβαια, το σημαντικό είναι η Νέα Αριστερά να καταφέρει να μπει στην Ευρωβουλή. Το ποιος θα την εκπροσωπεί είναι ένα θέμα που έπεται.

Κόντρα Νέας Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που διαπιστώνω, όμως, είναι μίσος στην Κουμουνδούρου για τη Νέα Αριστερά και αυτό διότι εάν το νεοπαγές σχήμα καταγράψει περίπου 4% και ο ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 16-17%, θα μπορεί να πει ο Στ. Κασσελάκης: «Να, ορίστε, οι αποστάτες μού στέρησαν τη δυναμική για να μπω σε τροχιά εξουσίας». Ήδη, αυτό το είδαμε χθες με την επίθεση της υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρας Αυγέρη, κατά του Νίκου Φίλη, επίσης υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη Νέα Αριστερά, με την πρώτη να κατηγορεί το νεοπαγές κόμμα ως αποστάτες και συνεταιράκια της ΝΔ.

Η επόμενη μέρα του Λοβέρδου

Ένα ακόμα ερώτημα που απασχολεί είναι το μέλλον του Ανδρέα Λοβέρδου. Αν εκλεγεί, η απάντηση είναι προφανής, θα κάνει για τα επόμενα χρόνια το δρομολόγιο Αθήνα – Βρυξέλλες. Αν αποτύχει, όμως, τα σενάρια διίστανται. Όπως και οι γνώμες των φίλων του. Άλλοι υποστηρίζουν ότι, αν οι Δημοκράτες αποτύχουν, θα αποσυρθεί και άλλοι πως θα κρατήσει το κόμμα που ίδρυσε και θα θελήσει με αυτό να παίξει ρόλο είτε στην κεντροδεξιά είτε στην κεντροαριστερά. Βλέπετε, έχοντας κεντρώο στίγμα, το νέο κόμμα μπορεί να παίξει ως μπαλαντέρ, όπου χρειαστεί ή κληθεί να συμμετάσχει. Τι λέει ο ίδιος; Ότι θα εκλεγεί φυσικά.

Μαρινάκης: Ετοιμάζει επενδύσεις 1 δισ. για νέο στόλο

Όπως όλα δείχνουν, ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, έχει φέτος περισσότερους από έναν λόγους για να γιορτάσει στα φετινά Ποσειδώνια, στο Meteopolitan Expo. Έχοντας παρακολουθήσει την ποδοσφαιρική του ομάδα να σηκώνει το τρόπαιο του UEFA Europa Conference League την περασμένη εβδομάδα, κυκλοφορεί στην πιάτσα η πληροφορία ότι συγκεντρώνει 1 δισεκατομμύριο δολάρια με σκοπό να επενδύσει σε νέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε ναυπηγεία της Κίνας.

Πόσο μπορεί να μεγαλώσει η Κρι Κρι;

Η γαλακτοβιομηχανία των Σερρών, Κρι Κρι, που είναι εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζει να μεγαλώνει. Με αδιάκοπο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Καθώς το 2023 ο τζίρος της ήταν 218 εκατομμύρια από 172 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Ανάπτυξη που όπως φαίνεται συνεχίζεται, καθώς η εταιρεία στο πρώτο τρίμηνο του 2024 κατάφερε από τα 45,9 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο τζίρος της στο πρώτο τρίμηνο του 2023, να φτάσει στα 52,48 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Κάτι που σημαίνει ότι φέτος ο τζίρος θα πάει πολύ πάνω από τα 216 εκατομμύρια του 2023. Το πιο ενδιαφέρον ίσως στην περίπτωση της Κρι Κρι, η οποία έχει περίπου 50% εξαγωγές επί του τζίρου της, είναι ότι έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό και επομένως δεν έχει να αγχώνεται για την αποπληρωμή των δανείων, όπως συμβαίνει με άλλες επιχειρήσεις στη θέση της. Το μεγάλο της ατού σε αυτό το ράλι ήταν και παραμένει το γιαούρτι, μία κατηγορία που της φέρνει ταχύτατη ανάπτυξη.

«Τελειώνει» η άδεια για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Θέμα ωρών ή ημερών θεωρείται πλέον η έκδοση της άδειας δόμησης για το καινούργιο γήπεδο των «πράσινων» στον Βοτανικό. Επί του παρόντος κοινοπραξία των εταιρειών Τέρνα, Άκτωρ, Μέτκα που έχει αναλάβει το έργο θα πρέπει να δει να της αποδίδεται η έκταση, έτσι ώστε το κατασκευαστικό consortium να προχωρήσει στην κατασκευή του νέου γηπέδου. Με βάση τον σχεδιασμό, πρακτικά το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα πρέπει να είναι έτοιμο το 2026, προκειμένου να καλύψει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας για την ποδοσφαιρική περίοδο 2026-2027. Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στον σχεδιασμό για τη διπλή ανάπλαση της περιοχής του Βοτανικού – Ελαιώνα. Θα έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 38.500 θεατών και θα είναι κατηγορίας 4 με βάση τις προδιαγραφές της UEFA και συνολικής δόμησης περίπου 33.677,48 τ.μ.

Intralot: Η αποπληρωμή του δανεισμού θα τη φέρει στην επόμενη μέρα

Η Intralot συνεχίζει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται. Ποιοι είναι οι λόγοι; Η εξήγηση βρίσκεται πίσω από το ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών της, την τεχνογνωσία της στη διαχείριση παιχνιδιών στοιχημάτων, αριθμολαχείων, racing και video lottery και η προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει. Όλα αυτά, αλλά και η εξωστρέφειά της, την κάνουν να έχει παρουσία σε 39 χώρες του κόσμου και πολιτείες, να απασχολεί περίπου 1.700 εργαζομένους και με έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 364 εκατομμύρια ευρώ το 2023. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία που ίδρυσε ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει παρουσία και στις 5 ηπείρους του πλανήτη. Βασικό βήμα που αναμένεται ότι θα δώσει στην εταιρεία ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι αυτό που αφορά την οικονομική της εξυγίανση με αποπληρωμή του δανεισμού. Σας θυμίζω εδώ ότι προχώρησε στην έκδοση Ομολογιακού Δανείου διαπραγματεύσιμου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ προ των δαπανών έκδοσης, ενώ ολοκλήρωσε και την εκταμίευση ενός Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου ποσού 100 εκατομμυρίων ευρώ με κοινοπραξία 5 ελληνικών τραπεζών, κατευθύνοντας το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων στην ολική αποπληρωμή του δανεισμού της.

Το «καυτό» φορολογικό φέρνουν στο ΣτΕ δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες

Προσφυγή στο ΣτΕ ετοιμάζουν δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι. Μάλιστα κάνουν και ενημερωτική συνάντηση με την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, σήμερα το πρωί, στην έδρα του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και με ευθύνη διοργάνωσης από τη Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελμάτων – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προκειμένου να υπάρξει κοινή δημόσια δράση και μια δικαστική αντιμετώπιση του νέου φορολογικού νόμου 5073/2023. Όπως μαθαίνω, παρούσα στην όλη ιστορία, εκτός του Κασσελάκη, θα είναι και η ομάδα νομικής υποστήριξης, που θα χειριστεί την υπόθεση και καταρτίστηκε με την ευθύνη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον πρώην πρύτανη ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Φορτσάκη. Το θέμα φαίνεται ότι ξεπερνάει τα στενά επαγγελματικά όρια, γι’ αυτό και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, ώστε να ανοίξει ευρύτερα η συζήτηση για το θέμα.